Колаж на седмицата

Ако нещо сте пропуснали през изминалите дни
22 ное 2014 10:18, Анисия Иванова
7
Колаж на седмицата

Финансовите решения на новото правителство се превърнаха в основен акцент на седмицата, която мина. Въпреки че ресорният министър Владислав Горанов обяви, че държавата е на червено, правителството намери пари за коледна радост на пенсионерите. Кабинетът реши тези, които получават до 286 лв. пенсия, да получат по 40 лв. за празника. Премиерът Борисов им препоръча да си ги харчат, а да не си ги крият под дюшека. Отделно заради поизпразнената хазна НС актуализира на първо четене бюджета за годината, написан от кабинета "Орешарски". Финансовият министър мотивира нуждата с нереално разчетените приходи, които не покриват планираните разходи. С друго свое решение парламентът даде зелена светлина за нов външен дълг до 3 млрд. лв. По време на дебатите в парламента Горанов обясни, че поемането на дълга е заради ситуацията с КТБ и състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете, който от 4 декември трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в банката. Отношение по въпроса взе и министър-председателят Бойко Борисов, който категорично заяви, че кабинетът иска отменяне на цесиите в КТБ със законови поправки. За него този тип вземания са „вторична далавера“, а от промяната около 800 млн. лева трябва да си влязат обратно в държавата.

Деловата работата на правителството обаче беше разклатена от политически ултиматум, отправен от една от партиите, крепяща мнозинството – Патриотичния фронт. Те заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си заради назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. Повод за това е принадлежността му към партията на Корман Исмаилов, която е част от РБ. В началото Патриотите бяха категорични, че в рамките на 24 часа ще обявят решението си за подкрепата на кабинета. Тонът им обаче омекна след спешна среща в МС с премиера Бойко Борисов. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че те са отговорна коалиция и не искат да бутат кабинета в началото на зимата. Патриотите добавиха, че ще чакат до една седмица Борисов да вземе решение по казуса. И докато Симеонов категорично заявяваше позициите си, тонът на Красимир Каракачанов беше по-мек и условен. Усещането за разминаване ги накара да се обясняват, че опасност от разцепване на ПФ няма.

Съмнение за пациент, болен от ебола, вдигна на крак здравните власти в края на седмицата, а ситуацията стана своеобразен стрес тест за системата. Мъжът се върнал от Сиера Леоне и бил спешно поставен в режим на изолация във ВМА заради висока температура и треска, характерни за болестта. 25 души, с които болният бил в контакт, също били поставени в изолатор. Здравните власти реагираха за една нощ и от резултатите на болния стана ясно, че ебола у нас няма. Министър Петър Москов даде спешна пресконференция в ранните часове на деня и похвали бързата реакцията на подчинените си. Тя била знак, че може бързо да се отговори на предизвикателството, но от думите му се разбра, че в здравните поделения няма защитни облекла за подобна ситуация. Иначе държавата ще въведе още допълнителни мерки срещу заплахата – по-добра информационна кампания и внимание към гражданите, които идват от рисковите държави. Москов успокои населението, че опасността от ебола в България остава ниска.

Видеозапис, разпространен в началото на седмицата в интернет, отново постави темата за рушветите и катаджиите. На записа ясно се вижда как пътен полицаи взима дискретно пари от спрени за проверка водачи - веднъж 20 лева и веднъж 10 лева. Вътрешното ведомство се задейства и започна дисциплинарно производство срещу служителя си Сашо Тръпков. МВР шефът Веселин Вучков си призна, че подобни прояви са ежедневие и за да бъдат спрени, е нужна цялостна антикорупционна политика във ведомството. Премиерът Борисов нареди оттук нататък проверките на КАТ да бъдат само от квалифицирани хора и да са пред камери. За него този тип рушвети са „бич в обществото“. Единственият човек, защитил катаджията, беше съпругата му, която припомни, че рибата мирише откъм главата.

Седмицата не мина и без футболни страсти. БФС уволни треньора на националите Любо Пенев. Чашата преля след срамното равенство срещу Малта с 1:1, с което на практика отборът загуби шансове за Евро 2016. Преди това България записа две загуби от Хърватия и Норвегия. Под ръководството на Пенев националите ни не се класираха и за финалите на световното в Бразилия през тази година. След резила футболни имена в страната го призоваха да помисли за оставка. Боби Михайлов намекна, че след такава загуба треньорът е в правото да си отиде. Кирил Домусчиев обвини Пенев, че отборът няма лице. Йордан Лечков също го захапа и заяви, че трябва да се мисли за смяната му. След новината, че си отива, Пенев каза, че този сценарий е подготвян още преди година. "Аз съм Любослав Пенев, а не послушко“, скочи той и обясни, че лично не си е подавал оставката, защото си вършил съвестно и професионално работата. След уволнението му президентът на БФС Боби Михайлов намекна, че за поста му няма да се търси чужденец. Въпреки всичко той похвали вече бившия треньор - „вкарал дисциплина в отбора и е направил много добри неща“.

През цялата седмица продължиха коментарите за две събития с български адрес от чужбина – спечеленото второ място на детската Евровизия в Малта и боксовият мач между Пулев и Кличко в Германия.

Малките ни герои Крисия, Хасан и Ибрахим, чиято песен "Планетата на децата" завърши втора на Евровизия със 147 точки, се завърнаха в страната, а институциите се надпреварваха с поздравления към малките таланти. Президентът Росен Плевнелиев им връчи Почетния знак на държавния глава и ги покани да участват в концерта „Българската Коледа“. Тримата бяха специални гости и в парламента, където председателят на НС Цецка Цачева призна, че политиците ни не могат да постигнат техния успех. Единствено на премиера Борисов му дожаля за „сладурите от Евровизия“ и реши да не ги кани, за да не ги умори, че вече минали през всички институции.

Загубата на Кубрат Пулев в петия рунд в мача за световните титли по бокс за професионалисти в тежка категория пък предизвика различни коментари. Веднага след мача противникът му Владимир Кличко похвали представянето на българина. На другия ден украинецът изригна, че досега не се е бил с по-голям простак от Пулев и определи мача като мръсен. Според бившия боксьор Ангел Биков Кличко няма стил и Кобрата е бил по-добрият. На летище София при завръщането си Пулев благодари на цяла България и даде оценката си - „изиграх добре боя, но в бокса има и късмет“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Волгоградския преди 9 години
А Пулев??? А траверса Анитка Желев(Мейзер)??? Къде са а питам аз къде???
5
4
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ЗАЩО ЗАБРАВИХТЕ ИЗЛАГАЦИЯТА НА ПУЛЕВ, КЪДЕ Е ТОЙ?
4
1
 
3
 
! Отговори
answer преди 9 години
bulgarskite veliki voinici v afganistan i tehnite veliki geroiski podvizi za radostta i stastieto na bulgarskia narod v bulgarskata im rodina bulgaria?
3
5
 
15
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Г-н Борисов ще сънува кошмари цял живот, заради тези 40 лева.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а къде е Пульо?
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В КОЛАЖА СТЕ ПРОПУСНАЛИ ''ШЕМЕТНАТА'' АНИТА МЕЙЗЕР