Москов е надъхан, има идеи за здравни реформи

Зъболекарят Валентин Павлов от РБ : 1 лев за профилактика е равен на 20 лева лечение
29
Москов е надъхан, има идеи за здравни реформи
Д-р Валентин Павлов. Снимка, ДСБ

Реформите в здравеопазването са наложителни, но трябва да се прецизират детайлите, а не да се действа със замах, каза пред Dnes.bg. депутатът от Реформаторския блок Валентин Павлов.

Д-р Павлов, смятате ли, че е разумно държавата да плаща пълните здравни осигуровки за осигурените от нея деца, студенти, войници, държавни служители, за да се реши донякъде финансовият проблем в здравеопазването?

Би било добре да се уеднаквят. Но в крайна сметка трябва много внимателно да пипаме в тази част, защото хората са притеснени от всякакъв вариант, при който им се пипа в джоба по какъвто и да е начин. Така че трябва да се прецизират тези неща. Трябва да се седне и да се направи аритметика, да се види какво може. Не трябва да се действа със замах. Да се проучи внимателно всеки детайл, било то осигуровки или клиничните пътеки, дали ще са взаимно свързани, или не.

Във вторник отново беше актуализиран бюджетът на НЗОК, този път с нови 100 милиона лева. Това се повтаря всяка година, защо се получава така, а качеството на услугата не се променя?

Не мога да кажа, че качеството на услугата остава на едно и също ниво. Тези 100 милиона лева са жизненоважни. Сега тези пари са похарчени и пациентите, и лекарите имаха нужда от тази глътка въздух, за да има стабилност в системата. Има нужда от реформи безспорно и ние сме го заявили и по време на кампанията. Министър Петър Москов го заявява непрекъснато и с всичките си действия показва, че има желанието да промени нещата и да ги реформира. Сам човек, колкото и да е добър, не може да направи нищо, но аз съм доволен, че Москов е надъхан и има идеите как може това да се случи.

Реформите, които обаче здравният министър лансира, ще изискват още повече средства, откъде ще дойдат?

Важното е човек да има идеи, защото средства трябват за всичко. Здравеопазването е един от най-тежките ресори. Много се говори сега, а като че ли в годините нещата останаха в далечната 2001 година. Средства трябва да се търсят, да се сложат на масата спешната помощ, електронното здравеопазване, което е ключът към успеха на системата, и това е идея и на Москов да намери този ключ, и да насочи нещата в правилната посока. Убеден съм, че ще се справи с тази тежка задача, той ще има подкрепата на Реформаторския блок. На практика проблемите са под индиго, всичко е под индиго дали в болничната, доболничната или в денталната помощ, просто трябва да започнат да се отчитат проблемите и да се решават. Иначе видяхме доста гръмки обещания, но без резултат, а самата медицина изисква да погледнеш внимателно, да не бързаш, да анализираш, да снемеш статуса на пациента и да го излекуваш.

Лекари се оплакват, че се източва НЗОК чрез фиктивно лечение на пациенти и по други начини, как може да се спре?

Контролът е един от проблемите и той трябва да бъде засилен от страна и на здравна каса, и на съсловните организации. Като бивш член на УС на БЗС и член на комисията по рамково договаряне винаги сме пледирали за това да има контрол от страна на зъболекарския съюз към своите членове. Няма ли контрол винаги има момент, в който може да се обсъжда вариант за източване или злонамереност. Спешно е и връщането на арбитражните комисии, защото те в Закона за здравето са много важни и по специално за договорите с НЗОК, там се решават проблемите особено от страна на лекарите. Трябва да има и по-строги санкции за хората, които нарушават договора с НЗОК. Има контрол, който е текущ и последяващ, и всичко това, което се предава, може да се контролира. Контролът трябва да се засили, ако искаме да има реформи и парите наистина да следват пациента.

Лекарският съюз поиска поетапно покачване на здравната вноска - да достигане 12 процента, смятате ли, че това е реалистично?

Трябва да надграждаме, а не да правим втора Каса, защото имаше идея да се премахне монополът, но по-скоро трябва да има допълнително здраво осигуряване, да се увеличи дори и пакетът за дейности. Не е тайна, че от 1999 година, откакто е сключен първият рамков договор за дентална медицина, към днешна дата няма промяна и това никой не го отразява, някак си винаги гледаме проблема в болничната помощ, за лекарствата, но да видим и статистиката, която излезе по повод на свършената работа за първите 5 години за профилактиката на детските зъби, за силантите. Това е уникална програма, защото не е само за България, а и за други страни в Европа, а и тук минаха няколко правителства и тя устоя, не става въпрос за много пари, а за профилактика. Срещу един лев профилактика стоят 20 лева лечение. В същото време 92 на сто от децата до 18 години са с развалени зъби, това е много тревожно, а когато слезем в сферата на профилактиката тези проценти ще се обърнат. 1,2 млн. българи са без зъби. Това са пациенти над 60 години, но сред тях има и такива, които са в трудоспособна възраст и искат да имат социални контакти, но се затварят в себе си. От тези 1,2 половината нямат и изкуствени зъби. Тези хора не се хранят, а когато човек не приема храната, както трябва, започват и другите проблеми и пак стигаме до онези пари, които трябват за здравеопазване и ще трябват още повече пари. Така че трябва да се включи още една дейност в пакета на възрастните и ще апелираме това да стане в бюджета, който трябва да се гласува за следващата година.

Още една дейност обаче ще струва още пари, а и сега не достигат, как ще стане така че да се преборите за нея?

Ще трябват пари, но те не са толкова много. И сега в актуализацията на бюджета няма нито лев за дентална помощ. Отделихме за болнична, за лекарства, има нужда за това, но нека разчетите в денталната дейност предварително са направени добре. Всеки пациент иска да получи нещо срещу осигуровките.

Стигнахме и до другия голям проблем – хората, които не си внасят здравните осигуровки. Повечето от тях имат възможност, но не го правят, а разчитат на спешната помощ, когато имат нужда от лечение, защото не може да им бъде отказана, какъв е изходът от това положение?

Тук има две групи пациенти. Едните са тези, които работят, но не са осигурени, защото работодателят не внася осигуровки и те нямат договор, и втората група са тези, които не искат да работят. Идват хора и казват: „Аз за 500- 600 лева няма да работя, предпочитам да пия кафе, майка ми и баща ми работят“. Но как би се решил проблемът и аз не знам в момента, но истината е, че те злоупотребят със спешната помощ. Идват и при нас в денталната медицина. Не са осигурени, но и ние не можем да върнем пациент, когато се вижда, че е подут.

Вие се прочухте като стоматолога на Силвестър Сталоун, как се случи така, че дойде във Вашата клиника?

Той дойде при нас по препоръка на наша пациентка. Имаше проблем със счупен зъб по време на снимки и беше пред дилемата дали да тръгне съм САЩ, или да си направи зъба тук. Оправихме го, а той ни се довери, защото всичко, което направихме по този зъб, беше перфектно и първата стъпка след това беше да смени горните зъби. Ние запазихме лекарската тайна, но той каза къде си е правил зъбите, защото сменихме и долната челюст.

Донесе ли ви слава и за други звездни пациенти?

За нас всеки пациент е важен и е ВИП. Няма значение дали се казва Силвестър Сталоун, или леля Пенка. Важното е пациентът да си тръгне доволен. Всичко останало е въпрос на професионализъм, защото работим и с деца с увреждания. Проблемът с тях е, че до 18 години НЗОК поема тяхното лечение с някакви материали. Но какво става с този пациент с аутизъм или шизофреник, или с Даун един ден? Системата го изхвърля. А на 35 години какво става с него? Това също е проблем на държавата. Контингентът на тези хора не е голям и не трябват много средства за тях заради това здравното министерство, социалното, НЗОК трябва да го обсъдят и да се търси възможност за решаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
чудесно е преди 9 години
Че министър Москов е мотивира да внесе ред в здравеопазването! със сигурност ще има и подкрепата на правителството.Но трябва да се започне от началото - от мисленето на хората , на медиите и да има ясни правила и ангажименти ,както от страна на медиците , така и от страна на пациентите.Трябва да се прекрати това безцелно тичане с немотивирани искания на направления и не изпълнение на препоръките на лекуващия лекар.В белите държави на асматик -пушач не се полага безплатно лечение!Нарушанате
24
0
 
6
 
! Отговори
лекар- пенсионер преди 9 години
Истински казус- звъни ми разтревожен баща на юноша претърпял битова злополука и ми заявява безапелационно ,че му трябва талон за специалист - очен и за скенерОк! Обаче се оказва ,че е неосигурен! Обясних му ,че има два варианта- дяа си попълни липсващите осигуровки и или да си запрати очния преглед и евентуално скенераБащата се оттегли със заявлението ,че на сина му му няма нищо!!! Е???На НЗОК трябва да се гледа като на собствени пари! Тогава ще се оправим!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Второ - за избягване на разхищението - да се прецизира обезпечаването на прословутото "Второ" мнение,което понякога се превръща в безкрайно "консервиране " на мнения и е най- забъркващото събитиеБи било справедливо да се заплаща от поискалия го - посредника на НЗОК или пациента ,ако се чувства неудовлетворен -да си бръкне в джоба,ако няма на лице строга медицинска целесъобразност
22
0
 
5
 
! Отговори
23пост преди 9 години
По друг начин разбрах обяснението на министър Москов- смисъла беше - по - болните ще имат по -разширен пакет,което само по себе си е справедливо и хуманно.Смятам ,че реформа трябва да има и то по посока на различни нива на осигуряване. Аналогично на Каското - с определени преференции за най- високата тарифа- първи по право в кабинети ,по широк пакет , онаследяване на % от сумата и н т
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформите ,които явно ще започва МЗ ще наливане от пусто в празно .Едни направления ще се дават повече на възрастните защото били с повече хронични заболявания , а на младите по-малко- "били по-здрави ",нищо че именно те внасят парите в системата .След като НАП може да ми следи приходите години назад да ми сметне колко аз съм изхарчил и колко ми остава да позвам като услуги по ЗК.За соц слаб. да определят минимален пакет ,а не да ме разделят по възр.За пенсионер. които ограбиха да осиг.здрав.усл
20
0
 
6
 
! Отговори
до 13 невежество! преди 9 години
помисли !!! Няколко каси??? за 1 500 000 осигуряващи се....пълно разхищение .......сгради , персонал ......и Здравните каси са със статут на банка - те заплащат за договорена услуга.Друг въпрос е ,че има неимоверно разхищение и то с основен лост самите пациенти ,защото движещите сили са две - 1.Страх??? и 2.недобросъвестност ...за мен да има ,след мен и потоп
19
0
 
5
 
! Отговори
of 19 преди 9 години
Стига с ненормални изказвания.НЗОК е вариант на финансиране на здравните услуги подобно на предишните взаимоспомагателни каси- ... и на всеки му идва реда!!!Друг въпрос е ,че има нереални очаквания ....1. не може да се гарантира безсмъртие и 2. Време е да се осмисли основния факт - личните лекари Не са диспечери! И никой пациент нява квалификацията да се самолекува в това число и здравните работници!!!
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До доктофГлупостта, която Москов е казал (ако може да се вярва на "Мелеграф"), че точно от намалената преди година такса за пенсионерите, в НЗОК се е формирал недостигът от 15 милиона лева. Като как ги е сметнал докторът?! Да има клиент, на когото ДЖИПИ-то да е дал касова бележка??? Или Москов, освен пореден ВЕЛИК РЕФОРМАТОР, е станал и медиум. Затова ли идеалите му отпреди месец се транформираха в послушание на интересите и човеконенавистничеството на Бълг. лекарски съюз (от пира им в Равда).
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13Предлагаш т.е., разгръщане на обира на широк фронт. Сега една НЗОК ни разгони фамилията и вкара в гроба стотици хиляди без адекватна здравна услуга (фарисейско нормативно определение на възложената от клиента, срещу МНОГОГОДИШНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ, работа), а с повече ЗОК ще настане такава вакханалия... А ЗОК-овете кой ще контролира? ОСНОВНА ДЪРЖАВНА ФУНКЦИЯ е КОНТРОЛЪТ. Но го НЯМА! Особено при здравеопазването, където пуснахме 320 ЧАСТНИ БОЛНИЧКИ!!! Там изтичат парите ни!
16
1
 
3
 
! Отговори
стар,болен и честен преди 9 години
Не го мислете Москов. Той реши убийствените въпроси на здравеопазването. Освен с приноса си към Хипократовата клетва "ВСЕКИ ДА СЕ ПРОТИРА СПОРЕД ЧЕРГАТА СИ", са му написали и "Химн на джипитата"!!! Химн на търговците (по закон) с човешкия живот!!! Сега очакваме обаче, да се роди нов Омир и да напише "Одисея на болния българин"(към триумфален завършек на два метра под земята). Защото при този здравен рекет и обиране на вноските на хората за да се лекуват ***, друго не може да се направи.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудите се от къде е този поглед на възторжен комсомолски секретар,който има новият здравен министър.Та той е анестезиолог."Райският "газ"както наричат диазотният оксид предизвиква чувство на еуфория,а този явно много се е надишал.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние запазихме лекарската тайна, но той каза къде си е правил зъбите, защото сменихме и долната челюст. Това е най-великия стоматолог на всички времена щом сменява и долни челюсти!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...I PROST
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви идеи. Хората вечи са открили топлата вода. Няколко каси, контрол на здр. заведения от страна на касите. При съмнения за лоша работо и точене прекратяване на договора и сериозни санкции. Това се случва и тук с фондовете за доп. здравно осигуряване. Но явно никой не иска нещата в бг да станат, като в цив. свят. Шепа облагодетелствани, децата и внуците им вече живеят извън бг и принципа - след нас и потоп.
11
5
 
6
 
! Отговори
До11 преди 9 години
Гражданче,с твоя позитивизъм и светнали богоязливи очички защитаващи ББ не си по-малко осакатена душа повярвай ми!Не с злач и омраза са душите ни а с отчаяние и безверие.
10
1
 
1
 
! Отговори
sito преди 9 години
kato ima mnogo zdravni kasi da rabotyat v konkurencia, ste ima dobar demokratichen red i dobro zdrave. hem i vseki ste plasta i poluchava spored meraka i djoba si.
9
1
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Това с реформите го слушаме от сто века и особен ефект няма. Само приказки, приказки, приказки. Ама то хората са си казали, че едно е да искаш, друго е да можеш и трето е да го направиш...
8
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
Добрите професионалисти не се хващат с политика активно .но в България тя е источник на многооо девиденти...и затова всеки се бори да влезе в нея.
7
4
 
13
 
! Отговори
доктоф преди 9 години
Д-р Москов и тоя льольо д-р Пaвлов, a и който и дa е лекaр нaпуснaл медиумa нa професиятa си, сa достойни сaмо зa оргaнично омерзение и естественa ненaвист.Влезнaли в политикaтa зa дa изгрaдят мaтериялен кaпитaл и получaт нездрaви облaги!Изхвърлили Хипокрaтовaтa клетвa,отдaли се нa меркaнтилизмa, нaй-в3че зaрaди липсa нa кaчествa!Не трябвa дa вдигaте тaкс Джи-ПиТрябвa дa вдигнете зaплaтите нa специaлизaнтитеНе трябвaт 1000 нови коли зa Мвр шефовете, a едни 40линейки зa,столицaтa
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надъхан или Насмъркан