Украйна е на ръба на икономическа пропаст

Страната е опустошена от войната и от буксуващите реформи
Обновена: 3 мар 2015 22:02 | 3 мар 2015 21:55, Камелия Цветанова
219
Украйна е на ръба на икономическа пропаст
Снимка: Ройтерс, архив

Година след "революцията на достойнството" Украйна е изправена пред икономически колапс, пише Андреас Щайн от агенция ДПА.

Хората са подложени на все по-силен натиск, а експерти от Киев вече предупреждават за нови протести.

Драматичен спад на курса на националната валута, повсеместна корупция и опасност от държавен фалит - година след идването на власт в Киев на прозападни сили Украйна е на ръба на пропастта.

След свалянето на непопулярния президент Виктор Янукович надеждите бяха огромни, а снимки от кървавите масови протести на Майдана (площада на независимостта) обиколиха света.

Оттогава обаче страната бе опустошена от войната срещу проруските сепаратисти в източните региони и от буксуващите реформи на новото правителство, посочват експерти. Те се опасяват, че положението няма да се подобри бързо дори от 40-те милиарда долара, които кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) предоставят на страната. Тази сума се оценява като капка вода върху нагорещен камък - толкова огромни са проблемите във втората по големина страна в Европа (по площ - бел. прев.).

Американският инвеститор Джордж Сорос отбеляза пред германското списание "Шпигел", че Украйна има нужда от още 50 милиарда долара.

"Положението е изключително неприятно и всеки ден става все по-лошо", посочва Сорос.

На Майдана през последните дни трескова се почистват фасадите. Уличната настилка, разрушена при протести, спешно бива поправяна. Година след "революцията на достойнството" на множество витрини са поставени табели "дава се под наем", тъй като много магазини са били закрити заради кризата. Стотици хиляди души демонстрираха на това място с искания за по-добър живот и сближаване с Европейския съюз. Днес то навява
безнадеждност, според журналиста Глеб Протяков.

"Тук никога не е имало толкова много просяци, колкото сега", посочва той.

Няколко улици по-нататък продавачката Лариса се оплаква, че в магазина й няма клиенти.

"Вярно, че искахме в ЕС, сега обаче на европейско ниво са само цените в магазините", казва тя с въздишка.

Инфлацията в страната е 28,5 % и продължава да следва възходяща тенденция. Хората особено недоволстват срещу ценовите повишения, които МВФ постави като условие за отпускане на нови кредити на прозападното правителство в Киев. Цените за градския транспорт в столицата бяха удвоени. Хлябът значително поскъпна, силно се повишиха и цените на енергията.

Решаващо значение за кредитите от МВФ имат промените в държавния бюджет, които трябва да бъдат приети през първата половина на март. Ориентировъчните данни обаче отдавна са надскочени. В проектобюджета от декември правителството на Арсений Яценюк заложи валутен курс от 17 гривни за долар. От началото на февруари обаче националната валута е в режим на "свободно падане" и официалният курс се повиши до над 30 гривни за долара. След като за една година валутните резерви се стопиха от 17 до 6 милиарда долара, Националната банка на Украйна (НБУ) спря валутните покупки.

Ръководителката на централната банка Валерия Гонтарева въпреки това проявява демонстративен оптимизъм.

"Ако пренебрегнем фактора "паника", то цифрите ще се върнат на нивото, на което им е мястото", казва тя. Гонтарева прогнозира, че гривнята отново ще се засили, веднага щом утихне "смъртоносната хватка на войната" в Източна Украйна. Малцина в Киев обаче мислят, че дотогава шефката на НБУ все още ще бъде на поста си.

Гонтарева е особено силно упреквана най-вече заради повишаването на водещата лихва от 14 % до 19,5 % (междувременно водещата лихва бе повишена до 30 % - бел. прев.). Кредити се получават при лихва от над 20 %, понякога 30 %. Експерти се опасяват, че това застрашава напълно да парализира изпадналата в криза икономика. През последното тримесечие на 2014 година икономиката се сви с 15,2 % на годишна основа.

Украйна освен това плаща газовите си сметки към Русия в последния възможен момент. Москва непрекъснато заплашва важната за транзита страна със спиране на доставките, което би засегнало и ЕС.

Заради силното обезценяване на гривнята средните доходи в Украйна се сринаха до еквивалента на 130 евро, а пенсионерите се питат как могат да свържат двата края с 50 евро месечно. Яценюк обаче излъчва оптимизъм.

"През 2016 година украинската икономика ще започне да нараства", обещава той.

Яценюк вече дванайсет месеца е на власт. Това трябваше да бъде година на реформи и ново начало в икономиката, тъй като точно при управлението на сваления президент Янукович бившата съветска република изпадна в тежка икономическа криза и той често успяваше да финансира всекидневните разходи единствено благодарение на милиардите от Москва.

Според икономисти обаче новото правителство не е постигнало голям напредък. Дори точно обратното. В много предприятия се правят масови съкращения - министърът на енергетиката Володимир Демчишин, например, иска да затвори 12 от 35 държавни въгледобивни мини.

Засега населението е търпеливо, въпреки че медиите все по-често съобщават за случаи на пазаруване в големи количества с цел презапасяване или спекула. Едва ли ситуацията ще остане толкова спокойна, убеден е политологът Андрей Солотарьов.

"Ако хората видят, че правителството им предлага затягане на коланите, докато самото то харчи нашироко, те отново ще излязат на улицата", посочва той. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименДа тръгнат към Крим и ще получат гроб безплатен до един.
135
0
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименЩе им биеш дузпата само наведен.
134
0
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До ШопИзбери си друг олтар, защото при всяко подновяване на войната твоите урки ядът тоягата.
133
0
 
20
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Нека Сорос се бръкне и да даде 100 милиарда да ги оправи, а не да чака друг да даде парите а, той и хунтата да ги прилапат.
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Просешката тояга ще бъде за правнуците и евентуално внушите. За сегашните украйнци просешката тояга ще бъде лукс.
131
14
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Я Русский Разбира се, че трябва да има повече мъртви руски терористи, иначе как ще спре войната? Руските отпадъци, които рушат Украйна, трябва да бъдат загробени до един.
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен почистването на майдана изрязаха всичките дървета за да няма следи откъде е стреляно по протестиращите!
129
1
 
20
 
! Отговори
Ха дано преди 9 години
Ами да се сгромолясва по-бързо, че да се състои накрая една истинска народна революция там, а не не платена такава каквато е в момента и тогава да дойдат на власт наистина родолюбци, загрижени за съдбата на Украйна, а не за собствения им бизнес със Запада.Тогава има шанс и войната да спре, и отношенията с Русия да се нормализират. Нека да настане тотален глад и мизерия и хората с тояги да изритат Посеренко и останалите, купени от САЩ еврейчета русофобчета.
128
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
На украинците трябва да им е ясно едно - тези парички които МВФ дава то ще си ги вземе барабар с лихвите!Тези десетки и стотици милиарди ще доведат до просешка тояга хората!За голямо съжаление не виждам излизането на тази държава от кризата - ако се насочи към ЕС и САЩ ще плаща луди пари за кредитите които връща сега и природните й боготства ще са в ръцете на САЩ и малка част в ЕС, ако се лашнат към Русия то там е комунизма и мафията! За жалост в Украйна нямат полезен ход!От две злини по малката
127
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След свалянето на непопулярния президент Виктор Янукович надеждите бяха огромни, а снимки от кървавите масови протести на Майдана (площада на независимостта) обиколиха света.-----------ММмммм, как да коментираме това. "Непопулярния" президент Янукович."Кървави протести" .... мммм как да коментирам товаммммАбе като си спомня - на площада имаше "протестиращи" с помпи, револвери, имаше американски снайперист - заловен! Имаше въоражен преврат. Имаше убийства на депутати ...
126
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените пенсионери за 0,09 лв. на коментар са готови на всичко.
125
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От една комунизма на Москва, а от друга комунизма на МВФ.И Украйна издиша.Все пак те не можеха да вървят вече с Москва.А за Русия беше по-лесно да се демократизира, но и там болшевиките само си смениха козината, но не и нрава.А тук кога ще им бием дузпата?
124
1
 
32
 
! Отговори
(....) преди 9 години
Дa си нaпълнят коремите с Aмерикaндкa Демокрaция Бон Aпети !
123
2
 
27
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Командващият на войските на САЩ в Европа: ще Дадем украинците оръжия, за да има повече руски бяха мъртви. заяви на 3 март командир на групата войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Hodges в Берлин. Ами-ами... Като демократично и миролюбиво. Съвсем по американски.
122
1
 
25
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Накратко: цената на природния газ за населението, подобрена с 1,08 гривна до 7,18 гривна; волюту по картата не може да свали; 1$= 30гривен официално, но в замяна на долари няма; бензин поскъпна 2 пъти в цената; "Антонов" е затворен; "Южмаш" затворен; въглищни мини не работят; сеят нищо и няма за какво. По целия Путин е виновен?
121
1
 
27
 
! Отговори
Шивача преди 9 години
Евроатлантическите партньори да платят.
120
3
 
32
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Както се казва - Украйна е пълна с живот като куче умряло върху термитник!
119
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро украинците ще бъдат въоръжени от САЩ и хвърлени към Крим ,това примирие е затишие пред буря и тогава Европа ,включително и ние ще трябва да преживеем нов ад,а зад океана ще наблюдават,ще продават оръжие и ще разработват нов план ,,Маршал''. Безкрайна е човешката глупост!
118
1
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Да почват да садят зарзават щото глад ги чака иначе
117
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е на ръба на икономическата пропаст в която пада Русия. Явно укрите искат да се насладят на руското шоу.