“Аустрелиън оупън” и бизнесът

Ползите за Мелбърн от големия тенис форум
25 яну 2015 17:30,
6
“Аустрелиън оупън” и бизнесът
Снимка: Reuters, архив

Температурата в Мелбърн е 40 градуса, а плакати с ликовете на Роджър Федерер и Рафаел Надал могат да бъдат забелязани във всички хотели в града. Това може да значи само едно – първият турнир от Големия шлем за годината е започнал. “Аустрелиън оупън” съвсем спокойно може да бъде определен за най-голямого ежегодно събитие в южното полукълбо, пише БиБиСи.

Стотици хиляди се стичат в Мелбърн, за да наблюдават битките на най-добрите тенисисти в света, докато стотици милиони се наслаждават по телевизията. Такъв интерес несъмнено е сериозна предпоставка за голям бизнес. Само продадените билети са близо 700 хиляди.

Контрактът на Мелбърн за домакинство на форума изтичаше през 2016-та година, но ангажимент за сериозни инвестиции в комплекса за над 800 милиона долара донесе на града договор до 2036-та година.

Първият етап от реновациите вече беше завършен. Добавени бяха 1 500 седящи места на стадиона и беше инсталиран подвижен покрив на “Маргарет Корт Арена”. Сега общо 3 от главните кортове разполагат с такива подобрения.

Така ще бъдат избягвани спиранията на най-интересните двубои заради неподходящо време, предвид множеството оплаквания от миналата година за непоносими горещини. Понякога е толкова топло, че обувките на играчите се топят и залепват за корта.

Втора фаза от подобренията ще включва ремонт на централния корт “Род Лейвър Арена”, както и изграждането на пешеходни алеи, свързващи местния централен парк и централната гара на града.

За Крейг Тили, изп. директор на “Тенис Австралия”, мощните инвестиции в инфраструктурата ще се изплатят многократно. И подкрепя твърденията си с факти - “Аустрелиън оупън” носи на щата Виктория по близо 160 милиона щатски долара на година. Елементарните сметки показват, че при такива приходи само за няколко години инвестициите по плана за следващите 20 години ще бъдат възстановени. Всичко останало ще е чиста печалба.

Но според професора по икономика и туризъм Лари Дуайър нещата не са чак толкова елементарни. Той предупреждава, че икономическите ползи от големи спортни събития често се надценяват и е хубаво да се гледа по-обстойно. “Такъв проект ще има допълнителни социални разходи, разходи за опазване на околната среда, затворени улици, увеличаване на трафика, доста несгоди за местните жители”, посочва професорът.

Но за малкия и среден бизнес в Мелбърн финансовите ползи около форума са доста ясни. 40% от феновете, които присъстват на мачовете, са от чужбина или други австралийски щати. Общо тези хора заемат близо половин милион нощувки в хотели в щата Виктория.

Жителите на Мелбърн харесват реномето на спортна столица на страната и ентусиазмът към тениса достига пика си именно през януари. Целият медиен шум около проявата и наличието на най-големите звезди на тениса само на ръка разстояние неизбежно запалват все повече деца по популярния спорт.

Тенис школите в града и в цяла Австралия се радват на истински разцвет. Организират се масови посещения на срещи от турнира като децата могат да попият от майсторството на най-добрите. Често се организират и демонстративни двубои с участието на играчите от топ 10 в света.

В същото време други бизнеси проявяват креативност в преследването на “тенис-доларите”. Туристически компании, например, организират специални круизи от Сидни до Мелбърн, включващи обиколки на забележителности и билети за срещите. Една от фирмите разкрива, че 1 800 души са направили резервациите си за круиза 6 месеца предварително. По неофициани данни всеки гост харчи средно по 100 долара на ден.

“Аустрелиън оупън” е диамантът в короната със спортни прояви в Мелбърн, които са от ключово значение за целия щат. Те носят над 1 милиард долара в бюджета. А с новия договор австралийският мегаполис си бетонира позицията на водеща тенис дестинация в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
2
 
! Отговори
g преди 9 години
битка ,гладиатори хаха половината в тоя *** спорт са меки китки
1
1
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Най-зловещият мач в историята на тениса се проведе именно на този корт, а гладиаторите бяха Новак Джокович и Рафаел Надал през 2012-та! 6 часа изумителен тенис и свирепа битка от двамата!Поклон!