Нападенията над лекари - отворена рана за българи и роми

Ройтерс с репортаж за битите медици у нас
Обновена: 29 яну 2015 16:29 | 29 яну 2015 16:29,
93
Нападенията над лекари - отворена рана за българи и роми
Д-р Маринова. Снимка: Reuters

Когато българската лекарка Ирена Маринова пристигна с линейката в дома на бременна ромка през ноември, тя е била пребита от двама мъже, които я обвинили, че закъсняла, пише в свой материал агенция Ройтерс.

Правителството обвинява ромите за 175 такива нападения над медици от миналата година. През декември беше лансирана идеята линейките да не пътуват до райони, където преди това са извършвани нападения над екипите, освен ако не може да се гарантира безопасността на медиците. Идеята породи напрежение сред обществото, а проблемът се оказа ново предизвикателство пред усилията на Европа за интегриране на най-голямото етническо малцинство.

„Работя като лекар от 17 години и такова нещо не ми се е случвало“, разказва Маринова в болницата в Ботевград, намиращ се на около 40 км от столицата София. „Много неща трябва да се променят. Ромите усещат безнаказаност и затова правят така“, допълва тя.

България е дом на ромска общност, част от общо 6 млн. роми в цяла Европа. Както в другите държави на ЕС, мнозинството от тях живеят в периферията на обществото, страдат от дискриминация и се борят да получат работа.

Европейският съюз харчи милиони евро за проекти по интеграция, но идеите на българския здравен министър Петър Москов и твърдението му, че който е избрал да се държи като скот, ще бъде третиран като такъв, доведоха до възмущение.

Депутатите от опозицията се разтревожиха и заплашиха с вот на недоверие срещу правителството, ако Москов не подаде оставка.

„Заявеното от Москов е груба проява на неразбиране на принципа на правовата държава, пробужда и расова омраза“, смята ръководителят на Българския хелзинкски комитет за правата на човека Красимир Кънев.

Ограничаването на спешното лечение в някои ромски райони, както предложи Москов, би изострило конфликта между ромите и другите етнически общности в страната.

Почти 40% от ромите не са здравно осигурени, а продължителността на живота им е с близо 10 години по-малка от тази на българите, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Картината е също толкова мрачна в голяма част от Централна и Източна Европа, където са концентрирани по-голямата част от ромите в Европа. В Румъния например 9 от 10 роми живеят в тежки материални лишения, а само една трета от ромските деца ще са все още ученици, когато навършат 16-годишна възраст. В Сърбия пък има постоянни нападения срещу роми от крайнодесни групи. Продължителността на живота на ромите е около 63 г., което е с 12 години по-малко от този на сърбите.

„Много от тях водят достоен живот и не създават проблеми в обществото. Но тези роми в България, както и в другите държави в Европа, остават невидими, а медиите се фокусират само върху най-бедната част от ромската общност и тези, които извършват престъпления“, каза Лидия Макавеева, председател на НПО, занимаваща се с проблемите на роми.

Много българи подкрепиха Москов. Медиците организираха шествие, на което излязоха с трансперанти. Такива имаше и на самите линейки. Лекарите заплашиха с колективни оставки, ако Москов се оттегли от поста си. „Не лъжем, бият ни и ни обиждат“, обясниха лекарите.

Москов отхвърли призивите за оставка, като ги определи за опит за дестабилизиране на правителството, което е в началото на мандата си. Популярността му расте. Според агенция Галъп от 13% през декември днес тя е 27%.

Независимо от това Москов се извини и се срещна с представители на ромските общности, за да разговаря с тях. В изявление за Ройтерс здравният министър заяви, че не е имало нови нападения над лекарски екипи от роми.

„Извиних се и мога да го направя пак“, заяви Москов. Това беше повторено и от премиера Бойко Борисов. „Те са наши братя и сестри и няма за какво да се притесняват“, обясни той.

Саша, жена от ромски произход, гледа тригодишния си син в село Врачеш с население около 4000 души. Твърди, че лекарите бързо стигат до селото. „Да, инциденти се случват и това не е хубаво, но не разбирам защо разделят роми и българи. Кой се нуждае от тази дискриминация“, пита се тя.

„Ние сме хора, които живеят заедно в тази страна, и всички се нуждаем от Спешна помощ. Животът е тежък, много хора са без работа, но не се оплакваме“, завършва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
работещ в ЦСМП преди 9 години
Както е казал Колин Макрий катастрофите са част от движението.Та и конфликтите при нас са част от работатa.И както в едно рали всичко става бързо така е и в нашата работа.За да се подобри пациентът лежащ в болница трябват дни,а при нас всичко се решава за минути.В това е чарът на спешната помощ.Мога да работя и в болница,но там е пълна скука и не ми харесва.
54
6
 
3
 
! Отговори
Хелзинки и не само преди 9 години
до БПФ"имат всички възможности и шансове на нормалните хора" - в гетото без течаща вода!? Което ако напуснат за малко, са изправени пред стена от омраза и дискриминация или най-малкото непосилни за тях разходи...!?Ти луд ли си или пиян!? "плащаш пожизнено" СЕГА - откраднат ток, покъщнина, кабели, релси, канавки... Затова умните хора на Запад са измислили ИНТЕГРАЦИЯТА НА МАЛЦИНСТВАТА, за да не се налага да плащаш! Ама *** освен злобен, е и *** - не се сеща за собствения си интерес.
53
0
 
6
 
! Отговори
рргтгг преди 9 години
А я ни светни по въпроса ...как?? как са успели да ги интегрират??????
52
12
 
3
 
! Отговори
Хелзинки и не само преди 9 години
до Интегратора 50Не се прави, че не си разбрал - говорих за ФРЕНСКИТЕ роми във Франция. Те не живеят в махали-гета като животни вече от столетия! Роми има в цяла Европа, но колкото по на изток отиваш, толкова по-зле са интегрирани - най-зле в Българумъния. Т.е. няма общо с генетика - има общо с това какво е властващото мнозинство: дали ксенофобско като българското или културно като френското...Дано сега ЕС и "комитетите" успеят ни цивилизоват - къде с морков, къде с тояга - стискам палци!
51
0
 
7
 
! Отговори
ХЕЛзински КУРмитет преди 9 години
1111 е прав, от личен опит го знам. Работил съм с такива екземпляри!
50
1
 
21
 
! Отговори
1111 преди 9 години
До 25гРома изпада в ужас само от едно нещо-РАБОТА!Не сеят нищо в градинките си защото каквото и да сееш се иска-РАБОТА!Много по лесно е вечер да си набереш домати,магарета,овце,магарета,жилязу и т.нИ да го вземеш да ти работи нещо ,той ще се чуди как да скатае и през това време ще гледа ако може да му дадеш нещо или да си открадне....
49
1
 
3
 
! Отговори
ЕвроАтлаЦенности-Фак преди 9 години
След като сме избрали, Еврогейският Съюз, да ни води....
48
2
 
26
 
! Отговори
25г. преди 9 години
''Животът е тежък, много хора са без работа, но не се оплакваме WTF!Кога сте чули *** да работи доброволно? Гледам тия съборетинки дето правят около тях 1 домат не са сели, а хората които наистина се опитват да спестят някой лев, по селата примерно масово садят домати, краставици, тикви, чушки и тн. Оня ми идва за 1 час работа ми иска 25лв ... ае бягай от тука, аз дето 6 години съм учил висше не взимам по 25лв на час той ще взима.
47
2
 
23
 
! Отговори
Интегратора преди 9 години
До Хелзинки и не самоОсновния първичен проблем е липсата на ЖЕЛАНИЕ на ромите да се приобщят в обществото!Франция нали знаеш как ги интегрира ромите-връща ги по родните места демек България и Румъния.Видяха ,че опаравия няма с тях.Аз като нямам пари не съм тръгнал да обирам ничия къща.Като разрешат всеки сам да брани имота си задачата ще се разреши много лесно.Манталитена на ромите е такъв ,те искат на готово ,гледат лесното днес да има а за утре не се мисли.има и изключения ама са рядко
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали старото разпределение на терапевти и педиатри вместо ОПЛ във време ,в което медицината става все по-необхватна,не беше по-добро?Дали задължителното разпределение в БГ не беше по-добро от свободната мобилност на специалости в ЕС?
45
10
 
4
 
! Отговори
Хелзинки и не само преди 9 години
до Интегратор 37Ромският мързел и т.н. са вторични фактори - основният проблем е липсата на приобщаване на ромите. Същият мързел на същите роми е имало някога и във Франция, но те отдавана са станали част от френския народ и даже не се отличават.Да, ромската интеграция е трудно нещо, но в задачката се пита дали да ти обират къщата постоянно и т.н. ти излиза по-евтино?
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има сериозни проблеми в здравеопазването например БМП нямаше да има толкова работа,ако доболничната помощ вършеше своята,НО лекарите в БГ са стари,няма държавна политика за задържане на младите лекари у нас и например вече няма достатъчно GP-та подготвени адекватно в педиатричен профил.Стига се до там,че стари педиатри работещи като ОПЛ не могат да поемат повече новородени,защото водят над 2000 деца.
43
0
 
18
 
! Отговори
76576577 преди 9 години
До xan ASPARTXТо точно тези на соцеала едно време са дошли от азия ...индия....където са били най- нисша каста и даже там не са ги искали......и пиши на кирилица....като подаваш молба за соцеала на латиница ли пишеш???
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм лекар,моля,да побеседваме.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде добронамерено да предложа:ако сред коментаторите има ром,нека се назове и да проведем цивилизован дебат.
40
10
 
2
 
! Отговори
xan ASPARTX преди 9 години
До 4332432;; - mai kogato ste doshli ot azia ne ste bili mnogo beli i rysi ami s drapnati o4i4ki i shokoladovi
39
1
 
17
 
! Отговори
До 21 ("Морски& преди 9 години
Защо пък българи?Нали и ромите са български граждани. Така и така повечето от тях са без работа - да ги мобилизират тях.Ще им бъде полезно, ще си направят изводи, когато руската мечка им покаже, какво може да се случи на представителите на най-привилегированото малцинство там, където чичко Сорос и други подобни няма как да действат в името на заветната си цел - дехристиянизация на Европа и заличаване на националните особености.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da ste 4yvali za pop krastio; toi e predal vasil levski ;zashto li balgarina osven s predatelstvo i krazbi s drygo ne e izvesten ooo zabravi i da mrazi niakoi makar i bez pre4ina v tova sa bogove
37
3
 
20
 
! Отговори
4332432 преди 9 години
До АнонименМдаа, учудват се в западна европа като им кажа че съм българин....учудват се и казват...--Ама... то и бели ли имало в България!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е,че не се работи добре за емоционалната грамотност,толерантността,интеграцията на общности и индивиди различни от общоприетия модел,а това трябва да се прави още в училище.БХК не правят разлика между излагане на факти,интерпретация и оценка.Факт е,че в БГ роми бият лекари и преди да дават оценка на министъра,БХК би трябвало да съберат информация,да я анализират и да предложад изход от ситуацията,а не само да развяват лозунги срещу дарения,не им прави чест.