Русия напомня за ядрения си арсенал

Изглежда Путин се придържа към "теорията за лудия"
18 ное 2014 20:06, Елка Василева
321
Русия напомня за ядрения си арсенал
Барак Обама и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Никога не съм обръщал особено внимание на жените при "Грийнъм комън". Като донякъде реакционно настроен студент през 80-те години аз смятах тези жени - и техния протестен лагер край британската база за ядрени оръжия - за глупави и заблудени. Все пак десетилетният опит показа, че ядреното възпиране работи, пише Гидиън Рахман във в. "Файненшъл таймс".

Оттогава изминаха трийсет години, а ядреният мир още се поддържа. Но вярата ми, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, започва леко да се разклаща.

Притеснението ми е продиктувано от три причини. Първо, разпространението на ядрени оръжия в нестабилни страни като Пакистан и Северна Корея. Второ, все по-голямото количество доказателства за това как светът в различни моменти е бил толкова близо до ядрен конфликт. Третата причина за моето безпокойство е свързана с по-скорошни събития: значителното увеличаване на заплашителната ядрена реторика на Русия.

И в официални, и в неофициални изказвания руснаците сега все по-явно се позовават на ядрения арсенал на своята страна. Преди две седмици станах свидетел как виден руснак предупреждава публиката на частен семинар във Вашингтон, че "президентът (Владимир) Путин поставя ядреното оръжие на масата". Руският президент наистина казва пред руската общественост, че външни субекти не бива "да ни се месят", защото "Русия е една от водещите ядрени сили".

Миналата седмица "Правда" публикува статия със заглавие "Русия подготвя ядрена изненада за НАТО". Изданието тържествено заяви, че Русия има паритет със САЩ при стратегическите ядрени оръжия, и гордо изтъкна: "При тактическите ядрени оръжия превъзходството на съвременна Русия над НАТО е още по-голямо. Американците добре знаят това. Преди те бяха убедени, че Русия никога няма да се надигне отново. Сега е твърде късно."

Единственото ми колебание, когато пиша за това, е, че почти нямам съмнения, че една от целите на цялото това ядрено перчене на Москва е именно да накара западните коментатори да заговорят за руска ядрена заплаха. Русия отчаяно се опитва да попречи на Запада да доставя военна помощ на Украйна. Затова иска да изпрати ясно послание, че всякакво подобно повишаване на напрежението би предизвикало свирепа реакция от Москва и – кой знае - навярно дори използване на ядрени оръжия.

Изглежда, че при своето ръководство Путин се придържа към "теорията за лудия", както я нарича Ричард Никсън. Според обяснението на бившия президент на САЩ: "Ако противникът усеща, че ти си непредсказуем, даже безразсъден, той няма да смее да те притиска твърде много. Шансовете да се огъне силно нарастват."

Президентът Путин вероятно правилно преценява, че като слага ядреното оръжие на масата, може винаги да се представи като по-луд от трезво разсъждаващия президент на САЩ Барак Обама.

Въпреки това, дори да допуснем, че руската ядрена реторика е блъф, тя все пак е опасна, тъй като за да направят блъфа заплашителен, руснаците трябва да повишат напрежението и да поемат рискове. Миналата седмица командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав каза, че Русия е "прехвърлила сили с ядрен потенциал" в Крим. Като се имат предвид продължаващите боеве в Украйна, има по-голяма опасност Русия и НАТО да изтълкуват погрешно взаимните си намерения.

Според специалисти по история на Студената война грешки и неверни преценки са доближавали света до неочакван ядрен военен конфликт по-често, отколкото обикновено се смята. Неотдавнашен доклад на британския Кралски институт за международни отношения, озаглавен "Твърде близо, за да се успокояваме", документира няколко случая. Част от тях са били свързани с компютърни проблеми, накарали или САЩ, или СССР да смятат, че са подложени на ядрено нападение. Както отбелязва докладът: "Решения, взети от отделни личности, често в нарушение на протокола и политическите насоки, на няколко пъти са спасявали положението."

Някои от най-опасните случаи, при които ядрената война се е разминавала на косъм, са били през периоди на високо политическо напрежение между Москва и Вашингтон. Най-известният подобен случай беше кубинската ракетна криза през 1962 г. По-скорошен пример - с по-силен съвременен отзвук - беше случаят с Able Archer "Изкусен стрелец" през ноември 1983 г.

През септември същата година Съветският съюз беше свалил граждански пътнически самолет на корейските авиолинии, при което загинаха 267 души. Тази трагедия - подобно на свалянето на самолет на малайзийските авиолинии над Украйна тази година - значително повиши напрежението между Изтока и Запада, а руснаците - както тогава, така и сега - обвиняваха Америка в милитаризъм и планове за световно господство.

В тази обстановка НАТО организира военно учение за отработване на западен ядрен удар срещу СССР. Операция "Изкусен стрелец" беше толкова добре изпипана и толкова реалистична, че мнозина в Москва я изтълкуваха като подготовка за изпреварващ удар на НАТО. В отговор руснаците приведоха в готовност своите ядрени оръжия. Изглежда, че разузнавателните служби са сигнализирали на Запада как гледат на "Изкусен стрелец" в Москва, което позволи да бъде намалено напрежението.

Една поука от този епизод е, че съществуването на "гореща линия" между Москва и Вашингтон не е гаранция, че двете страни няма да допуснат грешка. Друг урок е, че всякакви двусмислени ходове, включващи ядрени оръжия, могат да предизвикат опасна паника.

Поколението на родителите ми беше свикнало с жестокия навик да живее под постоянната сянка на бомбата. Но за моето поколение самата идея за ядрена война изглежда като нещо от научната фантастика или като черна комедия от рода на "Д-р Стрейнджлав".

Но ядрените арсенали на света не бяха премахнати след Студената война. За жалост, сега вероятно се връщаме към епоха, в която заплахата от ядрена война вече не може да бъде смятана за нещо от научната фантастика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
До Даниел преди 9 години
И какво ще стане ако дойде някой каубой в белия дом? Ще прати няколко затлъстели ***? Айде свободно
224
0
 
0
 
! Отговори
До БТА преди 9 години
Скъпо БТА, бихте ли ме осведомили, ако обичате, кой ***/*** стои зад инициалите БТА? С почит: не се чете
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаниелАми то и ако Русия резне газта и петрола на Украйна ще стане доста весело за цяла Украйна нали!Те без това тия Украйнци са битер нашите ,ползват си руска газчица,ама не щат да си я плащат!До кога ли Русия ще им търпи магариите не знам!
222
0
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (264):Ако Украйна резне тока и водата на Крим, кримчани доста ще се вмиришат :)))) Ще има да летят водоноски от Москва та знае ли се. А свещите ще станат дефицитна стока.
221
1
 
0
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Да не цъфне някой каубой като Рейгън в Белия дом, че тогава не го виждам Путин колко дълго ще се прави на мачо. А и ме съмнява, че му стиска да изгуби всичко. Заиграе ли се с ядрените арсенали е дотук и много добре го знае това. Засега само дуе перки.
220
2
 
0
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До МЕТО---------Toва,което не трябваше-НЕ ТРЯБВАШЕ УКРАИНЦИТЕ ДА СИ ЗДАВАТ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ,НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВЯРВАТ НА РУСИЯ-СЕГА ЩЯХА ДА СИ ИМАТ И КРИМ И ДОНЕЦК И ЛУГАНСК И ВСИЧКО!
219
0
 
4
 
! Отговори
МЕТО преди 9 години
РУСНАЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СИ НАМАЛЯВАТ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ ,ЗАЩОТО ВИДЯХМЕ КАКЪВ МРЪСНИШКИ НОМЕР ИЗИГРАХА ГОРБАЧОВ И ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ! РАЗТУРИХА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР , А НАТО НЕ МРЪДНА ,ПРИБЛИЖАВАТ СЕ ДО ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ И ДЕМАГОГСТВАЙКИ ВИНЯТ РУСИЯ ,ЧЕ ЗАПЛАШВАЛА СВЕТА ! ПРОСТО СА СИ *** , НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ВЯРВА И ПРАВИЛНО ПУТИН СЕ ДЪРЖИ ТВЪРДО И ДОСТОЙНО !
218
1
 
2
 
! Отговори
Хитър преди 9 години
Треперете маймуни!
217
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainec 260.Абе гледам аз че "Русия от както заграби собствения си Крим",всеки ден там избухват безредици,въстания и въоръжена съпротива на Кримския народ срещу "лошата"Русия,която ги заграби и присъедини към себе си!Много лошо живеят хората там,Русия повиши на кримчани заплатите и пенсийте три пъти,ама въпреки всичко Крим си искат Украйна и се борят да се върнат в Украйнската мизерия,при фашагите!
216
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainec 260:Относно Крим Русия не е заграбила нищо,поради простата причина че Крим е бил винаги Руски,самите хора там са руснаци и си искаха Русия,имаше референдум,както и в Косово!Грузия бе нападната от Русия защото преди това Грузия нападна северна Осетия и уби няколко руски войника!Ти какво искаше да направи Русия,да я нападат и да не прави нищо ли?Относно източна Украйна,на фона на всички провокации и избиване на Руско население там,просто се учудвам на руското търпение и нерви!
215
8
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен--"каквото и да направи Русия все е виновнаспоред запада,"Той и Чикатило,каквото и да направеше,все искаха да го бесят.Много е важно това какво правиш !
214
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
И какво мерят си п.шките! И на който му е по-голяма той ше го напори на света! Супер да ама след това нема да има хора дето да видят на кой му е по-голям! Тъпотия, *** си мисля, че е крайно време човечеството да спуска кепенците и ако може земята да роди друг разумен вид! Щото май май тоя сега дето е "разумен" за нищо не става!
213
13
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен-------А кой според теб нападна Украина и заграби Крим.А източна Украина кой я нападна ?А Грузия ?
212
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че на НАТО и най-вече на САЩ им трябват нов голям враг,та да си оправдаят огромните пари за въоражаване,да бъде създадена една истерия сред хората срещу Русия,колко е опасна и зла тя и тнт,и да започне едно лудо копуване на американско оръжия от такива като нас и наливане на пари в американската икономика!Непрекъснато се пише в западните медии за агресивна и непредвидима Русия,нищо че Русия още никой не е нападнала,ама пропагандата е голяма работа!
211
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е Русия да напомня от време на време за своята ядрена сила!Запада я взеха за подигравка,непрекъснато разполагат военни бази около Русия,дрънкат оръжия поккрай границите им,каквото и да направи Русия все е виновнаспоред запада,налагат и санкции,някой западните лидери директно призовават за открита война срещу Русия,/като бившия полскипрезидент/!Е нормално е при такова отношение Русия да припомня от време на време за силата си!
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е па време е - много гнида се е нароила - требе си разчистване .......
209
1
 
3
 
! Отговори
АН преди 9 години
АКО НЕ НАПЕШЕТЕ ЗА РУСИЯ НЕ МОЖЕ НЕКА ПРАВИ КАКВО ТО ИСКА ВАС КАКВО ИНТЕРЕСУВА ГЛЕДАЙТЕ БГ
208
1
 
0
 
! Отговори
Anatolii преди 9 години
Abe eeee dobre 4e inakite uni6tojiha diktatorite po sveta ta da jiveem po spokoino - ostanaha o6te samo dvama severnokoreiskiia zmei i drugaria RAZPUTIN taka 6te go razputiat toia nenormalnik iankite 4e svet a 4emu se vidi tesen
207
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1986г. в Москва , по руската телевизия г-жа Тачър каза следното : Благодарение на равновесието в силите в Европа нямаше след 1945г. война." Равновесието продължава да съществува, на какво си мислят да разчитат краварите, на чудо че те ще останат неуязвими ли ?!
206
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 249A AZKO TRQBVA I PREZ TURSKOTO SHTE MINA NE BERI GRIJA ZA MEN PODLOGOкато ти гледам правописа едва ли имаш акъл обувките си да завържеш. Нормално като за атакистче :)