Вот под високо напрежение в сепаратистките райони в Украйна

Всички кандидати искат независимост от Украйна и сближаване с Русия
31 окт 2014 22:17, Елка Василева
145
Вот под високо напрежение в сепаратистките райони в Украйна
Снимка: Reuters

Проруските сепаратистки територии в Украйна гласуват в неделя за свои парламент и президент на избори, подкрепени от Москва, но отхвърлени от Киев и Запада и усложняващи мирния процес в източната част на страната шест месеца след избухването на въоръжения конфликт, пише Никола Милетич от Франс прес.

"Изборите ще дадат възможност за съставяне на законно правителство", заяви т.нар. премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, чиято победа е несъмнена.

Избори ще има и в Луганск - друга крепост на сепаратистите и седалище на самопровъзгласилата се Луганска народна република, чийто "президент" Игор Плотницки се очаква да бъде утвърден на поста.

През април тези две бунтовнически области в източноукраинския въглищен басейн Донбас обявиха едностранно независимост, което предизвика кървав конфликт с украинските сили, обвиняващи Русия, че изпраща оръжие и хора в помощ на сепаратистите.

"Тези избори са необходими, за да се даде повече легитимност на политическите режими" в Донецк и Луганск, казва анализаторът от "Политическа експертна група" Константин Калачов.

За двете сепаратистки републики "това е нова отправна точка, път към признаване, макар да не е много ясно кой ще ги признае", допълва той.

Предизборната кампания в Донецк е сведена до минимум (няколко плаката на кандидата Захарченко по улиците), а в другите градове като че ли изобщо липсва. Всички кандидати отстояват една и съща линия: независимост от Украйна и сближаване с Русия.

Броят на гласоподавателите е несигурен: много от регистрираните в украинските избирателни списъци преди конфликта около пет милиона души напуснаха района заради боевете.

Сепаратистките власти в Донецк обявиха възможност да се гласува по интернет, право на глас за лица над 16 години и възможност за участие в изборите на чуждестранни доброволци - множество руснаци и няколко европейци, дошли да се бият в редовете на бунтовниците. Не се очаква нито един наблюдател от международни организации. Само няколко руски депутати обявиха, че ще дойдат да наблюдават протичането на изборите.

"Ще отида да гласувам, ако няма бомбардировки в квартала ми. В противен случай ще си остана в къщи", заявява 62-годишната Оксана Василиева, жителка на северната част на Донецк, който редовно търпи артилерийски обстрел от украинските сили.

Мирният процес е в мъртва точка

Шестте месеца сражения между бунтовниците и украинските сили взеха над 3700 жертви и причиниха значителни разрушения.

Спорадични сблъсъци има на много места, но стълкновенията са категорично по-малко интензивни, откакто на 5 септември под егидата на ОССЕ в Минск беше сключено примирие в рамките на споразумение, чиято цел е да постави началото на мирен процес.

Докато мирният процес в момента изглежда изпаднал в мъртва точка, организирането на избори в сепаратистките територии се превърна в причина за сериозни търкания между Киев и Запада, от една страна, и Москва и бунтовниците, от друга.

Украинският президент Петро Порошенко осъди "псевдоизборите, които терористите и бандитите искат да организират в окупираните територии". Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, подобно на Брюксел, заяви, че вотът "сериозно ще разклати договореностите от Минск", а държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази "безпокойство" и предупреди, че Вашингтон няма да признае резултатите.

Противно на декларациите на Запада руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще признае резултатите от изборите. "Надяваме се те да се състоят по план и ние, разбира се, ще признаем резултатите от тях", каза той.

"Целта на тези руски изявления е игра на нерви с Киев, тъй като Русия не получи от Украйна това, което искаше: политическа лоялност и публичната капитулация на Порошенко", смята Калачов.

Конфликтът в Украйна, предшестван от анексирането на Крим от Москва, предизвика най-тежката криза между Русия и Запада от края на Студената война.

На фронта, недалеч от Телманово, на няколко километра от позициите на украинските сили, бунтовническият командир "Старшина" е оптимист: "Изборите ще дадат възможност да покажем, че малко по малко изграждаме своя собствена държава. Бавно и трудно, но това вече е нашият път, вън от Украйна", казва той.

"Нямаме електричество, нямаме вода. Не можем да гледаме телевизия и да следим новините. Какво да ви кажа за тези избори и за кандидатите, като не знам нищо за тях", отвръща 68-годишния Николай, който далеч не е такъв оптимист. Подпрян на бастуна, той храни кучето си на на ул. "Взльотная" срещу летището в Донецк, район, опустошен от четиримесечни артилерийски сражения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комонистите сега няма да работят в Донецка и Луганска република,те за това драпат.И в БГ това искат комонистите за6тото така се нау4иха от преди ама нана.За това трябва да ги водим 2 ра категоря хора- ***.Комонист лие на кур6ума.Ако неса те представяте лиси какъв 6тее светът,великолепен,аман от тези хал4ни *** ненаситни.Някои ден 6те доиде да бъдат изтребвани като евреите амин дано дае по бързи4ко.
85
2
 
23
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
Но всичко това с оръжието са дребни нещица. Важното предстои- след като изборите в свободните републики на Луганск и Донецк преминат успешно и се признаят от международните наблюдатели, а хората гласуват за онези, които доказаха на дело че защитават техните човешки права и бранят населението от зверствата на киевско-американската хунта, какво ли ново ще ни поднесе баба ***. Нещо като извинение или по-скоро оправдание за клеветническата кампания на сайта? Чакай инструкции, ***! Хехеххехе
84
1
 
21
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
До ГерасимГрешиш. Най-силното оръжие в света е оръжието на Рамбо. Само един изстрел, и хиляди моджехидини, талибани, руснаци и китайци падат като подкосени...А да не отварям дума и за най-големия слон в света, че всеки знае какъв е символът на републиканската котерия, избираща главатар на племето и на света...
83
2
 
19
 
! Отговори
Герасим преди 9 години
Питали радио Ереван. Кое е най -силното оръжие в света??? Крайцера "Аврора" - бил отговорът. Само един изстрел ,а цели сто години разруха.
82
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOGATO BALGARITE VDIGNA APRILSKOTO VASTANIE BIAHA NAZIONALREVOLUZIONERI,KOGATO RUSNAZITE ISKAT DA SE OSVOBODIAT OT OKRAINA SA BANDITI I SEPARATISTI.ALO GURNALISTI OT BALGARIA VIE ISTORIA UCILI LI STE,BALGARSKI EZIK POZNAVATE LI NE IZPOLZVAITE DUMI,NA KOITO NE ZNAETE SADARGANIETO.
81
1
 
37
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
терористите и бандитите искът да организират избори.Странно нали терористи и избори.В Ислямска държава режат манерки в замяна на избори,а тук организират избор и всичките пак бандити и терористи.Ало западната пропаганда за какви ни взехте нас булгарите?
80
2
 
29
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
До UPA-GaliciaДоживяхме да видим евреин, който се изживява като украински нацист, и да говори за истина, свобода, и демокрация. Все едно да направим трепанация на черепа на ***, и да открием нещо като сиво вещество.
79
10
 
20
 
! Отговори
UPA-Galicia преди 9 години
До смех---- Злото е на всяка крачка, а днес излъчва отровните си изпарения от бърлогата на онова двуного, наречено Путин. И за кой ли път се питам онези, които забъркват отровата в казаните си, не са ли чели Евангелието, Буда, не са прочели поне една книга с нейните внушения, че човекът с неговото достойнство е над всичко? Не изпитват ли поне малко срам, че говорят на езика, на който са писали Пушкин, Толстой и Чехов, Ахматова, Цветаева, Шаламов и Йосиф Бродски?
78
1
 
27
 
! Отговори
елка велика журналка преди 9 години
До НАБЛЮДАТЕЛЦитати от Чехов няма. В статията има само цитати от световно неизвестен руски либерал от групата на Борис Немцов и Новодворская. Баба *** определено счита единствено Немцов и Новодворская за руснаци. Останалите 140 милиона според нея са гнусни болшевики, пияни руски скотове и стадо от неграмотни твари, подкрепящи вожда на световния пролетариат стал..опс, Путин. А за Америка и Израел- или само добро, или нищо. Нищото-най-вече, защото нищото и мълчанието е най-убедителният аргумент
77
1
 
30
 
! Отговори
смех преди 9 години
Американците се готвеха в Крим да направят своя воена база, но котка им мина път и те са бесни , че Путин предугади намеренията им.
76
2
 
28
 
! Отговори
тя преди 9 години
Кой ще гласува за убийците на свой близък? Метежа в Киев докара много беди на хората и те никога няма да простят .
75
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нарушавали се ,,минскките споразумения "Тези четат споразуменията като,,дявола евангелието" не спряха един ден да стрелят по жилищните квартали ,пък гледаш ли другите не щяли да спазват споразуменията.Батковците им и техните *** нямало да признаят изборите.Голям праз който трябва той ще ги признае.
74
2
 
29
 
! Отговори
тя преди 9 години
Няма връщане !Никога Украйна няма да е в предишните граници.Това го направиха бандеровците в Киев и Одеса.
73
1
 
40
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Значи, така!Тебе те разстрелват в упор, убиват новородени и старци с реактивни системи, с тактически ракети Точка У и европендерите с чичо Сам искат ти да гласуваш за бандерофашагите! Намерен е масов гроб в донецк на жени, които са изнасилени и застреляни в тила от украсите! Някой въобще въобразява ли си, че тези хора някога ще простят и ще се приобщат към "демократичния" свят! Тук чета някакви цитати за Чехов, Шостакович но се пропускат цитати от Хитлер, от идеолозите на "Правии сектор"!
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pa nema li nekoi da se seti da napravi edni separatiski izbori u nas i da se otdelime ot Boko, Ceco, Kristalinka, PliuvnalAliuF i raznite tam Staniski i kalinki be. i to taka da se separirame 4e tia direktno u zandana da zaminat kadeto da si praat ako stet stai s forma na tikva ce pove4e piponi v neia da vleznat kogato se saesavat s kratunite
71
16
 
20
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До Анонимен----"Има две Русии. Първата-Киевска има своите корени в световната, или най-малко в европейската култура. Представата за добро, чест,свобода, справедливостсе се възприемат в тази Русия така, както в целиат западен свят. А има и друга Русия-московската. Това е Русия на Тайгата, монголска, дива, зверска. За тази Русия националалният идеал е кървав деспотизъм и дива жестокост. Още от дрвноста московска Русия е била, такава е сега и ще си остане пълно отрицание на всичко европейско и яростен враг на Европа"
70
13
 
21
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До Анонимен-----"Моята страна всеки ден приближава света към нова война, нашият милитаризъм вече е изострил нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна. Сбогом, Европа, боя се, че никога няма да ни се удаде да влезем в европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, артисти, философи, учени не успяха да обърнат политиката на религиозните фанатици на комунистическата идея в миналото, нито на алчните безумци днес." Людмила Улицкая (1943),
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До има радостИзобщо не си личи, че си руски *** ! Бягай да целуваш *** на господаря си, *** !
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е брей те отдавна си пееха-Есаул,есаул запрягни коня-е и какво избиха си народа,що заради могилата на дядо си Саул,така ще да излезе,щот в евангилието на някой си пишело кои са са плашели от Беркута,а това е орел и кой се облепвал с пера за да ги свикне с него,в случая са два и то двуглави,значи ще трябва да свикват с тях,и коня ще трябва да не распрягват,че колко желязо стърчи неприбрано,ще се намери кой да го гепи,а и сада дет искаха да построят ще бъде за други като от моссад.
67
29
 
25
 
! Отговори
куку преди 9 години
Много честни избори , но нито една украинска партия не е допусната до тях.А аз си спомням, че на допитванията преди руската агресия над 60% от жителите на тези райони се определяха за украинци , а не руснаци.Това са си избори по руски - една партия с един диктатор начело и печелят с 99,99%. Който е против - на стената и разстрел.В най-лекия случай - 15 г. в Сибир.Точно такива истински избори си имахме и ние до 1990 г. и патента беше разбира се руски.