Популистът "с вилата" може да влезе във властта в Украйна

Ляшко, смятан за луда глава в политиката, е харесван от мнозина
20 окт 2014 22:22, Елка Василева
76
Популистът "с вилата" може да влезе във властта в Украйна
Олег Ляшко и Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Той не се притеснява да получи зашеметяващ удар по главата, ако това може да му донесе точки. Правозащитни организации го обвиняват, че използва въоръжени отряди, за да отвлича заподозрени сепаратисти. Програмата на неговата партия, колкото и да е невероятно - призовава за ядрено превъоръжаване на Украйна.

Но независимо колко скандално изглежда ексцентрично му поведение и звучи програмата му, Олег Ляшко, смятан за луда глава в политиката, е харесван от много хора в една страна, чието население е доведено до крайности от войната, пишат Ричард Бамфорт и Наталия Зинец от Ройтерс.

Социологическите проучвания предполагат, че той ще бъде непредсказуем политически играч, чиято подкрепа може би ще трябва да потърси, макар и с неохота, президентът Петро Порошенко.

Ляшко, който е як и гръмогласен мъж, прогнозира в интервю, дадено в Киев, че партията му ще спечели достатъчно гласове, за да го направи решаваща фигура за властта при новото разпределение на силите в парламента.

"Аз съм човекът, от когото зависи кой ще управлява", обяви пред Ройтерс 41-годишният бивш журналист. Той предсказа, че партията му ще спечели 15-20 процента от гласовете, макар социологическите проучвания да й дават най-много 12.

Изборите в неделя се произвеждат в атмосфера на конфронтация с Русия и в условията на сепаратистка война, отнела живота на над 3700 души. Това е първият парламентарен вот, откакто протестите на "Евромайдана" през зимата свалиха от власт подкрепяния от Москва Виктор Янукович и предизвикаха геополитическа криза.

Много украинци се радикализираха в резултат на конфликта, донесъл смърт и трудни времена. От тази възможност се възползва Ляшко, който допреди година беше самотен ексцентрик в парламента, до голяма степен пренебрегван, защото защитаваше правата на малкия бизнес, застъпваше се за по-високи пенсии и социални помощи и яростно критикуваше големите промишлени "олигархически" капитали.

Бързоговорещият Ляшко се възползва от гнева на избирателите, предизвикан от тежестите на войната, и се превърна в пламенен защитник на доброволческите бойци и на семействата им, в критик на свръхбогатите украинци, които според него си играят политически игрички, докато другите умират.

Емблемата на неговата партия е тризъба вила – традиционното средство за протест и отбрана на украинските селяни и символ на решимостта му да намушка враговете си. Той казва, че иска да прочисти политиката от олигарси.

Видеознаменитост

Когато говори открито в защита на бойците на фронта и проповядва войнствена политика на противопоставяне на Русия и никакво отстъпване на територия на сепаратистите, Ляшко поставя свръхбогатите украинци на второ място в своя "списък на гнева", в който те са изпреварени единствено от руския президент Владимир Путин.

"На Путин не може да се вярва. Катастрофална грешка и невярна преценка е да се разчита на обещанията на Путин. Днес каже едно, утре го забрави", каза Ляшко в интервюто, възприемайки агресивния тон, който използва, когато изнася политически речи.

"Трябва да бъдем силни, тогава Путин няма да дойде при нас, защото ще знае, че ще загуби", каза той.

В миналото той беше борец за правата на малкия бизнес в Украйна. Но сега търси подкрепа от друг кръг избиратели - доброволческите въоръжени групи, или както ги нарича той, "истинските патриоти", които се бият заедно с правителствените сили срещу сепаратистите.

Миналата седмица той обяви създаването на център за подпомагане на осакатени бойци и опечалени семейства, следеше да се даде безплатен апартамент на вдовица от войната и децата й и постави на трето място в листата на партията си командир на доброволчески батальон.

Той не се страхува да прибягва до странни и опасни номера, за да привлича вниманието - нещо, заради което е сравняван с руския политически клоун Владимир Жириновски.

През август - пред погледа на телевизионните камери – той отнесе удар в лицето, който го зашемети, след като нарече колега депутат "дебелак шкембелия" и го обвини, че пренебрегва тежкото положение на войниците на фронта.

Но рекламните му видеоклипове, на които се вижда как той унижава и се кара на заподозрени сепаратисти, оковани и държани от негови хора, разкриват по-тъмната му страна и станаха причина действията му да бъдат осъдени от правозащитни организации.

На един прословут видеозапис се вижда как той разпитва окован и полугол мъж, който признава, че е бивш "министър на отбраната" на самозваната Донецка народна република. Мъжът е само по бельо, а по тялото му ясно се виждат порезни рани.

През август правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини Ляшко, че "задържа, на практика отвлича, и се отнася зле с хора от региона . . . , заснемайки това с камера".

Въпреки някогашната си роля на вечно маргинална фигура през май той изненада мнозина, като стана трети на изборите за президент. Допитванията до общественото мнение изглежда показват, че неговият конфронтационен, популистки стил намира подкрепа в средите, сред които традиционните националистически партии като "Свобода" губят позиции.

Порошенко, 49-годишният магнат, производител на шоколадови бонбони, убедително спечели президентските избори. Повечето допитвания отреждат на блока на Порошенко приблизително 30 процента от гласовете по партийни листи, въз основа на които се попълват половината от 450-те места в парламента.

Прогнозите са, че Радикалната партия на Олег Ляшко ще получи между 7 и 12 процента от гласовете по партийни листи, почти същата подкрепа ще има и партията "Отечество" на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко.

Тимошенко - някогашното проклятие за изпадналия в немилост Янукович, при който тя беше пратена в затвора, докато протестите на "Евромайдана" не го свалиха от власт през февруари, води слаба кампания, след като няколко нейни съюзници дезертираха. Ако се съди по проучванията на общественото мнение, тя и нейната партия също със сигурност ще влязат в парламента. Но двамата с Порошенко са стари противници от времето, когато заемаха постове при бившия президент Виктор Юшченко, освен това много анализатори казват, че той няма да й се довери за каквато и да е политическа сделка.

Това означава, че ако Порошенко не успее да постигне категорично мнозинство, неговият блок може да потърси партньорство с партията на Ляшко за изграждане на коалиция, която да разработи стратегия за спиране на войната и прокарване на реформи в съответствие с проевропейския дневен ред.

В интервюто Ляшко каза, че Порошенко сега е разбрал, че той ще бъде сила, с която да се съобразява в следващия парламент, и вече му е предложил влиятелния пост на председател на парламента.

Ляшко заяви, че е отхвърлил предложението, защото иска министър-председателския пост, за да "промени радикално икономическата ситуация в страната". Въпросното предложение на Порошенко засега не е потвърдено от президентството.

Ляшко каза, че не изключва възможността неговата партия да подкрепи коалиция, поддържаща Порошенко. Но яростните му критики към мирния план на Порошенко за спиране на боевете на изток предполагат, че отношенията им няма да са лесни.

Ляшко отхвърли "илюзията" за мир в Източна Украйна, имайки предвид близо 70-те правителствени войници, убити от влизането в сила на прекратяването на огъня на 5 септември. "Ние никога няма да се съгласим да отстъпим територия, какъвто е планът на Путин. Днес Порошенко буквално осъществява плана на Путин за Украйна", каза той.

Що се отнася до готовността на неговата партия да поднови "ядрения статут" на страната, той каза, че Украйна е допуснала историческа грешка, като е върнала ядрените оръжия на Русия при разпадането на Съветския съюз.

По думите му въоръжената намеса на Русия е показала, че Украйна има нужда от "истински гаранции за сигурност". "От техническа и научна гледна точка е реалистично (Украйна да се сдобие с ядрени оръжия), но имайки предвид натиска от международната общност, е много малко вероятно", призна той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: украйнаОлег Ляшко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А махайте го тоя от витрината, че ми се повдига и не мога да обядвам.
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жокери за новинарите дето пазят имиджа на новите "евро#ейци"Точка У; Донецк ; тактически, забранени оръжия; нарушаване на примирието; геноцид ?следите ли а?
40
2
 
31
 
! Отговори
Мучо преди 9 години
Вашите т. н. коментарии, съставени от изрязани фрази за някого си или нещо си...и изразяващи винаги "нищо си", госпожа Василева, никога не могат да бъдат "статии". Ляшко е гей и духовно-личностин деградант.....И това, че в Украина могат да го изберат 15-20 % значи, че тази страна и този народ вече нямат никакви шансови да се върнат към човешки облик.......Дали и в България обаче не се приближаваме към всичко това???.......
39
3
 
21
 
! Отговори
емо преди 9 години
още един кандидат за тояга
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново ли с п..ли ще ни занимавате?
37
3
 
41
 
! Отговори
Абе ей! преди 9 години
Вие четете ли си драсканиците, които ни суркате?!?Ляшко бил "як и гръмогласен мъж".... А случайно да знаете как е известен дори в Украйна ??И как викат на сбирщината, която той издържа ?!? Хайде стига чорби, достатъчни са ни нашите родни....
36
5
 
26
 
! Отговори
zsc преди 9 години
Тоя *** е досущ, като Бялата Златка със "златното пръстче"! Един мошеник, който лъже хората с десните си разбирания и фалшивия си патриотизъм за да го изберат, а след това ще покаже истинската си русофилска мутра!! Тоя е *** на Шутинския *** и всичките му клоунски номера са добре режисирани от хора на Вова Шматкин!!! В Украйна хората биват лъгани и манипулирани както у нас!! ОВЦЕ
35
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дудук в украински вариант.
34
16
 
41
 
! Отговори
do 64 преди 9 години
Навсякъде е рекорден добивът, но само с пшеница не става - цената и падна, както и на нефта ***. А дали заради американски интереси трябваше да водите братоубийствена война и да станете за срам на човечеството, няма нищо общо с пшеницата.
33
36
 
33
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Рекорден добив на пшеница за 2014 г. в Украйна - 65 милиона тона!И това в условия на *** война срещу Украйна.Яжте нефт и пийте газ, *** !
32
7
 
36
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Гербът на Украйна представлява син щит, на който е изобразен златен тризъбец - древен символ на славянските племена населявали земите на днешна Украйна, а по-късно станал символ на Киевската Рус
31
13
 
26
 
! Отговори
коректни, вредни сте преди 9 години
Сашко белия номер2. Жалко че на руснаците им пука за Украйна иначе досега да си са я взели и тогава тукашните ибрици както псуват всеки с различно мнение от политкоректното веднага ще се обърнат с патос да възхваляват Русия след като довчера са я плюли, а мислящите хора ще трябва за кой ли път да им се противопоставят.
30
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това ли е целта, някакъв превъртял нацист да бъде вкаран с популизма и помощта на медиите? Трябва да бъдете обесени за глупостите които пишете ежедневно обслужвайки чужди интереси!
29
12
 
16
 
! Отговори
Izbiratel преди 9 години
DPS I nikoy drug.*** you geuri.....
28
16
 
37
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Швестерът ляшко не заслужава и капка внимание от бг медиите! Единствено сексуалната му насоченост е причина той да е вип персона в украйна! И у нас направиха вип персони доста *** и други ненормални! Това е задачата на сатана -да ни покаже идокаже, че човешката същност е грозна и извратена-тоест- да се мразим колкото може повече!
27
12
 
28
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Ти само забележи колко са минусчетата на коментара ти. Ясно е кои си го харесват. Е, няма нищо лошо, човещинка е....Фу, гнус, това западните клошари вече удариха дъното. Преди преврата пак нещо минаваха с приказките си, ама сега с поддръжката си на това изчадие, киевската хунта, им лъснаха някои части. Абе всичките!
26
14
 
28
 
! Отговори
историята се повтаря преди 9 години
"смятан за луда глава в политиката, е харесван от много хора .."Също като..... Хитлер за времето си...
25
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бандеровчеАко беше наистина на летището в Донецк нямаше да пишеш по форумите, а щеше да се давиш в *** торти, които произвеждат "храбрите" укропи само при мисълта, че опълченците идват!
24
13
 
18
 
! Отговори
Българин преди 9 години
до прабабата 42: изглежда ти е добре познат Априлския пленум 1956 г. Явно си бил някой от 'отговорните' партийни дрОгари, дето след 1989 г. побързаха да се пишат първи 'демократи'. И как така изведнъж от 'бандеровче' в Донецк стана 'прабългарин'? Това троловете нещо много бързо мутирате :)))
23
11
 
27
 
! Отговори
Българин преди 9 години
до прабабата 38: срещу украинците нямам нищо против (особено срещу украинките), но киевската хунта в никой случай не е Украйна. Именно сегашните бандити в Киев, командвани от САЩ, подпалиха гражданската война в източна Украйна. Въпросът можеше да се реши много по-лесно без преврат, като просто се спази споразумението от 21.02.2014 г. Колкото до населението на Донецка и Луганска области (около 7 млн. преди конфликта) - има си статистически данни, осведоми се. И не се издавай с руски думички :)))