Китай иска да възкреси Пътя на коприната

Целта е да постави под свой контрол търговията по историческия маршрут
Обновена: 30 окт 2014 20:16 | 30 окт 2014 20:16, Елка Василева
44
Китай иска да възкреси Пътя на коприната
Снимка: архив, Reuters

Камилски кервани, натоварени с редки подправки, масла и коприна. Търговският път, кръстен на скъпата тъкан, над 1000 години свързва Китай със страните от европейското Средиземноморие.

Войни в Централна Азия, мрачното средновековие в Европа и периоди на политически сътресения в Китай обаче довеждат до упадъка на един от най-дългите търговски маршрути в света, пише Феликс Лий във вестник "Цайт".

Много години по-късно, през колониалната епоха, европейците откриват морския път до Източна Азия. Сега Китай иска да възкреси Пътя на коприната, при това не само по суша, но и по море.

През септември тази година китайският президент Си Цзинпин посети Шри Ланка, Индия и Малдивските острови. Същевременно той "оплита в мрежата си" централноазиатските държави Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан и дори Иран - нещо, което не е правил никой от неговите предшественици.

Интензивното изграждане на отношения преследва една цел: Китай иска да постави под свой контрол търговията по този исторически маршрут.

Визията на Пекин за нов Път на коприната предвижда два маршрута.

Единият се простира от Китай през централноазиатските държави до Европа и по този начин до голяма степен се припокрива с историческия Път на коприната.

Вторият така наречен Морски път на коприната, преминава през Южнокитайско море, през Индийския океан към Африка и Близкия изток, през Червено море и Суецкия канал до Средиземно море.

В съвремието този маршрут и без това е сред най-често използваните търговски пътища в света. Повечето междинни точки по него обаче не са във владение на Китай. Поради тази причина правителството в Пекин иска да създаде собствени бази.

В момента Китай строи или спонсорира огромни пристанищни съоръжения по морския маршрут. В Коломбо, столицата на Шри Ланка, китайските лидери са предоставили приблизително 1,1 милиарда евро за изграждане на пристанище. Това е най-голямата пряка чуждестранна инвестиция, правена някога в островната държава.

Китай освен това подкрепя изграждането на пристанища в Колката (Западна Индия - бел. прев.), Янгон (най-населения град в Мианма - бел. прев.) и Найроби (Кения). Част от този амбициозен план е и покупката на гръцкото пристанище Пирея.

Същевременно Пекин инвестира огромни суми в построяването на трансконтинентална железопътна мрежа за товарни превози. Китайските градове Чунцин, Чжънчжоу, Сиан и Шънян вече са свързани с Истанбул, Дуисбург, Хамбург или Ротердам. Очаква се скоро да бъдат построени и нови линии към Европа. Досега транспортът по море отнемаше четири до шест седмици, а сега жп линиите съкращават времето за доставки до 14 дни.

Става дума обаче не само за по-бързи търговски връзки с Европа. Китайските лидери са насочили вниманието си и към страните от Централна Азия. Казахстан е на десето място сред държавите с най-големи петролни залежи. Поради тази причина Китай неотдавна прокара тръбопровод с дължима 3000 километра между северозападната китайска провинция Синцзян и Каспийско море, който преминава през богатата на суровини страна. Строят се и други съоръжения. Китайците са хвърлили око също така на залежите на Туркменистан. През 2013 година например Туркменистан е изнесъл за Китай над половината от газа, добит в страната. В замяна китайците внасят в централноазиатската държава електроника и потребителски стоки.

Наистина Европа и САЩ откриха икономическия и стратегически потенциал на централноазиатските страни, но най-големият конкурент на Китай не е Западът, а Русия.

Официално Пекин и Москва полагат усилия да поддържат добри отношения. Зад кулисите обаче вече от няколко години се вихри борба за надмощие в тези страни. От културна гледна точка повечето централноазиатски държави в момента се чувстват свързани по-скоро с Русия. В градовете живеят много руснаци, руският език все още е широко използван. Китайците обаче бързо наваксват - вече на 15 % от икономиката на Киргизстан са свързани с Китай. Подобно е и положението в Казахстан и Таджикистан.

Все пак пред напредъка на китайците в Централна Азия има едно препятствие. Предимно авторитарните режими в тези държави приветстват засилването на китайското присъствие, но сред населението китайците са всичко друго, но не и обичани. Хората се оплакват от често наглия начин на действие на китайските бизнесмени.

В Централна Азия Китай е изправен пред опасността от така наречения синдром Мианма. Когато военната хунта управляваше южноазиатската страна с твърда ръка, китайските инвеститори бяха добре дошли. След като обаче режимът отпусна юздите, в Мианма се засилва недоволството на населението срещу Китай.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Руснаците имат само военна сила,американците-военна сила и много,ама намаляващи пари,Китай има купища пари и бързо растяща военна сила!А познайте чие е бъдещето!?Затова и САЩ търсят начини да подчинят Китай,преди да е станал напълно неуязвим!Това обаче няма как да стане докато съществува Русия и затова атаката е първо срещу нея-падне ли Русия,пада и Китай!Засега Китай успява умело да балансира отношенията си с двамата си партньори-съперници и да извлича максимална изгода от това!
17
1
 
2
 
! Отговори
вика преди 9 години
Къде да намерим толкова камили?
16
4
 
5
 
! Отговори
лидер преди 9 години
съюзят ли се мечката и дракона няма кой да ги спре
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важно е САЩ и ционистите да влезнат в Средна Азия ..
14
4
 
9
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Василев, идвай, чакам те. Тук жените са бютифул, водката е в туби, филето от сьомга и хайверът са хароши, Путин е пич!
13
10
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Абе ще ви дойде акълът на вас- бананите. Само един Юрий е достатъчен да заличи щатите, Англия и Франция, пфу!
12
15
 
5
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние от централата в Ленгли сме в смъртен ужас, Долгорукий наистина е истрелял Булава. Това чудовище има 16 такива ракети с по 10 управляеми заряда по 150 ктона. Джинсите ни са пълни с кафяв мармалад, ъъъъъъ! Братска дружба с Раша, да живее нашият възлюблен брат Путин, слава на Русия!агент Скункс
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kitai sas svoite miliardi jiteli sa nomer 1!A nie sme edna shepa, dori i edno pravitelstvo nemojem da napravim, a kamoli da ne govorim za rabota na horata da im se nameri!
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е руското производство да се стимулира и да стане конкуретноспособно. Русия изостава в производството на перални, миксери, прахосмукачки, тоустери и други битови стоки които се внасят срещу валута. По този начин с ниската цена на рублата се стимулира местното производство и износа. И в същото време ограничава вноса и действа като санкция и срещу западните фирми които внасят перални и кафе машини.
9
10
 
13
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Краварската ракета дето се изгърмя на земята при излитането и до международната космическа станция е позор за САЩ.Излагация! Горките хора ще останат без храна и провизии в космоса.Егати хамериканските технологии дето *** хвалят.Това да не е да хвърляш бомби и ракети от самолетите срещу мирното население на арабските държави! Добре,че са руснаците да ги извозват до станцията.Некадърници и уж кацали на луната хахахаха.
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скока на долара в Русия е спекулативен и психологически. Икономиката на Русия е стабилна и няма причина рублата да пада, по скоро долара трябва да пада, защото цената на петрола пада, а той се търгува само с долари. И Централаната банка няма да се намеси въпреки че има резерв от 540 милиарда долара (В Англия е само 50 милиарда). Рублата целенасочено е оставена пазара да и определи цената, за Русия това не е проблем. Едва тогава може да се пристъпи към търговия на петрол в рубли.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ти разбира главата от стандарта на Китай...Имаш ли за още нещо да се изкажеш компетентно.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Юдисейчо тази глупост равина дето си я написал ли ти я каза,или си е плод на болната ти еврейска кратунка .
5
11
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
с военната мощ на русия и икономическата мощ на китай и желанието им напълно да игнорорат долара ,съвсем скоро от ционистко-негъркската клоака сащ ще се чуе квичене на умряло,Русия и Китай вече търгуват помежду си с йоани и рубли,а още по страшно за краварите е,че след 2015 Русия въвежда златен стандарт на Рублата и държавите от БРИКС създават собствена банка от собствени валути в противовес на долара и на еврейската измама СБ -световна банка и МВФ
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС РУСИЯ ИЗВЪРШИ УСПЕШЕН ОПИТ С ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНАТА БАЛЕСТИЧНА РАКЕТА БУЛАВА ,КОЯТП ПОРАЗИ ЦЕЛТА НА РАЗСТОЯНИЕ 9000КМ. РАКЕТАТА Е БЕЗ АНАЛОГ В СВЕТА ТЯ Е ПРАКТИЧЕСКИ НЕУЛОВИМА ОТ ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА ,ЗАЩОТО Е С МЕНЯЩА СЕ ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТА ТРЕАКТОРИЯ ,РАКЕТАТА БЕШЕ ИЗСТРЕЛЯНА ОТ ПОДВОДНИЦАТА ЮРИИ ДОЛГОРУКИ В БАРЕНЦОВО МОРЕ
3
5
 
13
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ТАДЖИКИСТАН преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Къде видя пък ти Русия, къде видя Индия, да не питам за Бразилия?!Хората говорят за Пътя на коприната, той за Русия си плямпа!Много прости хора има...
2
4
 
9
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Преди пътя на коприната вземете оправете условията на труд на миньорите!Другарки и другари "капиталисти" от компартията.Докато се возите на позлатените си "ферарита" всяка година хиляди китайски миньори измират в мините с нечовешки условия на труд!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ще го направи!