Путин води игра на нерви

Балтийските държави усещат, че към тях също идват неприятности
28 ное 2014 22:34,
585
Путин води игра на нерви
Снимка: Reuters, архив

Идеалните противници използват тактиката, която очакваме, като част от стратегия, която разбираме, и действат по график, който ни дава достатъчно време да реагираме, пише Юръпиън войс.

Режимът на Владимир Путин не е глупав и не прави нито едно от тези неща. На първо място, той има различни приоритети от нас: готов е да понесе икономическа болка, да поеме рискове и да лъже изкусно и безсрамно (все неща, които Западът не е готов да направи). За нашите лидери, верни на идеята за многостранен, основан на правила свят, където решенията се вземат с диалог, а не с противопоставяне, руският начин на действие изглежда озадачаващ.

Тактиката също е объркваща. Съществен елемент от хибридната война, която бушува сега в Европа, е пропагандата. Русия се опита да очерни своите противници, представяйки ги за тайни хитлеристи, като прокара миналата седмица в ООН в Ню Йорк гласуване на резолюция за борба с "възвеличаването на нацизма". Тези две думи имат особено значение в дезинформационния речник на Кремъл. "Възвеличаване" означава, че не осъждате нещо по начина, който би искала Русия. Говоренето за "нацизъм" (виж също "фашизъм") е начин да бъдат обвинени жертвите на съветската военновременна агресия за собственото им нещастие.

Затова ако сте като Финландия и балтийските държави, притиснати между съветския чук и нацистката наковалня, само поклон до земята ще свърши работа. Трябва да сте безпрекословно благодарни на хората, премазали ви с чука, и най-вече да не се оплаквате, че са ви поставили на наковалнята. Ако скърбите за своите загуби - или не дай боже отдавате почит на собствените си войници, вие възвеличавате нацизма.

Като се има предвид ролята на Съветския съюз за вкарването на Източна Европа в месомелачката и широко разпространената измама и сантименталност в съвременна Русия по отношение на историята на онези години, Кремъл не е в най-добрата позиция да чете проповеди по този въпрос (Путин дори сега оправдава пакта Молотов-Рибентроп с аргумента, че това е бил нормалният начин на действие за онова време: пробвайте това по въпроси като робството). Също така си заслужава да се отбележи, че някои хора, които наистина възвеличават нацизма - като "Златна зора" в Гърция, изглежда, са ревностни привърженици на Путин. САЩ, Канада и Украйна с право гласуваха против този циничен опит да се използва за политически цели най-тъмният период в историята на Европа. Повечето останали западни страни храбро се въздържаха.

Друг нов фронт в информационната война е една загадъчна пропагандна медийна организация в Естония, Латвия и Литва, наречена "Балтнюз". Тя не дава каквато и да е информация за това кой я притежава или кой списва нейното на моменти тенденциозно съдържание. Не посочва информация за контакти и няма реклама или абонамент.

Междувременно уважавани медийни организации, като "Делфи", се борят с компютърни атаки, които бомбардират техните сървъри. Истината се мъчи да излезе наяве, а лъжите не спират да се въртят.

Други аспекти на хибридната война са използването на дезинформационни кампании и лъжливи социологически изследвания, икономически и енергийни санкции, дипломатически действия на принципа "разделял и владей", изкуствена финансова паника, разпалване на етнически и регионални недоволства и корупция.

Последната тактика е особена ефективна, защото се постига двоен резултат. С купуването на политици, политически партии и обществени служители ти си купуваш влияние и подкопаваш общественото доверие в целостта на системата.

Но най-голямата война е на нерви. Западът може и да заклеймява яростно отвреме навреме, но няма волята за продължително противопоставяне. Изненадващо е как свалянето на малайзийския самолет отпада от международния дневен ред и как обсъжданията за допълнителни санкции срещу Кремъл заради войната му в Украйна се провалят. Държавите на фронтовата линия, особено балтийските страни, но и Полша, Грузия и Молдова, все повече усещат, че към тях също идват неприятности, макар да не знаят какви, къде или кога. Но определено знаят защо.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно в неверността на втория абзац е проблемът на Запада - не може да имаш двойни стандарти в политиката, която провеждаш, защото рано или късно те се обръщат срещу теб. Примери бол: бомбардировки в Югославия, създаване на Косово, "арабска пролет", война в Сирия, сваляне на президент в Украйна, построяване на Северен поток и т.н........
373
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не виждам никаква съществена разлика между методите на пропаганда на запада и Русия. Всъщност новото е че Русия се поучи от запада и взе да прави също като тях - както в пропагандата така и в нападението над суверенни държави. С какво се различава войната за Косово в Югославия от войната за Донбас в Украйна? Единствената разлика е че американците почнаха първи да се е*ават със суверинитета на държавите. Света отива към нова световна война.
372
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе вие не си ли спомняте кои са им братчедите? Еми онези с овчите физиономии ,чиято последователна безпринципна политика към всички се основава единствено на тоягата и моркова!
371
3
 
0
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Руснаците сa нaй големите ***. За дa не съм голословен привеждaм сaмо един фaкт .От 1917 до 1945 50_60 милионa души жертвa нa фaнaтичнaтa идея за Сaветскa Русия. 1991 предaдохa всичко товa зa един хамбургер от мaк донaлдс .Нямa друго тaковa долно племе .
370
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 Български Левъ = 34,1773532 Руски рублитик-так тик-так
369
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марийче кой те учи на журналистика. по гнусна статия не можа ли да напишеш или си част от пропагандата на ЕС и САЩ.
368
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На първо място, той има различни приоритети от нас: готов е да понесе икономическа болка, да поеме рискове и да лъже изкусно и безсрамно (все неща, които Западът не е готов да направи)." Ама вие верно ни взехте за боядисани врабчета.Стил "Работническо дело".Чак ми става смешно от невежеството,простотията и слагачеството пред американците.
367
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отношенията между Русия и Украйна са много сложни, но има нещо характерно -и двата народа толкова дълго са били подлагани на жестоко унищожение, лагери, глад, нечовешки страдания, че и днес за тях смъртта е нищо!
366
11
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен---За Естония и Украина СС са освободители-защото са се опитали да ги освободят от много по голямо зло -болшевишките орди.Така ше какво необичайно виждаш ?
365
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишещият вероятно изпълнява поръчка за очерняне на Русия.Добре,но трябва да има в предвид, че четящите четат не само неговата а и други публикации.Дори нашата БТВ малко засрамено показа,че в Естония на офциален празник дефилират ,,старчоци " с униформа на ,,СС" ,,Дойче веле" показа в Германия филм за батальоните ,,Днепър" и ,,Азов"(от Украйна). които са с униформа на ,,СС" и на каските си имат знака на ,,СС", сигурно не е имало ВСВ а есесовците са раздавали бонбонки на децата.
364
2
 
12
 
! Отговори
1 година от началото преди 9 години
"За нашите лидери, верни на идеята за многостранен, основан на правила свят, където решенията се вземат с диалог, а не с противопоставяне".Да се смея или да плача. 1 година се чества от началото на преврата. Къде е диалога, къде са правилата, къде е липсата на противопоставяне!За 1 година "демократичният" свят само доказа, че няма правила, а двойни стандарти. Че изобщо не му дреме за хората, а само за икономически и геополитически интереси.При Русия нещата стоят по същият начин. Това е.
363
3
 
16
 
! Отговори
2+2 преди 9 години
tazi STATIA E EMANACIA NA MANIPULACIATA.V NEIA SHTE NAMERITE METODITE ZA MANIPULIRANE OPISANI OBACHE KATO SAMO "RUSKI PATENT", KOETO E NEISTINA.A BALTIISKITE STRANI USESHAT KAKVI GI VARSHAT I GI E STRAH NASELENIETO OT OPREDELEN ETNOST DA NE IM POTARSI SMETKA, ZATOVA REVAT S/U RISIA,DEMONIZIRAT YA I NATO HRABRO SE PRITICHVA NA "POMOSH"TOVA E PROSTO KATO2+2
362
3
 
6
 
! Отговори
ник преди 9 години
ДО 496! Ами щурчо в статията го пише!Изрично го подчертават бе!Ти четеш ли преди да коментираш? Юровойс, нашите евродейски началници,които твърдят в същата статия,че западните политици немогат да лъжат!??
361
1
 
13
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Не бе Одисей 1,минусчета ти в съотношения 10/1 за + нищо не говорят само в твоята глава,а пък на комемнтара ми към тебе 488 гледам 22+ към 0 - А сега сериозно,западната "демокрация" (управление,власт на народа) си е само една дума с която определени кръгове,си плетат кошницата на новият световен ред.Който за едни е ред и робство,а за други облаги.
360
3
 
25
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Пакистан (1977), Гренада (1983), Мавритания (1984), Гвинея (1984), Буркина-Фасо (1987), Парагвай (1989), Хаити (1991 и 2004), Русия (1993), Уганда (1996) и Либия (2011). Този списък не включва примерно същото количество неуспели преврати, а също преврати в Африка и на други места, където намесата на САЩ не е доказана, макар да има подозрения.
359
2
 
23
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964), Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и 2003), Боливия (1964, 1971 и 1980), Индонезия (1965), Гана (1966), Гърция (1967), Панама (1968 и 1989), Камбоджа (1970), Чили (1973), Бангладеш (1975),
358
2
 
26
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Ако вземем преврата в Украйна в рамките на историческия контекст, ще открием, че след 1953 година САЩ са организирали най-малко 80 пъти успешни или неуспешни преврати в различни държави. Всичко е започнало, когато президентът Дуайт Айзенхауер установил по примера с Иран, че ЦРУ може да сваля избрани правителства, които отказват да жертват бъдещето на народа си заради икономическите и геополитически интереси на Запада.
357
3
 
20
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
По публикацията работи: Мария НестероваТози платен пасквил на МарНес съдържа квалификации и инсинуации достойни за перото навсеки платен и сляп наблюдател, предубеден и загрижен най вече за заплатата си"журналист"."...да лъже изкусно и безсрамно (все неща, които Западът не е готов да направи)..."Ами, че нали Западът в последно време точно това прави ?!Тази журналистическа девственост да подхвърля спорни твърдения, просто ей така по-скоро говори за завършен византийски подход а не публикация!
356
2
 
15
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Скоро след американския преврат в Хаити през 2004 година, когато бе отстранен президентът Жан-Бертран Аристид, имах възможността да чуя словото на адвоката му Айра Кързбен, произнесено в Маями. Своята рече той започна със загадка: Защо във Вашингтон никога не е имало преврати? И веднага даде отговора: Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ. Тази встъпителна част от речта на адвоката бе посрещната с ръкопляскания от присъстващите, мнозинството от които бяха американски хаитянци,
355
3
 
20
 
! Отговори
42 преди 9 години
ДО ОДИСЕЙЯ, МИ ОТГОВОРИ ЗАЩО КОГАТО СЕ ВОДЯТ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА, ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАБРАНИ ВСИЧКИ ЦИВИЛНИ ПОЛЕТИ НАД НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ, ЗА ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ТАКАВА СИТУАЦИЯ КАТО СЪС СВАЛЕНИЯ БОИНГ? НИМА ТОЛКОВА МИСЛЕЩИ ХОРА СА ЗАБРАВИЛИ НЕЩО ТОЛКОВА СЪЩЕСТВЕНО, ЗА ДА ИЗЛАГАТ НА РИСК ТОЛКОВА ХОРА? И ЗАЩО ООН НЕ ОБЯВИ ПОНЕ ЧАСТИ ОТ УКРАЙНА ЗА ЗОНА ЗАБРАНЕНА ЗА ПОЛЕТИ, ТОВА Е В ПРАВОМОЩИЯТА Й?