"Ние" vs. "Те". Битката срещу имигрантите на Острова

Темата за имиграцията е централна преди вота във Великобритания
1 апр 2015 19:31, Екип на Dnes.bg
51
"Ние" vs. "Те". Битката срещу имигрантите на Острова
Снимка: архив, Reuters

Бостън е типичен английски град - старинна църква, традиционни магазини, полски супермаркети, балтийски пекарни.

Ако човек се разходи сред тълпите, излезли в пазарен ден на лов за изгодна покупка, ще забележи, че източноевропейските езици се чуват почти толкова обичайно, колкото и местният линкълншърски акцент, пише Джил Лолес от Асошиейтед прес.

Имиграцията е преобразила Бостън през последното десетилетие. Поне един от осем жители е от Източна Европа, а населението се увеличава двойно по-бързо от националния ръст.

Промяната, която се наблюдава в Бостън, не е уникална, а недоволството от преобразяването на Великобритания променя политическия пейзаж в навечерието на изборите, засилвайки подкрепата за политици аутсайдери, фокусирани върху имиграцията.

Предвид факта, че никоя партия няма убедителна преднина, вотът на 7 май изглежда ще произведе един разединен парламент за една разединена нация.

"Мисля, че чужденците тук станаха прекалено много", каза месарят Найджъл Лот. Клиентите му са почти изцяло от отдавна установилото се английско население на Бостън - малък град с около 65 000 жители, който е дал името си на мегаполиса в американския щат Масачузетс.

"Вече сме на етап "ние" и те", казва Лот. "Не си общуваме".

Съвсем наблизо е "Уест стрийт" - някога западаща търговска улица, сега запълнена с бакалници, магазини за деликатеси и информационни центрове за източноевропейската общност. Рафтовете са отрупани с туршии и рибни консерви. В обявите се предлагат стаи под наем, автомобили на старо и работни места в селското стопанство по нивите около Бостън.

Каролина Медианчевайте, която обслужва клиенти в литовска пекарна, спира за малко работата си, за да отговори на въпроса дали местните жители са дружелюбни.

"Някои", отговаря тя. "Щеше да е по-добре, ако разговаряха с теб и не те гледаха с изражение, което сякаш ти казва: Ти не си от тази страна".

Местният кандидат от Партията за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/ Робин Хънтър-Кларк каза, че Бостън има "огромни социални проблеми".

"Има улици, по които местните хора не минават, защото се чувстват некомфортно", заяви той. "Смятам, че това е лошо. И се дължи на големия брой пришълци в едно малко градче".

ЮКИП, която бързо се разви от пъстра група маргинални десни инакомислещи до сериозна политическа сила, е най-големият печеливш от недоволството на Великобритания от имиграцията.

Партията иска Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, затваряйки вратата за гражданите от ЕС, които понастоящем могат да работят свободно във Великобритания, и да създаде по-рестриктивна имиграционна система, съобразена с нуждите на страната от работна ръка.

ЮКИП отрича да е расистка или ксенофобска партия, но посланията й рядко са деликатни. Вчера партийният лидер Найджъл Фараж представи предизборен плакат, обещаващ съкращаване на имиграцията, който изобразява белите скали на Дувър, снабдени с ескалатори.

ЮКИП твърди, че дава израз на отдавна премълчавани страхове, а според противниците им партията подклажда социално разединение. Така или иначе резултатът е налице. На национално равнище тя е трета в проучванията на общественото мнение и се надява да спечели доста мандати в източната периферия на Англия - в градове като Бостън, където много избиратели се чувстват пренебрегнати от лондонските политици и градските елити.

Букмейкърите сведоха до 50 на 50 шансовете на Хънтър-Кларк - 22-годишен общински съветник, да надвие голямото мнозинство на консерваторите в този избирателен район.

"Хората са гневни, търсят за кого да гласуват и избират ЮКИП", казва той.

Великобритания открай време е страна на имигранти, поглъщайки вълни от хугеноти, евреи, ирландци, хора от Карибите, пакистанци и други. Но през 21 век сеизмичните политически и икономически размествания - глобализацията, икономическата криза и премахването на европейските граници, доведоха до равнища на имиграцията, невиждани повече от век. 

След края на Студената война държавите в ЕС станаха 28 – над два пъти повече. Най-голямото му разширяване бе през 2004 г., когато към него се присъедини група бивши страни от източния блок, включително Полша, Унгария и балтийските държави.

Великобритания бе една от малкото страни в ЕС, които не наложиха временни ограничения за хората от тези нови - и доста по-бедни – членове.

Правителството на Обединеното кралство прогнозираше скромен приток от 13 000 души на година от тези държави. Броят се оказа драматично подценен. Според Националната статистическа служба повече от половин милион души от новоприетите в ЕС през 2004 година страни са се преселили във Великобритания към края на 2013 г.

В големите британски градове източноевропейските водопроводчици, бавачки, компютърни специалисти и бармани са се влели в една сложна икономика и богата мозайка от култури.

В Бостън, разположен в плодороден земеделски район на 200 км северно от Лондон, имигрантите са дошли най-вече, за да берат плодове, зеленчуци и цветя и да работят във фабриките за производство на храни. След това източноевропейските пришълци са отворили свои бизнеси, съживявайки занемарената търговска част на града.

Въпреки че според някои жители имигрантите отнемат работните места от местните, безработицата тук е доста по-ниска от средната за страната.

Но училищата, болниците и жилищният фонд вече не могат да отговорят адекватно на развитието на Бостън - населението му се е увеличило с повече от 10 000 за десетилетие. Някои местни обвиняват имигрантите, че живеят на помощи от държавата – един от лайтмотивите на ЮКИП, както и за всякакви други неща - замърсяване с отпадъци до пиянство.

"Забелязвам, че в момента в много голям брой от социалните жилища живеят източноевропейци", каза Тери Холик, пенсиониран зидар, който подобно на много други мисли да гласува за Партията за независимост на Обединеното кралство. "Дъщеря ми не може да се добере до общинско жилище".

Според критиците на ЮКИП тя предлага опростенчески решения на сложни социални проблеми и не разбира колко взаимно свързани са съвременните икономики.

"Още откакто по тези места има работа на полето, има и имигранти от различни места - от региона, от Ирландия, от Португалия, сега от Източна Европа", казва консервативният кандидат Мат Уорман, който се бори да запази депутатското място в този избирателен район за своята партия. "Хората тук разбират, че имиграцията е сложен проблем".

"Нуждаем се от имиграционна политика, която не насърчава да си въобразяват, че улиците на Бостън са покрити със злато, но и да се погрижим да не убием местната икономика", казва той.

Звучи самоуверено, но възходът на ЮКИП наистина успя да накара много по-големите Консервативна и Лейбъристка партия да заемат отбранителна позиция. Лейбъристкият лидер Ед Милибанд, чиято партия управляваше Великобритания от 1997 до 2010 г., казва, че лейбъристите са "допуснали грешка" по въпроса за имиграцията.

Министър-председателят Дейвид Камерън признава, че не е изпълнил обещанието си да намали нетната имиграция - броят на имигрантите минус емигрантите - до 100 000 души на година.

Политологът от Нотингамския университет Матю Гудуин, който е проследил възхода на ЮКИП, казва, че лейбъристите и консерваторите не са се справили със "социални и културни проблеми" като имиграцията и националното идентичност. В резултат "Партията за независимост на Обединеното кралство сега владее темата за имиграцията".

"Проблемът е, че възможностите на /традиционните/ политически партии по въпроса бяха редуцирани заради свободата на придвижване в Европейския съюз", каза Гудуин. "Политическите партии не искат да привличат вниманието към въпрос, който излага на показ слабите, а не силните им места".

Но макар и да е напълно възможно ЮКИП да победи в Бостън, тя няма да спечели националните избори. Поради мажоритарната избирателна система във Великобритания партията вероятно ще спечели само шепа мандати в най-добрия случай.

Но тя вече промени политическия пейзаж. Под натиска на евроскептични политици Камерън обеща да предизвика референдум със задължителен характер за членството в ЕС, при условие че бъде преизбран.

В своя магазин за месо Лот е разтревожен за бъдещето - и е благодарен на ЮКИП за това, че е направила политическия дебат по-открит.

"Не мисля, че бих им позволил да управляват страната", каза той. "Но те събудиха хората".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Over-Fear преди 9 години
Поредната гадна и долна пропаганда! Аз живея в Лондон и мога да твърдя,че НЕ имигрантите от Източна Европа са проблема на острова. Всички имигранти от източна европа са не повече 3000 000 в цяла Великобритания. А имате ли представа само в Лондон колко са имигрантите и първо поколение дошли от Азия и Африка???? По- важния въпрос е, че тези имигранти най-вече от Африка живеят изцяло на помощи!!!! За Лондон това са милиарди паунда на година разходи да дундуркат същите ***, които си ги имаме в
36
0
 
24
 
! Отговори
Рагнар преди 9 години
На тях не им трябват хора от източна Европа, те няма да им обогатят населението, за истинското обогатяване си трябва повечко роми, араби, пакистанци, индийци и ***..
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко държави разграбиха? На колко държави им разбиха икономиките? На колко държави им унищожиха, производство, фабрики и си натикаха Мак Доналдсите, Кауфландите и т.н.? Не става само да минаваш като торнадо през територията на една определена нация, да я оставиш на нулата и после да се чудиш, защо тази нация иска да дойде да работи на готово в твоята държава, където ти си го направил хубавичко и удобничко, но само за теб. Няма безплатен обяд бозави мои приятели. Сами си го направихте.
34
0
 
18
 
! Отговори
бг франсе преди 9 години
Е то във велика Франция дори министъра на образованието която е жена , е с азиатски произход...да не говорим колко спортисти ТВ водещи и т.н. са с арабски или африкански произход...Французина е в провинцията в малките селища там няма *** и *** ..
33
8
 
1
 
! Отговори
Ot London преди 9 години
Lele kak sa naskachali vsichki nekadarnitsi koito se primiriavat na 500 leva zaplata mesechno. Prdalzhavaite da sanuvate che ste dobre.
32
0
 
19
 
! Отговори
g преди 9 години
ПО ИМИГРАНТИТЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕШ КОЛКО НЕКАДЪРНА И МЪРЗШЕЛИВА Е ЕДНА НАЦИЯ
31
1
 
23
 
! Отговори
ви преди 9 години
Аз няма какво да търся в историята. Англия нямаше да е богата без колониите си, както и пострадалите държави нямаше да са бедни, а населенията им нямаше да бъдат изтребени. Дори да оставим това настрана - Англия беше първа сила до САЩ, когато нахлуха в Афганистан и Пакистан, което е точно онова поколение англичани, които се възмущават на имиграцията. За националисти като теб разбиранията им със сигурност са разбираеми, след като накрая изкара пострадалите и жертвите виновници.
30
6
 
3
 
! Отговори
до ви преди 9 години
поколението англичани, което се възмущава от имиграцията, няма нищо общо с колонизаторите. както и настоящите немци нямат нищо общо с хитлер. така че настроенията им са напълно разбираеми за всеки. по-скоро ти си изключение, защото търсиш някакъв кармичен "баланс" в историята, ама няма да го намериш.
29
0
 
9
 
! Отговори
ви преди 9 години
наркотици от нивите им пак ли бяха ***!? Значи ще им ограбят държавата, ще им избиват населението, ще ги унижат, а тия другите като има ходят в *аната държава, тъй като са им попили всичко в тяхната, вече са ***. А не са ли *** европейците, дето са расата, причинили геноциди във всички континенти за собствените си облаги. Не не са, нали? Те са европейци, културни и първа класа хора. Черните и пакистанците не са хора, ама с техните неща си живеят охолния живот. Продължете да мислете така.
28
3
 
14
 
! Отговори
ви преди 9 години
българите, като например в този сайт. Вие се оказахте по-големи европейци и англичани от самите англичани, бе. Най-големите колонизатори са европейците. Тормозили са всички 5 контиента, ограбили са ги и сега нямат право да недоволстват, защото те са първопричината за бедността на другите и богатството, която притежават. Най-голямото зло, САЩ, е дело на европейците. И как така пакистанците са *** и нисши същества. Като им разглобиха държавата, като свалиха талибаните от власт, като обираха..
27
2
 
14
 
! Отговори
ви преди 9 години
Работих една година в Англия. Отначало в Лондон, където 95% от хората в метрото, бусовете, магазините, строителните обекти и улиците са чужденци. След това почнах работа в един сравнително малък град, където всички с изключение на тия, дето притежаваха малки бизнес обекти са англичани. Много културни и учтиви хора. Останах с впечатление, че не са предубедени към чужденците и не слагат всички под общ знаменател, нещо което е присъщо за България. И със сигурност не отглеждат толкова злоба, колкото
26
8
 
6
 
! Отговори
до бай Иван преди 9 години
"Време е да си развържат кесиите и да инвестират в България."Те това и правят - за последните 7 години (да оставим преди това) България е получила толкова милиарди евро, че българите не могат да броят до толкова.Но ако са очаквали благодарност тез ингилизи, много са сбъркали - *** е ***, но пък алчен и мерси не казва и на майка си!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен24NIKOGA NE ZAVIGDAM NA TOZI,KOITO RABOTI 4 GOD. S GAZA SI,A PRODAVA GENA SI ZA 10 PAUNDA NA INDIIZI I PAKISTANZI.
24
0
 
42
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Скоро официалната религия на острова ще е исляма.За 2014 най-много бебета са кръстени с името Мохамед.Живял съм в Лондон и в моя квартал беше невъзможно да се види англичанин.Само *** и ***.
23
0
 
15
 
! Отговори
пълни глупости преди 9 години
*** истерично селянче от ЮКИП си играе с страховете на хората с цел собствена облага. Как само плюеше по ЕС и как сладко си взима тлъстата заплата в Европарламента, само £79,000годишно плюс едни £42,600за офис разходи плюс тонове облаги.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да напускат ес по бързо, че този ссср номер 2 да се разпада.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лондонстанци не мрънкай те острова е мулти културна държава така,че млъквай те радвай те се на живота.Много вие яд нали някой емигрант да работи като пистач ,но след 2-4 години си стъпва на краката и започва да живее по-добре от вас самите.Гадно ли вие ?
20
4
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
И защо по дяволите " Ние" vs. "Те"? КАТО СМЕ В БЪЛГАРИЯ И СИ ИМАМЕ КИРИЛИЦА ЗАЩО ДА НЕ СЕ НАПИШЕ "НИЕ и ТЕ"?-Ами защото не означава същото! vs. е съкращение на versus, което ознавава срещу, против, а не и, както ти си го представяш! Повече учи и мисли и по-малко пиши!
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имигрантската вълна е като цунами. Няма спасение от нея! Скоро Европа ще бъде превзета без война и задушена. Ще унищожават старините, съществували хилядолетия, ще дойде ред на библиотеките и на всичко, напомнящо за европейската култура и цивилизация. Накъде да бягаме?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Индианците загубиха битката срещу британците. Дано арабите и индийците спечелят и сложат индийски махараджа начело на Обединеното кралство.