Норвежката приказка свършва след петролния балон

Поевтиняването на петрола заплашва спокойния живот на норвежците
26 фев 2015 22:00, Елка Василева
255
Норвежката приказка свършва след петролния балон
Снимка: архив, Reuters

За Кристофер Сандберг загубата на работата на норвежка петролна платформа означава много повече, отколкото само сбогуване с високата заплата. Това доведе до преминаване към по-нисък стандарт на живот и по-ниски очаквания, нещо с което се сблъскват все повече хора в тази малка, богата на петрол страна, пише Марк Люис от Асошиейтед прес.

След десетилетие разцвет на петролния и газовия сектор резкият спад на цените на енергоносителите изважда норвежците от утопичното мечтание, което гарантираше на работещите дълги летни ваканции, щедри здравни и социални придобивки и им позволяваше да си тръгват от работа в 16 часа или дори по-рано в петък.

Част от хеликоптери, превозващи работници от Ставангер - центъра на петролната промишленост - до платформите в Северно море, замлъкнаха. Вече 10 000 работници са освободени от работа.

Това е началото, както прогнозират икономистите, на дълга рецесия в енергийния сектор, който представлява 15% процента от икономиката, над половината от износа и 80 % от държавните приходи.

Норвегия е принудена да обмисля бъдеще без сигурността на миналото.

Знам, че хората по света завиждат на тези условия. Понякога се шегуваме с това, посочва 24-годишният механик Сандберг. Не знам обаче колко още хора ще изгубят работа или колко дълго ще продължи несигурността, посочи той.

Сандберг продава новия си S-Class Mercedes и се мести в Сингапур, за да помага в надзора на изграждането на нова гигантска петролна платформа с надеждата да запази дори само част от стария си жизнен стандарт. Ще трябва да работи обаче повече часове и няма да получава по четири седмици почивка за всеки две седмици работа, както е за работещите в крайбрежните води тук.

Сандберг все още чувства, че да си роден в Норвегия, е все едно да си спечелил от лотария, но признава, че редовното годишно повишение на заплатите не може да трае вечно.

Миналата година държавната петролна и газова компания Statoil обяви, че е плащала средна годишна заплата от 1 милион крони (130 000 долара) на 23-те хиляди свои служители.

Кнут Сунде, отговарящ за индустриалната политика в организацията на работодателите Norsk Industri, посочва, че коренната промяна за норвежците, свикнали с поощренията, ще бъде болезнена, но приветства връщането към действителността.

Средностатистическият норвежец е получавал прекалено много. Имаме социална икономика и младите очакват богатството да пада от небето, отбелязва Сунде. Когато изпаднем в такъв период, стигаме до добрите стари ценности да се работи здраво и да има конкуренция. Страна като Норвегия има нужда да мине през това, допълва той.

Цената на барела петрол сорт Brent се срина от стабилната средна тригодишна стойност от около 110 долара за барел до 60 долара. При тази цена над половината от находищата, които се разработват в крайбрежните води на Норвегия, не са рентабилни.

Собствениците на платформи, свикнали да отдават под наем флотилиите си от стоманени гиганти на устремени компании за добив за над 400 000 долара на ден, се готвят да пуснат на пазара прекалено много спекулативно произведени модели (на), в момент, когато компаниите, разработващи петрол, губят пионерския си дух.

Петролни платформи бездействат на пристанищата по западното крайбрежие. Очакват се още съкращения на работни места, тъй като компании като Statoil се готвят да намаляват разходите.

Доминацията на енергийния сектор в норвежката икономика означава, че проблемите на този сектор ще хвърлят сянка върху цялата икономика. Съкращенията на работни места вероятно ще подкопае ресторантьорския и хотелския бизнес например, тъй като се правят по-малко командировки в страната.

Положителното е, че страната е спестила солидните 860 милиарда долара благодарение на износа на петрол в годините на петролния бум, за да не й се налага да прави резки и травмиращи орязвания на социалните разходи. По закон на правителството не се разрешава да харчи повече от 4% от тези пари годишно и на практика използва само лихвите.

Така че норвежците, които имат работа, не са заплашени от  непосредствено спиране на социалните придобивки като пет седмици платен годишен отпуск, най-високи плащания в света за болнични  и най-малко работни часове.

По-скоро въпросът е дали за бъдещите поколения жизненият стандарт ще бъде по-нисък.

Говорителката на Зелената партия Хилде Опокю отбелязва, че норвежците все още остават слепи за предстоящата промяна. Няма да се случи за една нощ, но когато се събудим от петролния балон, ще разберем, че няма да изживеем такава приказка отново, отбеляза тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Норвегияпетрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
7
 
! Отговори
prodylzenie... преди 9 години
...хората са честни, позитивни и трудолюбиви; образователната, социалната и здравната система са на много високо ниво. Норвегия притежава най-големия финансов резерв на глава от населението в целия свят... Освен това в резултат на глобалното затопляне норвежкият климат става все по-привлекателен... И т.н, и т. н..... :)
145
5
 
13
 
! Отговори
Николай Шейнов преди 9 години
Норвежката приказка няма да свърши!!! В Северно море постоянно биват откривани нови петролни находища, които според прогнозите ще стигнат за непрекъснат добив поне през следващите 50 години. Да не говорим за водните и горски ресурси, за разнообразните и богати залежи от полезни изкопаеми, за силно развитото корабостроене, традиците в риболова и рибовъдството, успехите в създаването и приложението на високите технологии... Освен това в страната почти няма корупция; хората са честни, позитивни и т
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рубладжии вие знаете ли ,че петрола на норвегия не отива в бюджета на държава,а в специялен фонд сега този фонд им 600 млрд долара.Държава може да даде на всеки гражданин 1 млн долара
143
1
 
5
 
! Отговори
Bill преди 9 години
Америка натисна саудитска арабия да свали цените за да удари русия. Ако останалите износители на суров петрол откажат да продават на тези цени, цените ще се вдигнат.
142
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага ще подадем ръка на братският норвежки народ. Тук цената на петрола не спада.
141
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе нали Русия щеше да фалира първа заради ниската цена на петрола? Всички западни вестници злобееха. А каква стана тя? Компаниите за добив на шистов петрол в Щатите масово фалират, норвежците затягат коланите и уволняват служителите в петролните компании. А Путин само намалява заплатите в администрацията с 10%. Голем стратег тоя Барак. Ще загроби САЩ май, май.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IMALI 890 MILIARDA DARGAVEN REZERV,AMI DAITE GI DA GI UPRAVLIAVA DUOTO BORISOV-GORANOI DOGODINA SHTE TARSIAT ZAEMI
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIA VEDNAGA DA POMOGNE NA NORVEGIA
138
8
 
11
 
! Отговори
прогноза преди 9 години
Това идва да покаже какво следва при развитието на електрическия транспорт в близко бъдеще . Следва мизерия за петролните държави , защото техните икономики са настроени на вълна продажба на суровина и пилеене на печалбата с лека ръка . А Русия ще си изпати най-много , защото имат огромен военен харч и пилеене по безумни мероприятия като Олимпиадата в Сочи или анексирането на Крим !!!
137
1
 
7
 
! Отговори
Васо преди 9 години
И сега е скъп бензина за ***, ама тя е вързана с акцизите. Има негласна договорка тука.
136
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Това, което губят норвежците ще спечелим ние. Нали се очакват такива залежи на газ и петрол по нашето крайбрежие. А и държавката ни се европеизира, крадците намаляват катастрофално. Тъй, че пей българско сърДце. Хааааааааааа, ха, ха, ахххххх, както се смееше архитекта на една линия.
135
2
 
8
 
! Отговори
донор на ЕС преди 9 години
Ми ние на гърците помогнахме със "заеми", що пък да не помогнем и на норвежците.
134
1
 
21
 
! Отговори
Кунева преди 9 години
Да изпратим помощи на норважците.
133
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НафтаПутин не един път е казвал, че това е вредно за всички и най-вече за Европа.--------------Путин е пълен ***.Изобщо не ми е зле с евтин бензин.
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе те са си добре.Вярно ще ги заболи щото са свикнали да харчат прекалено много,а ся малко ще трябва да се свият,но няма да я окъсат.Промбем ще е след години ако цената не се вдигне.Това означава растяща безработица,а помощите колкото и да са високи не са като заплата.
131
3
 
5
 
! Отговори
до БЕ КАК преди 9 години
Ние тях няма да настигнем, но проблемите при тях са, че и те се научиха да крадат и рано или късно не ние, а те ще отидат на нашето миздрно ниво. Балонът все някога се пука.
130
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е.. под формата на санкции срещу Русия, САЩ удариха целия свят. Доколкото си спомням, това се очакваше или поне руснацие разумно предупредиха. Сега за какво реват не става ясно.
129
0
 
47
 
! Отговори
мм преди 9 години
До БЕ КАККато бай ти *** плащаше бензин по 2,60лв., някой зажали ли го?
128
4
 
17
 
! Отговори
God преди 9 години
До НафтаАми за цената на бензина у нас питай руските си приятели от Лукойл. Или и тях управлява САЩ?
127
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките норвежци. Направо да ги съжалиш, как ще живеят отсега на татък.