Битката за бъдещето на Украйна

"Икономист" за ситуацията преди изборите на 26 октомври
Обновена: 24 окт 2014 21:17 | 24 окт 2014 21:15, Елка Василева
137
Битката за бъдещето на Украйна
Снимка: Reuters

Само няколко снимки на загинали бойци и цветя в центъра на Киев напомнят за драматичните събития, които се развиха преди година на площад "Независимост", известен като Майдана.

Барикадите и палатковият лагер отдавна ги няма. Градът създава усещане на унилост и травмираност в очакване на парламентарните избори на 26 октомври. Енергията и надеждата за ново начало по време на революцията бяха пресушени от войната, която взе 3600 жертви. Крим вече го няма, големи части от югоизточната индустриална област Донбас са в ръцете на сепаратисти, а примирието е крехко, пише сп. "Икономист".

Няма кой знае какви добри новини. Украйна изгуби ценно време за реформиране на икономиката си, която е на ръба на разпадането. Първото следреволюционно правителство включваше някои от активистите от протестите на Майдана и се оказа плачевно слабо, без опит и умения.

Павло Шеремета, който подаде оставка след шест месеца като министър на икономиката, каза, че старите нагласи са били толкова вкоренени, че е имал твърде малък контрол над собственото си министерство, което било реплика на Госплана - комитета по държавно планиране на икономиката от съветско време. "Прекарвах по три часа на ден в подписване на 200-300 документа. Повечето бяха пълни безсмислици, произвеждани от апарата, за да оправдае съществуването си", заяви той.

Решаващият фактор, политическата воля да се промени постсъветският ред в страната, е подозрително отсъстващ в Украйна. Спешните реформи бяха забавени от украинския парламент - Радата, останка от стария режим. Целта на изборите е да се укрепи властта на президента Петро Порошенко и да му се даде контрол над законодателството. "Трябва да създадем нова децентрализирана система на управление, иначе никакви реформи няма да са възможни", заяви вицепремиерът Володимир Гройсман, съюзник на Порошенко.

Ако президентската партия Блок на Порошенко спечели абсолютно мнозинство, Гройсман може да е следващият премиер. Ако ли не, Порошенко вероятно ще сформира коалиция със сегашния премиер Арсений Яценюк, който е кандидат в националистическа листа.

Както винаги в Украйна, нищо не е каквото изглежда. Изборите няма да променят системата, в която депутатите са изразители на бизнес интереси и могат да бъдат продавани и разменяни. Новият парламент вероятно ще бъде доминиран от стари муцуни с нови маски. Омразната Партия на регионите си отиде, но духът й живее в партиите Силна Украйна и Опозиционен блок.

Твърди се, че олигарси като Ринат Ахметов, Сергей Левочкин и Дмитро Фирташ, които са обвинявани в корупция от американски официални лица, продължават да влияят върху съставянето на партийните листи, включително на Народния фронт на Яценюк. Игор Коломойски, най-силният олигарх и губернатор на Днепропетровска област, крепост на антисепаратистката съпротива, няма своя партия, но ще контролира много от гласовете.

В противовес на тези сили в политиката навлиза първото постсъветско поколение. Хората му може да спечелят само 20 места в новия парламент, но се надяват антикорупционното им послание да добие широк отзвук. Младите украинци, които са се дипломирали на Запад и имат добра работа в частни фирми и инвестиционни банки, се стичат да помогнат за изграждането на нова държава.

Те ще се изправят пред огромни препятствия. Голяма част от украинската икономика е затънала в хитроумни схеми за отклоняване на държавните пари в частни джобове. Някои от най-възмутителните, създадени от сваления президент Виктор Янукович, са закрити, но много са оцелели. Дори законът за лустрацията, който сляпо удря по държавни служители от времето на Янукович, до момента се използва най-вече за разчистване на мястото за нови кланове. Рано или късно реформата влиза в конфликт с лични интереси. Даниил Паско от Съвета за национална реформа казва, че окопалите се апаратчици "разбират системата, която искаме да променим, десеторно по-добре от нас: те са я изградили".

Изходът на битката е от екзистенциално значение за Украйна.

Реформаторите се въоръжават с нови институции като Бюрото за борба с корупцията, което ще има правоприлагащи правомощия.

Междувременно старите прокурори, които често са участвали в наказателни акции, са лишени от широките си правомощия. Новата политическа класа ще бъде подложена и на огромен натиск от Русия. Успех на украинските реформатори е най-големият кошмар за Путин. Той ще направи всичко по силите си да попречи на тази идея да навлезе и в Русия.

Корупцията в Украйна е съюзник на Кремъл. Русия също така усилва натиска с настояване да й се предплащат бъдещи газови доставки от "Газпром", както и изплащането на стари дългове.

Украйна все още не е изпитала цялата тежест на икономическата криза, но с наближаването на зимата недостигът на газ ще изкара истината наяве.

С икономика, която се сви с 10 процента тази година, 14 процента инфлация, стопяващи се резерви и надвисващи плащания по дълга Украйна не може да оцелее без чужда помощ. Тази помощ зависи от способността на правителството да покаже напредък в реформите, включително дерегулацията и отмяната на енергийните субсидии, колкото и да се съпротивляват на това олигарсите.

"Всеки разбира, че ако не оправим системата, тя просто ще рухне", каза Дмитро Шимков, заместник-началник на президентската канцелария, отговарящ за реформите.

Те трябва да покажат резултати. Най-голямата заплаха не е просто, че парите ще свършат, а че ще се изчерпи и доверието на хората, които стояха на Майдана и се биха във войната. (Разочарованието се проявява в популярността на Олег Ляшко, яростен популист, възприеман като клоун, но който се очаква да завърши с втори резултат.)

Междувременно десетки хиляди украински войници все още са на фронта и не могат да гласуват. Със затихването на боевете те скоро ще се приберат по домовете си и ще заварят правителство, в чието избиране не са играли никаква роля. Ако не видят промяна в начина, по който се управлява страната им, те ще излязат на улиците, не с дървени щитове и палки като преди година, а с истински оръжия. Следващият Майдан ще прилича по-малко на карнавал и повече на Болшевишката революция от октомври 1917 г. Ако не друго, поне това би трябвало да мотивира украинските управляващи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: избориУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До Анонимен 77Те затова взеха цели заводи да емигрират в русия, защото знаят какъв ги чака!!!!, ама нашите медии си мълчат!!:)
89
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До ukrainec87Платете си газта тогава, щом забогатяхте!:)))))))) Купете и обувки за армията!:)))))))))
88
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До Анонимен91Да казваме:)))))))) И ние като открием залежи на злато, уран, нефт, газ и стронций, няма да даваме и 1 грам на никого!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))......каза, ***:))))))))))))
87
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До 54639104Не се поддавайте на заблуди!!!! Отворете страницата на Гласът на Америка и ще прочетете само простотии!!! И тогава и сега всеки си пише това което е добре за него!!! Прав си в това, че нашите медии, привидно нищо не печелят ако венцеславят хамериканците!!!! ААААА дали е така? Кой, кой ще ти каже!?:))))))))))
86
1
 
3
 
! Отговори
Близък край на Укрит преди 9 години
Наистина, може би Хунтата ще се опита да провали изборите на 2 ноември, но ще загуби във военен конфликт. Ако 65 проентните загуби във военна сила преди месец ( по думите на президента Порошенко )не ги вразумиха, този път всяко военно стълкновение може да доведе до откъсване на нови области. Най-вероятното, Киев ще се задоволи до военни провакации. След изборите в Новоросия, с признаването им от Русия, последвано от още държави, Укрите ща бъзат принудени да изтеглят войските си в Новорусия.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
току що моя приятелка от Киев ми потвърди, че имат вече парно. И могат да си плащат.За разлика от нас.
84
4
 
14
 
! Отговори
COLONEL K преди 9 години
Мили редактори,редакторки и просто работещи за къшей хляб ! Защо не пишете за речта на Путин "Мюнхен-2 " Не е ли дошло още разрешението ? Ами давайте тогава глупости има колкото щеш ! Жени и Тачо какво ли правят ?
83
9
 
9
 
! Отговори
новина преди 9 години
остават броени дни до ескалирането на военния конфликт. Според разузнаването на Новоросийск 28-30 са вероятните дни когато хунтата ще тръгне към Донецк.
82
5
 
20
 
! Отговори
нона преди 9 години
каква демагогия - наистина, защо не пишете за речта на Путин, не сте получили инструкции ли.....?!?!?
81
10
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ukrainec Ахахахах,най-малък проблем викаш? Минус 10 градуса в панелка на 8 етаж с малки деца без парно ,голям кеф нали Ха ,очертава ви се Холодомор нещо Но пък жените ви ,ще ни порадват с дънпинг на цените на секс0услугите След Холодомора,ще духат на група с гълтане за топла стая и парче хляб а вие мъжете им,ще ги насъчвавате,като самите вие обслужвате гей-господа,барем с хляба и топлата стая ,да има и къде да се изкъпите с гореща вода
80
21
 
11
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Леле че народПарното е най малкия проблем.През една зима-1933 година москалите умориха от глад осем милиона украинци-така че да си взимат парното и глада да си взимат и концлагерите и разтрелите и да напускат Украина завинаги и безвъзвратно 1
79
9
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ukrainec Питай ся хората в Лвов и Киев,кога ще им пуснат парното ? Като им стане много студено или когато замръзнат до смърт Хм,много голям х*й поехте украинците и скоро ще ви излезе през устата и ще викате ОХЕ МОЕ ОХЕ МОЕ Веселба нали
78
18
 
9
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До бывший украинец ((Питах хората от Лвов и Киев-готови са да умтат но да не са с русия.Тези от Донбас не ги питах защото са под дулата на москалските терористи.Да живее свободна Украина !
77
2
 
7
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Всичко за настоящето и бъдещето на Украйна тук:youtube/watch?v=q7vZp9vuk34и тук:youtube/watch?v=G7g2dVcYZX4Много си приличат с нашата ***,защо ли?
76
3
 
2
 
! Отговори
бывший украинец (( преди 9 години
До ukrainecХа-ха!!! ...моите приятели и семейството ми много ги "грее" този факт!!! Надявам се да си горд от тези постижения които са изцяло за сметка на доброто време! Мабуть ти вiддавна покинув краiну i не маш уявлення що насправд там вдбуваться... спитай и тих хто там залишився!
75
17
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименКато се има предвид информацията за съществуването на план за дестабилизиране на ситуацията и проваляне на изборите, към който са причастни службите за сигурност на РФ и терористични организации, както и на разкрит план за въвеждането в Киев на диверсионни групи за проваляне на изборите чрез провеждане на атентати, в града се въвеждат засилени мерки за сигурност.
74
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименUKRAINA NIAMA TAKAVA DARGAVA. UKRAINA E RUSKA TERITORIA,SNASELENI,KOETO GOVORI RUSKI NA DIALEKT.LOSHOTO E CE ZA RAZLIKA OT GIVEESHTITE V RUSIA OBICAT ALKOHOLA V OGROMNI KOLICESTVA.
73
21
 
8
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименУкрайна активно заменя руските пазари с европейски, заяви на 17 октомври украинският министър-председател Арсений Яценюк. По думите му износът на украинска селскостопанска продукция през последната половин година се е увеличил до 32% от общия износ.Русия се отказа от украинската продукция ние намерихме начин да я продаваме в Европейския съюз и други страни, казва Яценюк.
72
18
 
8
 
! Отговори
мдаа... преди 9 години
Преди 6 месеца украинците не искаха и да чуят за НАТО, но *** много бързо ги убеди да си променят мнението....Един ден *** ще стане Герой на УСА...
71
15
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Леле че народВ момента Украйна изнася повече зърно от ЕС, но все още по-малко от САЩ. С други думи това означава второ място в света. Всички специалисти са единодушни, че ако ефективността на селското стопанство е като тази в Германия, Украйна би трябвало без особени проблеми да събира 100 млн. тона зърнени култури.