САЩ и Русия: военни учения и отрова

Двете страни не са в позиция да започнат война, но са способни да водят война
6 мар 2015 15:58, Елка Василева
414
САЩ и Русия: военни учения и отрова
Снимка: архив, Reuters

Триста американски десантчици може да пристигнат скоро в Лвов, Западна Украйна, за военни учения с украинската армия.

Пристигането на войниците, за което бе сигнализирано преди няколко седмици и за което в понеделник намекна командващият на 173-та въздушно-десантна бригада - частта, която ще предостави войниците, ще бъде важно събитие в украинската криза, пише агенция "Стратфор".

Независимо колко са малко или каква е мисията им, това все пак са американски бойни сили. В момента на пристигането им Съединените щати ще са предприели стъпка към открито разполагане на бойни сили в Украйна, нещо, което не се е случвало, и това ще изведе отношенията с Украйна на ново равнище.

То е сигнал към руснаците, че Украйна, колкото и да е неофициално, е вече в специални отношения със САЩ.

Същевременно започват военни учения в Черно море с участието на американски боен кораб и крайцер, както и на румънски, български и турски ефективи. Става дума за напълно рутинни учения, но при сегашните обстоятелства онова, което е било рутинно, придобива специално значение.

Руските сили също извършват военни учения в Южна Русия, Северен Кавказ, включително в Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Което е по-важно, ученията ще се разпрострат до Крим. Те са фокусирани върху противовъздушната отбрана. Важно е също това, че и НАТО, и Русия участват във военни учения в балтийския район.

Армиите извършват учения през повечето време, но контекстът е всичко. Преди руско-грузинската война през 2008 г. САЩ участваха в учения с грузинските сили, а руснаците провеждаха военни маневри на север от Грузия. Американците си заминаха след края на ученията. Руснаците останаха на място и използваха ученията като претекст да нахлуят в Грузия. По подобен начин онова, което е било рутинно преди, не е задължително да е рутинно в този момент.

САЩ дадоха да се разбере, че може да изпратят малка сила в Украйна. Руснаците лесно може да възприемат това като прелюдия за по-голяма сила.

Николай Патрушев, шефът на Руския съвет за национална сигурност, казва: "САЩ финансират политически групи под маскировката на подкрепа за гражданското общество точно както финансираха цветните революции в бившия Съветски съюз и арабския свят. Същевременно САЩ използват санкциите заради конфликта в Украйна като инструмент за предизвикване на икономически проблеми и на недоволство. Ясно е, че Белият дом разчита на рязко влошаване на жизнения стандарт на руснаците и масови протести."

Други в Русия отправят обвинението, че САЩ се опитват да свалят президента Владимир Путин или че ЦРУ е убило опозиционния лидер Борис Немцов, за да предизвика протести.

Междувременно САЩ допускат, че Путин е наредил убийството на Немцов.

Атмосферата става все по-отровна. При сегашните обстоятелства дори военни учения може да бъдат приети сериозно заради последиците им. Американските учения в Украйна и Черно море може да бъдат сметнати като генерална репетиция за военноморска операция и увеличаване на въоръжените сили.

Поставяйки ударението върху противовъздушната отбрана, американците намекват за възможността от руско придвижване на запад. Ако руснаците нападнат Украйна и американците решат да им се противопоставят, първоначалните налични средства биха били въздушните сили, предназначена за удари по струпване на бронирана техника.

Руският отговор не е собствената й въздушна сила, която е ограничена, а по-скоро мобилните й стратегически ракети "земя-въздух", с които да отреже достъпа на самолети в небето над нападателите. Така че от всички учения, които може да предизвикат потенциално безпокойство в САЩ по отношение на руските намерения, изпробването на този потенциал може да извади призрака на потенциална руска инвазия в Украйна.

Налице е, разбира се, известна празнота в цялата тази реторика и маневриране. Сега не е 1980 г., когато и двете страни обучаваха и развръщаха многобройни сили. САЩ планират да изпратят батальон от десантчици. Това наистина не е много.

Руската армия е сянка от армията от съветско време и способността й да се придвижва дори при минимална съпротива е ограничена.

В същото време реториката и обвиненията, които са непропорционални на наличните сили, си струва да бъдат отбелязани. Шефът на Руския съвет за национална сигурност на практика обвини САЩ, че се опитват да парализират Руската федерация. Американците казват, че руснаците са нарушили територията на суверенна държава и трябва да бъдат отблъснати. А убийството на Немцов предизвика обвинения както срещу руската ФСС, така и срещу ЦРУ.

Трудно е да се разбере как всяка от страните защитава позициите си; това се е превърнало в американско-руска конфронтация. И двете страни са заели враждебни позиции. Нито една не е в позиция да започне война, но и двете са способни да водят война.

Очаквахме нова Студена война между САЩ и Русия, но сме изненадани от скоростта и жлъчта, които обграждат тази конфронтация. Липсва силата, която да отговаря на тази жлъч, но имайки предвид напрежението, никой не може да е сигурен, че тази сила няма да бъде събрана.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: сащРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
В Грузия почти бяха униюожени няколко руски елитни части. Русия спеШели само с масовостта си, и след няколкото загуби на самолети, даже се отказа да използва авиацията си. Дрънки за армията им.
253
1
 
1
 
! Отговори
Beasta преди 9 години
Само ни плашат с тая руска армия, която от няколко месеца не може да превземе Донбас, и даже за едно малко градче - Дебалцево, й трябваха няколко дни след премирието. Да идват корабите и танковете на НАТО, оюе по-добре правителството ни най-после да закупи нащи, че ония да не си разиграват коня из Черноморието ни. дори ида станат в Русия пенсиите и заплататите колкото българските, пак няма да им искам Евроазиатската корупциа и диктатура.
252
0
 
13
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
" Руската армия е сянка от армията от съветско време и способността й да се придвижва дори при минимална съпротива е ограничена. " *** Василева Русия разплага с толкова силна армия, че ако водеше война срещу Украйна то тя щеше да превземе страната и да победи за броени дни, заяви главнокомандващия на силите на алианса в Европа. *** да те взиман в НАСА за комадваще на Джар Джар Бинкс
251
1
 
14
 
! Отговори
хитър потър преди 9 години
КЪДЕТО СА ОТИШЛИ ДА НОСЯТ"ДЕМОКРАЦИЯ" АМЕРИКАНСКИТЕ НАЕМНИЦИ ,КРАВАРИ СА ДОНЕСЛИ САМО КРЪВ,ГЛАД,МИЗЕРИЯ,РАЗРУХА....АМЕРИКАНЦИИТЕ СА ПРОСТО АГРЕСОРИ....ТОЛКОВА Е ЯСНО И ПРОСТО....ОТПУШЕТЕ СИ УШИТЕ И СИ ИЗМИЙТЕ ОЧИТЕ ГОСПОДА,ПОЛИТ-ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ....
250
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 години
На вас воюва ли ви се? На мен, НЕ - ама никой няма да ни пита, както не ни питаха, когато ни вкараха в НАТО! Оставиха ни да си дращим по форумчетата, на кой какво му е мнението и толкоз. Дано поне като през Септември 44-та се сетим да излезем от пакта преди да влязат...
249
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало! Полицията ли е?- Да! Какво има?- В домът ми влезе Бойко Борисов! Говори глупости и вика непрекъснато! Какво да правя?- Отидете веднага до чейндж бюрото, купете долари и направете пътечка от банкноти от Борисов до вратата ви! Борисов би трябвало да излезе!- Ало! Полицията ли е?- Да. Какво стана със Борисов?- Ами ... купих долари, направих пътечка от вратата до Борисов ... и в къщата ми влезе и целия парбаменти и правителство, начело с призидентъ!!!!
248
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската армия може добре да се придвижи , драга ми готвачка *** , защо не пишеш готварски статии , запада призна , че бил изненадан при Крим , с каква модерна техника са си модернизирали армията , която превъзхожда натовската . Също при Руските ядрени арсенали , придвижването на ядрените ракети е безпрепятствано . *** , готварските книги не са се променили , така че пиши статии в тая насока , да не се излагаш тъпачко , а начина на война от Първата Световна война до сега се е променил.
247
3
 
20
 
! Отговори
вестители на свобода преди 9 години
После казват, че американците са носители на ценности и свобода. Ами Сноудън, ами изпращането на войници в Украйна, ами отделянето на 1млрд. долара за въоръжение на украйнската армия. Сега кой не испълнява минските съглашения. Явно интригантът не е Русия ами Съединените щати, на които не са й нужни нито мирът и животът на населението, основната цел е да се убие руската икономика и да се направи цветна революция в Русия и да се махне от управлението Путин. Кой им дава моралното право на геноцит
246
2
 
22
 
! Отговори
ASD преди 9 години
Оригиналната статия е на Стратфор, и е предназначена преди всичко за пропаганда в САЩ. Реално прогнозите на Стратфор никога не се сбъдват, а мненията и капацитетът им по реална преценка на ситуацията и изработване на дългосрочни печеливши стратегии определено не им е силна им страна /меко казано/. Грузия ги послуша и остана без армия за 5 дни. Украйна послушя съветите им и е реално без армия в икономически колапс. ВЪПРОСА Е ДАЛИ НИЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ ПОСЛУШАМЕ?
245
2
 
20
 
! Отговори
ASD преди 9 години
Първо не съм писал в Дневник от 2 месеца. Второ ако бяха глупости ,как се оказаха два джипа Хамър нъбляскани с военна комуникационна техника в руснаците, по време на войната в Грузия 2006? Подобни пропагандиски мнения за слабостта на Руската армия са полезни политически, но в реалността ВОДАТ ДО МНОГО ЖЕРТВИ. Искренно се надявам България да не бъде въвлечена в война с Русия, че ще изгорим покрай американците за едното нищо.
244
2
 
20
 
! Отговори
НЕТОЧНОСТИ В СТАТИЯТ преди 9 години
1. След ученията в Грузия през 2008 г. в Грузия останаха около 400 американски военни които командваха и координираха. На петия ден след започване на конфликта тях ги нямаше , но не защото си бяха тръгнали.2ВТОРО Руската армия постоянно си обновява въоражението. Постоянно се провеждат военни учения, които усигуряват високата и мобилност и сила. Към момента нито една армия в ЕС няма нито количеството нито качаството да я спре, дори Англия си призна за това! ПОПИТАЙТЕ МОРЯЦИТЕ ОТ ДОНАЛД КУК.
243
1
 
9
 
! Отговори
Bialoto Bratstvo преди 9 години
Voinata vece zapocna,iluminati iskat kontrol nad vsicko,edinstveno Rusia e v sastoianie da se protivopostavi i da varne balansa.
242
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпникът си е престъпник,лъжецът-лъжец!Кой лъже- самунистите Плюнчалиев и Тиквоний- че не участваме в учения на НАТО-или ***:"... Същевременно започват военни учения в Черно море с участието на американски боен кораб и крайцер, както и на румънски, български и турски ефективи."
241
19
 
4
 
! Отговори
acca преди 9 години
304 - щом си участвал в окупацията на Чехословакия, значи сега си на 60+, което значи, че голяма част от роднините ти са в гроба. Пожелавам ти скоро да се съберете в отвъдното.
240
3
 
30
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
И аз подложих на съмнение въпросното изречение с примери. Например придвижването на руската армия в Грузия и как някой след това яде вратовръзки, как Втора и Четвърта (най-мощната в грузинската армия) бригади са били почти изцяло унищожени. Коментарите ми бяха изтрити, два пъти! Толкова за това дали тук има цензура или не. Жалки са :-).
239
8
 
36
 
! Отговори
офицер преди 9 години
Руската армия е сянка от армията от съветско време и способността й да се придвижва дори при минимална съпротива е ограничена... ***,ти си най-тъпата журналистка,краварка и разлайваш само кучетата.Имал съм удоволствие- то да познавам руската армия и участвам заедно с нея в окупирането на Чехословакия,когато краварите не успяха да съборят режима в източна Европа.НАТО провеждаше занятия на запа- дната граница на Чехия,но не посмя да направи нищо.Защото се изненадаха как Русия успя за 24 час
238
6
 
36
 
! Отговори
някой преди 9 години
Следващата Световна война ще бъде изучавана в учебниците по история като Тридневната война - три дни след като Путин засади Тополите пред Белия дом и хамериканците ще развеят байрака.
237
5
 
35
 
! Отговори
някой преди 9 години
Военният потенциал се определя, като се взема под внимание 1. въоръжение и материална част 2. доктрини и нормативна уредба и 3. боен дух и морал. САЩ може да имат известно предимство в техническо отношение, но бойния дух ше падне лавинообразно с първите затворени ковчези, които ще се върнат на тяхна територия. При руснаците обратно, когато е по-тежко бойният дух се покачва.
236
5
 
36
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Наши селяни отупаха елитни френски командоси, трактористи и миньори разказват играта на украинската армия, за какво говорим изобщо? Каквото и оръжие да дадат САЩ на хунтата,няма ли го бойния дух, пиши я бегала!А нямат боен дух, защото знаят,че се бият и умират за шепа олигарси и техните западни господари.САЩ пращат войска,не за да се бие в Донбас,а да реагира в случай на нов Майдан,да пази слугите си от народната любов!
235
1
 
15
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Не Русия а ОДКС прави учения но това е неизгодно да се пише в българските медии затова се пише само Русия.