Путин е изправен пред най-голямото си предизвикателство

Икономиката никога не е била специалност на руския президент
18 дек 2014 12:10, Елка Василева
38
Путин е изправен пред най-голямото си предизвикателство
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Путин подчини Чечения, разшири границите на Русия и върна гордостта на един унижен от разпадането на СССР народ. Но най-голямото предизвикателство пред руския президент, който от 15 години е на власт, все още е пред него - да се справи с кризата с рублата, пише Карим Талби от Франс прес.

Като президент или като премиер, бившият шпионин имаше навика винаги да изпреварва събитията и да е с една крачка напред пред съперниците си. Тази негова способност му позволи да прилага ловки номера. Последният от тях беше, когато изненада украинците и западняците, като анексира полуостров Крим през март.

Но Путин, който има осми дан по джудо и който обича да използва слабостите на противниците си, за да ги извади от равновесие, този път беше изненадан от краха на рублата, която загуби половината от стойността си от началото на годината.

Галопиращата инфлация, рисковете от фалит за руските компании, отслабването на банковата система и замразяването на големите инфраструктурни проекти: валутната криза, породена от западните санкции срещу Москва, раздута от спада в цените на петрола и от нарастващото недоверие на руските потребители и на пазарите, отслаби Русия.

Досега Путин беше въплъщение на цяла Русия. Сега наблюдателите се питат дали една отслабена Русия не означава, че и нейният президент е по-слаб.

Путин почти няма какво да направи, казва Александър Коновальов, председател на Института за стратегически оценки. Изчерпването на милиардите долари, натрупани от началото на 21 век, няма да бъде достатъчно решение за дълго време, допълва експертът. Обществото започва да разбира, че Кремъл няма стратегия и че не е способен да овладее кризата, посочва той.

Икономиката никога не е била специалност на руския президент. Словоохотлив, когато става дума за припомняне на историята на Русия през 10-и век или на големите битки от Втората световна война, Путин не проповядва определена икономическа линия. Държавен капитализъм или либерализъм, намеса на държавата или доверие, уповаващо се на пазарите, държавният глава често пъти лъкатушеше между тези икономически линии и понякога дестабилизираше инвеститорите, за които беше разпънал червения килим.

Давайки си сметка за малкото средства за действие, с които разполага, Путин не реагира на критиките. Той не направи изявления и остави на премиера си Дмитрий Медведев задачата да заяви, че рублата е била подценявана и че страната има необходимите ресурси, за да посрещне кризата.

Намеса на държавния глава по въпроса, който вълнува всички, е неизбежна днес на голямата му пресконференция пред стотици руски и чужди журналисти. На тази пресконференция не е изключено Путин да накаже публично правителствени представители заради тяхното управление на кризата, казва Николай Петров, политолог от Висшето икономическо училище в Москва. В по-дългосрочен план правителството и Централната банка трябва да издържат до края на годината. След Нова година ситуацията с рублата ще се успокои, но ръст на инфлацията е неизбежен и въпросът е да се види как правителството ще се опита да се справи с нея, казва Петров.

Президентът на Русия има и други варианти. Да се опита да вдигне поне част от западните санкции, да започне диалог с руските противници, казва експертът Алексей Макарин. Но за да се случи това, Путин трябва да даде на Киев и на Запада гаранции за това, че Русия няма да се меси повече в украинския въпрос. Което означава да признае поражението си, посочва специалистът.

Путин може да обвини западните страни за всички проблеми на Русия. Руският външен министър Сергей Лавров отправи такова обвинение неотдавна, като каза, че има сериозни причини да се вярва, че санкциите на европейците и на американците срещу Русия целят преди всичко да предизвикат смяна на режима, тоест на бъде свален Путин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам Русия!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе някой ден цялата тази приамида ще рухне. Това не може да продължава безкрайно. Едни огромни мръсни пари се създават и се въртят, те трябва с нещо да се покрият. С какво? С печатане. Иначе няма да останат пари на пазара. Друг е въпроса че банките също създават пари от нищото и ги умножават по 1000. Тръгне ли да се разплита кошницата от единия край, нищо няма да спре края на света.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, Путин е виновен за мизерията, която ЕС ни причини, сигурно.------------------------------------Каква мизерия ти е причинил ЕС? Помниш ли годините след 1990? Два милиона българи са в страните от ЕС и Северна Америка, и нито един в страната на Путин.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците имат всички природни ресурси и пак живеят бедно. Никави ги няма в организацията. Освен бомби и Калашников друго нямат.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКрим никога няма да се върне в Украйна.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигаме врява против братушките ама лятото ако тези братушки не дойдат в България на море ще видят политиците за какво иде реч.Глад мори добитака ГЛАД
21
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До 22Сериозно ли *** са изперкали? До тука чета само про рускиелементи да пишат за войни, атморни бомби и как Русия като е икономическти нападната трябва да отговори с ракети. И санкциите СА с цел смяна на режима, както си беше казано от самото начало. Жалко за руснаците които страдат от недоимъка но пък всеки народ си заслужава управниците.
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, Путин е виновен за мизерията, която ЕС ни причини, сигурно. Що ли си мисля, че ако утре Путин го няма, при нас положението няма да се подобри - напротив, може да станем една идея по-излишни и една идея по зле... ако изобщо има накъде...
19
2
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
СТИГА СТЕ РЕВАЛИ НА ЧУЖДО УМРЯЛО. А ГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ КАКВИ ГОЛЕМИ ИКОНОМИСТИ СА. "ИЗПРАВИХА" ДЪРЖАВАТА НА КРАКА, "ЖИВЕЕМ" МНОГО ДОБРЕ, "РАЗВИТА" ИКОНОМИКА, СЕЛСКО СТОПАНСТВО, ПАРИ БОЛ В ХАЗНАТА. ГЛЕДАЙТЕ В СОБСТВЕНАТА СИ ПАНИЧКА А НЕ В ЧУЖДАТА, ЧЕ КАТО ГЛЕДАМ ВЕЧЕ ПРИЛИЧАМЕ НА УМРЕЛИ КУЧЕТА ОТ КАЧЕСТВЕНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗАКАХАРИЛИ СТЕ СЕ ЗА ПУТИН. ПУТИН ЩЕ СЕ СПРАВИ А НИЕ НЕ!!!!)!
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава лекарите печалбари не са ги биели, а изпращали да бичат трупи в Сибир. Влиза ЧК(комунистически ДАНС, с право на разстрел за саботаж, бандитизъм, спекули и пр. демократични ценности) в болницата, ревизия на лекарствата, храната - готви се порционът по норматив, отчет на парите - събират се болните и лекарите на едно събрание. 500 000 лекари заминават бързо на хладен, чист въздух. За по 10 години.
17
13
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Путин трябва да бъде смачканСамо тогава България ще бъде свободна!Шорошоидите изперкаха съвсем! Аз също съм против Путин, аз съм за комунистите да дойдат на власт. Но не мога да разбера малоумието на щатските *** - та след Путин ще настане такъв хел и хорор, че Ким Чен Ун ще ви се стори върл демократ и защитник на *** ценности. След 1917 г. са разстрелвали дори само за това, че ръцете ти нямат мазоли - демек ти си бил един тунеядец и търтей! Тогава лекарите печалбари не са ги би
16
1
 
5
 
! Отговори
20 преди 9 години
Не само петрола ще стане 500$, ами и световния тероризъм ще намалее двойно за един ден.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2-3 атомни бомби на ключови места на арабския полуостров, и гледай как петрола ще стане 500$ за варел моментално ;)
14
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е велика и непобедима и пак ще ни спасява от турците.
13
9
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз вярвам в руския НАРОД и ГЕНИЙ. Вярвам и в БОЖИЯ ГНЯВ над съвременните Содом и Гомора. Никога, никога в човешката история съществото наричащо себе си човек, не е падало до такива низости, да нарича военопрестъпленията си борба за демокрация. Расата на злите демонократи ще бъде унищожена. Обама ще бъде последният президент на САЩ.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука е България, стига сте преписвали по 20 статии срещу Русия на ден! Или пишете за България - щото такава мизерия и безпътица като тука няма никъде или спирам да ви влизам в тъпия сайт!
11
6
 
10
 
! Отговори
ggg преди 9 години
Бил покачил 5 пъти БВП за 15 години, да вярно е, но това покачване е от едно изключително ниско ниво.За справка БВП на България през 1996 е бил 8 милиарда, сега е 53 милиарда. С други думи за по-малко от 20 години имаме 7 пъти ръст на БВП и какво ? Да не сме цъфнали и вързали?!
10
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Икономиката никога не е била специалност на руския президент"Той само знае да дава калашници и ядрени оръжия на джихадистите иранци.
9
9
 
11
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
крим е руски подарък на украйна,а европейци са българите и русна ците ане западните истърсаци и навлеци от преди 1000 години.спомни си кога са дошли варварите в европа и откога са траки и славяни които са един народ
8
10
 
28
 
! Отговори
majorski преди 9 години
не неапразно дори и американците твърдят за него че е Най големия политик за последните 25 години...Още много ще се изпище за него ...още много ще се изговори и изтълкъва ...къде добро къде лошо ....но едно е ясно Русия и Руснаците ще го помнят с добро !Всека държава би си пожелала подобен ръководител ......