Българинът щастлив, но много мрънкащ

Парадокс: Не сме обаче най-нещастните в Европа
31 мар 2015 19:31,
69
Българинът щастлив, но много мрънкащ
Снимка: Reuters, архив

Българският "парадокс" е, че сме неудовлетворени, но щастливи. Удовлетвореността се доминира от материалния свят, докато щастието - от вътрешния ни свят. Именно това разграничение често не се прави.

Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева, която, заедно със свои колеги, подготвя книга, посветена на щастието, с различни изследвания.

Голяма част от проучванията, които изследователите са направили, е с цел да намерят отговор на въпроса какво е щастието и какво е то за българина.

Българинът се чувства добре, когато е здрав - той и близките му, радва се на любов и семейна хармония, добри приятели, възможност за пътуване и разнообразие. Щастието е в самите нас, в нематериалния свят, е изводът на психолога.

Заключенията са на базата на отговори, давани от самите участници в анкетите, които са помолени да напишат кои 5 думи свързват с щастието, кои 5 - с удовлетвореността от живота и кои 5 - с благополучието си. Оказва се, че емоциите, усещанията, природата, красотата около нас се определят като свързани с чувството за щастие.

Ако попитаме един българин "Как си?" най-вероятният отговор би бил "Горе-долу". Ако го попитаме "Доволен ли си", ще чуем "Не". На въпроса обаче "Мислиш ли, че си щастлив" повече от половината отговарят с "Да", вероятно поради водещите за щастието категории - здраве, любов, семейство, красотата около нас, коментира доц. Бакрачева.

Според нея в редица изследвания, в които българите се определят като едни от най-нещастните в Европа, а дори и в света, става дума за неуточнени термини. Ние сме най-неудовлетворени, но не и най-нещастни.

"Съумяваме да запазим щастието в себе си и, когато българинът определя какво го прави щастлив, използва думи като здраве, любов, семейство, пътуване и много други, между които никъде не се намесва материалният фактор", отбелязва психологът.

Ако искаме да се чувстваме по-щастливи, е добре да си го позволим

Удовлетвореността е пряко свързана с начина ни на живот и това, с което разполагаме. Определяме къде сме и колко сме "успели" спрямо това каква е кариерата ни и с какви възможности сме, казва психологът. Тя забелязва известна разлика в нагласите на поколенията, която се дължи предимно на факта, че младите още не са събрали толкова разочарования и негативизъм.

Според проучване хората под 30 години в много по-висок процент отговарят, че биха участвали и че участват в доброволчески инициативи, включително свързани с почистване, работа с хора със специални нужди и разделно събиране на отпадъци, в сравнение с тези над 30.

По отношение на щастието обаче не се установяват особени различия между младите и възрастните. Обяснението е, че в различни периоди от живота си имаме различни цели и приоритети, но винаги имаме нещо, за което мечтаем и което смятаме за важно.

Ако искаме да се чувстваме по-щастливи, е добре да си го позволим, е "рецептата" за щастие, която дава психологът. Когато се отдадем много на мисли, обикновено те вземат негативен оттенък. В такива случаи е добре да обърнем внимание на сетивата и емоциите си. Най-добър ефект дава, когато си оставяме свободно време, всеки ден, да "нахраним" всички сетива - усещането на вкуса на храната, на водата, удоволствието от среща с приятели, ходенето пеша навън, особено през пролетта, когато всичко се събужда за живот.

"Малките неща са тези, които ни карат да се чувстваме живи, тук и сега, и нивото на щастието автоматично се повишава", е съветът на доц. Маргарита Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо куца редакцията на тази статия!
36
0
 
6
 
! Отговори
elisk преди 9 години
Българинът не може да бъде никога щастлив в държавата, наречена България! Тук се налага геноцид спрямо народа....до пълно изтребление!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ли е прието вече - да ни будалкат колко ни е хубаво и как сме щастливи?Наследниците на Гьобелс, добре обучени от западните пропагандатори, вече ще ни промиват мозъка как ни е много хубаво, но чудно защо нещо не сме доволни и мрънкаме?!?
34
2
 
5
 
! Отговори
Гойко преди 9 години
Бате Бойко бие без упойка...
33
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Що ни занимавате с глупости?Че някаква написала нещо.Големи трици.
32
3
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Много съм щястлив ама мрънкам? Защото работя като улав 9 часа само 6 дни в седмицата, защото получавам минимална работна заплата без осигуровки, защото заплатата я получавам след 34 месеца закъснение / ако я получа/,защото живея с една щастливка, като мен, и не смеем да сключим брак,защото хукнах по земите европейски, че там дават щогоде хубави пари, защото след 46 години трудов стаж ме пенсионираха на 64 години с 220 лв. пенсия.. Абе, мрънкам! НО , иначе съм щастлив..МЛОООГУУУУУУ
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина е щастлив,защото все още намира щастието в старите семейни ценности-семейство,деца,приятели.И се моли да не се разболее,защото тогава става страшно-няма пари,няма лекапства,няма живот-тогава как да помогне психическата нагласа?Че парите не са всичко е вярно,но трябва да стигатн за покриване на жизнено важни неща,така че не миразвивайте теории кака,въпреки че живеем в ***,всичко ни било ок,само ние по навик си мрънкаме
30
2
 
8
 
! Отговори
идиот преди 9 години
не съм съгласен със твърдението че българина е щастлив напротив той е много нещастен най вече защото съдиите в българия са недосегаеми и не им се търси сметка за нищо съдят за тоя дето даде най много пари а обикновения беден българин става по беден от тези вандалщини и после бил щастлив
29
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Най нещастни са евреите. Те притежават света с парите, правителствата и армиите му, но това ги прави нещастни - написано е на лицата им, както непрекъснато се стремят да го крият. Това е вечното им проклятие от което няма излизане. А защо - нали всичко си е тяхно? А защото не е за тях, откраднато, те разбират добре, когато на хората е зле, все си разчистват сметките с някои. Освен това проклятието е и жестоко, - понятия добре, щастие, удовлетвореност да не говорим духовност са все човешки, чужди
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е по-нещастен, украинците ли?
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бареков обяви, че заедно с ГЕРБ организирали протестите ДАНСwithme"Българите са МЕГА *** парчета.Лакоми престъпници стават политици (ББ,Бюреков и т.н.) за да ЯЗДЯТ простият *** атой блее ли блее.
26
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Велика нация сме българите. Една от най-старите държави в Европа. Просто трябва да го осъзнаем и да се обединим. Всичко в името на България. Стига сме се оставяли да ни разцепват.България над всичко!
25
4
 
17
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
българина е щастлив защо минималната заплата в българия е цели 360лв бруто или 300лв чисто
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм щастлива, удовлетворена и немрънкаща българка. Не, не съм на стимуланти от никакъв вид, не ми е уреден живота финансово или други потенциални причини. Просто се старая да живея нормално и да се обграждам с интелигентни хора. В България все още има такива. Много са ми неприятни обобщенията и клишетата от всякакъв род.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VIARVAI NA BORISOV I NA NEBETO SHTE TE OCAKVAT STO DEVSTVENIZI-OT 5 -20 GODINI
22
12
 
8
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Абе просто червено *** , като не харесвате Борисов и ГЕРБ , защо напуснахте властта позорно . Да бяхте си стояли с ДПС и Атака и сега нямаше да се пънете да плюете Борисов , а щяхте да сте на власт . И в края на краищата щом сме го докарали Борисов да е два пъти Премиер значи няма по свестен от него .
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да - забравих. Щастлива е баба ми. С 190 лева пенсия. Тя не го мисли. Като свършат, ще ми звънне, ще й дам. Най-големия й проблем е днеска да не забрави да си премери кръвното, да си пие хапчето и да не изтърве сериала. Ей това е щастлив човек...
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дръжте се. Сега ще ви набиват в главите, че сте щастливи с по 200 евро заплати :)Като българина почне масово да не се притеснява за сметката си за ток/вода/парно и спре да си смята на ум колко ще похарчи за храна днес, притеснявайки се да не е много - тогава може да почнете да ми говорите, че има някаква база, за евентуално развитие на някакво ниво щастие в далечното бъдеще...Сега - не.
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът е щастлив и затова щастливо емигрира ...
18
1
 
8
 
! Отговори
Александър преди 9 години
хахахаххахахахааххахаахах... момент....хаахаххаахахахахаха. Тука колко ли чифта ръце и пръсти са смукани докато се получи "това" Че ще ми говорят и в 3то лице даже, алооо вие не сте ли Българи от редакцията?