Западът и Украйна трябва да сключат сделка с Русия

"Армиите трябва да водят войните, които могат", припомня ФТ
24 ное 2014 20:09,
242
Западът и Украйна трябва да сключат сделка с Русия
Снимка: Reuters, архив

Една военна мъдрост гласи, че армиите трябва да водят войните, които могат, а не тези, които искат. Добре ще е западните лидери да вземат предвид тази максима при конфронтацията си с Русия, твърди Джон Торнхил от "Файненшъл таймс".

Тормозенето на Владимир Путин на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Бризбейн може и да ги е изпълнило с топъл морален блясък, но това не направи кой знае какво за постигането на мир в Украйна. Политиката на жестикулирането не може да замени една смислена стратегия, която да подходи към най-тревожната заплаха за европейската сигурност от края на Съветския съюз.

Западните лидери с право санкционираха Русия за едностранното й прекрояване на международните граници. Руското анексиране на Крим и намесата в Източна Украйна върнаха анархията в Европа. Подобна агресия нямаше как да бъде оставена без отговор.

Обаче макар и санкциите да бяха необходимо наказание, те се оказаха неефикасни като възпиращо действие. Те не промениха поведението на Русия, всъщност може само да са го влошили. Въздействието им бе да повишат популярността на режима и да укрепят хардлайнерите в Кремъл, които се наслаждават на изолацията.

А сега накъде? Реализмът сочи, че е време Западът и Украйна да се опитат да сключат сделка с Русия. Налагането на санкции и заплахата за бъдещи такива осигури необходимите средства за влияние. В името на стабилността на Украйна Западът трябва да използва това влияние, за да постигне дипломатическото решение, което може, вместо идеалното решение, което иска.

Главният приоритет на Запада трябва да е да помогне на една процъфтяваща и безопасна Украйна да се измъкне от сътресенията. Това е огромно предизвикателство. Украйна обаче никога няма да успее с една враждебна Русия до границите й (и вътре в границите й), която е решена да я скопи като политическа и икономическа същност.

Един възможен отговор би бил Русия да бъде накарана да се изтегли. Това обаче няма да стане без започване на Трета световна война. Западът не е готов да разположи войски в защита на Украйна, нито, поне засега, е склонен дори да доставя тежко въоръжение на Киев.

Нещо по-лошо, Западът не осигурява необходимата финансова подкрепа, за да се избегне изчезването на украинската икономика в черна дупка. Прогнозите са тя да се свие с над 7 процента тази година и надвисва заплахата от изпадане в неплатежоспособност.

Протоколът от Минск, споразумението за примирие, подписано през септември от Русия и Украйна под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дава основата за всеобхватна политическа сделка.

В икономическата област Киев трябва да направи така, че търговските му сделки с ЕС да не развалят отношенията му с Русия. Преди конфликта Русия поемаше една четвърт от украинския износ. Русия също има съществен интерес от икономическото съживяване на Украйна: нейните банки и износители понасят тежки загуби в един от най-важните за нея пазари.

Западът трябва също да отговори на желанието на Путин да се обсъди структурата на сигурността в Европа. На Путин трябва да се припомни, че колективната самоотбрана на НАТО означава именно това, особено в балтийските страни. Западът обаче трябва също да приеме, че НАТО няма да обхване Украйна. Би било неразумно алиансът да настоява за приемането на толкова разделена страна.

Разбира се, няма гаранция, че Путин би приел и изпълнил такава сделка. Целта му може да е фактическото разцепване на Украйна. Москва скъса подписания от нея Будапещенски меморандум от 1994 г., в който се гарантира независимостта на Украйна и до момента не спазва Протокола от Минск.

Но както писа Джордж Ф. Кенан в прочутата си статия "Х" във "Форин афеърс" през 1947 г. за сдържането на съветския експанзионизъм, "исканията (на Запада) за руската политика трябва да се изразяват по такъв начин, че да се остави възможност на Русия да отстъпи без това да навреди на руския престиж." Като се имат предвид настоятелните твърдения на президента на Русия, че в Източна Украйна няма руски войски, би трябвало да е достатъчно лесно те да изчезнат като по магия.

Ако Москва отхвърли предложена сделка, вече ще е време за препрочитане и прилагане на останалите препоръки на Кенан. Тогава ще се завърнем към света на противопоставящите се сили и политиката на сдържане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега ние не знаехме,че самолетоносачът ,,Джордж Буш" се намира в Егея и чака сигналът от майдана за да блокира руският флот в Севастопол.Само САЩ са ,,света вода ненапита" те нищо не направиха(не дадоха 5млрд $) за да направят преврат в Украйна и да направят свои бази там.Защото видиш ли,руската армия(която все още се намира на територията на Русия) ги притеснява защото се приближава към тях?Пък и автора на горната статия се проявява като тяхна ***.
157
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ---ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА И УНИЩОЖЕНА. А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
156
2
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До пенко----Полша е държава от 8-ми век,а Украина от 9-ти.Това,че са били в състава на други държави дълго време не ги eлиминира.БГ също 700 години е в състава на други и така е цялаЕвропа-Унгария,Италия,Норвегия.Не се оставяйте коварната путиноидна пропаганда да ви зомбира.
155
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Не съм съвсем сигурен , че Полша и Украйна , ще празнуват 100 годишнини след три и четири години . Би могло да ги е срам . Все пак до края на ПСВ не ги е имало .
154
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Не напразно писах БРИКС ... в миналите дни. Само ви съобщавам , че един от членовете преди двадесетина дни ,спря въглищата за Украйна с политическия мотив "поради политическа нестабилност"!!! Не им пука на С то нито за ЕС, нито за НАТО ! Преди два дни и Русия спря въглищата. Не може да убиваш деца в училищата с претенции ,че са ти сънародници . Не мислете за Полша -те самите внасят въглища от Русия .Обаче ,аз обичам украинците ,които не заслужават тази съдба и ми е мъка /особенно за децата /
153
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най големият враг на руския човек е съветския човек.
152
15
 
3
 
! Отговори
noe преди 9 години
Украинците са достойни и свободни хора и сами решават съдбата си. Зад тях стои целият свят. Зад Русия няма никой. Вътре ситуацията прогресивно се влошава. И това ще продължи доста години. Грубата и примитивна пропаганда прави руснаците на ***. Но там има и интелигентни хора. Вече разбират, че врагът на Русия не е навън, а в Кремъл.
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНОНИМЕН 186Имам приятели турци (както и арменци, евреи, ***, българи - всякакви). Всеки народ си има мършите. Турците обаче в болшинството са нормални отрудени хора, почтени и лоялни приятели. Само *** расист може да изръси глупост като твоята.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainecТака е.. както и освобождава народа от правото на избор за следващите 45 години.
149
8
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименНе си прав-освен от златото-Русия освободи България от 35000 интелигенти-разстреляни и погребани в незнайни гробове,30000 воиници,пратени да се бият със и без това отстъпващите германци,освободи я от стотици високотехнологични заводи и фабрики и т.н. и т. н.
148
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не е освобождавала България. Никога. Поредната руско турско война за проливите да се смята за освободителна е жалко преиначаване на историята. През ВСВ СССР ОКУПИРА България - не я освобождава от друго освен от златото и други активи на стойност 130 млрд долара.
147
8
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Някои БГ историци обаче твърдят,че ако БГ не е била 500 години в състава на Османската империя,сега българите щели да говорят на руски и щяли да бъдат крепостни селяни като руснаците.Аз не знам,нали не съм българин.А колко глупав трябва да бъде човек за да повярва на путиноидната пропаганда,че Крим бил подарен от Хрушчов,това знам-*** трябва да е.
146
0
 
9
 
! Отговори
лора преди 9 години
Путин до кога ще търпи????????????????????
145
3
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
До ukrainec Нахален мазен турчин си ти..................на турчина пръст да му подадеш, той ти скача на ръката. Крим е руски град подарен от украинеца Хрушчов на Украйна 1954-та година. А според турчина, то и България е турска. Заради тази примитивна нация човешката цивилизация се върна 500 години назад , че и повече, защото турци , татари и евреи унищожиха и фалфифицираха историята и на България и на Русия.
144
20
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименКрим е руски,колкото и Калининград е руски.Крим е откраднат от Турция,а местното население е татарско.
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ukrainec-о!Защо винаги някой ви е виновен?Нали за еуропейското ви развитие са ви пречели точно Крим и Донбас - били със супсидии от правителството ви. Радвай се, че сте се отървали. А Крим откога е украински? Крим е руски полуостров.
142
2
 
16
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До ukrainecДраги "украинец", научната фантастика и криминалетата са на следващия щанд, тук сме любители на документалната проза, а тя се крепи на фактите ...а фактите са ,че укрофашета разстрелват мирни хора в Донбас на прав изстрел...
141
17
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен-------Руската федерация си беше поставила за цел да унищожи държавния суверенитет на Украйна. Тя не можа да направи това с помощта на Янукович и Партията на регионите, затова си насочи усилията в друга посока анексира Крим и започна война в Донбас.Разликата в ситуацията преди и след Майдана е само в това, че на 21 ноември 2013 година в Украйна имаше едно несплотено общество, което дори не осъзнаваше всички заплахи от източния си съсед. След Майдана имаме единна нация, която адекватно разбира цялата опасност, която носи политическото ръководство на Русия.
140
12
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 години
Докато този с вид на пор се правеше на велик, Дилма Русев изведе Бразилия на 7 место и избута Русия на 8 в света. Скоро и от осмото место ще я избутат.След като повече половината от бюджета на Русия отива за военни цели, хората ще мизерстват, изхода е пак да се нападне някоя друга за да има какво да се ***.Стара практика на Русия.
139
16
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен------Росияните до днес се примиряват със своя диктатор, защото са общество на организирани роби.Янукович искаше да направи своите съграждани част от обществото на организираните роби със столица в Москва.Но украинците станаха общество на свободните хора, които са гледани със завист и ненавист от зле организираните роби в Русия.