Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия

Кризата задълбочава спада в жизнения им стандарт
30 яну 2015 21:40, Елка Василева
558
Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия
Снимка: Reuters

За Борис Лисицин финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и наденица - лишения, които 86-годишният мъж твърди, че няма да го убият скоро.

Само че за него и за милионите пенсионери, които са около една трета от руското население, повишаващите се цени предизвикват гняв заради спада на жизнения стандарт, застрашавайки подкрепата, която президентът Владимир Путин не може да си позволи да загуби, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Някога за пенсионерите в Русия се казваше, че са "хора, които просто трябва да подкрепяме", припомня правителствен представител. Предвид обаче, че жените могат да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60, както и подобряването на здравеопазването, мнозина стават по-твърди в исканията си.

Тази тенденция не убягва на Путин, чиято роля на защитник на стабилността, социалния консерватизъм и щедрите държавни разходи му спечели силна подкрепа сред по-възрастните. Тяхната лоялност сега е подложена на изпитание от финансова криза, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции срещу Русия заради Украйна.

Руският лидер отхвърля всякаква идея за орязване на социалните разходи, заявявайки пред правителството този месец следното: "Преди всичко, каквото и да правим и каквито и планове да си правим, трябва да гарантираме изпълнението на социалните си ангажименти".

Дори и със спазването на тези ангажименти и обещаните увеличения на помощите, животът за милиони става труден.

"През 90-те години нямаше нищо в магазините, но хладилниците бяха пълни", разказва Лисицин, имайки предвид разпадането на Съветския съюз, което съсипа каналите за доставки и командната икономика, принуждавайки мнозина да разчитат на домашна продукция.

"Сега е обратното - има всичко в магазините, но хладилниците са почти празни", допълва бившият офицер и работник в радиозавод.

Седнал на малка масичка от ламинирана пластмаса в кухнята на двустайния си апартамент в предградие на Москва, Лисицин казва, че се бори да свърже двата края с поскъпването на храните и лекарствата, допълвайки, че понякога влиза в някой магазин и си излиза обратно.

Ценови скок

Миналата година цените в Русия скочиха на фона на обезценяване на рублата с 40 % спрямо долара, тласната надолу от спадащите цени на петрола, който е ключов за износа на страната. Поскъпването бе и заради западните санкции, които почти изключиха компаниите и банките от световните капиталови пазари.

През декември годишната инфлация достигна 11,4 % според официалната статистика, като месото поскъпна с над 20 %, цената на захарта на дребно се повиши с цели 40 %.

Средната месечна пенсия е била 10 029 рубли (148 долара по курса от 28 януари) през 2014 година, съобщи Федералната статистическа служба.

Пенсионерите твърдят, че един от най-големите удари, нанесени от кризата, е поскъпването на лекарствата, а повечето са внос. Около една пета от пенсията от 15 000 рубли на 84-годишната Нина Флорова отива за лекарства. Други разноски включват 1500 рубли на месец за общинския й апартамент в Москва, 150-200 за електричество и 350 рубли за телефон.

Лисицин посочва, че най-много боли рязкото влошаване на начина му на живот.

Някога чувствал се доста заможен, сега той описва, гледайки с ужас, как жена, живееща в един от най-привлекателните райони на Москва - Рубльовка - показва всекидневието си по сутрешно телевизионно шоу.

"Тя разпъна черно килимче (...) разпръсна нещо върху килимчето. Това бяха диаманти, хиляди. И се разходи върху тях боса и каза: 'Това е най-добрият масаж'", разказа Лисицин. "Просто не мога да разбера. Защо някой прави това? (...) На върха живеят в различна действителност", допълва пенсионерът.

"Отвратителни" условия на живот

Пропастта във финансовото състояние е най-очевидна далеч от големите руски градове като Москва.

Едуард Карюхин, директор на неправителствената организация Доброе дело, посочва, че много от общо над 43,3 милиона пенсионери живеят в селските райони, където смъртността е висока и условията на живот са "отвратителни". Те обхващат мнозинството от 20-те процента във висок риск от кризата, допълва той.

Правителството обеща действия, но това си има цена. Официални представители намекнаха за възможен ценови таван, а Путин обеща да индексира пенсиите спрямо инфлацията, макар че министри поставиха под съмнение изпълнимостта на мярката.

Предвижда се руският Държавен пенсионен фонд да похарчи тази година около 7,6 трилиона рубли, равняващи се на 10 % от брутния вътрешен продукт. Над една трета от сумата (2,8 трилиона рубли) ще се финансира от бюджетни трансфери, които раздуват с 18 % федералния бюджет.

Тихомълком държавниците може би се опитват да сведат до минимум разходите.

Тази година нова програма предлага точки за всяка година, изработена след пенсионна възраст, за да се получава по-висока пенсия. Освен това Путин призова за мерки, чрез които да се поддържа активността на възрастните в Русия. Това може да се обърне срещу него.

Карюхин отбелязва, че сега старите хора си помагат взаимно и "постепенно могат да наберат сила и да защитават правата си". "Властите се опасяват, че ще им се наложи да опитат да овладеят това" (недоволство), добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още по темата: кризарусияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
1
 
31
 
! Отговори
Спас преди 9 години
До Анонимен 460Тази пенсия е на базата 30р.=1$, но дори и такава при 5лв. ток на месец е КОЛОСАЛНА СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ!!!!!!!!..........А НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА??????????????, НО ВИЖ РУСКИТЕ ПЕНСИИ БИЛИ ЛОШИ:))))))))))))))))) ТЕ СЕ ИНДЕКСИРАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ, А НАШИТЕ СА СИ СЪЩИТЕ ОТ СОЦИАЛИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
356
3
 
34
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
До Стойне от ЧукуровоНикой не е длъжен да те издържа. Държавата стига до там да очертае политически граници на една карта. Бъркате се че някой трябва да ви хрантути цял живот. Държавата това са хората. Няма същество държава което плаща и се грижи. Или се грижите за себе си и спазвате законите на територията на която се намирате ако ли не към Русия с любов и поздрави на Путин.
355
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11400 рубли са 284 лева това е в русия като СРЕДНА пенсия
354
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте своите пенсионери, рая с рая.
353
0
 
34
 
! Отговори
фак ю преди 9 години
До Анонименкои са тези някои За *** ли говориш
352
1
 
35
 
! Отговори
Елка не е крива преди 9 години
До Анонимен 454Недей руга ***, това го е писала Елизабет Пайпър. *** само го превежда и то щот тъй са й наредили. Елизабет можеш да я ругаеш и даже трябва. Изобщо видиш ли англичанин, заший му един шамар, все ще има за какво.
351
0
 
33
 
! Отговори
Бла-бла преди 9 години
До ВикторАма вий сте в Европския съюз, драги Виктор. А както е известно, членството в ЕС се яде, пие, облича, обува и пр.
350
0
 
37
 
! Отговори
Бла-бла преди 9 години
Лиза от Лондон понятие си няма от руската душевност и светоглед.Санкциите и свързаното с тях обедняване настройват руснаците срещу Запада, а не срещу собствените им управляващи. Ама кой да й каже.
349
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Викторогромната пенсия от 214 лева, за 40 години трудов стаж----------------- Да беше си правил по-високи вноски, някои хора с такъв стаж взимат по 600 лв.
348
2
 
34
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
Я зиам 87лв."пенсия" И ако ми дадете всички депутати(народни избраници) министри и президенти от 1990г.та до днес.....не ми трябват оръжие или ножове,с голи ръце ще им вадя червата! Да ви *** на демокрацията....
347
4
 
38
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Ако може авторите с такава стръв да се заинтересуват от положението на пенсионерите в България. Майка ми за 36г. трудов стаж взема почти 175 лева на месец, а баща ми - огромната пенсия от 214 лева, за 40 години трудов стаж. Много хубаво, ама на руските пенсионери са им скъпи лекарствата ,пък! А тези на моите родители през здравната каса са съответно 51 лева и 35 лева. Колко прави това, че не мога да смятам. Горе долу 20%. Но няма да говоря за цената на тока и храните щото ще се ядосам и ще псува
346
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
един приятел Бесарабски Българин , каза че Русняците са най-добрите от бившия съветски съюз , ако може ще ти помогнат и не са завистливи , а украйнците и *** за зеле не стават , западна украйна са били части от полша , която е дадена на украйна при войната и там са мързеливи поляци
345
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак написано от *** простакеша . Че в ЕС ( България ) да не е по-различно , има всичко по магазините , а какво има в хладилниците на пенсионерите . Българските пенсионери ,е да не им дават заплати , та да плюват Русия ,както при теб *** , *** глупава
344
7
 
45
 
! Отговори
Лошо, Гошо преди 9 години
Рядко чета новини тук, но промиването на мозъци е ужасяващо! Ще продължа да мятам по око на новините тук, но засега само за сведение. Единственото което ми идва да напиша е - "А вие защо биете ***?"Я вземете и напишете какво казват нашите бащи и майки? И каква е разликата между техните думив "демократична" и "свободна" България и изостаналата в "каменната" ера "азиатска" Русия!Как не ви е срам да пуснете такава новина? "Мили" родни журналисти!
343
0
 
34
 
! Отговори
do449 преди 9 години
I shto ne ostana v raya na zemiata?
342
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тадиционно зле са пенсионерите в европейска България, но темата е табу за "журналисти" от тип *** Василева, защото тя си заработва парите с антируска пропаганда, а това, че над 50% от пенсионерите живеят по европейски със 70? на месец не я вълнува. Тя има по-важна мисия, да сваля Путин!
341
4
 
37
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До АнонименTi izob6to nesi nikakiv rusnak na polovina i ne6to pove4e ti nesi bil nikoga v Rusiq.Az li4no sam bil tam prez 01.06.14 i rabota ima stiga da iska6 i imaj jelanie da raboti6 a do kolkoto za cenite sasi bqha mnogo dobre otkolkoto v BG.I vinagi horata ti kazvat edno zdravei a ne kakto tvardi6 iskali date napadnat i tem podobni
340
3
 
43
 
! Отговори
Спас преди 9 години
40 лева за наем на апартамент в Москва??????????? Те са построили Комунизма!!!!!!!
339
7
 
55
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Страшно е нагло да пишеш за руските пенсионери, че плащали за ток 5 лв. на месец, а да си мълчиш за нашите, които дават половината си пенсия за топло!!!!!!!!!!!!!!!!
338
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин индексира пенсиите от утре ...