Богаташите в Русия продължават да подкрепят Путин

Ограничават се в лукса, изпаднали са в "нещо като зимен сън"
30 мар 2015 21:00, Елка Василева
579
Богаташите в Русия продължават да подкрепят Путин
Алиса Крилова дава интервю на Ройтерс. Снимка: Reuters

Руската манекенка Алиса Крилова отмени поръчката си за последния модел Мерцедес, прекара Нова година в Москва, а не на ски в Алпите, и сега наема руски персонал, а не чужденци.

Някогашната победителка в конкурсите за красота Мисис Русия и Мисис Свят е сред най-богатите хора в Русия, но дори тя и много от богатите й приятели усещат въздействието на икономическата криза, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Изпаднали в "нещо като зимен сън", те избягват бляскавите празненства и орязват разходите, за да компенсират част от милионите, загубени в резултат на отслабването на рублата и понижението на фондовия пазар.

Наложената умереност обаче все още не кара свръхбогатите да напускат Русия или да се настройват срещу президента Владимир Путин, който разпалва патриотизма по време на украинската криза и призовава бизнесмените да донесат парите си в родината, за да бъде подсилена позицията на Русия в най-тежкото противопоставяне със Запада от Студената война.

Разположила се върху златно канапе в хола на новопостроения си апартамент в Москва, 32-годишната Крилова се разграничава от своите сънародници, които се втурнаха да купуват телевизори, хладилници и елда - известен основен продукт, когато рублата се срина през декември, а магазините още не бяха променили цените си, за да компенсират това.

"Какво е моето виждане ли? Аз съм спокойна, що се отнася до кризата, нищо наистина ужасно не се е случило. Да, разбира се, ние не заминахме на почивка тази година, защото прецених, че няма смисъл да плащаме три пъти повече", каза Крилова, която заради своята съвършена красота присъства на кориците на множество модни списания.

"Затова решихме да почиваме в Москва и Санкт Петербург и ходихме по музеи, театри, навсякъде, и прекарахме чудесно времето си. Беше велико да отидем на Червения площад да видим коледното дърво и мисля, че беше също толкова хубаво, колкото ходенето на ски в Австрия или Франция", каза тя.

Именно на такова отношение разчита Путин.

Откакто дойде на власт през 2000 г., бившият шпионин от КГБ опитомява влиятелните бизнесмени - или олигарси - в страната, които през 90-те години на 20-и век използваха своя контрол върху руската икономика, за да упражняват влияние върху политиката и неговия предшественик Борис Елцин.

След като върна под държавен контрол "националните шампиони", както ги нарича той, в енергийния сектор, Путин направи сделка с частните собственици от големия бизнес – ако сте верни и стоите извън политиката, можете да запазите авоарите си

Това е сделка, която до голяма степен се спазва, въпреки че рублата се срина от миналото лято с 40 процента спрямо долара, а икономиката е отслабена от падането на световните цени на петрола и западните икономически санкции заради Украйна.

Лоялност

Бившият сътрудник на Путин Константин Костин, който сега оглавява Фонда за развитие на гражданското общество, каза, че някои хора от бизнеселита на Русия несъмнено страдат от кризата.

"Някой може да е недоволен, но не мисля, че това е толкова широко разпространено", заяви той. "Мисля, че те са лоялни, що се отнася до политическата им преданост", каза Костин.

По-рано този месец Путин отново призова водещите бизнесмени да върнат в Русия своите пари от офшорни сметки, преди, както предположи той, Западът да е прекъснал потоците при евентуални по-нататъшни санкции заради Украйна.

"Така той ясно заяви - вие имате достатъчно, за да поддържате висок стандарт на живот, затова, моля ви, върнете всичко в Русия, за да можем да вдигнем на крака нашата страна", каза Крилова.

Тя заяви, че е омъжена за "успешен бизнесмен", но отказа да разкрие кой е той, и че всичките й авоари са в Русия, както и повечето от тези на съпруга й.

Крилова, която се обявява за патриот и иска да "остави нещо" на следващото поколение, все още обича да отскача до Франция и други западноевропейски страни, където да прекарва продължително време през почивните дни, наслаждавайки се на френски и италиански сирена, чийто внос е забранен от Русия като ответна мярка на санкциите.

Руските богаташи обаче си стоят предимно у дома, докато се уверят, че имат сигурен план Б.

Директорът на луксозно списание Алексей Ковал каза, че някои бизнесмени са разработили "план за евакуация", в случай че изпаднат в немилост.

"Мисля, че повечето бизнесмени, които по някакъв начин може да имат от какво да се страхуват, отдавна са приготвили свободни летища и са задействали планове за бърза емиграция или, не да си Боже, евакуация на техните семейства", каза Ковал, който е оперативен директор на изданието "Сити мегазин", предлагащо съвети за начин на живот и инвестиции на "успешни хора" в главните руски градове.

Междувременно някои компании, занимаващи се с луксозни стоки, макар да изчисляват каква ще е цената от изпадането на Русия в рецесия, също разчитат на това руските богаташи да останат още известно време.

Елитната бижутерска компания "Булгари" съобщи, че ще отвори своя първи магазин за изделия само с нейната марка в Русия през октомври, а американският автомобилен производител "Дженерал мотърс" каза, че затваря руския си завод, за да се съсредоточи върху луксозни коли - сектор, който до голяма степен устоява на кризата. Те обаче ще трябва да се съобразяват с един елит, който става "по-умерен" в навиците си да харчи пари.

"Никой не иска да се фука и всички чакат. Когато имаше паника, криза, спекулация, средната класа се втурна да вземе скътаните си пари и започна да купува всичко", каза Крилова.

"Тези, които са над средната класа и още по-високо, се намират в нещо като зимен сън", заяви тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разлика от нашият *** президент Плевнюлиев дето се борел с олигарсите а той самият бил честен предприемач с няколко офшорни сметки и няколко немного големи хотелчета в ГЪРЦИЯ КАТЕРИНИ , БАНЯ БАНСКО И ЧЕРНОМОРЕЦ Пътин е уважаван и от богатите и от бедните а *** е един послушко който е подритван от Бойко
218
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 355Тези дето ги хващам от време на време са от типа - тази седмица стана това - коментирайте. И след това става една говорилня и водещия на предаването не знае на къде ще се отправи дискусията. Имало е толкова сухи обсъждания, но е имало случаи когато съм хълцал от смях.
217
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобихе хе путинов опонент в шоу по руска телевизия! Те му задават правилните въпроси, той им дава правилните отговори! Всички са щастливи! Това сигурно е нов начин за спускане на опорни точки - ала кашпировски
216
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 350Чух го като признание на един от опонентите на Путинови представиртел в едно от ток шоутата по руските канали. "Добре сте направили това, но управление ала соц икономика е пагубно за бизнеса) Е да де ама само управление ала соц икономика може бързо да инвестира в първоначално скъпо производство за импортно заместване най-малкото във военната свера. Производството може дори и в началото да е на загуба.
215
9
 
26
 
! Отговори
Спас преди 9 години
И час по-скоро, ВЪН ОТ НАТО!!!!!!!
214
10
 
25
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Браво!!! И с тях и без тях, Русия е богата и велика!!!!! Все пак, добре е да има и такива, даващи пример на родолюбие!!!! Ние да си гледаме каква каша е при нас и да се борим да ни приемат, там, от където взеха вече да бягат-ЕС!!!!:)
213
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобихе хе умнико, това дето им казал путин и това дето те му казали в опорните точки от руското посолство ли го прочете? Или в пенционерския клуб се говори...
212
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 346.За6тото е фалирала Европа та даде 300 милиярда на Гърця.Те 6тесе насочат и към Русия да видим Путин колко 6те им даде.6те видим.Европа е красива и цъфти а Русиия по пъти6тата не вижда6ли как карат.Като аборигени.Неси бил на запада сигорно та за туи говори6 глупости.
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 346абе ти чете ли това дето си написал!!! Пулна безсмислица !
210
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но един несее върнал със милиярдите от запада.Руската пропагандна ма6ина никога не спи.Там се пла6та наи стра6но.Това го крепи гн Путин.Всичко муе рухнало но пропагандата.
209
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаниелАма при тях работи някак си правосъдната система ...Даниелчо ...а при нас сме в зимен сън от както влезнахме в ЕС .....вкарват в затвора и ги изкарват след 1 месец ...Ес ни хвърлят по някоя субсидия...а после ни глобяват за неправилно изпълнени договори ...и така вече 8 години ....народа се изнесе и в България останаха 4,5 милиона....
208
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Даниел 342Значи до колкото знам Бизнеса да няма връзка с политиката е нещото което измислиха в РФ срещу олигарсите. Естествено не пряко богаташите ще влияят. Но за това трябва много повече пари и мноого повече време. И пак остава възможността политиците да измъдрят нещо трето.Та значи Губернатори хванти с мед по пръстите и Бизнесмени лобиращи или подкупващи политици с радост се взимат от ФСБ на прицел а и Бюджета получава финансова инжекция.
207
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бедните е ясно , че го подкрепят, сега го подкрепят и богатите - наша *** обаче не го подкрепя, - тя не е рубладжйка - ами доларджийка....
206
9
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До БобиИнтересно, за това ли вкара в пандиза 2 руски богаташи, собственици на нефтени компании ? После ги пусна, но им прибра компаниите и парите. В Русия правосъдната система работи по интересен начин определено.
205
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До DiDi 338Изглежда и ти говориш едно към кесим. Вземи ток шоута по големите руски медии и послушай какво казват политици, бизнесмени и разни малко или много учени глави.Критики кум Путин и неговата политика има и са казани в такъв формат че ако в БГ или Запада подобно нещо се допусне ще има скандали и зеаведени дела за обида и клевета.
204
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DiDiми боза е я - *** я е преписвала все пак....
203
10
 
6
 
! Отговори
DiDi преди 9 години
Тази статия е пълна боза. В България само за 45 години при "Любимия бай Тошо", всички се научиха да се застраховат, за щяло и нещяло с думите "...както мъдро отбелязва др. Живков". В Русия, всеки преди даже да се научи да чете това му е набито в канчето - Батушката е винаги прав. Та това е държава, която всеоще не е излязла от феодализма и тази държава успя у нас да втълпи това на хората. Я си представете какво е там. "Товариш Сталин въй болшой учонъй ..."
202
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 336Отдавна това не е така в Русия умнико. Значи когато Путин реши да подчини олигарсите той какво им каза. Или ще сте в политиката и ще сте умерено богати(нещо като Жириновски) или ще сте баснословно богати акоимате добри мениджъри и съветници, но няма да сте в политиката. Порошенко има мултимилионен бизнес в Русия. Плаща ли си руските данъци - Да. Самия той прави ли политически гадости на РФ в международен план - ДА. Но той е изряден по РФ законодателство в Русия и никой не го пипа
201
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия (както и в Бг) основен източник на богатството е властта! Богатия винаги е с властта! Който е против властта престава да е богат или изобщо престава да е... Проблем е, че това богатство трябва да консумира и демонстрира навън, което пък е все по-трудно с курса на изолационизъм! Кофти работа - като всички руски работи...
200
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Чета постовете и се подхилквам. Руската пропаганда. След като има руска пропаганда значи има и Американска и западна пропаганда.Да погледнем - Путин е лош защото Русия прави каквото си иска (западна пропаганда)САЩ искат Русия да прави каквото и кажат но им пречи Путин който настоява за суверенитед(руска пропаганда)Е и в двата случая фактите са САЩ искат да са отгоре, но Русия не се дава.Путин АНЕКСИРА Крим (запад)Крим се сапси от Украйна запалена от САЩ и след референдум влезе в РФ(русия)