Ранената руска икономика

В момента най-голямо безпокойство буди цената на петрола
25 ное 2014 22:19, Елка Василева
682
Ранената руска икономика
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Путин си има достатъчно проблеми и повечето от тях той си е създал сам. В Източна Украйна се водят кървави боеве, а той продължава да разпалва конфликта. Отношенията му със Запада са обтегнати, като сега дори и Германия се обръща срещу него. На границата му воюва Ислямска държава, а в страната расте броят на хората, които се съмняват в правилността на украинската му политика. Има обаче проблем, който може да засенчи всички изброени: ранената икономика на Русия може да изпадне в криза, пише сп. "Икономист".

Още по темата

Някои от недъзите на Русия са добре известни. Икономиката й, подхранвана от петрола, скочи при повишаване на цените на черното злато. Сега обаче, когато то поевтиня от средно почти 110 долара за барел през първата половина на годината до 80 долара, Русия понася сериозни загуби. Рублата поевтиня с 23 % за три месеца. Западните санкции също причиниха трудности, тъй като банкерите прилагат ограниченията не само за приближените на Путин, но и спрямо доста руски компании. Като цяло годините на клептокрацията* са имали разрушително действие върху страната.

Голяма част от богатството е поделено между приятелите на Путин.

Всеки очаква продължителна стагнация, но всеобщото мнение е, че Путин е достатъчно силен да устои на това. Поевтиняващата рубла направи някои износни сектори като селското стопанство по-конкурентоспособни. Този износ, наред с ответните санкции на Путин, блокиращи вноса, означава, че Русия все още има малък търговски излишък. Русия освен това все още разполага и със значителни запаси от чуждестранна валута на стойност от около 370 милиарда долара според централната банка. Добавете към това упоритостта на руския народ, който винаги е бил склонен да вини за неволите си чужденците, и увереността на Москва, че Путин разполага с още време за маневри. Според някои хора той разполага с още около две години.

Всъщност до криза може да настъпи доста по-рано. Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, и биха могли да бъдат подложени на изпитание от всяка една от възможностите - пореден спад на цените на петрола, лошо преструктуриране на дълговете на руските компании, допълнителни западни санкции. Когато икономиката на някоя страна стане неустойчива, международната финансова система често се превръща в катализатор, който бута страната в пропастта по-бързо, отколкото очакват политиците и инвеститорите.

Путин търпи поражение

В момента най-голямо безпокойство буди цената на петрола. Путин е убеден, че тя ще се възстанови. Изглежда обаче предлагането ще се увеличава, като ОПЕК държи да запази пазарния си дял. Американските правителствени агенции прогнозират, че цената на петрола може да достигне средно 83 долара за барел през 2015 година, доста под равнището от 90 долара, от което Русия се нуждае, за да избегне рецесия (и да поддържа бюджета си балансиран). Ако световното търсене отслабне – Япония, например, изпадна в рецесия след последния кръг прогнози - цената на петрола може да спадне още. Това незабавно ще накара инвеститорите да преоценят перспективите на Русия.

Съществува и проблемът с погасяването на дълговете. Руските компании са натрупали 500 милиарда долара чуждестранни задължения, като 130 милиарда долара трябва да бъдат покрити преди края на 2015 година и то в момент, когато не са много западните банки, готови да разширят дейността си в Русия.

Дори компании, чиито приходи са в долари, могат да имат затруднения да платят дълговете си. Петролният гигант Роснефт неотдавна поиска от Кремъл заем от 44 милиарда долара. Засега Путин оказва отпор, но той не може да позволи фалит на компания, която е 70% държавна собственост и дава работа на 160 000 души.

Оформила се е дълга опашка от затруднени руски компании. Непогасяваните дългове се увеличаваха дори преди повишаването на основната лихва до 9,5%, за да бъде защитена рублата. Същевременно руските банки зависят от централната банка за замяна на депозитите, които разбираемо клиентите превеждат в долари.

Пряко или непряко много от тези сметки ще трябва да бъдат плащани от Кремъл и по тази причина резервите му са от изключително значение. Те се изпаряват: намалели са със 100 милиарда долара през последната година след неуспешните опити да бъде защитена рублата. А счетоводството изглежда доста съмнително. От общо обявените 370 милиарда долара резерви над 170 милиарда са в двата фонда за благосъстояние на страната.

Някои от активите не са напълно надеждни, включително различните дялове на руски държавни банки и дългови книжа на Украйна, които стремително се обезценяват заради агресията на Путин. Един от фондовете е предназначен за изплащане на пенсии. В действителност руското правителство има вероятно 270 милиарда долара в брой, които са достъпни и могат да бъдат използвани, без да се налагат орязвания на средства другаде, но сумата е по-малка от външните задължения на страната, които трябва да бъдат погасени през идните две години.

Всичко това вещае проблеми за Русия, а хищническата външна политика на Путин би могла да ускори нещата. Той е човек, който нападна други страни и излъга за това. По-дълбоко навлизане в Украйна би накарало западните страни да наложат по-строги санкции. Някои от тези санкции, като например да се забрани на руските банки да ползват международната платежна система SWIFT, могат да парализира руската търговия. Частична забрана за износ на петрол би съборила икономиката, както стана с Иран.

С колкото повече проблеми се сблъсква Путин, толкова по-вероятно е той да разиграе националистическата карта, а това означава повече нахлувания на чужда територия и съответно още повече санкции.

От Русия до Рио без много любов

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Дори в такъв случай обаче последиците от тези събития могат бързо да се разпространят в чужбина - както в страни, които зависят от търговията с Русия (износът за Русия възлиза на цели 5% от БВП в балтийските страни и Беларус), така и чрез финансова верижна реакция. На риск са изложени банки в Австрия и Швеция. И ако компаниите в една зле управлявана икономика, зависеща от суровините, престанат да покриват дълговете си, то инвеститорите ще започнат да се безпокоят и за други страни като Бразилия например.

Ако руската икономика се окаже на ръба на пропастта, на Запад ще започнат призиви за смекчаване на санкциите. Путин отбеляза, че 300 000 работни места на германци зависят от търговията с Русия. Ангела Меркел обаче остана непреклонна. В крайна сметка Путин трябва да научи, че всяко действие има последици. Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб. Същото се отнася и за икономиката. Ако Путин бе посветил повече време на укрепване на руската икономика, отколкото на обогатяването на приятелите си, сега нямаше да бъде в толкова уязвимо положение.

*Клептокрацията в превод от гръцки е управление на крадците. Това е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка са наречени клептократи. За клептокрацията са характерни корупция, лобизъм, пране на пари и пренебрегване на дългосрочни цели.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


682
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
1
 
3
 
! Отговори
Рубль преди 9 години
Товорищ Путин помоги, доллар мне сломал.
438
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До 634avtoagistralata moskva/6anchai e postroena 3000km
437
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТИ СТАТИЙКИ. Я МИ КАЖЕТЕ КЪДЕ НЕ Е ? НАВСЯКЪДЕ Е ЗЛЕ И Е ТРУДНО
436
2
 
2
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Вземи си *** и сметни за колко си без фанелка :-)
435
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Клептокрация.... Колко е точно само... И за България де... За съжаление...
434
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом са започнали да харчат пенсионните фондове,ясно е работата на къде отива.
433
11
 
4
 
! Отговори
634 преди 9 години
в русия пътищата са в ужасяващо състояние. няма нито една магистрала,даже между двата им най важни града Москва и Петербург няма магистрала. който е пътувал в австрия германия Холандия знае че всичко е по перфектни магистрали и пътища.
432
2
 
8
 
! Отговори
Гочев преди 9 години
"Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб." Не знаех, че в сериозните статии може да се използват вицове. Ако не е така и автора много си вярва в това, значи е неинформиран или платен. Защото има доста войни, за които това не важи. Има и икономически инвазии, на които просто никой не обръща внимание, а те разрушават държави. Та, според мене, не е важно да кажеш нещо ефектно - важно е да е ВЯРНО.
431
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 622В Русия и здравеопазването е по добро и пътищата са пътища и корупция няма и лихвите по заемите ниски ... не е като загнилата Англия, нали ?
430
9
 
2
 
! Отговори
Sergei преди 9 години
Fizionomiiata mu prilicha na tokushto (:POSERAN ,NEIZBARSAN,GAS-hahaha kakva ikonomika be glupaci Vie ste za zatrivane,ta chak do danoto da stignete nese umorihte da zaplashvate i da tormozite sveta s Vashata naglost i debeloochie
429
18
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Всеки човек е недоволен от част от битието си , ОБАЧЕ - НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ЗА ЧОВЕКА Е СВОБОДАТА ДА ИЗБИРАШ !!!!!!!!!!!! ДИКТАТУРАТА ОТНЕМА ПРАВОТО НА ИЗБОР !!! Чугунени глави, вие или сте били облагодетелствани от комунистическата диктатура, или сте млади и не сте живели в ДИКТАТУРА !!! Диктаторите обещават всичко, а ви отнемат СВОБОДАТА !!! ВСИЧКИ диктатури са "многообещаващи", а завършват с катастрофа !!! *** е болен човек, той е убеден, че е прав във всичко !!!
428
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом видях че статията е от *** Василева я прескочих в четенето и направо коментирам: Престанете с тая проръчкова лъжлива пропаганда!
427
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоКаде учат нашите деца и какъв език говорим няма нищо общо с това кой е терориста в света в който живеем. Това да говориш езици или да имаш образование от запад или изток е само богатство. Много американци са срещу това което тяхното правителство прави, означава ли че и те трябва да отидат в Русия. Много ти е примитивно мисленето, ако въобще такова съществува. Май ти си чугунената глава.
426
19
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Спрете с глупостите, чугунени глави !!! ЗАЩО НЕ ПРАЩАТЕ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ ДА УЧАТ РУСКИ ЕЗИК ???? ЗАЩО НЕ ЕМИГРИРАТЕ В ЕКАТЕРИНИНБУРГ ???? ЗАЩО НЕ КУПУВАТЕ РУСКИ АВТОМОБИЛИ ??? ЗАЩО ДЕЦАТА НА КРЕМЪЛСКИТЕ *** УЧАТ И ЖИВЕЯТ В " ГЕЙРОПА" ??? Скотщината се захранва с лошотия и безпросветност , и с много рубли , пардон "конвертируема валута"" !!! Европа има недостатъци , но те са прашинки на фона на клептокрацията на *** !!!БЪДЕТЕ, БЪЛГАРИ , а не *** !!!
425
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Michael S King "The War against Putin: What the Government Media Complex is Not Telling You about Russia" Това е книга за тези които четат английски, също има интервю с автора на радио Veritas.Автора говори за Русия и Путин и как западните медии манипулират наивната публика с техните лъжи. Говори също за образованито на Путин и че на Обама никой не мже да му намери дори каде какво е завършил. Русия е излязла от блатото на комунизма и Елцин за невероятно кратко време според автора.
424
2
 
22
 
! Отговори
не за дебили преди 9 години
Днес никой не плаща за истината, но за лъжите на отвъдните(зад океана) пари не се жалят!
423
3
 
11
 
! Отговори
;)) преди 9 години
Нас так долго убеждали, что мы являемся "бензоколонкой" Европы, что многие даже искренне верить в это начали...А при первом же "шухере" неожиданно выяснилось, что Европа является нашим свинарником и огородом...
422
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ---ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА И УНИЩОЖЕНА. А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
421
26
 
16
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Страшна мизерияНай-добре е да влезеш в една щайга и да отлетиш към Магадан ! Загубени антибългари, не ви ли е срам да плещите простотии по 24 часа в денонощие ! Ако не ви харесва България, заминавайте за Оймякон ! Най-гнусните режими харчат най-много за пропаганда ! Аз познавам стотици българи, които живеят в САЩ и Европа, познавам много рускини , които са избягали от "великата империя", обаче , "*** е велик", "*** е велик"... ! Ако не сте платени, сте чугунени кратуни, другари !!!!
420
7
 
28
 
! Отговори
Страшна мизерия преди 9 години
Хаха България била европейска страна хаха само, ако знаете какъв КУ* .ни чака! На момента ще си стегнете куфарите за острова на спасение Русия! ! ! !