Драматичният срив на рублата вкара руснаците в магазините

Хората бързат да обменят парите си в евро и долари
Обновена: 17 дек 2014 14:11 | 17 дек 2014 09:05, Бойчо Попов
286
Драматичният срив на рублата вкара руснаците в магазините
Снимка: Reuters, архив

През последните седмици повечето заможни руснаци побързаха да обърнат своите спестявания и пенсии в долари и евро, но запасяването с мебели и бижута също се ускори със срива на рублата.

Тяхната загриженост се отразяваше във вторник сутринта в червените светлини на местата за обмяна на валута, които показваха все по-слабия курс на рублата, пише в свой анализ Financial Times.

Опашка от около десетина души се оформя пред клон на „Сбербанк“, най-голямата банка в страната, срещу Курската гара в центъра на Москва. „Изтеглих част от пенсията си и искам да я обърна в долари", казва Галина, пенсионер, която отказва да назове фамилията си. „Никой от нас не знае какво се случва. Всички сме притеснени от това, че валутата продължава да спада".

Драматичният срив на рублата през последните дни не причини паника в истинския смисъл на думата, но предизвика бърза обмяна на валутата и запасяване със стоки за дълготрайна употреба, като мебели, коли и бижута, преди те да станат още по-скъпи.

Банкери твърдят, че реакцията на обикновените руснаци е упражнила допълнителен натиск над рублата, създавайки затворен цикъл, който подкопава доверието във валутата. Артьом Зотов, ръководителят на валутните операции в търговския отдел на „Откритие Банк“, втория по големина в Русия частен кредитор, заявява пред Bloomberg, че търсенето на чуждестранна валута след понеделник е скочило 3-4 пъти над средните дневни нива.

Някои банки в Москва и други градове съобщиха във вторник за недостиг на долари и евро, след като клиентите започнаха да теглят депозити. Във вторник вечерта за около час „Сбербанк“ въведе временни ограничения в операциите с картите си и ги обясни с технически причини, като след това бе съобщено, че системата работи. Същевременно банката опроверга и слуховете за прекратяване на кредитирането.

По пътя от „Сбербанк“ към мола „Атриум“ десетки минувачи носят покупки в чанти, брандирани със западни марки като Gucci и Topshop. Галя, на средна възраст, лекар, показва златен пръстен, който току-що е купила. „Мисля, че рублата ще продължи да спада до края на годината", казва тя. „Време е да си купим и мебели!"

Всъщност купувачите разказват за наличие на огромни опашки дори и в 2 часа през нощта в понеделник вечер пред Ikea, където хората са решили да инвестират рублите си преди спадащата валута да предизвика ново покачване на цените. Шведската мебелна компания заяви, че ще повиши своите цени от четвъртък.

„Хората, които не успяха да обменят парите си при курс от 35 рубли или 40 рубли за долар, сега изкупуват стоки от високия клас, коли и апартаменти, защото голямата преоценка все още не се е случила", казва Вячеслав Трапезников, и.д. директор на базираната в Екатеринбург Urals Builders’ Guild.

Продажбите на автомобили в Русия са нараснали през ноември спрямо предходния месец въпреки забавящата се икономика, а декември е "доста обещаващ“ според Асоциацията на европейския бизнес в Русия. „Търсенето в търговията на дребно е извънредно силно през последните седмици", казва Йорг Шрайбер от асоциацията. Според Иван Бончев, управител на EU Russia Partners, още до началото на декември са били реализирани годишните продажби и дилърите изпитват дефицит.

Двата най-големи руски дилъри на автомобили Major Auto и „Авилон“ прекратиха продажбите на леки коли, съобщи РБК. Те са взели почивка, за да оформят новите си цени. Major Auto продава коли от 35 марки в Москва и Санкт Петербург и според Forbes през 2013 г. има приходи от 88 млрд. рубли. „Авилон“ има 11 дилърски центъра в Москва и през 2013 г. е продал 33 600 коли.

Малцина очакват ръстът на потребителските разходи да продължи дълго, особено след като по-високите лихвени равнища започнат да се отразяват негативно и на кредитополучателите и малките предприятия, следвайки изненадващия ход на централната банка от понеделник вечерта да повиши лихвите до 17 на сто. Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто, като последното повишение бе шестото поредно за 2014 г.

„Хората се опитват да похарчат последните си рубли и купуват неща, които все още не са поскъпнали с много, но тази тенденция си има срок на годност", казва Трапезников.

Увеличението на лихвените проценти ще има опустошителен ефект върху строителния сектор, добавя той. „Ако собственикът на средно голяма строителна компания е получил кредит през пролетта или лятото с лихва от 14 или 15 на сто, през следващата седмица той може да получи известие, че неговата лихва ще нарасне до 25 на сто. Миксът от спад в търсенето, спад в доходите на клиентите и повишаването на лихвените проценти може да го изправи на ръба".

Сривът на рублата се случва на фона на резкия спад на световните цени на петрола и западните икономически санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ към сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна.

Московчани са разделени в мненията си относно това кой е виновен за срива на валутата, но навсякъде има признаци за разочарование от властта.

„Санкциите ли са виновни за това, че банките спекулират? Не мисля, че е така. Това е отвличане на вниманието. Те казват – вижте, вижте какво става в Украйна. И докато гледаме натам, те [правителството] бъркат в джобовете ни“, казва Константин Шулик, консултант от Москва, който се оплаква, че деноминираната му в долари ипотека е станала с 50 на сто по-скъпа в рубли заради срива на валутата.

„Не мога да отида на почивка и ще трябва да намаля стойността на новогодишните подаръци, които купувам. А сметката ми за хранителни стоки скочи с 15 на сто заради инфлацията".

Чакайки на опашка пред „Сбербанк“, Галина има различно обяснение. На въпроса кого тя обвинява за спада на рублата, тя отговаря ясно: „А кой е виновен за падането на цените на петрола? САЩ. Съединените щати са врагът".

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
7
 
! Отговори
ценоразпис преди 9 години
Дойде сметката за Крим. Кой ще я плаща сега ?
202
3
 
12
 
! Отговори
хх преди 9 години
Страшно е да имаш ипотека и лихвения процент да скочи на 17,5%. Годишното оскъпяване отива над 25%, *** апартамента за 20 г ще стане не златен а платинен.Ама пък си имат вожд *** с 99% рейтинг.Да им е жив и здрав и пак да напада съседните държави.
201
4
 
7
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Я Русский--259;Когато Екатерина се омъжва за Петър Русия е 10 милиона кв. км. Повреме на СССР е 22 милиона. Това показва че сте АГРЕСОРИ .Само с Турция сте водили над 12 войни.Тук не дойдохте да ни освобождавате ада се приближите до проливите.Аман от такъв освободител. Платихме ви 32,5 тона злато.
200
3
 
8
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До За 255--256;Всички които излязоха в ЩУМАТА Август 44 г са преследвани за КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
199
3
 
0
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Ако западните стоки, които вчера са стрували Х рубли на руския пазар, се продават масово при рекордно ниската рубла днес, кой е на загуба и с колко?
198
1
 
10
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Атанас--255;Има 1 подробност. Майор Томпсън идва да извърши ФИНАНСОВА РЕВИЗИЯ "КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ КОИТО АНГЛИЯ ИЗПРАЩА НА ПАРТИЗАНИТЕ. Тогава *** предават Майор Томпсън ,за да се отърват от него.Доста пари са откраднали.
197
5
 
12
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Александър-251;Всичките злини които са сполетели Б--я са дошли от Русия. Тя ни натресе и пещерния Сталинизъм--Комунизъм
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имате ли евро,доларинямаме,пари не останаха,имаме само рублинай честият разговор по чейнджбюрата
195
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров отива в Москва да преговаря надницата да му я плащат в евро
194
12
 
4
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Bozo И кой каза, че аз ще отида до България? Имаме Крим, Сочи, Анапа. В момента има голям Черноморие, и ние не трябва да отидете на България. Ние сме в къщи и добре. Между другото, на рублата оценявам днес от 10%. И в Русия е в рубли. Ако не искате морето - Отиди до езерото Байкал, Алтай, Чечения. Или на Азовско море и Каспийско море. Русия е огромна!
193
2
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 9 години
Ну ***, ну погоди!!!
192
7
 
17
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Я РусскийЗаплатата ти в Евро е вече два пъти по-малка !!! Ако ти искаш да дойдеш в България, трябва да плащаш два пъти ПОВЕЧЕ , а ако един българин успее да се наеме да дойде в Мурманск, ще му струва ДВА ПЪТИ по-малко !!! Виждаш ли какво причинява на народа си вашето диктаторче с високи токчета ??? Ти ще ми кажеш , че не искаш да идваш в България, обаче ще ти става все по-трудно да пътуваш навсякъде, а постепенно ще усетиш и повишаване на цените на ВСИЧКО !!! Махнете *** , за Вас е добре
191
4
 
7
 
! Отговори
55 преди 9 години
До Я РусскийЩе ти пукне ,ще ти пукне....като ти сложат 100%...после 200 %,300%..питай патило,раша !
190
8
 
9
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Аз не знам как в Москва и в други градове тихо. Опашки да купуват валута не е. Вълнение в магазините не е нужно. Поне в Мурманск, където живея. Само uvilichit брой финландци и норвежци. Така че те купуват всичко, което е възможно. От домакински уреди до тоалетна хартия. Що се отнася до кредитите в чуждестранна валута - те са, ***, една година преди предупреди. Ние трябваше да вземат заем в рубли. Имам кредитна в рубли, и не ми пука за курса.
189
5
 
10
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ--230 и Анонимен--231 ;Голяма част го преживяхме тоя момент.Навремето комунистите ни откраднаха 400 дк.ниви 60 дк гора и всичкия инвентар за обработването и. Дядо ми го биха в мазето на кметството а баща ми беше в БЕЛЕНЕ. И какво стана пак *** ни управляват.
188
5
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Широките славянски души са твърдо убедени, че ниските цени на петрола са несправедливи. Кой знае защо аз пък съм на другомнение...
187
8
 
21
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До ФАКТВ Русия рублата бие долара по всички показатели, няма инфлация, даже масово американци си късат доларите демонстративно и протестират пред работодателите си да им изплащат заплатите в рубли :))) Как не се засрамвате, ***, да казвате на черното бяло ????? Какъв ФАКТ си ти, ????
186
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rublata umre! R.I.P! Chao muzilki!
185
36
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
В Русия няма хиперинфлация, за яд на янките. Напротив, огромната част от Руснаците разбират кой е причината за кризата и се настройват срещу дивите западни спекуланти.
184
2
 
10
 
! Отговори
До 241 преди 9 години
Алоо , хапчетата ,забравил си ги , взимай ги и почивай ,не си показвай багажа в главата .