Чрез патриотизма Беларус иска да се дистанцира от Русия

Разтревожени от кризата Москва - Киев, беларусите се връщат към народните традиции
29 окт 2014 21:20, Елка Василева
142
Чрез патриотизма Беларус иска да се дистанцира от Русия
Снимка: архив, Reuters

Все по-разтревожени от кризата между Москва и Киев, беларусите отново си припомнят народните традиции, разиграват патриотичната карта, за да се раздалечат от Русия - своя могъщ съсед и основен съюзник, пише Татяна Калиновская от Франс прес.

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко изненада това лято хората в страната, като държа реч не на руски, както обикновено, а на беларуски - общонародния език, макар че бе го нарекъл "беден".

Патриотизмът от няколко месеца е на почит в тази бивша съветска република, граничеща с Русия. Все повече от нейните 9,5 милиона жители тръгват на курсове по беларуски и вдигат сватби по народен обичай.

Това прехласване по националната идентичност не е нищо друго освен политически акт, смята Алексей Корол - анализатор и историк. "Подчертавайки националните си особености, хората изразяват несъгласие с агресията и шовинизма на руснаците", уверява той пред АФП.

Беларусите следват според него примера на своите съседи от Украйна - за украинците родната реч е символ на съпротива срещу влиянието на Русия, обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти, които се сражават със силите на Киев в източните региони.

"Шевиците на съпротивата"

Излязла е мода да се носят "вишиванки" - дрехи, везани с народни шевици, било то на улицата или в нощните клубове.

Шивачката Юлия Литвинова е просто затрупана от поръчки за такива ризи, носени по-рано само от селяните. "Имам поръчки за три месеца напред, а преди бродирах само по две месечно", чуди се тя.

Цената на ризите - между 160 и 560 евро бройката, си е бая тлъста за тази страна със средна заплата едва 400 евро.

Който няма как да си позволи везани тоалети, може да избира от богата гама тениски с беларуски фолклорни мотиви.

"Продал съм над хиляда от два месеца насам", радва се Павел Белавус. Наложило се да пусне собствен сайт, за да задоволи търсенето.

Предприемачът е организирал и панаир за майсторите на народни носии. Събитието, разгласено от държавните медии, привлякло хиляди посетители и пожънало голям успех.

"Всичко това трябва да се закриля и пази – шевиците, носиите, езикът. Това е наследство от предците ни", изтъква Альона Хлопцева, посетила изложението.

"През последните години властите се опитваха да потиснат националната идентичност на беларусите - казва аналитикът Алексей Корол. - В обществената култура обаче тлееше съпротива и събитията в Украйна я разпалиха."

Културната политика на държавата полека-лека вече се променя, по-специално що се отнася до беларуския език, подкрепян обичайно само от опозицията.

Лукашенко винаги е правил опити да ограничи употребата на беларуския в страната - дори бяха уволнявани преподаватели, водели обучение на този език. Но днес учениците задължително учат беларуски един час повече седмично - предишната програма предвиждаше само два.

Критика срещу Русия

Беларуският лидер вижда тук начин да се разграничи от Русия - през март той разкритикува решението на Москва да присъедини украинския полуостров Крим.

"Този подход е неправилен", заяви той през октомври по телевизия "Евронюз", поставяйки под съмнение руските аргументи - според тях Москва само си е върнала региона, който е бил неин до 1954 г.

"Ами хайде да се върнем във времената на хан Батий или във времената на монголско-татарското иго. Е, тогава ще трябва практически цялата територия на Русия, Западна Европа и Източна Европа да се даде на Казахстан, Монголия или на някой друг", подхвърли Лукашенко.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Голям смях е тази статия , не четете пропагандите ХОРАААА общувайте с хората от тези страни езика ни е близък и може спокойно да се разбирате с тях и буквата ни е КИРИЛИЦА
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статия е на БТА! БЕЗ КОМЕНТАР ОТ ТАМ НАТАТЪК!
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЕЛЕ, какви глупости, ама глупости!!!!!!!!!!има ли някой , който да е бил в Беларус?какви пак ги пишат???има ли кой да вярва!!!
71
1
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Айдееееееееееееееее, и там ли се започва.
70
8
 
7
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До Анонимен-------В момента няма друга заплаха за стабилността и икономическия просперитет на българската държава освен русофилите.
69
3
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Абе какво се пените кой харесва или мрази русия? Оправихте ли си проблемите в живота, че за руснаците се загрижихте? Ако толкова енергия влагахте в устройването на собственото си съществуване, България да е райска градина до сега.
68
5
 
9
 
! Отговори
ММД преди 9 години
До АнонименЕвропейската и американската *** са по-големи и доста по-мръсни!
67
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧРЕЗ ИДИОТИЗМА НА ПОРЪЧКОВИ ЖУРНАЛИСТИ НА ХРАНИЛКА ПРИ СОРОС МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ И ТАКИВА *** МАТЕРИАЛИ,ЧУДНО Е ЗАЩО ИЗОБЩИО МОЖЕ НЯКОЙ ДА ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТАКОВА ИДИОТСКО МАТЕРИАЛЧЕ,ЧЕ ЩОМ НЯКО СИ НОСЕЛ НОСИЯ БИЛ(ПРОТИВ) РУСИЯ,ЗНАЧИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА И ВСИЧКИ НАРОДИ В ЕС КОИТО ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ СИ НОСИИ И ФОЛКЛОР НА ДАДЕНАТА СТРАНА СА ПРОТИВ ТИРАНИЯТА НА БРЮКСЕЛ И СЕ БОРЯТ ПРОТИВ ЕС ,А *** ТАКА ЛИ Е *** ШУНДО НЕНОРМАЛНА
66
4
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
БРАВО !
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белоруския и руския език са нещо като македонския и българския език. Едното е диалект на другото + 1-2 букви, които са измислили да заменят други 1-2 букви. Каква е разликата между шопски и македонски сравнени с български. Това дори Самарас го призна преди време, а макетата се поболяха от мъка.
64
7
 
19
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТЪПОТИЯТА СЪЗДАЛА ДЪРЖАВАТА БЕЛАРУС, ПРИНАДЛЕЖИ НА СТАЛИН, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е БИЛА ДА СМАЧКА РУСНАЦИТЕ В СССР. В БЕЛАРУС ЖИВЕЯТ РУСНАЦИ, КАКТО И В УКРАЙНА, НО ИМАТ НЯКОИ МЕСТНИ РАЗЛИЧИЯ В ТРАДИЦИИ И ЕЗИКА, КОИТО СА ПО- СКОРО НЕСЪЩЕСТВЕНИ, А ПЪК И РУСИЯ Е ДЪРЖАВА С ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ И ТОВА Е НОРМАЛНО. ЛЪЖАТА УКРАЙНА ПЪК БЕШЕ ЗАТВЪРДЕНА ОТ ХРУШЧОВ. А СЕГА ПЪК ЛЪЖИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДИКТАТОРИ СЕ ПОДДЪРЖА ОТ САЩ И ЗАПАДА, В ИМЕТО НА СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо лошо в това, многообразието даже е по-интересно.
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Средна заплата 400 евро че кое им е злето
61
16
 
8
 
! Отговори
процедурно питане преди 9 години
Тия дали празнуват че Путин е болен от рак?И ние дали ще почиваме когато умре.
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименот кога истината е пропаганден материал, свалете си розовите очила и ще видите .точно на запад никой не дава пет пари, пропагандите са при вас да гласувате за юруш :)
59
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То остана ли някой уж "близък" на ръшата дето да не им тегли майната? Казакстан им казаха да лапат дебелия, Беларус отдавна се държи на страна, всички избори в Украйна показват сериозно пренебрежение и умраза, а в България ако не са *** с 50 лева бсп сигурно и 6% няма да хване.
58
4
 
9
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Вчера много яко се изпърдях, приближени до Барак Обама веднага изразиха притеснение че това може да доведе до нова световна икономическа криза. Въпреки изразеното недоволство аз повторих като опонирах че това ще помогне за срещу монопола на руския газ и е полезно за националната ни сигурност.
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даРазбрахме,но и никой не се събразява с нея
56
9
 
12
 
! Отговори
lol до щурофон преди 9 години
Поредната новина от "сводките" на *** ли...като екипажа на Доналд Кук дето напуснал...ееех ще си останете пословични с историите от народния фолклор. Чапай и Петка не са ги измислили американците...
55
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре, Бре ...ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА ИМА В ТАЗИ СТАТИЯ :) :) :) Или както се казва да търсим под вола, теле.Хората си празнуват според обичаите, нещо напълно нормално във всяка една страна по света, обаче ПЛАТЕНИ МАНИПУЛАТОРИ се хващат за това и дават воля на НЕНОРМАЛНИТЕ си фантазии като им се привижда, че празнуването на някакви празници е едва ли не протест срещу Русия. БОЛНИ ХОРА сте, поне си признайте за кого работите, но със сигурност не и за България.