Странната нормалност в Дамаск въпреки войната

Пазарите са пълни със стоки, кафенетата - с хора
18 дек 2014 22:00,
48
Странната нормалност в Дамаск въпреки войната
Снимка: Reuters, архив

Даяна Дарк се връща от Лондон в Сирия, за да възстанови дома си. Изненадана е, че съседите й и приятелите й там се справят много добре, дори се и смеят, пише Би Би Си.

Нищо в Дамаск не е, както очаквала. Убедена, че храната там е кът, си обещала да яде по малко по време на престоя си там. Въпреки че предградията са обсадени и хората там гладуват, централните пазари в Дамаск са пълни със стока.

Пазарът Шари ал-Амин предлага банани от Сомалия, подправки от Иран и орехи от Афганистан. Ливанското вино и бира са свободно достъпни. Цените са по-високи от преди, но все още достъпни за повечето хора. Притиснати от тежковъоръжени пропускателни пунктове, сергиите функционират.

Кафенетата и сладкарниците предлагат сладки деликатеси, а известният сладоледен салон Багдаш гъмжи от хора, както винаги.

Ако се съди по килимите от фасове по тротоарите, пушенето, което е много популярно в Сирия, днес е още по-популярно. Пазарът Сук Ал-Хамадие, популярен с дрехите и пищното бельо, което се предлага там, все още се пръска по шевовете си от клиенти.

Спорадично дните и нощите са изпълнени със силни обстрели. Артилерията на Асад стреля от планина в близост до град Гута – сцена на миналогодишната химическа атака. Заради съпричастността си със съпротивата селата в района са трън в очите на режима. Но като цяло обстрелите са доста по-малко от миналата година по това време.

От тази гледна точка изглежда, че животът в Дамаск се нормализира. И все пак от доста гледни точки той става все по-зле.

Освен 3,5-те милиона бежанци, 7,5 млн. сирийци са вътрешни мигранти. Те оставят домовете си празни в цялата страна. По този начин къщите стават приятна плячка на други, които ги завземат. Собствениците им обаче нямат представа кой точно се е нанесъл в дома им, а и в повечето случаи е твърди опасно да се разбере.

Почти толкова често сирийските домове стават жертва на спекуланти, които се възползват от слабите, бедните или просто липсващите собственици на домовете.

Точно в такава жертва се превърнала къщата на Даяна Дарк. Тя купила дома си в Дамаск през 2005 г. От 2012 до лятото на 2014 г. я ползвали нейни приятели с позволението й. Техните домове били разрушени. Изведнъж обаче били изгонени от бившия адвокат на Дарк и предишния собственик на къщата. Двамата си я поделили.

Решена да си върне дома, Даяна предприема 15-дневно пътуване. „Нещата може да се случат изключително бързо в Сирия. Отиваш единия ден до съдията, той идва и инспектира къщата и тя отново е твоя“, обяснява тя.

Заварила две нови метални врати, различни ключалки. На близките й били представени фалшиви отчети по сигурност, с които всъщност били изгонени. Бил представен и фалшив договор за 25 години.

Въпреки това животът в столицата продължава по старому. Даяна вечеряла с приятелка, която й се оплакала, че изгубила колата си в самоубийствен атентат. 16-годишният й племенник пък бил приет в оркестъра на операта, за да избегне присъединяване към армията.

Друг неин приятел, работещ за националната електрическа мрежа, чиято работа е да подменя повредената от сблъсъците система, й разказал как един ден негов колега настъпил мина метри пред него. Бил разкъсан на парчета. Приятелят й бил щастлив, че единствено шрапнел го поразил в корема. Прекарал две седмици в болница, две седмици се възстановявал в дома си, след това пак тръгнал на работа. Философията му е проста: всеки, който вреди на сирийската инфраструктура, вреди на сирийския народ.

В стария град на Дамаск децата по цял ден играят футбол.

Някои казват, че жителите на Дамаск са се повишили от 4 до 7 млн. заради бежанците от всички краища на страната.

Продължителността на учебния ден е 4 часа, като децата учат в три смени. В един клас има по 50-60 деца, но ентусиазмът им да учат и да пишат домашните си е огромен.

Единствените други чужденци, които Даяна вижда, са иракски шиити, мъже и жени, движещи се в групи за посещение на храмовете. Когато се видяла с приятел от министерството на туризма, който всеки ден ходи на работа, той й разказал, че този вид религиозен туризъм е единственият туризъм, който е останал в държавата. Днес туристите са около 200 хиляди, а през 2010 г. са били 8,2 млн. Той твърди, че няма политически възгледи, просто е решил да остане и да върши работата си, доколкото може. Така са решили и милиони други сирийци.

Във всички градове, дори контролирания от Ислямска държава Ракка, държавните служители получават редовно заплатите си, макар и само от банкомати. Затова в определени дни се вият дълги опашки пред устройствата.

За последните две нощи, когато Даная най-после успяла да спи в дома си, успяла да усети това, което преживяват всеки ден всички в Дамаск – едва по четири часа електричество на ден, без газ, без топла вода и силно ограничена студена вода.

„Кризата изкарва най-лошото и най-доброто от хората“, твърди тя. Това, което Даяна открива в Дамаск, е истинската човешка доброта, човечността и чувството за хумор. Сирийците са заедно, за да се изправят заедно срещу корупцията и безнравствеността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
ДО горката Марче преди 9 години
Марче бре какви са тия : "животът в Дамаск се нормализира но става все по-зле."Не си ли чувала приказката - клю,клю агенция Ройтерс.
36
1
 
3
 
! Отговори
Горна Малина преди 9 години
към 43 Хей момче!Пиши по темата за да не попаднеш в клещите на най варварския и терористичен цционистически режим.Впрочем,какво значи режим?
35
4
 
10
 
! Отговори
! преди 9 години
Всичи държави,които са"заплаха"за ционисткия терористичен и вараварски режим са в списъка на санкциите или под бомбите.Нетаняху седящ на няколкостотин скрити ядрени бомби лъжесвидетелства ,че Садам"без съмнение работи и напредва в изработката на ядрено оръжие"и поръчва реките от кръв в Ирак.https://youtube/watch?v=fpQdg4D78Jc
34
2
 
14
 
! Отговори
, преди 9 години
Сирийската армия води най-голямата в човешката история война срещу платените наемници терористи работещи за сваляне на правителствата и разпадане на държавите в Средния изток,което е излишно да се повтаря на кого служи,който има мозък-има.САНА"Безкрайната израелска подкрепа за терористите лежи отворена за всичи да видят"sana.sy/en/?p=22207
33
12
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Предполагам, че Башар е некъф латентен хомосексуалист, гебейците са го надушили и са му спретнали малка оргийка под лека наркоза. После невинно са му подхвърлили, че имат няколко весели снимки, от които жена му ще се обеси на чорапите си.
32
21
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Досега вместо 3 години гражданска война можешеда имаме газопровод от Катар и сирийците да си живеят мирно и богато от транзитните такси, но *** Асад го хванаха с някакъв компромат при посещението му в Москва и загроби държавата.
31
0
 
18
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
36. Психолог ??Та да ти кажа, сега командира на България е ЕС . Във " Вашингтон пост " пишат България е най-послушната . Ако трябва ще плаща най-скъп ток , ще стои на тъмно ,но ще слуша. Ще приема от Турция " селектирани " бежанци ( само мюсолмани ), със знанието и подкрепата на назначени за тази цел вътре в България . Мюсолманизиране на България .Трябва да си чул и за друг съюз БРИКС , към който Австралия , Турция, Аржентина увеличават търговските си сделки . И други държави от Латинска Амери
30
0
 
9
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
Психолога, ни едно не позна дотук.Но благодаря за опита, де :-)
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До психолог---ти не си психолог,ти си за психиятър
28
2
 
18
 
! Отговори
Очевиден преди 9 години
Бирено шкембе, много си прав! Даже не се сещам какво да добавя... иии да - бих добавил Виктор Орбан! Братска Унгария, макар и в НАТО и ЕС си отстоява интересите
27
9
 
55
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
Виждате ли до къде се изврати тоя свят?Държави като Иран, Сирия и Русия имат ръководители, за които само може да си мечтаем.А "цивилизования" свят се ръководи от кукли на конци, дърпани от шепа банкерски фамилии....За нашите пионки пък изобщо да не говорим.
26
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
християнството има два врага- руския болшевизъм-комунизъм и исляма. сегашната банда юдеи в кремъл са антихристи
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой взривяваше църквите в русия, я да си припомним
24
21
 
13
 
! Отговори
28 преди 9 години
нали точно руските кгб *** унищожиха църквата. на кой ще ги разправяш тия лъжи
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до Шопa и другите В Сирия, Ирак и Либия християнски ценности? WTF !
22
7
 
56
 
! Отговори
до Шопa и другите преди 9 години
Непонятно ми е кaк може дa съществувaт нa светa тaкивa говедa кaто вaс. Дa свaлиш гaщите пред зaпaдните гейове в зaщитa нa Кончитa Вюрст и дa обърнеш гръб нa християнските ценности . Сирия.Ирaк и Либия бяхa държaви обрaзец в регионa. Сaщ и Ес ги унищожихa и товa е фaкт. Но видов ден имa...тоест Влaдимиров
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там където има силно влияние на религии вярата в Бог мотира и започват страшни проблеми, Запомнете го това. Нито една елигия не позволява аборти и пазене от бременост. Раждат по 10 като мислят че Бог трябва да ги хране и не правят сметката ча Бог дава живота и здравето но останалото иска разум и работа. Не е за хитри и мързеливи. арабите са мързеливи защото нефта ги зрани. Парите им извиат от земята
20
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирийците, освен че са добри главоези , те са и добри търговци,Лятото бях в Израел по времето когато имаше сирени и бомби кръстосваха небето. Магазините бяха супер заредени и хората купуваха и живееха,България няма война но като пътувам с колата имам чувството че бомбите на Садам Хюсеин са падали по пътищата , Асвалта е злокачествен. Правителствата през година се сменят, като използват всяка минута да се накрадът,Борисов едно е млоумен, второ политиката му служи на олигарси и ци* гани
19
3
 
60
 
! Отговори
ВИДЯЛ много преди 9 години
Бил съм в всичките държави от този регион,и мога да кажа само едно.Преди да им донесат демокрацията в Ирак,Сирия,Йордания,Пакистан,Египет,Либия и т.н.хората там живееха доста добре и най-вече мирно.В Ирак беше устроен живота невероятно добре а също така в Сирия.Нека никой не се заблуждава,че там е имало някаква диктатура-просто там живееха според тяхният манталитет и традиции.Със създаването на"борците за свобода",САЩ разрушиха тези държави и донесоха само смърт и разруха-както обикновенно...
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, явно трябваше довчерашните "революционери" и "герои" на САЩ да засегнат и американските интереси в Ирак, за да се нормализира обстановката в Сирия. Как се завъртя колелото за една година...