Амбициите на Русия в Централна Европа са над възможностите й

Стратфор: Целта на Москва е да подкопава западните институции
5 мар 2015 15:55, Елка Василева
123
Амбициите на Русия в Централна Европа са над възможностите й
Снимка: архив, Reuters

През последните няколко години Русия активно работи, за да увеличи средствата си за влияние в Централна Европа, а кризата в Украйна само засили интереса на Кремъл към региона. Целта на Москва е да използва търговските и политическите си връзки, за да подкопава западните институции и да насочва Централна Европа в посока, изгодна на руските интереси, пише агенция Стратфор.

От началото на кризата в Украйна Русия засили вниманието си към няколко страни в този регион - а именно към Унгария, Словакия и Чехия, които се мъчат да балансират между нея и Запада. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е планирано през април да посети Словакия, а президентът Владимир Путин вече посети Унгария в средата на февруари. Кремъл освен това укрепи връзките си с чешкия президент Милош Земан. Но геополитическите и икономически ограничения на Русия са по-силни от амбициите й в региона.

Централна Европа е стратегически важна за Русия заради географското си местоположение в източната периферия на Европейския съюз и НАТО. Някои централноевропейски страни, включително Унгария, Словакия и Чехия, се намират в гранични земи, за чийто контрол в миналото са спорели сили като Хабсбургската и Османската империя.

Разположението на тези централноевропейски страни е фактор, обуславящ по-различното им отношение в сравнение със страните от руската периферия и те са по-отворени към възможността за по-тесни отношения си с Русия.

За разлика от тях Полша – заради географската ти си близост с Русия, нееднократните (руски) нашествия, които е преживявала в историята си, и местоположението си в Средноевропейската равнина - с по-голямо желание гледа на Запад и е по-колеблива в изграждането на политически и търговски отношения с Москва.

Румъния - която има излаз на Черно море и граничи с бившата съветска република Молдова, където съществува подкрепян от Русия сепаратистки район, е гранична страна, която от историческа гледна точка е балансирала между Русия и Запада. Но сега поради геополитическите предизвикателства и опасенията й от руското влияние тя е променила курса си на прозападен, изграждайки силни отношения със западните институции в политически и отбранителен план.

В Централна Европа обаче има и страни, които са по-отдалечени географски от Русия и зоните на стратегически интерес за нейните военни, като например Черно море. И понеже са изправени пред по-малка заплаха от Москва в сферата на сигурността, те са в състояние по-добре да балансират между Русия и Запада.

Преди да ескалира кризата в Украйна, Москва се възползваше в пълна степен от финансовата криза в ЕС, за да увеличи търговското си присъствие в Централна Европа, засилвайки по този начин лостовете си за влияние в региона.

През 2012 г. руската "Сбербанк" разшири дейността си в Европа, като придоби филиалите и допълнителните активи на "Фолксбанк интернешънъл". В резултат през 2013 г. "Сбербанк" разполагаше с пазарен дял съответно от 1,9 процента в Чехия и 2,9 процента в Словакия.

Русия също така поощряваше сключването на стратегически сделки в ядрения сектор, в това число на споразумението между руската "Росатом" и Унгария за разширяване на АЕЦ "Пакш". Подразделението на "Росатом", горивната компания ТВЕЛ, продължава да снабдява с ядрено гориво и трите въпросни страни.

Усилията на Русия да увеличи влиянието си в региона засягат и сферата на разузнаването. Смята се, че Москва години наред е използвала възможностите си в тази област, за да засилва позициите си в района. През октомври 2014 г. чешката Служба за информация и сигурност съобщи, че е имало "изключително много" разузнавачи, работещи под прикритие в руската дипломатическа мисия през 2013 г.

Същевременно Русия подкрепяше крайнодесни организации в Централна Европа, както правеше и в други страни.

През май 2014 г. унгарската прокуратура поиска от Европейския парламент да свали имунитета на Бела Ковач - европейски депутат от крайнодясната партия "Йоббик", заподозрян, че работи за Русия. Има и непотвърдени данни, че се е засилила дейността на чужди разузнавания в Унгария.

Кризата в Украйна накара Русия да положи повече усилия за разширяване на влиянието си в региона. Докато някои от околните страни, като например Румъния и Полша, настояват за по-голямо присъствие на НАТО в източната периферия на алианса, Москва цели да си гарантира, че страни като Унгария, Словакия и Чехия няма да подкрепят полските и румънските инициативи, нито ще позволяват да се засилва присъствието на Северноатлантическия алианс на тяхна територия.

Освен това Кремъл работеше за укрепване на влиянието си в региона и за насърчаване централноевропейските държави от ЕС да се противопоставят на режима на санкции срещу Русия. Що се отнася до Словакия и Унгария, Кремъл притиска тези две страни - макар и в различна степен, да ограничат реверсивните доставки на газ към Украйна.

Русия разбира, че централноевропейските страни са второстепенни играчи в ЕС и не са достатъчно силни, за да попречат сами на санкциите срещу нея, но Кремъл се надява тези държави, а и други като например Гърция и Кипър, да спомогнат за забавяне или смекчаване на бъдещи подобни мерки, когато този месец изтече срокът на сегашните санкции.

Засилват се обаче факторите, които ограничават Русия. Финансовата криза там донякъде допринесе за решението на Кремъл да замрази работата по проекта "Южен поток". Той служеше като сериозен лост за влияние на Русия в централноевропейските страни, които от своя страна очакваха инвестиции и заетост в резултат на строителството на газопровода. Въпреки че има планове новата тръба, която бе предложена - "Турски поток", да стигне и до Централна Европа, финансирането за този проект може да се окаже ограничено.
 
Финансовите проблеми на Русия засягат и банковия й сектор. По изчисления на "Стандард енд Пуърс" руските банки може да имат нужда от 41 милиарда долара тази година за покриване на лоши кредити. В края на февруари се появиха данни, че "Сбербанк" може да продаде филиалите си в Словакия и Унгария. Рублата загуби 40 процента от стойността си само през 2014 г., а ако руската национална валута остане слаба за продължителен период от време, това вероятно ще повлияе отрицателно и върху руския внос от Централна Европа.

В резултат руското правителство се съсредоточава върху вътрешните разходи. Макар част от финансирането да отива за подкрепа на главните геополитически цели на Москва, особено в Украйна, харчовете в други области може да бъдат намалени.

Русия отдавна се стреми да засили влиянието си в Централна Европа, а кризата в Украйна е още по-голям стимул за Кремъл да обърне внимание на този регион. В миналото посещенията от Кремъл на високо равнище там бяха рядкост. Визитата на Путин в Унгария и планираното посещение на Лавров в Словакия показват, че Кремъл добавя Централна Европа към списъка си на приоритети.

Съобщенията за засилена разузнавателна дейност са сигнал, че разбирането и оказването на влияние на събитията там са част от руската стратегия. Въпреки това в регион, където страните постоянно балансират между Запада и Русия, новите ограничения, произтичащи от руската финансова криза и геополитическите предизвикателства, ще намалят способността на Кремъл да реализира амбициите си в Централна Европа.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: РусияЦентрална Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАСТЪПВА КРАЯ НА ПУТИН ТОИ НЕИСКА ДАГО РАЗБЕРЕ НО Е ПО САМИЯТ КРАИ.КАТО КАДФАИТО ГО ИСКАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ.АМЕРИКАНЦИТЕ СА ОТКАЦЕНИ ДО СЕГА СА ДАЛИ ЖЕРТВИ ПО СВЕТА ОТ 70 ГОД НАСАМ НАД 3 И ПОЛОВИНА МИЛИОНА ДУСИ.ТЯХ ТОВА НЕГИ БЪРКА.ПУТИН НЕИСКА ДА ВЪРВИ СЪС СВЕТА СТЕГО ОПРАВАТ.
67
1
 
7
 
! Отговори
tic tac toe преди 9 години
Пропаганда!СТИГА!Само Полша ли е нападана от Русия!Полша дори е ЗАВЛАДЯВАЛА Русия в дадени периоди от историята на тези държави!Полша и Русия са се нападали безброй пъти в историята си!ЧИСТА ЛЪЖА!Хора лъжата от АВТОРИТЕНО списание пак си е ЛЪЖА!!?С какво това авторитетно списание е по добро от омразния ВИ вестник работническо Дело!?С КАКВО?Но тук ти казват ,че имало СВОБОДА!На времето поне ясно се знаеше до къде горе долу се простира''свободата''
66
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквое за Путин да убие един човек,като песачинка в пустинята ие неудобен за Путин.чърчил е казал че комонистите винаги обвиняват своите жертви извър6ени от тях,запомнетего за винаги.Руснаците са страхлива нация о6те от времето на Сталин.А Путин е заплаха за човечеството.Путин изби в Украина 6000 ду6и а в Сиирия 200 000 ду6и умряха заради него.Тои е опасен за човечеството.
65
12
 
4
 
! Отговори
до СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
САЩ са икономика 1 в света и още дълго ще бъдат."те с войни си постигат целите"Поне не толкова нагло като руснаците.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По публикацията работи: *** Василевае това е! няма и няма свестни преводачи!
63
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен оръжия, какво друго могат да правят московлиите? 'Изправи се гора от стомана...'Не благодаря! Искам свобода, здраве, достойно заплатен труд, спокойствие, да обикалям света.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВкво се случва със Запада ако тая тенденция продължи още 10-20 години---------------- Ще ти разтълкувам Тая тенденция не е само защото Запада им е дал технологии и работа. Тая тенденция се регулира от Запада, а не е нещо, което идва от въздуха.
61
0
 
2
 
! Отговори
Влади-Мир преди 9 години
Браво на зелка, че е погледнала стратфор,... има един лайк от мене;), но аджеба от къде е исмукала това заглавие след като в статията(последния абзац) се говори в бъдещо неопределено време?!?
60
1
 
10
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
От няколко месеца слушаме как Русия е най-лошото нещо на планетата, Плевнята говори, че трябва да сме отговорни към Алианса и Боко му се скъсал минискуса...е*ах мамата и пропагандата. Всеки, които има различно мнение от това да лиже *** на ФАЩ веднага е комунист, деградирал и да ходи на изток : D . Я се стегнете, че ако Русия тръгне тоя път ще спре във Великобритания, а не е решила просто (8000 ядрени глави офиц.) Фащ е отговорна за всички тежки войни през последните години.
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и какво има да подкопава? Че то всичко е толкова афиф, като къщичката от слама на едно от прасенцата, само да го духнеш и ще падне! И я да ме светнете нещо - къде ги виждате "западните институции"??? Кой сега преговаря и се договаря с Русия и Путин - Меркелчето и Оланда. А КЪДЕ СЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ? Имаше някаква Могеринчето, нещо като Туск и т.н. Те какво си чешат? Нали ПРЕДСТАВЯТ ЕВРО...СКИТЕ ИНСТИТУТИ? НЯМА ГИ! НЯМА ГИ! Какво плещите глупости? Я си размърдайте поне втората мозъчна гънка
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02 не се плаши за децата сиПусни им концерт с Кончита Вурст
57
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До vesko02Значи няма на какво да се смееш! Тогава не се занимавай с Изтока и Запада, а със себе си - поне стани от компа и се радвай на времето с децата си.
56
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Йоаникий Български ...Не е лошо да прочетеш и други книги."руските войници бяха смаяни.Българите живееха в красиви къщи с дворове пълни с плодни дръвчета и зеленчуци.Тях ли бяха тръгнали да освобождават? От какво щяха да ги освободят"
55
7
 
29
 
! Отговори
бо преди 9 години
Америка агонизир.ЯСНО Е ЧЕ РУСИЯ,ИНДИЯ,КИТАИ,БРАЗИЛИЯ ЩЕ СА ПОБЕДИТЕЛИ В ИКОНОМИЧЕСКАТА ВОИНА.Затова Америка бьрза да реализира военното си предимство докато го има.При всички случаи ще иска да изнесе боините деиствия по далече от своите граници.При военни деиствия ще постадаме наи много, защото сме на пьрва линия.Никои не се допита до народа за влизане в НАТО.Смятам че трябва да обяшим неутралитет.Не искам моите деца да умират заради американците.Още повече че всички злини идват от Америка/Хирушима,Виетнам,Афганистан,Сомалия,Дарфур,Ирак,Сирия,Украина/. ПРЕДИЗВИКАХА СВЕТОШНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА
54
25
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До АзНе мога ,като се огледам около себе си не виждам нищо смешно,а като чета коментарите възхваляващи Путин даже се плаша за бъдещето на децата си
53
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До vesko02Ми смей се
52
20
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Най смешното е ,че и самите руснаци се натискат да си намерят място в гнилия Запад.
51
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ама как сте си плюли в устата агенциите... - един изкенза едно и другите го размиришат като нещо авторитетно. Вече съм убеден, че тази *** Василева е предната Мария Никифорова - само си е сменила ника. ВРЕМЕ Е ДА ПОЧНАТ ДА СИ СЛАГАТ СНИМКИТЕ, ако им стиска.
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-*** и манипулативна статия не бях чел скоро!Има две руски официални визити на руски лидери в Словакия и Унгария и край манипулациите почнаха-"Русия подкопава ЕС,институците ми,свери на влияние и прочие простотий!Абе това са нормални взаймотношения в съвремения свят,стига обвинявахте Русия за всички земни грехове!Разбирам,че САЩ усиленосе нуждаят от нов голям враг и да потдържат страха на Европа от Русия,ама вече стават смешни с тъпотийте си!
49
2
 
19
 
! Отговори
Митьо Вермахта преди 9 години
Тия много па знаят кфи са й възможностите на Мецанка. Много вече плакаха подценявайки я!!!