Банково облекчение

Финансовите институции в Европа изглеждат в добро състояние
Обновена: 1 ное 2014 22:12 | 1 ное 2014 19:30,
22
Банково облекчение
Снимка: Ройтерс, архив

Преди 5 години по това време откриването на “черна дупка” в гръцкия обществен сектор беляза началото на тежката криза в еврозоната. Оттогава насам опитите ситуацията да се нормализира малко или много удрят на камък, посочва сп. “Икономист”.

В пореден опит да се покаже, че солидността на банките в еврозоната се завръща, беше изнесен доклад, който даде окуражаващи данни. Поне що се отнася до ситуацията извън Италия. Но според “Икономист”, за да се говори за истинско съживяване и надигане на европейската икономика е необходимо повече.
 
В продължение на няколко месеца 6 хиляди души са били ангажирани със стрес-тестовете. Целта беше ясна – проверката да е възможно най-акуратна, след като при предишни подобни тестове банки са били обявявани за стабилни и впоследствие са се сривали в кратък период от време. Неслучайно Европейската централна банка надзираваше настоящата процедура изключително строго.

Ревизията на 130 банки показа пробойни, но не оправда очакванията за сериозни дупки. Бяха отчетени 136 милиарда евро лоши кредити, като общата сума за Европа достигна 879 милиарда. Но трябва да се отчете, че финансовите институции разполагат с активи за 22 трилиона евро. 
 
Регулаторите симулираха кризисни ситуации, за да проверят способността на проверяваните банки да се справят. 25 от тях биха претърпели загуби, които да редуцират капитала им под допустимия минимум. Общият недостиг беше изчислен на 25 милиарда евро. 
 
Но от “Икономист” изтъкват, че резултатите са базирани на данни от края на 2013-та година, а много от “слабите” банки са увеличили значително капитала си от тогава насам. Така приравнена сумата се намалява до 9,5 милиарда евро за общо 13 банки. Само 7 от тях биха са нуждаели от повече от 500 милиона, за да избегнат фалита.
 
Скептиците обаче считат, че тестовете са били не достатъчни сурови. Дори и в най-лошия сценарий не е взет предвид ефекта на евентуална дефлация. Освен това на изпитание не са били подложени по-голямата част от държавните банки в Германия, за които се счита, че изоблистват от лоши активи.

От друга страна не по-строги стрес-тестове бяха проведени в американската банкова система през 2009-та година и резултатите и изводите от тях бяха повратна точка в процеса по възстановяване на финансовия сектор отвъд Океана.
 
Слабостта на италианските банки беше препотвърдена. Третата по големина банка в страната “Monte dei Paschi di Siena” е в наистина тревожно състояние. Но като изключим италианската драма, другите проблеми не са чак толкова притеснителни. 

“Икономист” отчита, че статуквото към момента дава повод за оптимизъм, но силната обвързаност на банките с държавния дълг на страните от еврозоната е слабост, която може да ескалира много бързо и непредвидимо при нова фискална криза. Създаването на “банков съюз” с водеща роля на Европейската централна банка е стъпка в правилната посока за преодоляване на тази опасност.

Към момента основният проблем на европейските банки е анемичната икономика на Стария континент. Да, тези институции са платежоспособни (поне повечето от тях), но дали са настина надеждни зависи от това доколко клиентите им са готови да взимат заеми и дали са способни да ги връщат. В момента не са особено много фирмите в готовност да разрастват бизнеса си, дори и да има банки в готовност да ги подкрепят с финансиране.
 
Преди стрес-тестовете банките бяха сочени за препятствие по отношение на икономическия растеж. След излизането на позитивните резултати обаче вече може да се вземат и по-смели решения в опит за възстановяване на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
" С банка работа да нямаш" казваше дядо ми и бе прав. Това са си пладнешки, УЗАКОНЕНИ, хайдути! Банка може и да фалира банкер никога ! Банката е една безмилостно жестока институция, която те убива бавно, но сигурно. Нишкой не дава статистически данни за самоубилите се след фалита на всички банки от времето на гения Ж.Виденов. Българския политик знае ли въобще смисъла на понятието " ОТГОВОРНОСТ" ????
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НЕ РАЗБРАХ: Банките в Европа се чудят как да дават кредити и съответно да стимулират икономиката. Европа е пред дефлация и потъва бавно. Вземи прочети малко.... Аз си взех кредит за жилище с 2.7% твърда годишна лихва. В БГ те дерат поне 3 пъти от горе.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се тълкува: спокойно хора, корабът ЕС потъва бавно, вода ще има за всички.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Финансовите институции в Европа изглеждат в добро състояние "Като платят газта на Украйна вече ще изглеждат в окаяно състояние!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Думичката "изглеждат" повдига завесата към цялата истина. Показва ни се само първата половина от истината. Продължението - не след дълго.
11
2
 
7
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Материалът в статията цели да успокои обстановката, т.с силно е разклатено доверието към банковите институции!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Особено ктб...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да-,,изглеждат''
8
1
 
2
 
! Отговори
до Луд преди 9 години
Не е зле от време на време човек да може да полудява, изкрейзва и това е признак на много добро здраве! Дори нещо повече! Въпросът е, че някои са психично болни без шанс за нормолизироне! вж. ком 8 Хм..., същото е и с чл. 69 от Конституцията на РБ! пп. ЕС са същите *на, като нашият парламент, банков надзор, ....!
7
0
 
5
 
! Отговори
Луд преди 9 години
И ако не е тайна къде се облекчиха за да отиде и нашата КТБ там ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
01.11.14/18:34 - ЕТО ГИ ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ в БАНКИТЕ!badgo blog пп. демек облекчение, де!
5
4
 
3
 
! Отговори
дд преди 9 години
До Анонимен (4)Да бе, не само наказателни лихви, ами ти взимат и всичките пари, щото италия е в космоса, нали. Има различни банки, различни финансови институции, различни условия. Четеш си договора преди да подпишеш, това е всичко.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименAKO VNESESH 10000EVRO V ITALIA SHTE TI DOIDAT NA,,GOSTI",ZA DA TE PITAT OT KADE NAKADE SA DOSHLI,AKO SE OPITASH DA SI GI IZTEGLISH TRIABVA PREDVARITELNO DA OBIAVISH TOVA,A I PLASHTASH NAKAZATELNI LIHVI.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банковата система е пирамида. При полижение, че само около 5% от парите са реално покрити с някаква стойност, няма друг начин. Ако някой не вярва да отиде в коя да е банка и да поиска да изтегли в кеш 10 000 лева от спестяванията си (ако има). Няма да получи нищо и ще го разтакават до второ пришествие. Може да разплащате само електронно (виртуално с виртуални пари). В момента в който си внесете парите в банката и вече са изчезнали в буквалния и преносен смисъл.
2
2
 
10
 
! Отговори
преди 9 години
В Европа няма растеж от 2006 година. Всичко е инфлация,заеми и надежда на чудо в бъдеще.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като една истинска европейска държава и при нас банките са в добро състояние.... Можем да въздъхнеме с облекчение, най-после !