Грузинците страдат от проблемите в Русия и Украйна

Спадът на туристите се отразява пагубно на хората в страната
Обновена: 21 мар 2015 15:30 | 21 мар 2015 14:44,
46
Грузинците страдат от проблемите в Русия и Украйна
Снимка: БТА

За 64-годишната Мариам Матиашвили сривът в търговията в туристическия отрасъл на практика е риск за здравето й. Жената харчи голяма част от пенсията си от 150 лари /68 долара/ на месец за лекарства и отдавна свързва двата края, като продава на пазара евтини бижута на туристи - основно от Русия и Украйна. Сега броят им намалява заради икономическата криза в тези две страни, а хората като нея в бившата съветска република усещат болезнено последиците от тази тенденция.

"През януари имаше известно оживление - изведнъж се появиха туристи от Русия, Украйна и Полша, но оттогава е пълна катастрофа", каза Матиашвили. В някои дни тя изкарва по пет лари на ден от туристи, друг път не успява да продаде абсолютно нищо.

Грузия много разчита на износа на вина и на приходите от туристите, които идват тук заради планините и плажовете й - дълго време те са били и предпочитана дестинация за почивка за съветския елит. Въпреки че обикновено поевтиняването на местната валута, какъвто е случаят с Грузия, привлича туристи, защото почивките стават по-евтини, много от посетителите на кавказката страна идват от страни, които също преживяват икономически проблеми.

От август досега грузинската парична единица, лари, загуби повече от 20 процента от стойността си спрямо долара, но украинската гривня поевтиня с 60 процента, а руската рубла - с около 50 процента.

Поради икономическите проблеми десетки хиляди хора се очаква да излязат днес на оглавяван от опозицията протест в столицата Тбилиси. Има опасения, че шествието може да прерасне в насилие заради острия политически конфликт между правителството на партията на президента Бидзина Иванишвили и поддръжниците на бившия президент Михаил Саакашвили. Неговата партия е в опозиция, след като загуби изборите през 2012 г. Кабинетът, който се ръководи от съюзника на Иванишвили, премиера Иракли Гарибашвили, настоява, че кризата се преекспонира от политическите му противници и от медиите, които търсят сензации, и твърди, че кризата не се дължи на грешките на политиците.

"Мисля, че наистина се създаде изкуствена истерия, особено от медиите", каза министър-председателят миналия месец, реагирайки остро на критиките. "Трябва да успокоим, да нормализираме и да стабилизираме ситуацията. Искам да кажа, че правим всичко, за оправим нещата възможно най-бързо".

Макар и да изминаха вече 24 години, откакто Грузия гласува да излезе Съветския съюз, страната продължава да има силни бизнес връзки с Русия и Украйна. Когато войната в Източна Украйна, международните санкции срещу Руската федерация и понижението в цените на петрола опустошиха икономиките на тези две страни, Грузия също понесе щети.

Падащият курс на паричната й единица оскъпи голяма част от вноса, но същевременно ларито поевтиня с по-малко от рублата през последната година, а това затруднява още повече износа към ключовия пазар - Русия. Една от засегнатите индустрии е производството на грузинско вино, отдавна известно в съседните страни и започнало в последните години да привлича вниманието и на европейските и американските ценители. Въпреки че производителите търсят нови пазари, на които да продават продукцията си, Русия и Украйна си остават водещите експортни дестинации. През януари и февруари износът за Русия намаля с 85 процента, а този за Украйна - с две трети.

Директорът на местния Институт за икономически свободи Паата Шешлидзе каза, че икономическите трудности са се задълбочили в резултат на политическите действия на правителството, като приети регулации и данъци, които по думите му са ограничили развитието на частния сектор. Според него отслабването на грузинската валута до голяма степен се дължи на увеличаването на бюджетните разходи.

Нестабилността на паричната единица имаше унищожителен ефект и за онези грузинци, които са теглили заеми в чужда валута, стремейки се към по-ниски лихви. Игор Хучуа ипотекирал жилището си, за да си отвори пекарна, но сега, на 66-годишна възраст, може да остане остане без покрив над главата. Въпреки че банката му е помогнала да преструктурира заема си, мъжът не вижда изход.

"На практика съм си загубил жилището. Взех заем, за да започна бизнес, но поевтиняването на ларито оказа отрицателно въздействие", посочи той. "Не мога да виня никого. Сам си поех риска, но ситуацията се влоши по обективни причини след срива на националната валута".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: УкрайнаРусияГрузия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
33
 
! Отговори
Тургенев преди 9 години
До До 37 Я Русский - ало "руския" вземи научи руски пък тогава манипулирай на роден език.
29
3
 
32
 
! Отговори
Джугашвили преди 9 години
Еее какво искат да кажат със статията - че по времето на СССР е нямало хора в бедствие? Или това че са се отдалечили от Русия в търсене на свобода и самостоятелност е също бедствие? Не - ще отговоря на списващите - трудности ще има но Грузия ще изплава над съветската тор.
28
2
 
38
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Как мислите, Китай ще анексира ли Тайван ? Ще ми бъде любопитно ,какви "санкции" ще му наложат "великите говняни сили" ? Що бягат америкудите от Йемен -нали са велики "мъжаги"
27
3
 
36
 
! Отговори
Тъпак! преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ"САНКЦИИТЕ ИМАТ МНОГО ДОБЪР ЕФЕКТ И СЕ ОТРАЗЯВАТ ПАГУБНО НА РУСКАТА ИКОМОНИКА !"А на нашата икономика как се отразяват? Или ти си някой шоп на принципа: "Я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле?"
26
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ревяха че не ги щат ,сега пък реват че не могат без тях, идиотизъм, а сащ няма ли да им помогне? Ха ха ха
25
2
 
37
 
! Отговори
До 37 Я Русский преди 9 години
Братушка, человек дольжен быть способныйм освободит себя первом, нация - тоже. Рабы не способные освободят никого, потому що они не знают що такое свобода и думают что свобода естъ бытъ господом для других.
24
5
 
34
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Руски - ***! Вечно помогне на всеки. Както би било по-безопасно, ако не помогне и не е освободена. Вместо Грузия ще Персия. Вместо Украйна - Полша. Вместо това, Сърбия - Австро-Унгария. Вместо България - Турция. В Китай, японската забавно нарязани на местното население. Всичко ще бъде наред.
23
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOGE LI SELIANITE GIVEESHTI IZVA SOFIA PONE MALKO DA SI NAVEDAT PROSTITE GLAVI I DA ZAMALCAT.
22
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще изнасят за Америка
21
12
 
36
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Прав си баце и те го знаят и като изкарат някой лев пак за западни неща го харчат, ама им е мъка за комунизма, че тогава имаха привилегии, а сега, ако искаш пари трябва да работиш. Сега ще ревнат няма икономика, няма работа:) А преди за TV, та да гледаш руската колко пари трябваха, за кола да не говорим... ще има да чакаш, а за цвят не си и помисляй!
20
2
 
44
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Мале що *** на площада е излязло.ДО АНОНИМЕН 30НАТО не е икономически съюз!Грузия не е член на НАТО!Но е важно да се пишат постотии...
19
1
 
63
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Грузинците да "благодарят" на Саакашвили за прекрасното си настояще и както се очертава за още по-прекрасното си бъдеще и да не прехвълят вината за подобно "щастие" на другите.
18
0
 
41
 
! Отговори
1 преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯTup si. Po dobre ne pishi
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ Остана ви още малко.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 24ЩЕ ОПИТАМ ЗА ТРЕТИ ПЪТ ДА ТИ ОТГОВОРЯ , ТУК ЯВНО НЯМА ЦЕНЗУРА ( ПРОСТО НЕ СЕ ПУБЛИКУВА ) . ОБЯСНИ СЛЕДНОТО finance.dir.bg/currency/details.php?id=8&id_base_curr=0&time=1Y . СТРАННА РАБОТА ОТ 0.74 ДО 0.94 НЕ ГОЛЯМА ОБЕЗЦЕНКА ( САМО НЯКАКВИ СИ СКРОМНИ 27% ) А ЗА СИЛНИТЕ ИКОНОМИКИ ... 1 КИТАЙ , 2 САЩ , 3 ЯПОНИЯ - ЕВРОПА В КОЙЯ ОТ ТРИТЕ Е ?
15
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 19АМИ ПИТАЙ ГИ . ПИТАЙ И В БРЮКСЕЛ ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ ОБЗЦЕНИ ЕВРОТО СПРЯМО ДОЛАРА ИЛИ ПАК РУСИЯ ТИ Е ВИНОВНА .
14
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупави и невежи хора, прости ама прости. Грузия доброволно се е включила в Руската империя и така се е спасила от войните с Персия. През 17-18 век населението й от 6 милиона се стопява на 600000 и грузинците се спасяват по високите части на Кавказ. Оттатам идва и наименованието на Грузинската високопланинска военна дорога. Намеселието обича руснаците и само шепа предатели насъскаха грузинците срещу руснаците. Грузия е дала велики мъже в светския и културен живот на Русия и СССР.
13
28
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където е имало комунизъм сега е ПЪЛНА мизерия. И ще минат десетилетия преди хората да почнат да живеят нормално!
12
4
 
68
 
! Отговори
Az преди 9 години
Бившите съветски републики са силно обвързани в търговията с Русия. Разни американски *** като Саакашвили и Яценюк може и да се опитват да мамят населението, че ако скъсат с Русия, Запада ще ги прегърне и ще настане земен рай, само че като огладнеят разбират бързо бързо колко струва дружбата с Русия и колко със Запада. Грузинците постепенно изтрезняват, на ред са украинците.
11
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 14Опитваш се да мислиш или се опипваш ? Ще ти открия една ГОЛЯМА ТАЙНА - освен фащ ипровинцята и ес на тази планета има още 3 континета , като на единия от тях населението ( пазарите - в унисон с напъна ти ) е 50 % .