Сирийски бежанци се тъпчат в сграда на бивше училище в Берлин

За семейството на Мохамед Германия е страхотна страна
24 окт 2014 17:39, Елка Василева
58
Сирийски бежанци се тъпчат в сграда на бивше училище в Берлин
Снимка: архив, Reuters

Германия, където във вторник започва международна конференция за бежанците, полага усилия да се справи с доста силен приток от търсещи убежище. Използват се например бивши училища, като в Берлин, и пришълците се тъпчат в класните стаи, пише Яник Паске от Франс прес.

Мохамед Набил пише в голяма тетрадка на квадратчета: "Wie heisst Du?" ("Как се казваш?"), "Ich heisse Mohamed" ("Казвам се Мохамед"). В стая от няколко квадратни метра, която споделя с майка си, брат си и сестра си, 28-годишният сириец от палестински произход преговаря своите първи думи на немски - езика, който прилежно учи от самото си пристигане в Берлин.

На 2700 километра оттук Мохамед Набил - току-що дипломиран инженер, е работил в Хомс, важен икономически център в Сирия, превърнал се в епицентър на бунта срещу Башар Асад.

Вече два месеца той е бежанец в Германия, подслонен в бивше училище, собственост на берлинската община - там настаняват кандидатите за убежище, пристигащи най-често от конфликтни зони като Сирия и Ирак.

Германия - предпочитана цел на търсещите убежище в Европа, очаква тази година да посрещне 200 000 (близо 60 на сто повече от предишната година, когато също имаше 64-процентов скок).

Най-много са идващите от Сирия. От януари до края на август в Германия са подали молби 20 184 сирийци, което означава годишно увеличение със 186 процента.

От 2011 г. насам близо половината сирийци са се изселили другаде: над 3 милиона са бежанците в съседните държави - Турция, Ливан и Йордания, а има и шест милиона вътрешно разселени лица.

Мохамед Набил прекарва деня с още 104 бежанци - в стола, където им сервират в определено време вакуумирани храни, в коридорите с мъждукащ неон, където си бъбрят, събрани в групички, или в безупречно поддържана стаичка с оранжеви пердета.

"Тук усещаме, че сме човешки същества, тук има човешки права", обяснява Мохамед на добър английски. "В Хомс не можеше вече да се живее. Там не е останало нищо за ядене, няма дори мляко за децата", добавя той пред АФП.

За да стигнат до този западнал квартал на германската столица, Мохамед, майка му, сестра му и брат му са прекосили Египет, Либия и Италия. Одисеята им включва и кошмарно пътуване през Средиземно море с някакъв "кораб на смъртта", както го нарича младежът. Майка му - 50-годишната Зарифа Абу Салем, показва направена от нея снимка: десетки бежанци, натъпкани в някаква черупка. "Двайсет часа по море, набутани като животни, а щем не щем, платихме на каналджиите по 1200 долара на човек", разказва той.

"Спешното решение"

Свалено на брега в Сицилия, семейството решава да продължи за Германия. Прекарва първата си берлинска нощ в един парк, а на другия ден всички тръгват към близкото полицейско управление, за да се погрижат за тях.

Училището - временният им дом, е превърнато през септември в център за настаняване. За два дни го напълват с походни легла.

"Импровизирахме - трябваше спешно да намерим решение, за да не спят хората пак под открито небе", обяснява Манфред Новак от А Ве О - обществено сдружение за социално подпомагане, организирало 10 центъра за търсещи убежище в Берлин.

"Тези хора идват от конфликтни зони. Попадат в една богата страна. Просто няма как да ги сложим да спят на някой дюшек в коридора", отсича Ян Надолни, който ръководи този център за спешно настаняване.

Класните стаи са преградени с тънки завеси, очертаващи "частно пространство" за всяко семейство. В бившия кабинет по химия бръмчат четири перални машини. Кабинетът по физика скоро ще бъде преустроен в кухня. "Отидохме в магазин "направи си сам", купихме душове и ги монтирахме за един уикенд", разказва той.
"Тесничко е тук", признава Надолни, който е отстъпил своя офис, за да сложат там още легла.

Навсякъде в Германия преустройват бивши казарми, спешно монтират контейнери и разпъват палатки. Налага се обаче някои бежанци да нощуват два-три пъти навън, при все че температурите падат.

Днес Мохамед иска едно-единствено нещо - да живее нормално. А майка му вече мечтае по-малкият син, Али, който тръгва на училище в Берлин, да следва после медицина. Защото за това семейство "Gеrmany is a great country!" - Германия е страхотна страна!
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ГерманиябежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Божидар преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ -остани си с турската гордос , колкото повече се изнесете от БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ толкова по добре ,ако четеш чужди сайтове погледни вчера как един турски войник размаза ръчичката на 4г сйриско детенце с крак ейтъ за удоволствие , и тогава да се гордееш ,айде браво , и затова ги слагат в лодки на смърта срещу 1000 Д това ти е гордоста
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен-Здравейте , поздравления точно така е както пишите ,жалко е че не си помагаме но може би сме си виновни като нация ,а тия нелегалните който са в Б-Я най добре да отидат по немско заедно с на -сали да не плащаме и на тях 7МИЛИАРДА на год за деца , краден ток и вода
37
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Как само мъчат хората при условие , че всички лагери от преди 1945 са свободни и добре поддържани !
36
1
 
4
 
! Отговори
700 Евро на месец преди 9 години
Как да не е страхотна Германия като им дава по 700 Евро на месец и то без работа , в България на кой му плащат наема за квартира и пари за храна , нали така си живеят от 20 години в Германия Сърби , Турци , Араби и.т.н
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самите ние българите знаем,че в чужбина най рисковано е да разчиташ на други българи.за това българи от българи странят и не си помагат.има нещо много смешно,ние българите се смятаме за най умни,можещи,знаещи, а сме най мизерни. винаги се подиграваме на другите, а не знаем каква жалка картинка представляваме
34
9
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ГОРД СЪМ ,ЧЕ ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ ! ЕДИН НАРОД КОЙТО БЪЛГАРИТЕ НАРИЧАТ НАЦИСТИ ,НО ТЕЗИ "НАЦИСТИ" ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДОКАЗВАТ ,ЧЕ НЕ ДИСКРИМИНИРАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ,ПРИЕМАТ ГИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРИЕМАТ ! ГОРД СЪМ И ЧЕ СЪМ ТУРЧИН ! ТУРЦИТЕ ДОКАЗАХМЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ,ЧЕ СМЕ ХОРА И ТУРЦИЯ ПРИЮТИ НАД ЕДИН МИЛИОН И ПОЛОВИНА СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ БЕЗ ТУРСКИЯТ НАРОД ДА РЕВЕ КАКТО ПРАВЯТ БЪЛГАРИТЕ И БЕЗ ТУРСКИЯТ НАРОД ДА ПРЕСМЯТА КОЛКО СТОТИНКИ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ ЩЕ МУ СТРУВАТ ТЕЗИ БЕЖАНЦИ ТЪРСЕЩИ СПАСЕНИЕ И СЪЧУВСТВИЕ !
33
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Ако съберем всичките квоти като брой за приемане на сириици в Европейските държави -то те правят по малко от броят на сирииците в момента в БГ - има няма 15 000 сирийски бежанци- ние вече сме заляти от сириици и ще става още по зле - най бедната държава е майка за чужденците и мащеха за българските си граждани -
32
1
 
5
 
! Отговори
777 преди 9 години
До 25Да, българите имаме право да ходим да живеем в Белгия и Холандия, а колкото до източването на социалните системи, ако някой ползва нещо неправомерно, то той следва да бъде наказан, в която и държава да се намира.
31
1
 
10
 
! Отговори
К2 преди 9 години
Хм, описаните условия твърде много напомнят тези в България. Вярвам, че са едно равнище по-високо, но пак общи стаи, преградени със завеси (критикувано в България), спи се и на палатки (*** как може у нас!), пак преустроени училища, казарми, контейнери, но разбира се германците са върха на човеколюбието, а ние - най-лошите. Освен да благодарим на българомразките медии и БХК-та.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тия немци бе,видяхме отношението им към хората през двете световни войни!Иначе са готини западняците и ни критикуват,ама да се сетим за кланетата от Иквизицията,за изгарянето на вещици и учени!Българите може да сме всякакви,но не сме жестоки до степен да провеждаме масови избивания и геноцид,което не би могло да се каже за западната "цивилизация".
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
народа е оскотял и опростял,хваща се на всичко,манипулира се лесно. ето вижте колко гласуваха за *** и бялата златка.единия сега е евродепутат с 11000 евро на месец,другия със субсидия 2 милиона и още охолен живот по парижки хотели,брюкселски ресторанти и екзотични плажове. казват им,лайте срещу сирийските бежанци и злобеенето започва, а манипулаторите се смеят и си живеят живота
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това за сирийските бежанци се преекспонира с цел българите да не обръщат внимание на мизерията и кражбите в собствената им страна. просто дава им се образ на враг който ще им изяде хляба. истината е че сирийци във България няма да останат.просто няма такива будали
27
12
 
12
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Сега пищите, че не сте длъжни на никого да помагате, ама ако стане война в България и започнат да ви колят, ще бягате в чужбина и там ще пищите, че са длъжни едва ли не на ръце да ви ноят. Класически Ганьовски двоен стандарт. :)))
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
живях и работих в Холандия около година в малко градче,херлен,близо до маастрих. не се срамувам от работата която вършех.единствено се срамувах,че от всички народности с най голямо подозрение гледаха на българите. после разбрах,че по телевизиите са дали предаване за българи в какво състояние оставят квартирите които наемат и какви измами са вършени
25
5
 
10
 
! Отговори
25 преди 9 години
а имат ли право българите да ходят да живеят и източват социалните системи на белгия и Холандия.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в сирия стандарта на живот беше по добър от колкото в бг. и сега в тази част където няма война животът е по добър.никой от тях няма да остане тук да работи за 400-500 лева.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
успокойте се, сирийци християни или мюсюлмани няма да останат в бг. тук са само транзит.
22
5
 
10
 
! Отговори
21 преди 9 години
турската интелигенция,инженери лекари учители няма да ги видиш да работят на запад защото в турция изкарват много повече. тях можеш да ги срещнеш по алпийските курорти и шопинг центровете като туристи. турските работници в германия са хора с по ниско образование. при българската интелигенция нещата стоят по съвсем различен начин. масово емигрират и някои се хващат на каквато и да е работа само да не са в бг
21
2
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
и аз съм съгласен за сирийските християни,обаче никой от тях не желае да остане тук. мюсюлманите също като видят какво е бягат
20
9
 
4
 
! Отговори
OLYMPIA HELLAS преди 9 години
КАДЕ Е ИМПЕРАТОР ХЕРАКЛИОС. КОЙТО ОБЯИ СВЕЩЕННА ВОИНА НА ПЕРСИТЕ И ГИ РАЗБИ ПРЕЗ 628 ГОДИНА. ?? КАДЕ Е НОВИЯ ААЛЕКСАНДРОС ?? КАДЕ Е НОВИЯ ХЕРАКЛИОС ??ДНЕС ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ВИЗАНТИЯ И ДА СИ ВЪРНЕМ МАЛА АЗИА - ГРЪЦКА БАЩИНА ЗЕМЯ.ВОЙНА СРЕЩИ ТУРКИТЕ И АЗИЯ !!КАКТО АЛЕКСАНДРОС...КАКТО ХЕРАКЛИЙ.РЕКОНКУЕСТА БИЗАНТИНА-ХЕЛЛИНО ИОНИА !