Деца воюват в Украйна

Те са и от двете страни – и с редовната армия, и при сепаратистите
Обновена: 27 ное 2014 21:21 | 27 ное 2014 21:20, Елка Василева
166
Деца воюват в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Деца войници участват във въоръжения конфликт в Украйна – и на страната на редовната армия, и на страната на сепаратистите. Доказват го например репортажите на украински и руски медии.

Това положение тревожи УНИЦЕФ - детския фонд на ООН, който проучва "доказателствата, че деца се вербуват и вземат пряко участие в бойните действия", пише Виталий Шевченко от Би Би Си.

От април т. г. в сраженията из Украйна са загинали над 4300 души, а други близо 10 000 са ранени.

"Въоръжените групи не бива в никакъв случай да вербуват или да използват във военните действия деца под 18-годишна възраст", заяви Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна.

По-рано този месец руска телевизия излъчи репортаж за двама непълнолетни войници на служба при отцепниците в Донецк.

И двамата служат в един от най-известните сепаратистки отряди - батальон "Изток". Също като на другите бойци са им дали позивни - Ройс и Старк.

Ройс командва снабдителен отряд, а Старк отговаря за склад с боеприпаси, разказа телевизия "Русия 1".

"Старк се разделя със своя АКМ*, само когато заминава в домашен отпуск", обясняват авторите на репортажа. И добавят, че командирите на батальона са вече като бащи за тези момчета.

Учат ги на война

Руският тв канал не уточнява възрастта им, но в друго интервю - за финландска телевизия, Ройс казва, че е на 15 години.

В кадъра до него са застанали двама младежи с качулки на командоси - единият казва, че е на 17.

Боец от друг прочут сепаратистки отряд, чийто водач е известен с прякора "Моторола", разказа, че заедно с него носят служба 16-годишни деца, информира украинският всекидневник "Сегодня".

Неназован опълченец уточнил за изданието, че те обикновено пращат децата в тренировъчни лагери и ги държат далеч от фронтовата линия.

Според дефиницията на ООН деца войници са "лицата под 18-годишна възраст, рекрутирани или използвани за нуждите на въоръжени сили или въоръжени групи в каквото и да е качество" - към тази категория спадат не само бойците, но също така
готвачите, носачите и шпионите.

Конвенцията на ООН за правата на детето забранява да бъдат вербувани за войници лица, ненавършили 15 години.

"Представят ги за герои"

Украинските медии останаха възмутени от тона на репортажите, разпространени в Русия.

Деца, вербувани от бунтовниците и готови днес да убиват украинци в Донецка област, се представят като герои от руската телевизия, пише на сайта си телевизионният канал "1 + 1".

Други украински телевизии обаче заснеха репортаж за "безстрашно момче", воюващо на страната на Киев, без да се питат допустимо ли е да се въвлича дете в конфликта.

По данни на украински медии 17-годишно момче е прекарало два месеца в зоната на бойните действия. Една седмица е било сапьор в района на Савур могила край Донецк - място на твърде тежки сражения, сочи един от репортажите. Накрая младежът бил ранен и откаран в болница в Централна Украйна.

Приет вече за лечение, той разказва пред "Пети канал", че излъгал за годините си, за да го вземат в доброволческия батальон. Командирът обаче явно е знаел за възрастта на момчето.

"Той все понечваше да тръгне напред, затова винаги трябваше да го спирам. Тук не бива да гледаме годините, а готов ли е човекът да воюва за страната си", заявява командирът, чиято качулка скрива лицето.

А училището?

Децата до 17 години в Украйна задължително ходят на училище. Независимо от военните действия училищата в повечето области под сепаратистки контрол работят и до днес; почти всички деца в училищна възраст посещават занятията.

Според новините Ройс например пише домашни и решава задачи дистанционно.

Случва се дори сепаратисти да изнасят в училищата уроци по "патриотично образование".

Прокиевски медии съобщиха, че отцепниците предлагали на 14-годишни ученици да шпионират украинските военни.

Прякото участие на деца в конфликта впрочем не е широко разпространено явление. Но хаосът на войната води дотам, че някои деца участват в бойните действия наравно със зрелите хора - и често пъти срещат пълното им одобрение.
------------
* АКМ - Модернизиран вариант на автомат "Калашников" /АК-47/ от 1959 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Както и в училище - ако по време на урока украински войници стреляха оръдия в училищата? Това Порошенко в Одеса , каза : " Нашите деца са в училище , и децата в Донбас ще седят в мазетата ! " Те се опитват да направят децата седяха в мазето на Донбас , не научих . Колко украински войници са убити деца ! Дори наблюдатели от Съвета на Европа са признати за убийството на украински ученици артилерия .
57
0
 
0
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Penko *** ! Какви могат да бъдат омразата на украинците , ако имам роднини, живеещи в Украйна ? Какво е омразата на балтийци ? Аз не ги познавам и те не ме засяга ! В Русия , говори много езици - . Руски, украински , беларуски , татарски , азерски и други Никой не забранява да говорят родния си език . Вестници са публикувани на националните езици . И вие казвате , че в руски расисти ?
56
0
 
8
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Сега ми стана ясно защо талибаните от Киев избиват и деца от източните райони.А колкото до изборите, въобще не питам за процентите, защото от украинците няма по- големи лъжци, според мен,разбира се.
55
2
 
9
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Не се безпокойте за воюващите деца . Католическият Папа изпраща 100 свещенници гей-педофили , а отделно НАТО ще изпрати военни съветници гей-педофили- от Белгия ,Англия , Франция и... с редица обещания . Като чуят и децата при сепаратистите ,ще изфирясат от военните зони !
54
8
 
2
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Колко близки думи : рашисти и расисти ! Според умните/ по-долу/ руските расисти мразят най-много белите украинци,белите поляци и белите прибалтийци ! Ми да, руснаците са си черни !!! За евросъюзените "бели"- рашите са направо "афроамериканци" в Европа ! Също ,те ,ако се предаваш с вдигнати ръце ,не те застрелват с полицейски Колт ,а направо с калашник те "цепят" . А какво ли да кажем за чеченците !!!
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 147 Има ***, има. И гледай да не попадаш в ръцете им.Питай близките на изгорените в Одеса, ако не вярваш.
52
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То па едни деца...
51
24
 
4
 
! Отговори
149 до 151 преди 9 години
Недей да лъжеш! Фашистите имат нищожен процент! Не, че и преди не се знаеше, но сега вече запушиха голямата нагла уста на руснаците!
50
4
 
17
 
! Отговори
до 149 преди 9 години
Изборете ги спечелиха проамерикански фашисти.
49
2
 
12
 
! Отговори
до 148 финансист преди 9 години
Съмнявам се да си финансист. Някога германската марка беше 1000 лева за 1 марка и не умряхме, но ти може би не си бил роден тогава.
48
18
 
4
 
! Отговори
до 147 преди 9 години
Нацисти ??? Нацисти няма от 1945г.Виж кой спечели изборите в Украйна, руски ***, и млъкни форевър!
47
19
 
7
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Хайде другарю Путин действай , че работата отива на зле . Тази грандоманщина ще я плаща обикновения руснак . Няма как Путин да се бори с ЕС и САЩ , просто е обречен . Тази финансова система е градена от над 200 години и каквото и да ни се иска няма начин Русия да издържи . Чак като 100 рубли стане 1 долар на Путин ще му светне , ама вече ще е късно .
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** пак цепи мрака:)"без да се питат допустимо ли е да се въвлича дете в конфликта."Може родителите му да са разтреляни от Нацистите и то да отмъщава..
45
0
 
1
 
! Отговори
до 145 преди 9 години
Е, какво точно ще победи?
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля че службата в РУСИЯ започва от 16 години е е 4 редовни години за БАРЕТИТЕ !Дори си имат Прякор в Русия ...Обикновено тези които останат живи след КАЗАРМА са на почитв МАФИЯТА СВЕТОВНАТА а РУСИЯ е ГОЛЯМА ЧАСТ от това ТОПЧЕ ЗЕМЯ !!!Винаги са пращани в най-горещите точки на света и до сега се справят като по УЧЕБНИК !!!Но дават много ЖЕРТВИ ...това е цената на СВОБОДАТА !!!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как си личи че не сте ходили в казарма !Това е Автомат КАЛАШНИКОВ ОРИГИНАЛ- РУСКИ !!!За три минути от спящо състояние зареден с два пълнителя на човек ни беше тренировката на 15 човека всяка нощ по три пъти.Също така трябва да можеш да го разглобяваш и зглобявашза норматив време посочено от СТАРШИНАТА !!!
42
17
 
3
 
! Отговори
е преди 9 години
До Анонимен 138Е така е, затягат примката американците. А путин какво - забрани вноса на хранителни продукти: една дума: лол.Сценарият отива към България 1997-8ма година. Много жалко за милионите свестни руснаци. Единственият начин за тях е Путин да даде заден ход малко. Да признае поражението в източна Украйна и да остави украинците на мира - те пак сами ще се ****бат, но все пак.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, запазиха дневния си производствен таван от 30 млн. барела."Както ви казах по-рано, производството няма да бъде понижено", заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими, напускайки срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена.Венецуелският външен министър Рафаел Рамирес напусна заседанието видимо ядосан и отказа да коментира резултата.
40
0
 
3
 
! Отговори
сдсх_й преди 9 години
До Анонимен 132"някой,нещо е решил да прави"То туй е ясно, но що за безмозъчен индивид трябва да си да се втурнеш, с риск за живота си, да му изпълниш прищевките, това не го разбирам. За пари? Не знам каква е цената на човешката душа в тоя район, но явно не е много като гледам.
39
17
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Може би дадоха на Путин възможност да си покаже магарията, за да мине по-лесно деконструкцията на Русия...