Путинският национализъм уби крайнодясното в Русия

Националистите са разединени заради въпроса "кой живее в Украйна"
5 ное 2014 21:33,
61
Путинският национализъм уби крайнодясното в Русия
Руски националисти на "Руски марш". В ръцете си държат знамето на Руската империя от 1858 до 1883 г. Снимка: Reuters

Във вторник - 4 ноември, в Москва се състояха цели три националистически обагрени прояви: два "Руски марша" и прокремълско шествие под наслов "Единни сме".

Официалната проява на партия "Единна Русия" наистина бе масова, но двата "Руски марша", взети заедно, не успяха да съберат и три хиляди участници. "Дойче веле" изпрати кореспондент на малобройния поход в московския район Люблино, за да прецени политическите перспективи на крайната десница в Русия.

Кремъл си присвои национализма, измествайки националистите

"Защо сте толкова малко? - Всички са болни. - От какво? - От путински национализъм." С тези думи отговори на "Дойче веле" в края на проявата Дмитрий Дьомушкин, един от организаторите на "Руския марш" в Люблино. Сякаш бе вече признал поражението си. "Така стоят нещата - каза Дьомушкин. - Чудя се догодина ще има ли кого да викна."

Тазгодишният "преглед на силите" сред десните ултраси в Русия отбеляза рекордно ниско участие, посочи Вера Алперович, експерт от правозащитния център "Сова", който следи от години радикалните нагласи във федерацията.

"Дори ако съберем броя на демонстрантите от "Руския марш" в Люблино и "алтернативния" марш на метростанция "Шчукинская", все едно ще са по-малко от когато и да било", констатира Алперович. Според оценки на "Сова", за марша в Люблино, събирал преди близо 10 хиляди националисти, тази година са пристигнали едва 1800 души.

Алперович посочва като причина, че радикалните националисти са изгубили политическия си дневен ред: "Допреди година само се чувстваха като крале; днес обаче в ултрадясното поле цари песимизъм". По-рано националистите схващаха, че и да не дойдат много хора на марша, моралната подкрепа в обществото ще е висока, казва тя: "Погромът в Бирюльово (Московско предградие, където преди година казахстанец уби руснак и последваха протести, прераснали в насилие срещу имигрантите - б. пр.), предизборните програми на кандидатите за кмет на Москва – всичко сочеше, че обществото подкрепя националистическите нагласи".

Днес обаче крайнодесните усещат според експерта, че националистическата програма е монополизирана от Кремъл – затова не виждат смисъл да участват в акцията.

Само спокойствие

Маршът в Люблино наистина не изглеждаше никак заплашителен. Участниците бяха поостарели - преди в редиците на протеста крачеха главно тинейджъри, а сега репортерът на "Дойче веле" видя главно хора над 30-те, дори над 50-те. Нямаше твърде радикални лозунги, на практика не се срещаха открити призиви към насилие - националистите повтаряха нещата, банални вече за тези среди: "Не щем вече Москвабад", "Свобода на политзатворниците", "Отменете чл. 282 от НК" (Чл. 282 от Наказателния кодекс на Русия определя като престъпление "разпалването на омраза или вражда, както и унижаването на човешкото достойнство" - б. пр.).

Според директора на "Сова" Александър Верховски, организаторите на марша предварително предупредили, че не разрешават плакати с радикални лозунги - страх ги било демонстрантите да не се изпобият заради разногласия по украинския въпрос.

Сред демонстрантите в Люблино наистина имаше и хора, подкрепящи сепаратистите в Донбас, и споделящи същите ценности като украинските националисти. Една от колоните дори скандираше: "Слава на Украйна! На героите - слава!"(Поздрав на националистите в Украйна, станал популярен по време на протестите от т. нар. Евромайдан - б. пр.), заради което след края на марша бе задържана практически в пълен състав от специалната полиция ОМОН. Другите участници нарекоха тези хора "провокатори".

Кой живее в Украйна?

Разцеплението идва оттам, че ултрадесните в Русия не са наясно кой всъщност живее в Украйна, обясни Вера Алперович.

"Според едната представа, украинците нападат руснаците, които трябва да бъдат защитавани. Според друга представа, жителите на Украйна са 90 на сто руснаци, затова не бива да воюваме с тях".

Това е и гледището на Дмитрий Дьомушкин, лидер на сдружение "Руснаците". "Не разбирам защо руснаци трябва да воюват с руснаци", заяви той по време на марша.

Някои обаче смятат, че украинците имат право да изградят своя национална държава, затова трябва националистите в Украйна да бъдат подкрепени като "колеги", каза Алперович. Тъкмо затова имаше два марша през 2014 г. - на метростанция "Шчукинская" всички симпатизираха на провъзгласената "Новорусия", а в Люблино бяха представени и трите гледни точки, но повечето все пак бяха против "Новорусия", добави специалистката от "Сова".

Участник в марша, представил се като Сергей, потвърди пред "Дойче веле", че има разцепление в националистическите среди. "Седим на една маса, не можем да се разберем, сподели съмненията си младият активист. - Едни казват, че бандеровците убиват руснаци в Донбас, други пък, че тези в Украйна са националисти като нас и ни помагат да се борим срещу евреите."

Според Сергей "Руският марш" бил малоброен, защото редица потенциални участници избрали алтернативната официална проява на "Единна Русия" на ул. "Тверская". А мнозина от приятелите на Сергей изобщо не отишли никъде на 4 ноември. Защо така? "Объркаха се вече", обясни младият националист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Almasy преди 9 години
До РубашкаАман от пропутинска болшевишкорусофилска пропаганда.
38
5
 
3
 
! Отговори
! преди 9 години
Путинския национализъм утрепа рублата - 1 евро-60 рубли!
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--45;Грешиш.Трябва ни 1 СТАМБОЛОВ че да прокуди русофилите от Б--я
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато видя статия на "Дойче веле", където цитират "независими експерти", "правозащитни организации" или центрове, институти, социологически агенции веднага всичко става ясно...
35
6
 
17
 
! Отговори
Рубашка преди 9 години
Аман от западна пропаганда
34
3
 
16
 
! Отговори
AZ преди 9 години
ЗАЩО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ВЗИМА ИНТЕРВЮ И ИЗОБЩО СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ МНЕНИЕТО НА РУСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ? А НИКЪДЕ В ЕС НЕ ГО ПРАВИ ? ЗАЩО НЕ ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ ДА ГИ ИНТЕРВЮИРАТ ? ИЛИ Е УДОБНО ДА СЕ ИЗОПАЧИ ОБРАЗА НА ЕДИН "НЕУДОВЕН" ЗА ЕС НАРОД
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всякакви крайности - десни или леви са крайно нежулани за държава като Русия.Да ви е ясно.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи пък много си се загрижил ...
31
13
 
3
 
! Отговори
РАТНИК1936 преди 9 години
До АнонименТова че не си наясно с геополитиката и бленуваш да те завладее новата Византия(Русия) и ще се радваш на парче хляб вмирисан на газ с лика на Сталин и ще пееш хвалебствени песни за братята ти славяни ИЛИ бленуваш за американо европейската мечта за мияч на чинни където,жена ти ще бъде перфектна работничка на улицата
30
25
 
3
 
! Отговори
РАТНИК1936 преди 9 години
БОРБАТА ПРОТИВ РУСИЯ Е БОРБА ПРОТИВ ЕВРЕЙСТВОТО,БОРБАТА ПРОТИВ ЕВРЕЙСТВОТО Е БОРБА ПРОТИВ РУСИЯ!!! Не е тайна че Русия се управлява от хасидите на Берл Лазар и ще сме свидетели на все по голяма сближение на САЩ и Русия именно заради тях.В САЩ пък още от 19 века действат тайни прославянски политически общества.Това че двете държави воюват е всъщност една фасадна игра.Това е една и съща държава разделена на две .Ето защо трябва да се държи на ЕВРОПА НА НАЦИИТЕ като реалнна алетрнатива .
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във връзка с темата - цялото НАТО се скъсва да се пеняви срещу Русия по украинския въпрос, обаче Израел тайнствено си трае. После защо нямало крайно дясно ... Всичко е театър пичове, да не мислите, че богатите чичковци ще допуснат арсенал от 10 000 ядрени бойни глави да попадне в ръцете на кой да е?
28
21
 
13
 
! Отговори
пешо преди 9 години
прости атакисти! моля ви, идете в украйна да се биете за вожда си и си останете там! колкото и да афиширате простотията си, българия вече е европейска държава! хората взимат живота си в ръце, работят, правят бизнес и живеят, а вие се чудите кого да набиете заради различна раса или сексуална ориентация, да си изкарате агресията от жалкото ви непотребно съществуване.
27
4
 
7
 
! Отговори
до Антисоросоид преди 9 години
На мен ми плащат от Кремъл. Абе ти не беше ли оня *** от опашката на заплата онзи ден? Казаха че ще те уволнят скоро, че старанието ти в писането на коментари не отговаряло на изискванията на Императора.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин,по западен модел,прецаква едновременните инкарнации
25
10
 
17
 
! Отговори
уаn преди 9 години
До БожоБожоооо, кой знае какъв вид на *** имаш, а даваш оценки на лидер на голяма страна. И май ти избиват комплекси някакви...
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** тъпата статия .;....така и не се разбира какво иска да каже ...че Путин е обединил Руснаците около себе си ли ? ..То това е ясно ....че е направил добре като изкоренил десните партий .....абе ...решил някой нещо да каже
23
28
 
19
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До ЧервонецСтрахотно, той и хитлер е събирал стотици хиляди на сборища , обаче колко немци загинаха от лудостта на диктаторчето ???? Украинците били фашисти ????? *** си е едно бледо плешиво копие на хитлер !!!
22
13
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
27- Чудесно! Значи е време и българите да станем велика нация съгласно Вашето разбиране и към руснаците, живеещи в България , както и към атакистите, да се отнасяме по посоченият от Вас начин. Да видим тогава дали руснаците няма да ни уважавате...
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога стават революциите и въстанията , когато националистите са обидени на властта .. Войнишкото въстание , 9-то юнския преврат.. Болшевишката революция в Русия след 1-та световна война..
20
2
 
19
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Във вторник - 4 ноември, в Москва и в стотици градове в цяла Русия се проведоха митинги под наслов "Единни сме". Тези шествия не бяха официалната проява на партия "Единна Русия". Имаше представители на всички партии, обществени организации и просто на свободни граждани. Поводът за тези митинги е, че на 04.11.14 г. (официален празник в РФ) се навършиха 402 години от победоносното въстание на Кузма Минин и Дмитрий Пожарский. В цяла Русия участваха над 600 000 росияни.