Кайма, сапун, цигански расизъм. Ко? Не!

Проблем има, но очите са затворени
Обновена: 31 мар 2015 16:52 | 31 мар 2015 15:30, Александър Попов
264
Кайма, сапун, цигански расизъм. Ко? Не!
Снимка: Булфото, архив

Какво още трябва да се случи, че държавата да признае гласно, че в България има цигански проблем. Когато някой заговори за него, е обявяван за расист - дали от парламентарната трибуна, дали от десетките организации за защита на човешките права.

Ромите имат права, но когато става въпрос за задължения, са "пас". Ако някой ги обвини, че не си плащат тока, че има циганска престъпност - това е расизъм.

Вече 25 години се наливат пари за интеграцията им. Имаше ромски десетилетия, стотици хиляди евро целеви помощи за обучение, квалификация и каквото се сетите. И тези пари потъват в нищото без никакъв ефект. Защото има проблем. И този проблем е много ясен - ромите не искат интеграция, искат техните махали, в които думата закон е табу, да са автономни. Не ходят на училище, защото са заети да стават родители. За да могат да взимат помощи от държавата.

В неделя бе излъчен един много показателен репортаж по Нова тв на Миролюба Бенатова в сливенския квартал "Надежда". Който показа, че надежда няма. В ефир се видя какво се получава, когато екипът отива неканен сред ромите.

"Я напуснете квартала, да не взема патлака" - с тази реплика посрещнаха журналистите, които искаха да покажат какво мислят ромите по темата: "Деца раждат деца". Как така някой е дръзнал да влезе в тяхната територия? Територия, на която действат други правила и традиции. Всъщност полицията се отзова веднага на оплакването, че са притеснявани. Независимо, че улиците са обществено място.

В същото време някакви малчугани крещят: "Българите на кайма" и "Българите на сапун". Похвално е, че хората в Сливен внесоха сигнал до прокуратурата, но да сте чули нещо от правозащитните организации? Да не си помислите, че това е расизъм? Не, това са невинни детски реплики, породени от тежкия живот, на който са подложени ромите.

Държавата е виновна, че не им осигурява работа, държавата е виновна, че иска да въведе рестрикции за детските надбавки, българите са виновни, че са расисти. Журналистите са виновни, че им задават въпроса: "Плащате ли си тока?". Притесняват ги, че им се търси сметка защо 11-12-годишни раждат. Съжителството на подобни семейства става с мълчаливото съгласие на родители и власти, които си затварят очите. Иначе на книга е незаконно. Отговорите са им простички, когато става въпрос за раждаемост - "Няма какво друго да правим, пък и държавата ни плаща".

Всъщност плаща цялото общество, защото това е една гноясала рана. И понеже ромите са най-важните избиратели, се затварят очите и никой не иска поне да превърже тази рана. А тя гнои и нищо чудно да доведе до ампутация.

Какво ли ще стане, ако репликите с каймата и сапуна се обърнат в обратна посока? Бъдете сигурни, че куп организации ще се задействат да защитават правата на ромите. Колко пъти например евродепутатът Ангел Джамбазки бе заклеймен като ксенофоб, защото си позволява да дава гласност на проблема?

Разбира се, не бива да се генерализира цялата ромска общност. Има и образовани, има и такива, които си плащат тока. Има и нормални семейства, които дават мило и драго да отгледат добре децата си. Но те не са част от тези затворени махали и квартали, в които вадят патлаци и крещят: "Българите на кайма". Пак с уточнението, че никой не се трогна от този цигански расизъм.

А той може да избие всеки момент и тогава неплащането на тока ще е най-малкият проблем. И бъдете сигурни - Български хелзинкски комитет и сродни организации няма да бъдат на първа линия.

Циганският проблем трябва да бъде решен с промени в законите, но видимо няма воля сред управляващите. Които и да са те. Защото ако няма проблем, няма и пари за решаването му.

По-скоро ще се реши законодателно кърменето в мола, което се оказа далеч по интригуващо като казус от убийството в мола.

Темата е наистина сериозна, трябва обществен дебат без крайности, в които да се чуе гласът на всички засегнати.

Но по-удобно е керванът да си върви, токът да не спира, според ромските разбирания контрацепцията да се смята за зимнина, да си тече държавната издръжка за многодетните майки, защото е традиция. За циганския расизъм и ксенофобия - това е тема табу. И така до следващите избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
1
 
! Отговори
Galia преди 5 години
Защо ромските деца не ходят на училище ли?????????? Аз ще ви отговоря, моят син ходеше на училище, пребиваха го от бой, българчетата, че бил добре облечен, казваха му:" ти, ***, не може да си толкова чист, и така спретнат.... "Дадох, жалба в полицията, медицинско, но.... нищо не се оправи... И беше принуден да напусне училище... Ето защо не ходят на училище. Що се касае до раждаемостта аз призовавам всички ромки:"раждайте!,
87
1
 
0
 
! Отговори
Galia преди 5 години
Александър Попов тази статия е абсолютно не адекватна,, лъжлива и изобщо не вярвам на написаното, ако ще пишете простотии, по-добре изобщо не пишете, че се излагате в очите на ромите и престанете да командвате утробите на ромките, срамота и позар, да се командват утробите, единственно бог, може да командва отробите на ромките, не чувствате ли, че си позволявате много???????????????? Или тук проблема е друг??????? Страх, че ромите ще станем мнозинство??????? Това е най-главният проблем....
86
1
 
2
 
! Отговори
Ellie Ward преди 7 години
Господин Попов, кой ви подкупи, за да напишете тази отвратителна и напълно некомпетентна статия? Или се правите на паднал от друга планета?! В продължение на 26 години, ромите в България са брутално бити, малтретирани, пребивани, убивани и обиждани, без никаква вина, и всички си затварят очите за това. Но когато от Европа решиха да се намесят, това не се харесва. Субсидиите за ромите отиват в други джобове. Когато има расизъм, има и обратен расизъм. Както ги учим, така ще се отнасят с нас.
85
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Братя Българи да притиснем политиците и да направят промяна на изборният закон :ВСЕКИ КОЙТО НЯМА ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЯМА ПРАВО НА ГЛАС
84
6
 
3
 
! Отговори
Ива преди 9 години
Е толкоз време какво ли не ги наричаме и накрая отвръщат.Такъв е живота, рано или късно всичко се връща!
83
1
 
8
 
! Отговори
некойси преди 9 години
Щом няма решение на въпроса ни трябва окончателно решение!
82
4
 
21
 
! Отговори
rasate преди 9 години
С образователен ценз ще се реши проблема.Да гласуваш- минимум 8 клас.Поздрави
81
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAI TAPIQ NAROD SA BALGARITE
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези дето искат да ядат кайма от хора са канибали!Явно у нас са се появили такива.Сега разбирам защо министърът на здравеопазването искаше екипите на спешната помощ да не ходят там без полиция.Ужас,ужас,ужас!!!!!Само това остана-влиза екипа с линейката и изчезва-никаква следа ни от хора,ни от линейка.Господи министъра е бил прав!
79
4
 
24
 
! Отговори
и преди 9 години
Методите за интегриране на бившата Милиция бяха много добри. Просто трябва да се приложат.Я дайте права на полицаите и резултата ще е светкавичен.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Карчо ПеленкинИ нашите сметки са същите плюс измислиците на топлофикация.
77
0
 
7
 
! Отговори
Карчо Пеленкин преди 9 години
До всички коментиращи: Моля елате да ми платите тока! Новата ми сметка е 97лв.
76
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** в България са като богове.Не работят ,не учат не плащат нищо ,но имат право да избират правителство .Това го няма никъде по света.Дойдат ли избори са най-ценения електорат,партиите от тях живеят и чрез тях ни управляват.Докато не се пресече този политически модел ще е все така.Правителството няма файда от умен електорат.
75
2
 
45
 
! Отговори
666 преди 9 години
Поздравления - най-накрая една почти на 100% точна статия, без увъртания и празнодумия. Проблем има и той се нарича *** посредством политическо бездействие, което е наказуемо, също както и умишленото действие!
74
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доста правилна статия !
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През последните години ДПС под сурдинка твърдят, че датата ги обижда, според тях не обединявала, а разделяла гражданите на България. Лютви Местан поиска Националният празник да бъде променен и вместо на Трети март да се чества на 24 май, в Деня на славянската писменост. Аргументите на филолога са, че писмеността може да ни обедини. Историци обаче припомниха на Местан, че в цивилизованите страни винаги националните празници са свързани с политическо събитие.За жалост датата беше превърната в поредния повод за политически нападки ала русофили русофоби.
72
3
 
14
 
! Отговори
Пак до Георги 93 преди 9 години
Ти например, знаеш ли кои са народните представители от твоя район? Кога са приемните им часове и къде изобщо приемат граждани?Правил ли си опит поне веднъж да събереш група съмишленици, да обиколите тези народни представители и да изисквате от тях да внасят конкретни предложения - вие ще дефинирате точно по какви проблеми да са те!Няма значение от коя политическа сила са тези депутати. Щом е станал депутат от твоя район и получават пари за това, той е длъжен ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ ВИ !!!
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв расизъм бе, с братята *** сме от индоевропейската раса!
70
3
 
13
 
! Отговори
До Георги 93 преди 9 години
Ходя по предизборни събрания и изисквам от кандидат депутатите ясно и точно да кажат дали са решили да направят нещо по тези проблеми, ако влязат в парламента. И какво става? Докато кандидатът се чуди какво да каже, неговите партийни поддръжници започват да ми шъткат и шепнешком да ме убеждават, че ако той заяви намерения за мерки срещу ромската наглост и произвол, нямало да влезе в парламента."Нека първо да влезел, пък после ще видим."Ако цялата зала ревне да ме подкрепи, ще е по-друго!
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо като беше толкова хубаво при Тошо ,всички избраха демокрацията при бодигарда му?Не се заяждам,искрено искам някой да анализира този факт.