Кубинският ентусиазъм спада след затоплените отношения със САЩ

Богатите ще станат по-богати, бедните - по-бедни, смята портиер
Обновена: 26 фев 2015 22:44 | 26 фев 2015 22:25,
46
Кубинският ентусиазъм спада след затоплените отношения със САЩ
Снимка: Reuters, архив

Ентусиазмът, с който бе посрещнато преди два месеца съобщението за разведряването между САЩ и Куба, спадна до примирение за много кубинци, които разбират, че са в началото на дълъг процес, който едва ли ще облекчи скоро ежедневните им проблеми, пише Асошейтед прес.

Мечтите за американски продукти, наводняващи магазините в Хавана, и лесни посещения при членове на семейството във Флорида се разсеяха отчасти заради координираната кампания на кубинските държавни медии и властите да не се хранят големи надежди и да се напомни на хората, че основните елементи от половинвековното търговско ембарго на САЩ се запазват.

Кубински представители се отправят утре към Вашингтон за втори кръг на преговори за възстановяване на дипломатическите отношения, но много жители на острова от работническата класа казват, че вече не очакват незабавни промени в живота си, независимо какво ще излезе от преговорите.

"Големите очаквания, които се появиха в деня, в който бе огласена новината, спаднаха значително и човекът от улицата вече рядко говори за това", заяви Магали Делгадо, пенсионирана служителка на министерството на външната търговия, която живее с пенсия от 11 долара на месец. "Хората са толкова отчаяни. Те искат незабавни, конкретни резултати."

Това е в рязък контраст с радостните моменти на 17 декември, когато кубинците празнуваха по улиците, след като президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че разменят заловени шпиони, започват действия да отворят отново посолствата в Хавана и във Вашингтон и се опитват да нормализират отдавна замразените отношения.

"Очакванията далеч надминаха това, което беше съобщено", заяви Хоакин Борхес, социолог и популярен културолог. "Някои хора, особено по улиците, разбраха погрешно някои неща, като че ли всичко ще се реши, и недостигът, който Куба е имала заради ембаргото, и икономическата криза, ще се реши от днес за утре."

Според Густаво Мачин, заместник-директор за отношенията със САЩ в кубинското външно министерство, комунистическото правителство е сметнало, че трябва да покаже на народа си и на останалия свят, че отварянето към САЩ не означава нещата да се променят още на следващия ден. "Мисля, че не само кубинците, а и американците, и целият свят имаха нужда да разберат реалността на това, което беше съобщено, и за жалост, очакванията трябваше да бъдат понижени", каза Мачин.

Но песимизмът далеч не е всеобщ.

Очаква се облекчаването на пътуванията от САЩ до Куба от Обама и учетворяването на максималните размери на превежданите суми да окажат драматичен краткосрочен ефект върху привилегированата класа кубинци, свързани с глобалната икономика. Има и хиляди мотивирани, високо образовани млади хора, които се надяват да използват благоприятния момент в отношенията със САЩ като възможност да постигнат по-голям просперитет.

"Аз съм оптимист. Имам очакване за по-добро бъдеще", казва Хосе Торес, санитар, докато стои на уличен ъгъл и проверява текстови съобщения на своя смартфон. "По-добър интернет, ще пътуваме в чужбина, износ на кубински стоки, внос на стоки от САЩ, достъп до Фейсбук и Гугъл."

Мрачното настроение е най-силно сред кубинците, които нямат връзки с поддържаната от туристите икономика, нямат членове на семейството в чужбина, които да им пращат пари, нито имат усещането, че могат да преминат към някой от икономическите сектори с облаги от по тесните връзки със Съединените щати.

Практически всички предложени нови икономически връзки между двете страни включват кубинския частен сектор, който вече осигурява до 40 на сто от общата заетост, според проучване на Института "Брукинс" от 2013 година.

"Има ново поколение, което е овладяло работата с интернет, което е усвоило компютрите, което има възможности", каза Алберто Родригес, шофьор на велотакси, докато чисти мръсотията от предавките и веригата на улица в Старата част на Хавана. "Аз съм по-стар и нямам това, което се иска, за да се конкурирам на този пазар."

Алексис Рамос, портиер в медицинска клиника, каза мрачно: "Очаквам богатите да станат по богати, а бедните да станат по-бедни."

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, заяви вчера, че представителите на САЩ биха се радвали да отворят отново посолството си в Хавана преди срещата на върха на двете Америки в Панама през април, на която се очаква да участват както Обама, така и Кастро.

Но позициите на страните все още изглеждат далеч по някои ключови въпроси, особено присъствието на Куба в списъка на САЩ с държави, подкрепящи международния тероризъм. Макар че Обама почти каза, че Куба ще бъде извадена от списъка, служителят на Държавния департамент заяви, че Вашингтон смята този процес за отделен от дипломатическите преговори с Куба и всякакво забавяне, свързано със списъка на държавите, подкрепящи тероризма, "ще се дължи на тях самите".

Представителите на Хавана не са съгласни. Мачин, кубинският заместник-директор за отношенията със САЩ, заяви, че макар изваждането на Куба от списъка да не е официално условие за възстановяването на отношенията, без напредък по този въпрос няма да може да се постигне значителен напредък в отношенията.

"Как можем да обясним на кубинците, на САЩ, на Латинска Америка, на целия свят, че Куба и САЩ възстановяват дипломатическите си отношения, а Куба още е в списъка?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39 -пиши..пиши..:-) :-) :-) не се отказвай:-) :-) :-)
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39_напиши още ,,велики,, мисли.Доста е забавно:-) :-) :-) :-) Страшен' си...:-) :-) :-)
29
2
 
5
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
Те кубимците толкова щастливо живяха при Кастро че не можаха да разберат колко са нещастни.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сидни Ав$тралия - 26,От далеко ти личи, че си най-умният и най-кадърният ... Браво!
27
2
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Уточнявай, че говориш за България.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двадесет и седми, за да станеш богат за 25 г. възможностите са три . 1 шестица от тото. 2 наследство и трето да си нагъл и безскрупулен крадец или политик за което не се изисква много ум Умните хора създават блага и са скромни.А тъй наречените прости хора работят и хранят с труда си всички *** с две леви ръце меки в китките.
25
3
 
8
 
! Отговори
фсб преди 9 години
единствената причина за затоплянето на отношенията е, че САЩ искат да правят сечено на Русия по този начин...помнете ми думата!
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем скоро този комунистически цирей ще се спука и КУБА отново ще стане "перлата на Карибите"!Човк като гледа мизерията, в която живеят хората, "застиналият" в 50 те г. на миналият век начин на живот, -ТОВА Е РЕАЛНИЯТ КОМУНИЗЪМ:ЛОЗУНГИ, ГЛАД И МИЗЕРИЯ!У НАС Е СЪЩОТО, но добре, че сме в ЕС и НАТО, надежда има.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистическата върхушка ще стане още по-богата, а вие още по-бедни!Справка България, Русия и др.
22
26
 
5
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
При капитализма умните и кадрните стават богати а простаците и глупавите стават бедни.Щом си беден значи си ми ясен колко си умен и затова се бъркаш че другите са бедни, ама не са.От личен опит ви го казвам вие ако щете вярвайте, вместо да помислите как да сте финан$ово кра$иви като мен, по лесно ви е да вярвате в партенки, конспирации, рептили, масони, феии и всякакви приказни герои
21
2
 
13
 
! Отговори
до Веспучи преди 9 години
Жалко за теб, щом критерия ти за добър живот е дали можеш да си купиш " едно кафе"; Проблемът си е лично твой...
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова години устискаха и сега точно малко преди Америка да се срине ще им простят....Доста безперспективно, с оглед на това, че целия свят мрази САЩ и дните им са преброени. Вече никой не вижда в САЩ свобода, а само разруха! Кубинците поне си запазиха достойнството.50 години ембарго и пак не се дадоха. Добре че Кастро е жив. Само че братята като си отидат ще започне подривната дейност, както във Венецуела.Дано се намери някой който да продължи твърдата политика докато сащ окончателно паднат!
19
16
 
2
 
! Отговори
До22 преди 9 години
Прав си , винаги по- умните са и по- богати.В живота за съжаление нищо не е случайно!
18
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой се интересува от история да прочете какво е представлявала Куба преди революцията. Курорт за американци, а обикновените хора са живеели във все по-голяма мизерия. "Демокрация" и капитализъм не означава по-добър живот. От всички, българите най-добре трябваше да сме го разбрали досега, а не да се вързваме на шарените реклами. Докато се подлагаме на всеки който е на мода вместо да отстояваме своите интереси, все по-бедни ще ставаме.
17
3
 
11
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
nezman kolko mlad si ti za da moje6 da napravi6 sravnenie s bai Toshovoto vreme e ne bqxme bogati ,no vseki si ima6e apartament makar i panelen,ima6e kola makar i moskvi4,nqma6e nikoi bez rabota ,dori i *** gi be6e sram da barkat po ko6ovete,neznam koi stroi e po lo6 po starite xora 6te kajat
16
20
 
6
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
При капитализма поне има и средна класа и богат може да станеш , ако ти провърви и имаш пипе .po to4no iska6 da kaje6 ako ograbva6 truda na drugite ako si kradec
15
2
 
7
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
kubincite sa bedni za6toto imaxa embargo tolkova godini nalojeno im ot USA,tova e kapitalizma nqma6 pravo da targuva6 s edi koi si samo koito nie ti poso4im ina4e umira6 ot glad,
14
17
 
7
 
! Отговори
Веспучи преди 9 години
"ami tova e kapitalizma e moi 4ovek ,bogatite o6te po bogati a bednite o6te po bedni,ne6tastieto za edni e 6tastie za drugi"А бе бате , къде по-бедни от кубинците ? Ти виждал си на живо кубинец ? При капитализма поне има и средна класа и богат може да станеш , ако ти провърви и имаш пипе . При капитализма можеш да пътуваш и да критикуваш , а при комунизма само мизерия около теб и политическа полиция . А по проституция просто няма кой да бие кубинките !
13
5
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ami tova e kapitalizma e moi 4ovek ,bogatite o6te po bogati a bednite o6te po bedni,ne6tastieto za edni e 6tastie za drugi
12
16
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Руснако , поне научи коректен български преди да тролиш в БЪЛГАРСКИ форум ! Да ви @k***m на панславянската лакомия !