Канадците се мъчат да проумеят защо се случи стрелбата в Отава

Майката на Зеаф-Бибо плаче за жертвите на кървавия погром
Обновена: 24 окт 2014 21:39 | 24 окт 2014 21:06, Елка Василева
47
Канадците се мъчат да проумеят защо се случи стрелбата в Отава
Майкъл Зеаф-Бибо. Снимка: YouTube

Правителствени лидери се събраха, демонстрирайки решимост, ден след смъртоносната атака срещу канадския парламент, докато съответните служби и обикновените канадци се опитват да вникнат в обърканата биография на атентатора и да проумеят какво е мотивирало мъжа да щурмува властовия център на страната, пишат Дженифър Пелц и Рашел ла Корт от Асошиейтед прес.

Очертаващият се портрет на Майкъл Зеаф-Бибо е фрагментиран: неудачник, който повече от пет години не е виждал майка си; наркоман на крек, който веднъж казал на психоаналитик, че иска да попадне в затвора, за да надмогне своята наркозависимост; заклет мюсюлманин, който твърди, че искал да стане по-добър човек, но в последните седмици сякаш се оказал объркан; клиент на приютите за бездомници, който казвал, че иска да отиде в Либия или Сирия, и се ядосал, когато не получил паспорт.

Ден след като 32-годишният канадец предприе своята терористична атака (наречена така от премиера), висш полицейски служител каза вчера, че Зеаф- Бибо, чийто баща е либиец, може би по този начин е дал израз на недоволството си от забавянето при издаването на неговия паспорт. "Мисля, че това е особено важно за неговата мотивировка", каза комисарят на канадската кралска полиция Боб Полсън вчера.

Бибо застреля един войник на почетна стража пред Националния военен мемориал, после нахлу в сградата на парламента, където предизвика паника, преди да бъде застрелян от въоръжен охранител. Според полицията той е бил въоръжен със пушка "Уинчестър" - старомодно и сравнително бавно огнестрелно оръжие.

Смъртоносната атака бе втора срещу канадски войници за три дни, която принуди страната да осъзнае заплахата от радикализирани граждани в своята обществена среда и разкри слабите места в сигурността:

- По време на нападението премиерът Стивън Харпър се е скрил в нещо като гардероб в парламентарна заседателна зала. Неговите бодигардове се оказаха извън залата. Те вече ще го охраняват непрекъснато 24 часа в денонощието, където и да отива той, заяви Полсън.

- След трагедията всички редовни канадски военнослужещи получиха нареждане да избягват да носят униформите си на публични места, например докато са на покупки или се хранят в ресторант.

- По-рано през седмицата полицаите казаха, че около 90 души в страната като цяло са заподозрени в намерение да се присъединят към екстремисти, сражаващи се в чужбина или завърнали се от подобни мисии. Но Полсън каза в четвъртък, че Зеаф-Бибо не е в този списък и не е поставен под наблюдение, защото едва след стрелбата в сряда властите научили от майка му, че искал да отиде в Сирия, където се сражават редица екстремистки групировки като Ислямска държава.

- Властите разследват как стрелецът се е сдобил с пушката си, след като е трябвало да му бъде наложена забрана да притежава такава заради криминалното му минало.

Междувременно паспортът на Зеаф-Бибо не е бил отказан, нито молбата му е била отхвърлена, а властите проучвали дали да му издадат паспорт, каза Полсън. Тази спънка изглежда се е отразила доста тежко на Зеаф-Бибо - дребен престъпник с дълъг списък от прегрешения, включително наказуеми деяния, свързани с наркотици, оръжия, нападения и кражби.

Според Абубакир Абделкарим, който често е посещавал приюта за бездомни "Мисия Отава", където Зеаф-Бибо е намирал подслон през последните седмици, Зеаф-Бибо му казал, че е имал проблем с наркотиците, но че бил чист от три месеца и че се опитвал да преодолее изкушение да замине за Либия.

В последните три дни преди изстъплението му "неговата личност претърпя пълна промяна", казва Абделкарим. Той станал мълчалив и некомуникативен и спял през деня, от което Абделкарим си направил извода, че Зеаф-Бибо пак е посегнал към дрогата.

Лойд Максуел - друг посетител на приюта, казва, че Зеаф-Бибо дошъл в Отава специално за да получи паспорт, смятайки, че това ще стане по-лесно в столицата. "Но той не успя да го получи и това силно го раздразни", добавя Максуел.

В имейл до АП, изразявайки ужас и съжаление от случилото се, Сюзън Бибо - майката на Зеаф-Бибо, каза, че синът й изглеждал объркан и "неадекватен", и че не го е виждала от над пет години до миналата седмица, когато обядвали заедно.

В кратко телефонно интервю с АП тя каза през сълзи, че плаче за жертвите на неговия кървав погром, а не за него самия. "Може ли някой да обясни нещо подобно?", каза Сюзън Бибо, която има жилища в Монреал и Отава. "Ние съжаляваме."

Зеаф-Бибо бил арестуван за кражба през 2011 г. във Ванкувър, където живеел тогава. По време на наредена от съда психиатрична експертиза той казал, че е извършил престъплението с цел да бъде вкаран в затвора. "Той иска да бъде в затвора, защото смята, че това е единственият начин да преодолее своята зависимост от крек. Той е предан мюсюлманин от седем години и е убеден, че трябва да прекара известно време в затвора като жертвоприношение, с което да изкупи грешките си в миналото, и се надява да бъде по-добър човек, когато евентуално бъде освободен", се казва в заключението от експертизата.

Психиатърът отбелязва, че макар Зеаф-Бибо да прави "необикновен избор", той не изглежда душевно болен. Той се признал за виновен по по-леко обвинение за отправяне на заплахи и бил освободен само след два месеца.

Докато се подвизавал около Ванкувър през 2001 г., Зеаф-Бибо отишъл в една джамия и се срещнал там с друг посетител, който го наел за домашен работник за градинарския бизнес на семейството си. Това каза Джон Батърст - бащата на същия посетител на джамията. Зеаф-Бибо обаче напуснал само след два дни и Батърст каза, че синът му видял Зеаф-Бибо отново едва преди 6 седмици, като констатирал, че "той говори за дявола и за неща, които са доста странни. Това очевидно е душевно заболяване."

Джамията излезе с изявление, че нейните членове са обезпокоени от съобщенията, че нападателят (в Отава) е бил неин посетител.

След първоначалните съобщения, че нападателят може да е имал двама или трима съучастници, канадската полиция прие, че Зеаф-Бибо е действал сам.

Кръвопролитието разпали страхове, че Канада може да е станала прицел на отмъщения - вероятно на атаки от т.нар. терористи единаци - заради участието си във водените от САЩ въздушни удари срещу джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Сирия.

В понеделник мъж, описан като "вдъхновен от Ислямска държава терорист", нападна двама войници на паркинг в Квебек, като уби единия и рани другия, преди да бъде застрелян от полицията. Преди това нападение канадските власти се опасявали, че мъжът имал джихадистки намерения и отнели паспорта му, когато той се опитал да замине за Турция.

Министър-председателят отбеляза в четвъртък, че и двете нападения са извършени от граждани, родени в Канада. Според Полсън досието на Зеаф-Бибо, в което се преплитат престъпления, насилие, наркотици и "душевна нестабилност", е допринесло за неговото радикализиране. Имейл от Зеаф-Бибо е бил открит в компютъра на човек, обвинен в терористично престъпление, отбеляза Полсън. Той не назова името му, но каза, че едва ли може да се направи връзка между двамата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Интересно е, защо се маскират? Един убеден в правотата си човек, не се маскира! Изключвам спец. части диверсанти. Значи тези, които се маскират се страхуват? От какво? Ако бе справедлива каузата му, нямаше да се омотат с парцали. Значи се страхуват да не ги разпознаят? Но защо? Защото явно нещо крият. А каузата на терора над невинни не е справедлива. да убиеш невинен е грях в очите на Бог. Все едно да убиеш мравка, защото ти е кеф. Не е хубаво, гадно е! Освен това не решава повечето проблеми.
30
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Зачервени канали в очните ябълки и зеници, бледо лице, прилича на взел човек стимуланти - вероятно амфетамини някакви. Халюцинациогенните създават илюзии. И като пребавим и внушеното му ,че трябва да убие неверник, става жив терорист. като му дадат и оръжие е готов... А неверници няма. Всеки вярва в Бог, но не всеки го изразява по еднакъв начин. Така е и редно, защото света е създаден от самия Бог, за да е разнообразен. Затова създаде ***, за да го умножи и разнообрази и сега е многообразен.
29
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Ето ви причината - вяра, че трябва да стреля и убива, немислене за причини-последици-справедливо ли е?, вероятно някакъв стимулатор, за да усили усещането си за правота, щом акъла му не работи дали е прав или не?, оръжие, план и се получава - зомби, тръгнало да убива. Такива има навред. И тук не един убиец терорист има. Колко хора умират всеки ден убити от някоя откачалка? Понякога при самоотбрана или отмъщение убийството е справедливо! Но рядко са такива случаите. Повечето са все нечии мераци
28
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
А, БлейкУотър, АРА, АУМ, ...хиляди други организации, не са ли терористични групи? Те също са Джихад, убиват невинни заради интересите си. Така, че ИД е част от световният тероризъм. Проблема е на много места. Но лошото при ИД е, че създават държава основана на религиозен терор, което не е справедливо. Защото да убиеш някого, че не вярвал по начина, по който ти искаш е грях! Света е многообразен, така е създаден и е редно да бъде! Нима котката и комара не са творение? Трябва ли да са еднакви?
27
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Ето такива зомлбита като този, опорочават истинската същност на Исляма. Исляма е Светлина. Древните духовници и араби и българи и други, са били насочени не към войнствуващи идеологии, а към съзерцанието, хармонията. Именно това проповядва и Буда, Конфуции, Даоизма, Богомилството, Албигойците.... Тоест - аскетизма, съзерцанието, стремеж да се постигне общуване с Бог, а не да тръгне да стреля и трепе. Тероризма пак е Ислям, но не е истиската правилна същност на Исляма. Затова и повечето са Зло.
26
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Дервишите, които танцуват, за да си изпразнят от друго съзнанието и да постигнат транс медитация или общение с Бога, са най-близко до Исляма. Исляма значи Светлина, Озарение, Съзерцание, а най-близкото до това е медитацията а не стрелбите войната! Затова танцувайки, те получават божественно просветление и облщение. Исляма, не е сам по себе си Злото. Злото идва от войнствуващи терористични зомбита - зомбирани да убиват, да рушат. Такива е имало и преди кара Ибрахим, Мохамед и още от древни времен
25
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Много е опасно съчетанието между наркотици, халюцинациогенни амфтамини и вярата в терористични внушения. Това създъва тероризъм... Един кюрд беглец казва, че терористите се тъпчели с хапчета.. В древността наемните убийци Ассашин, като нинджите, биокиборги и др., са се тъпчели с хашиш и са ходели на самоубийственни мисии и терористични актове. Методиката е древна - на поръчителите им трябват роботи тирани, а не справедливи хора. вероятно този се е друсал с дрога и вярвайки, че трябва да убива...
24
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Джихад не е тъждественно на Ислям. Защото Ислям има различен, но Джихад има само един - терористичен. Джихад е нацистка идеология, използувааща вярата на хората, за война. Това бе и МайнКампф. Тоест, войнольбците използуват ИСляма за да си набират бойци, но това не значи, че самият ИСлям е лош, а че доста хора не мислят какво зло вършат, а ходят и трепят невинни! Тоест сивото им не работи, не защото са ***, а защото не им пука. А това е проблем на самите хора и обществото, а не на друг!
23
0
 
2
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Не мисля, че Исляма е виновен. Мисля, че сивото на такива хора не работи. Защото първо стрелят, а после мислят... А това не е добра тактика! Не е редно да се стреля, по невинни хора, а по бандюги! Няколко хиляди години преди Мохамад да пророкува, арабски духовник проповядва съвсем различни неща от Исляма. Неща, присъщи на миролюбив, отдаден на хармонията, възвишеното, вярата, съзерцанието зобродетелта човек. Подобно на Будизма, Йогизма, Даоизма, ранното Християнство, Богомилството,..
22
0
 
5
 
! Отговори
ЖЕКО преди 9 години
НЯМА НИЩО ЗА ЧУДЕНЕ КЪДЕТО ИМА МЮСЮЛМАНИ ТАМ ИМА И ПРЕСТЪПНОСТ
21
0
 
4
 
! Отговори
Kanadec преди 9 години
До американецоHmmm... Purva po zapasi na uran, piteina voda, potash , propan.... Oshte na purvi mesta po razlitchni cvetni metali, durvo, aluminium... Na dva okeana, jitnica na severna amerika, Edna ot mongo malkoto durjavi sposobna Sama da se izdarja... I Kanada shtayla da falira shtoto pizza delivery krali ot pomoshtite... Hahahahah ***... Tazi darjava moje da izdarja 45 milliona bez nikoi ot teh da raboti nekoga
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова е просто ! Има муслиманин , има вероятност това да се случи !Какво има да се чудят как се е допуснало това ? Приемаш *** в страната си - приемаш и техния начин на протест ! А той е един и същ навсякъде- джихад и смърт на неверниците.
19
8
 
9
 
! Отговори
konsa преди 9 години
В Китай също има терористи.Там обаче атакуват с брадви и ножове и избиват накуп поне 5-10 човека.Ама нали не е Америка или Англия,не ги плюете.Само чакате някаква беля да стане на запад,за да храчите.Кланета има из цяла Африка,и то в много по-големи мащаби,ама пак нищо не казвате,пак Америка ви е виновна.Цяло Мексико е потънало в кръв,ама за там думичка не обелвате.Тролчета нещастни.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко им е на канадците, още .........
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще им обясня. Защото светът е много мобилен вече и никой вече не е недосегаем. В НАТО ли сте, участвате ли активно в бомбардировките в Сирия и Ирак ?! Е, какво тогава се чудите, това е само началото. Нека малко и нас вас да ви нарушат кефа, не само вие със съседите ви да разрушавате цели държави и избивате милиони хора.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият световен ред всъщност е една пирамида . Същата като на обратната страна на долара. Пирамида всички знаете какво е /случаят КТБ/ по нашите земи. Тия конфликти всъщност са измислени или пирамидата за да се потдържа трябва да превлича все нови и нови жертви да ги изяжда за да печелят тия на върха . Либия и Ирак обявиха че увеличават производството на петрол .Как бе нали са във воина ,нали няма вече такива държави. Аиде сещаите се КОИ ,КАК и защо.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мотивировка НЕ, ами МОТИВАЦИЯ!Явно е модерно вече да се изразяваме като неграмотните демагози от парламента!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tuka ne e li taka, ti go hranish to glasuva za DPS.
13
11
 
19
 
! Отговори
американецо преди 9 години
"Държавата" Канада в този си вид е обречена! Концепцията на сбирщина от бивши английски доминиони и френски колонии, с мешано население от всички раси, където всеки лъже колко може държавата и злоупотребява със социални помощи, криене на доходи чрез разнасяне на пици или чистене на къщи за кеш е обречена на провал в момента с който свършат парите от нефт и помощите от САЩ. Освен това, провинция Кебек кани и приема араби джихадисти, само защото говорят език близък до техния, което си е харакири!
12
4
 
7
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Няма страшни. Сега като ги свие зимата ще забравят за тероризма... :)