Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци

Защо пешеходецът в София трябва да се превръща в лекоатлет?
Обновена: 4 май 2016 16:07 | 2 апр 2015 09:00, Александър Попов
88
Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци
Снимка: Dnes.bg

В началото на годината в столицата се разигра трагедия на столичния булевард "Ситняково", когато лекари бяха прегазени от мотриса. Като една от предпоставките за тежкия инцидент бе светофара пред мол "Сердика" - зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека е недостатъчен, за да бъде премината със спокоен ход.

След случая кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Постоянната комисия по организация и безопасност на движението да направи преглед на продължителността на зелената светлина на пешеходните светофари в София. Целта - да се гарантира безопасността на пешеходците. Датата беше 3 февруари.

Тази седмица в Експериментът на Dnes.bg... ще покажем дали наистина е имало синхронизация, или пак се е действало на парче. Нашият читател Виктор Желязков ни сигнализира, че зелената светлина на светофара на кръстовището на булевардите "Н. Вапцаров" и "Черни връх" е твърде кратка.

"За да пресечеш без да нарушиш правилника трябва да наложиш темпо на спортист. Представете си ако трябва да пресече възрастен човек - ще стигне не повече от средата", пише г-н Желязков.

Решихме да проверим на място, ето и резултата:

Оказа се, че на нормален ход няма как да пресечеш, шофьорите започват да свирят с клаксоните. Трябва ли да стане и тук трагедия, за да се синхронизират всички пешеходни светофари?

За някои хора може това да е маловажен проблем, но в крайна сметка от него ни зависи живота. Дано проявената немърливост не доведе до нов инцидент. Защото оправданията тогава ще бъдат неприемливи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
шофьорка преди 9 години
БРАВО ЗА ЕКСПЕРИМЕНТА!Но все пак има светофар.А отидете в Младост4 на пресечката на Атанас Москов с улицата идваща от Фантастико и към Бизнес парка.Няма повдигната пеш.път.,няма светофар и е голям ужас.Дано направите и там експеримент,та общината да предотврати някой инциденти на това място.Мн.е рисковано,проверете!!!!!
61
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
не гледаме да минем два метра ами да минем първи и възможно най-отпред!!! масово не се използват мигачите!!!! на светофарите си бъркаме в носа вместо да помислим че има още хора отзад и те искат да минат!!! ние си блеееем! грозотия е да видиш камиона наредил се от три светофара в лява лента за завой наляво обаче му звъннал телефона на втория и той решил да мине надясно на третия ако ме разбирате !!! е как да не го препсуваш егоиста смотан! трябва съобразителност!!!
60
0
 
3
 
! Отговори
сб преди 9 години
Светофарите не са само проблем на софиянци! В цялата страна има проблеми с тях! Но на кой му пука? В Пловдив много светофари не излъчват нужната светлина, защото през лятото слънчевата светлина не им разрешава!? Просто няма кой да обърне внимание. Там няма КАТ, пътно управление и община. Същото е и в другите градове на България. Няма желание да се оправят нещата. Друг е въпросът, че част от шофьорите /особено от ромски произход/ и липсата на култура ги прави даже агресивни!
59
0
 
3
 
! Отговори
Смърф преди 9 години
На Опълченска и Кавала пред църквата още по средата и вече е червно!!А миналата седмица на Ботев и Т.Александров даваше,че остават 7секунди на зелено и шаат..стана червено!Е хайде *** и разбери на какъв принцип работят ???
58
2
 
2
 
! Отговори
шашко преди 9 години
Аз така и не разбрах защо наистина има два вида пешеходни пътеки ? И защо изобщо има ?
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква война? Ако се спазва Закона за движение по пътищата, няма да стават никакви инциденти. Ама ние все сме тарикати и гледаме да минеме метър за всичко и навсякъде.
56
2
 
18
 
! Отговори
до флор преди 9 години
Не, България стана страшно място за живеене, защото вината се прехвърля между шофъори и пешеходци, а държавата само държи кочана с глобите и размахва осъдително пръст. И естественно тя е невинна в тази война.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата ни се ръководи от посредствени хора с посредствен професионализъм и неадекватно мислене.Впрочем единствената адекватна мисъл на чиновници,бюрократи,"държавни специалисти" и т.н. е как да си "чопнат"повече пари.Едно време бяхме народ,а сега сме просто тълпа ,ръководена от некадърни чиновници и държавници,които освен това мислят само да задоволят лакомията си за пари.
54
0
 
2
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
Когато имаш непрекъсната линия естествено, че неможе да се пресича там. Незнам в какъв смисъл го казваш? Това не отменя задължението на водачите да пропускат пешеходците на местата, където е разрешено пресичането.
53
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
То тоя светофар е от преди 20 и повече сигурно години или поне 10. Няма никакво значение кой го е построил дори, а и той работи нали? Каква поддръжка търсиш тука hahhhA. Въпроса е да подаваме сигнали за нередностите, за да бъдат отстранени.
52
2
 
7
 
! Отговори
?!@ преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
свети му фара на светофара за вас
50
1
 
20
 
! Отговори
Пешеходка преди 9 години
Аз съм здрав прав човек на средна възраст (45г). Въпреки че бързам, не успявам в рамките на зеленото на светофара да пресека на някои кръстовища в София. Вярно, "от село" съм, но смея да твърдя, че не се разхождам по пешеходната пътека. Направо си бързам. Признайте ,че има проблем и сигнализирайте, където е необходимо. Не си представям възрастните как пресичат.
49
1
 
5
 
! Отговори
ниКОЙ преди 9 години
А кой ги поддържа светофарите ? Да не са приятелите на любчо
48
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Това е добре, ама нали знаеш в пиков час какво се случва без светофари? Всеки се бута и стават катастрофи, тия светофари не са там за красота, а за да направят кръстовищата по-безопасни. Иначе естестено, че без светофари направленията с предимство ще са празни, ама другите дали няма да са 1000 пъти по-зле? Ако визираш само Малинов добре, ама там са важни включванията в Малинов... Все тая то българина разбира от всичко, футбол, политика, жени, светофари, транспорт,само тия пусти закони не разбра!
47
0
 
19
 
! Отговори
Флор преди 9 години
Който твърди, че при някакви условия (каквито и да са) МПС е с предимство пред пешеходците, трябва да си хвърли книжката веднага! Заради такива като вас България е станала страшно място за живеене!
46
0
 
3
 
! Отговори
Христо преди 9 години
До АнонименТова не го открих нито в закона, нито в правилника. Поне в действащите. Не си правих труда да ровя в неща от преди 20 години. В крайна сметка ВСЕКИ е длъжен да знае действащия закон, а не а кара по спомени от времената, когато е държал изпита.
45
0
 
1
 
! Отговори
plamenbv преди 9 години
До 43. И аз имам такъв спомен - от преди няколко месеца. Ти явно си карал по самият Малинов и затова ти се е сторило OK. Аз трябваше да свиял на ляво от Сахаров по Малинов и чаках толкова много, че накрая реших да обиколя през Младост 1A.. :D
44
3
 
5
 
! Отговори
Leo преди 9 години
В този случай авторът на репортажа не е прав. Пешеходецът навлиза на зелен сигнал. В един момент светва червено,но това червено се отнася за тези,които имат намерение да пресичат след него,като ги предупреждава да не навлизат в кръстовището. Тези,които са навлезнали се изтеглят и много ясно се вижда,че на съседната пешеходна пътека свети червено за останалите пешеходци. Все още не свети зелено на автомобилите,идващи от Хладилника. Проблемът е с колите,които правят десен завой, вероятно на жълто.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този феномен не е само в София!