Как Порошенко не може да се раздели с бизнеса си

За Шоколадовия крал е трудно да слезе от трона си
16 дек 2014 20:35, Елка Василева
22
Как Порошенко не може да се раздели с бизнеса си
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

За Шоколадовия крал е трудно да слезе от своя трон. Петро Порошенко, един от най-богатите украинци и собственик на сладкарска империя, даде необичайно обещание през пролетта по време на кампанията си за президентските избори - че ако бъде избран, ще продаде по-голямата част от своите бизнес активи.

"Като президент на Украйна искам да се грижа само за доброто на страната си и ще направя именно това", заяви той в интервю.

Порошенко спечели изборите, но все още не е спазил своето предизборно обещание, пишат Стийв Стеклоу и Анджули Дейвис от Ройтерс.

Още по темата

Докато страната му е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти на изток, икономиката й запада, а валутата й отслабва, 49-годишният украински президент не е продал нито един от активите си, включително най-ценния - мажоритарния дял в компанията Рошен (Roshen), която е и най-големият производител на сладкарски изделия в Украйна. Обещанието му изглежда става жертва на същите онези проблеми, които той има като държавен глава.

Изпълнителни директори в двете финансови компании, които Порошенко е наел, за да му помогнат да продаде активите си, правят уточнението, че по принцип сделките, особено в бившите съветски републики и Източна Европа, често пъти отнемат по година и повече. Но те също така признават, че моментът е изключително лош за клиента им.

"Очевидно времето не е добро за продажби", каза Джовани Салвети, управляващ директор на компанията Rothshild CIS, която се опитва да осъществи продажбата на Рошен. "Надявам се ситуацията да се подобри през първото или второто тримесечие" на 2015 г.

Макар Пасенюк, управляващият директор на финансовата група "Инвестиционен капитал Украйна" (Investment Capital Ukraine, ICU), който е финансов съветник на Порошенко, заяви, че има споразумение за продажба на друг от активите му. Той отказа да уточни на кой, но посочи, че сделката не е приключила и че не е ясно кога или дали изобщо това ще стане.

Освен Рошен собствеността на Порошенко включва редица други активи, включително недвижими имоти и инвестиции в банка, застрахователна компания и корабостроителница в Крим. Той е и собственик на украинска телевизия, която каза, че ще запази.

През октомври украинското списание "Новое время" оцени богатството на Порошенко на 816 милиона долара и го постави на 9-о място сред 100-те най-богати украинци. В данъчната си декларация пред държавата Порошенко е посочил, че през 2013 г. доходите му са били на обща стойност 6,3 млн. долара и в голямата си част са били от продажби на ценни книжа, дивиденти и лихви. Упоменал е заплата от едва 29 200 долара.

Порошенко не се отзова на поканите да даде коментар.

Пасенюк каза, че украинският президент не следи изкъсо продажбата на активите си. "Той си има къде-къде по-добри и по-важни неща" за вършене от това да пита по този въпрос, посочи директорът от "Инвестиционен капитал Украйна". Пасенюк допусна, че Порошенко не е спазил "обещанието си от кампанията, "защото не иска да го възприемат като поредния олигарх". "Смятам, че базисните му активи по никакъв начин не са зависими от политиката и едва ли може да са повлияни от поста му".
 
Някои от предшествениците на Порошенко бяха обвинявани в използване на президентската институция за лично обогатяване.

Според украинската прокуратура Виктор Янукович, който през февруари избяга в Русия, е напуснал страната с милиарди долари. Той отрече да е извършвал каквито и да било закононарушения.

Няколко инвестиционни банкери, специализирани в потребителския пазар, изразиха скептицизъм в скорошни интервюта, че някоя компания би инвестирала в украинска компания като Рошен с оглед на сегашния политически климат в страната. Много от тях дори не следят потенциалната й продажба, като един дори каза, че не е "сигурен, че тя е реална".

Салвети и Пасенюк отвърнаха, че Порошенко е сериозен в намерението си да я осъществи. Има някои "предварителни обсъждания" за Рошен, посочи Салвати. "Условията на пазара ясно подсказват на купувачите да проявят известна предпазливост. Водихме някои разговори с хора с потенциално сериозни намерения. Ще трябва да видим как ще се развие пазарът". Салвети обаче отказа да даде подробности.

Двама потенциални купувачи с вече съществуващ бизнес в Украйна - швейцарската Nestle и американската компания майка на Cadbury - Modelez International- отказаха да коментират.

Твърд бонбон

Името на компанията Рошен, която управлява шест фабрики в четири различни страни, както и верига луксозни магазини, идва от двете срички в средата на фамилното име на Порошенко.

Въпреки прозвището на президента - "Шоколадовия крал" - Рошен също така произвежда торти, твърди бонбони, карамелени бонбони, бисквити и редица други сладкарски изделия без шоколад.

"Би било странно, ако кажа, че моментът е благоприятен за продажба", каза президентът на Рошен Вячеслав Москалевски в централата на компанията в Киев. Той притежава 9 процента от Рошен, но за разлика от Порошенко заяви, че няма никакви планове да продава дела си.

По думите му макар и компанията все още да е печеливша, продажбите в първите 10 месеца на годината са на обща стойност 640 млн. долара - 35-процентен спад от миналата година. Той посочи, че компанията е губила общо по около 4 млн. долара месечно от продажби в Източна Украйна поради войната, както и в Крим, който бе анексиран от Русия през март. Разходите й за суровини са се увеличили стремително отчасти поради сриващата се украинска валута.

Рошен имаше и редица проблеми в Русия, която по принцип съставлява една трета от бизнеса на компанията и където тя има фабрика. Миналата година руската служба за защита на потребителите забрани вноса на сладкарски изделия на компанията от Украйна, изтъквайки здравни съображения.

Рошен също така бе въвлечена в редица проточили се съдебни битки, а фабриката й бе обискирана от въоръжени полицаи.

По едно от продължаващите наказателни дела Русия е замразила 40 млн. долара от авоарите на компанията и позволява единствено да се ползват за плащане на данъци, каза Москалевски.

Кремъл отрече зад проблемите на Рошен в Русия да стоят политически мотиви.

Един от останалите без отговор въпроси за обещанието на президента от времето на кампанията е какво става, ако той сметне, че офертите за компанията са твърде ниски. Все още ли ще спази обещанието си?

"Не бих го посъветвал да продава на ниска цена", каза Салвети.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 9 години
Не ме интересува тоя. през ноща успях да бръкна на сестра ни като спи.Струва ми се се усихваше.Ще опитам другият път да го вкарам.
16
0
 
0
 
! Отговори
фунт рубли преди 9 години
До Анонимен 16Да даде *** имаше предвид дянков - където е дянков там е и кризата.
15
1
 
11
 
! Отговори
majorski преди 9 години
И този ще умре някъде по канафките ...и пак руснаците ще са виновни ...ама за всичките простотий дето направи ....никой няма да се сети ....Говореше му Путин дай да преговаряме ..още преди 6 месеца .....не той война ще води ...и какво изби няколко хиляди украинци и руснаци ....и какво постигна ....пак на масата за преговори седна ...днеска го изгониха от европа ....пак беше дошъл да се опалаква ..че русанците му виновни ......... за разтрел е този не за президент
14
3
 
7
 
! Отговори
N преди 9 години
И как милиардерите в страните от бившия соц лагер носят червени вратовръзки.При нас само една партия носи червени вратовръзки,партията на милиардерите от БСП!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не е луд да се откаже, тъкмо е начело и има възможност в суматохата да налее свежи средства в бизнеса си, отклонени от помощите за Украйна.
12
2
 
13
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Ами той никога няма да слезе от шоколадовия трон,защото като го спипа скоро Русия натясно ще има собствено пройзводство на шоколад,така да се каже :)
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корумпиран "демократ".
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порошенко дал заповед:- С цел да отслабим руската икономика и да провокираме удар на НАТО по сепаратистите, спираме газопровода от Русия.Вечерта при него се втурва военния министър с крясъци:- Войските ни са разбити, съпротивата е пречупена врагът е вече пред Киев!-Ахааа значи все пак москвичите посмяха да ни нападнат?!- Не, не са москвичи - немци !!!
9
2
 
26
 
! Отговори
мунчо от село преди 9 години
А-а заради шоколада ли тоалетната чиния на Порошенко била черно-кафява и мухите много я кацали? Загрижен е човека за народа си,затова не си спазва обещанието...
8
2
 
43
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Ей тва е демократ . Обещаваш нещо , *** не го спазваш, Наш Бойко си е същи, сутрин едно, вечр друго!
7
2
 
43
 
! Отговори
jeez преди 9 години
Забележете от коя компания е наел съветник - rotshild ,заплетена работа...
6
2
 
40
 
! Отговори
Х преди 9 години
Че той да не е станал президент за да се грижи за държавата ,станал е за да забогатее още по-вече.
5
2
 
38
 
! Отговори
ИСТИНА Е преди 9 години
НАШИТЕ МУШИНГЕРИ СА КАТО ДАЛАЙ ЛАМА В СРАВНЕНИЕ С УКАИНСКИТЕ !!
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката е военнопрестъпник и фашист, слуга на мамона и трябва веднага да бъде арестуван и осъден на смърт, което ще стане рано или късно, за убийства на невинни деца и жени от собственния си народ. А забравих, той не е украинец, а беше от един номадски етнос и може би заради това не му пука за украйнците и ги избива. Фамилията му е Вайцман и носи името на жена си, за да прикирива произхода си.
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето и Украинците да видят малко западна демокрация.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България въпроса е кой, а в Украйна е как?
1
2
 
52
 
! Отговори
Бетер нас. преди 9 години
Същият корумпиран фасаден "демократ", олигарх, като нашите.