Цели семейства напират към украинския парламент

ТАСС: Президентът "отстъпва" своя окръг на Порошенко младши
21 окт 2014 22:31, Елка Василева
55
Цели семейства напират към украинския парламент
Снимка: архив, Reuters

Броени дни преди предсрочните избори за Върховна рада украинските избиратели вече знаят имената на мнозина бъдещи депутати - роднини на действащи политици. Хора, дошли на власт и заявили, че "прочистват" чиновничеството от шуробаджанащина, гледат обаче да уредят деца, братя и кумове с топли местенца във властта, констатира кореспондент на ТАСС.

Президентът не прави изключение

Най-личният ВИП-кандидат за депутат е 29-годишният Олексий, син на президента Петро Порошенко, поискал подкрепа от същия избирателен окръг във Виницка област, който по-рано изпрати в Радата баща му. Щом стана президент, Порошенко старши прекрати депутатските си пълномощия и остави окръга като наследство на своя син. Младият политик разчита на бащиния си електорат, сред който пропагандира своите идеи чрез телевизия "5 канал" – също собственост на Порошенко старши.

Получил добро образование във Великобритания и Франция, Олексий работи в "Рошен" - фирмата на баща си, а през 2010 г. започва политическа кариера в генералното консулство на Украйна в Китай. Тогава Порошенко старши оглавява украинското МВнР. Днес Олексий е зам.-шеф на хранителна фирма и общински депутат във Виницка област.

Президентът заяви, че синът му сам е решил да се кандидатира: "Така съм го възпитал (. . .) Не ми е искал съвет", посочи той пред журналисти и изтъкна, че Олексий "не се е скрил в листите", а кандидатства в мажоритарен окръг. Иначе "не бих го включил в листата", добави лидерът на "Блока на Петро Порошенко" (БПП).

Листите на тази партия включват и президентски кумове: Юрий Луценко, Ирина Луценко - негова съпруга и депутат, депутата Юрий Стец и известната украинска певица Оксана Билозир. БПП ще даде рамо и на Олександра, дъщеря на депутата Сергий Павленко.

Президентът Порошенко "вече сложи в джоба си своя предшественик Виктор Янукович по ниво на шуробаджанащина във властта", коментира Микола Кравченко, лидер на комунистите в Донецка област.

Семейството като политическа класа

Закарпатието - "твърде семейно", се "държи" от клана Балога на депутата Виктор Балога, оглавявал администрацията на бившия държавен лидер Виктор Юшченко, посочва ТАСС. Според агенцията кандидати за новия парламент са и трима негови роднини. Всички използвали "търговската марка" на президентската партия БПП.

На избори са тръгнали "в дует" бившият председател на Радата Володимир Литвин и 25-годишният му син Иван, който може да стане най-младият народен представител.

Вече депутат, в друг окръг кандидатства Андрий Деркач - тъст на споменатия Иван и син на Леонид Деркач, бивш председател на Службата за сигурност.

Лидерът на националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок е начело в листата й, която включва и брат му.

Сред кандидатите е и Оксана Калетник, племенничка на Григорий Калетник - шеф на аграрната комисия в Радата, и братовчедка на бившия началник на митниците Игор Калетник, някога първи зам.-председател на парламента. Двамата впрочем също отиват на избори.

ТАСС изброява сред кандидат-депутатите още цял ред бащи, синове, братя, съпрузи на известни в Украйна политици и ръководни кадри. Според агенцията "със сигурност ще се озове в Радата" Юрий Шухевич, син на Роман Шухевич - лидера на Украинската въстаническа армия (националистическа партизанска сила, действала в някогашната съветска република през 40-те и 50-те години). 81-годишният ветеран Шухевич е в листата на Радикалната партия, водена от крайнодесния политик Олег Ляшко.

Сред кандидатите има също така 85-годишен поет и 76-годишен милионер.

Освен това партиите са издигнали "огромен брой технически кандидати - командири на батальони, певици, доброволци и журналисти", забелязва украинският политолог Олексий Голобуцки.

Става дума за "политтехнология въз основа на маркетинг. Те не са политици, нямат достатъчно знания и не могат да участват в законотворчеството. Сиреч просто ще натискат бутоните по нареждане на по-компетентни другари. Ясно е, че всички те са бележити и добри хора, с които обаче е хубаво да седнеш в някое кафе и да попееш песни. В политиката от тях полза няма", убеден е аналитикът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 47Сякаш нещо по-различно наблюдаваме у нас.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i tia kato balgaria ,parvo dartia posle mijavite sincheta i dashterichki ta chak i vnychetata .paplach tria samo edno i po edin nachin s taq zgan parazitska....
40
4
 
1
 
! Отговори
ЦРУ преди 9 години
Руски измишльотини, те никъде не ходят без половинката си, понеже са ***, с нея стават кръгли *** "Семейството като политическа класа"
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младият порошенко не трябва ше ли да бъде на фронта край Донецк
38
1
 
23
 
! Отговори
мда преди 9 години
Кум, сват и брат, и за цвят малко нацисти. Европейски ценности в действие. Заповядайте на "избори" за рада оод 2014.
37
0
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
С ДВЕ ДУМИ - ТЕХНИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ СТАНЕ КОПИЕ НА НАШИЯ: ПЪЛНА БЕЗРАЗБОРИЯ И ПЕРВЕРЗИЯ
36
0
 
19
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Ще правят семеен парламент,пардон,семейна фирма.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те не са политици, нямат достатъчно знания и не могат да участват в законотворчеството--------------- Да, щото в Думата сички са професори по право и гласуват по съвест...Сигурно живота им става по-лек, когато се подиграват на Украйна.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** СТАНДАРД.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А коя новина е от "истинските", тези от Ройтерс и СНН ли? Може ли да има толкова ограничени хора?
32
23
 
3
 
! Отговори
dbv преди 9 години
Хахахахахаха, ТАСС........явно тази новина е една от "истинските" им в последно време.....тотален смях! Руски кирляци
31
20
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
ТАСС да преброи роднините, приятелите и съслуживците на Путин от КГБ в правителството и губерниите. Просто няма други освен неговите.
30
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАСС да си гледа работата, в Русия едни и същи семейства управляват почти 100 години.
29
0
 
35
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До 621 Няма да е същото като у нас Ще е същото като Сомалия и т.н. Гражданска война,мизерия +студ =Европейска Сомалия с всичките й екстри на мизерния живот Остана сега и еболата да ги прасне и тотално ще я втасат,но и без нея отново ще я втасат де ,просто ще е по-бавно
28
1
 
35
 
! Отговори
621 преди 9 години
малее същото като у нас , сега глад ,мизерия и 1% олигарси ги чака ,ядоха мазна опашка на УСА и ето на
27
5
 
54
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Какво напиране за украинския парламент, като скоро там ще строят бесилки по площадите то4но за иззедниците им политици. Те си правят в момента пир по време на 4ума, но това им е голямата грешка....на глад и студ не се държи и народа ще побеснее посред зима....не ми се мисли направо!!!
26
6
 
45
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Пишете роби, ама зимата идва още утре!Па зъзнете в пробитите панелки с три ката дрипи!ОХ БАНЯ ОХ СЕКС!ХАК ДА ВИ Е!
25
4
 
34
 
! Отговори
baihui преди 9 години
"ДОкато Украйна воюлва,строи стени и т.н. ,народа е започнал да догонва Сомалия по благосъстояние"taka stava s robite na Wall Streetskite *** - goyim (kakto ni nari4at ***) sa rodeni da slujat na izrael
24
5
 
2
 
! Отговори
baihui преди 9 години
pa naglata selska lelka s neinia poshl i prostashki stil, sergidjiiski patos i rabolepie na drujinen rakovoditel
23
48
 
6
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
тая статия е провокацийя на роснаците против окрайна!