"Местни" джихадисти тревожат вече и Мадрид

Най-малко стотина испанци са се влели в редиците на джихадистите
Обновена: 21 ное 2014 13:47 | 21 ное 2014 13:43, Елка Василева
24
"Местни" джихадисти тревожат вече и Мадрид
Снимка: архив, Reuters

Испания открива за себе си явление, добре познато вече във Франция и Великобритания - крайната радикализация на някои мюсюлмански младежи и джихадизмът, избуяващ "на местна почва", пораждат тревоги в Мадрид, пише Роланд Лойд Пари от Франс прес.

Десет години след атентатите от 11 март 2004 г., причинили смъртта на 191 души в Мадрид и приписани на мароканска група ислямисти, свързани с Ал Кайда, "пред очите ни разцъфва 'местен' джихадизъм", обясни експертът Фернандо Реинарес на форум за "глобалния тероризъм", организиран тази седмица в Мадрид.

"Това не е нещо ново за Обединеното кралство или Франция; ново е обаче в Испания и Италия, изтъкна той. За десет години в Испания бяха арестувани близо 500 души от различни националности, заподозрени в дейност, свързана с ислямисткия "тероризъм".

От 2013 г. насам около 70 на сто от задържаните за правонарушения, свързани с джихадизма, са испански граждани.

Броят им расте "експоненциално", сочи скорошен анализ на Кралския институт "Елкано" - мозъчен център със седалище в Мадрид. И на всеки десет от тях деветима са родени в Испания, твърди Фернандо Реинарес, автор на доклада. За периода от 17 години преди 2013 г. родом от Испания са били едва 5 на сто от задържаните за подобни деяния.

Най-малко стотина испанци са се влели в редиците на "джихадистките милиции" в конфликтните зони на Ирак или Сирия, съобщи в сряда посланикът на Испания в Багдад Хосе Мария Фере де ла Пеня на конференция за "глобалните заплахи, джихадизма и Ислямска държава - групировката, контролираща обширни иракски и сирийски земи, в които провъзгласи "халифат".

Броят им изглежда незначителен в сравнение със стотиците заминали там френски, британски или германски джихадисти.

Тенденцията обаче тревожи Мадрид и в Испания зачестяват случаите със задържани кандидат-джихадисти.

Предполагаема джихадистка на 14 години

Отличителен за Испания е случаят от август, когато бе арестувано 14-годишно момиче - според медиите от испанския анклав Сеута.

Повечето от задържаните са от двата испански анклава на мароканска територия - Сеута и Мелиля.

"Тази граница не прилича на останалите в Европейския съюз" - мнозина мароканци от съседните региони имат разрешение да влизат и излизат всеки ден, пояснява Хосе Антонио Васкес от националната полиция. Затова "джихадистите могат сравнително лесно да минават от Северна Африка в страната ни", добавя той.

Испания бе "изостанала" от някои съседни страни със съответната адаптация на законодателството, смята Фернандо Реинарес.

През 2010 г. Испания преразгледа нормативните си актове срещу тероризма и планира реформа в наказателните закони, която предвижда санкции за "пасивно обучение и идеологическа обработка" с цел да осуети вербуването на "вълци единаци", способни да извършат атентати в страната, заяви държавният секретар по сигурността Франсиско Мартинес.

През септември властите засилиха бдителността, след като бяха разкрити и арестувани десетки предполагаеми екстремисти, "възхвалявали тероризма" в интернет послания.

Макар и не дотам ангажирана като Франция или Великобритания, Испания остава мишена за групировката Ислямска държава и други мюсюлмански екстремисти поради участието си в конфликта в Ирак, където обучава войници.

Също като други държави Испания се опасява главно, че в Европа ще пристигнат "3000, 4000 или 5000 бойци от чужбина, които няма задължително да се върнат в родната си страна", посочва Франсиско Хосе Васкес, началник на отдела за борба с международния тероризъм в испанската полиция - Гуардия сивил.

"Ясно се долавя антизападно настроение, което пак повдига въпроса обоснована ли е намесата ни в тези страни", изтъква експертът Хесус Нунес Виляверде.

Според него трябва "да се насочим към дълбоките причини" за конфликтите в Близкия изток. "Не тръгнем ли по този път, ще изникнат нови групировки", добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Испанияджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
хихихи преди 9 години
маймуни на мотори
18
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
Под предлог , че са "бежанци"нахлуват най- различни хора от които не може да се очаква нищо добро.А Европа с тяхната демокрация ще ни докара големи бели на нас и особено на децата ни, като отваря границите на ЕС ,а в случая ние сме на "топа".
17
0
 
14
 
! Отговори
Ари ари преди 9 години
Европа отива към Родопа. Ша я спаси само попа с топа:))). Тия само кви мотори карат не е истина. Направо ми мязат на ьлодеите от Лудия Макс. То сал такъв ще ги оправи де.
16
1
 
26
 
! Отговори
читател преди 9 години
Европа загнива тотално. Става сбирщина от чиновници.Нямат никаква съпротива срещу ислямизма.Преди 70г. една рота от армията на Рьомел би помела тези *** за няколко дни.И векове не биха надигнали главички.
15
2
 
4
 
! Отговори
читател до до 11 преди 9 години
Нямат колонии Франция и Испания.Имат равноправни територии, със същите закони.Колонии отдавна няма.
14
0
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Да прав си до някъде. Колонии имат само Франция и Испания (Великобритания?) в момента. Поправи ме ако греша. Но другите страни като Германия без нито една колония съумяват да се справят много добре. Чрез промишленост и икономика разбира се. Просто фокусът на политиката им трябва да е другаде. Ако ли не, тогава ще има да ги гърмят радикалните маймуни, които са отгледани в собствения им двор!
13
0
 
4
 
! Отговори
реалиста преди 9 години
Да си дойдим на думата.
12
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами добре, след като мюсулманските младежи се радикализират, това може да направят и християнските младежи, нали. Скин -мин хедс, ала бала, имаме примери от недалечната история на Европа какво се получава когато се радикализират християните и започнат да чистят нацията.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо няма. Всички да напуснат Европа и да се влеят където искат. Западноевропейците е крайно време да разберат, че българските и румънските сервитьори не са най-голямата заплаха за тях. Нека продължат да внасят *** и бради и ще им се изясне
10
2
 
10
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Едно време хора облечени с черни дрехи с една книга навлизат в Африка и след дълги години напускат Африка но отнасяйки с себе си богатствата и оставят само книгата. Това се отнася за всички страни от Латинска Америка, Близкия изток и Далечния изток и др. Създават проблеми и после обвиняват обикновените хора.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като почнат да ги стрелят ще се оправят много бързо.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е просто. Откажете се от тези колонии, че мюслетата да изгубят правата да влизат в страните ви необезпокоявани и не ги пускайте в страните си!
7
1
 
29
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
До кога ще се правим на толерасти? До кога?
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прощавайте за грубоста но тия от моторите като ги бих хванал и с една лопата в главата, абе гольо дошъл си в Европа гол като *** тук са ти помогнали да живееш като човек и ти после скачаш по тях ей на това му викам аз храни куче да те лае и мисля ,че е крайно време Европа да престане да приема тубми от гладни за паспорти ***, които после ще я унищожат.
5
1
 
27
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Меркел да се замисли за 7-те милиона турци в Германия.
4
2
 
25
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
Не съм злобар, но мисля че *** от ес напълно си заслужават неприятностите, които тепърва им предстоят. Вместо да се дървят на Русия, да си оправят задния двор. Абсолютни ***. Е, разпада неминуемо вече им е гарантиран.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички в пижами и на влака за бухенвалд.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте на снимката за какви брадати изостанали маймуни става дума... Яхнали разни бракувани мотори и понеже не знаят и не могат нищо остава да са религиозни. Ужас!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испанци с чистокръвни иберийски имена като Абдул, Мохамед и Джемал