Защо Русия ще изпрати още войски в Централна Азия

"Стратфор": Как Москва ще формира поведението си там
17 апр 2015 15:25, Елка Василева
40
Защо Русия ще изпрати още войски в Централна Азия
Снимка: архив, Reuters

Русия полага съгласувани усилия да увеличи присъствието си във военната област и сигурността в цяла Централна Азия, но не по причините, за които бихте си помислили.

Макар Кремъл да е обезпокоен от опасното разпространение на насилието на ислямистките бунтовници в Афганистан, което е предполагаемият му мотив за разполагане на повече войски, той е много по-разтревожен от това, което смята за навлизане на Китай и Запада в земи, върху които отдавна се простира неговото влияние.

Именно това безпокойство ще формира поведението на Москва в Централна Азия в идните години, пише „Стратфор“.

Централна Азия е играла важна роля при разполагането на руската военна сила от времето на разширяването на Руската империя през 18 и 19 век. През този период Русия създаде там свои военни аванпостове, съревновавайки се с Британската империя за влияние в региона. Към средата на 19 век Русия включи в империята си съвременен Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан и Таджикистан. В началото на 20 век тези страни станаха част от Съветския съюз.

След разпадането на Съветския съюз Русия запази военното си присъствие в Централна Азия и играеше важна роля в регионалните конфликти - като таджикистанската гражданска война от 1992 до 1997 г.

Днес Русия все още има военни бази в Киргизстан и Таджикистан. Казахстан е член на Организацията на Договора за колективна сигурност - военен блок, доминиран от Москва. А макар Узбекистан и Туркменистан да не са членове на блока, те имат важни връзки с Русия във военната област и сигурността чрез оръжейни покупки.

Отдавнашното влияние на Русия във военните дела на Централна Азия обуславя някои от ходовете на тези страни напоследък. На 2 април командирът на руската 201-ва военна база в Таджикистан каза, че Русия ще увеличи броя на разположените там войски от 5900 на 9000 през следващите пет години и ще добави още военно оборудване до 2020 г.

После на 3 април неназован източник от генералния щаб на руските въоръжени сили заяви за в. "Комерсант", че Русия е готова да предостави на Таджикистан военна помощ за 1,2 милиарда долара през следващите няколко години. Съобщено бе също, че руски военни специалисти са били изпратени на 24 март на границата на Туркменистан с Афганистан.

Това още не е потвърдено от туркменистански служители, но според местни медии Ашхабад е поискал руска подкрепа за защита на афганистанската граница.

Официално това развитие е свързвано с растящото безпокойство от това насилието от Афганистан да не се прехвърли и в Централна Азия. Това основателно буди страх у много централноазиатски правителства, след като НАТО и Съединените щати изтеглят силите си от Афганистан. Правителствата в региона са притеснени от увеличаващото се присъствие на бойци в Северен Афганистан, включително на талибаните и Ислямска държава.

Този страх отеква и в Русия. Специалният представител на руския президент Владимир Путин за Афганистан заяви, че бойци на Ислямска държава на север обучават за въоръжена дейност хиляди хора близо до таджикистанската и туркменистанската граница. Срещите на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност обсъждаха този въпрос, а на форума в Душанбе на 1-2 април Таджикистан призова блока да направи повече за противодействие на заплахата.

Въпреки че определено има леко увеличение на извършваните от бойци нападения в Северен Афганистан, няма конкретни доказателства за атаки през границата в централноазиатските държави. Последната голяма регионална вълна от въоръжена дейност в Централна Азия беше през 1999-2001 г., когато Ислямското движение на Узбекистан извърши нападения във Ферганската долина в Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Намесата на САЩ в Афганистан след атаките от 11 септември обаче унищожи голяма част от групировката. После оцелели елементи се разпръснаха из граничния район между Афганистан и Пакистан.

Оттогава в Узбекистан, Таджикистан и Казахстан е имало няколко нападения на ислямистки бойци. Но много от тях бяха свързани с политическата динамика, а не с движението в Афганистан. Възможно е въоръжената дейност в Афганистан да се разпространи и извън тази страна, но засега заплахата е минимална.

Тъй като опасността от разпространяване на ислямисткото насилие от Северен Афганистан все още е сравнително малка, настъплението на Русия към Централна Азия може би се дължи на други мотиви. Москва е в напрегнато противопоставяне със Запада заради Украйна, която е просто арена, на която се води битката за влияние в някогашната съветска периферия.

Централна Азия е друг ключов регион в тази борба. Регионът е богат на нефт и природен газ, които са привлекателни за Европейския съюз в момент, когато той се стреми да разнообрази енергийните си доставки и да сложи край на зависимостта си от Русия. Европа вече настойчиво се опитва да убеди Туркменистан да се присъедини към проекта за транскаспийски тръбопровод.

Съединените щати също са активни в Централна Азия, особено от гледна точка на сигурността. Съединените щати вече не използват централноазиатски военни бази, които бяха логистични центрове за операциите в Афганистан, като военновъздушната база "Кант" в Киргизстан или военновъздушната база "Карши-Ханабад" в Узбекистан.

Но тези бази са оставили своя отпечатък върху региона. Вашингтон продължава да провежда някои операции в областта на сигурността, които включват обучение за борба с наркотиците на Киргизстан и Таджикистан.

Съединените щати също така проявяват интерес да засилят своя ангажимент. Началникът на Централното командване на САЩ генерал Лойд Остин каза, че Съединените щати са готови да осигурят военно оборудване и технологии, за да подкрепят усилията на Туркменистан за обезопасяване на границата му с Афганистан.

Съединените щати също така обявиха през януари, че ще предоставят на Узбекистан повече от 200 устойчиви на мини и защитени против засади автомобили, използвани преди това в Северната разпределителна мрежа на САЩ в Афганистан. Подобни жестове свидетелстват за желанието на САЩ да развиват отношения на по-голямо сътрудничество в сигурността с централноазиатските държави.

Усилията на Москва за експанзия във военната област и сигурността се дължат отчасти на безпокойството й от тези действия на САЩ.

Но Русия не се ограничава до разполагане на военен персонал. Москва разширява обхвата и членството на своя Евразийски съюз, за да включи по-широко сътрудничество по въпроси като граничния контрол. Казахстан вече е член, а Киргизстан скоро ще се присъедини.

Русия увеличи броя на ученията, провеждани от членовете на Организацията на Договора за колективна сигурност. Тя също така призова Узбекистан и Туркменистан към по-голямо сътрудничество с блока за сигурност, макар че и двете страни се колебаят.

Способността на Москва да укрепи позицията си в Централна Азия обаче ще бъде ограничена. Русия има слаба икономика. Много централноазиатски мигранти, които някога работеха в Русия, вече си тръгват и това води до намаляване на паричните преводи от Русия към региона. Западът, особено Съединените щати, ще продължи да има влияние в региона. Китай също ще продължи да прави икономически и енергийни набези.

Междувременно нестабилността в региона вероятно ще се увеличи. И Казахстан, и Узбекистан може скоро да се сблъскат с кризи за наследяването на властта. Освен това има вероятност демографският прираст и съперничеството за водни ресурси да заплашат сигурността в региона. Позицията на Русия в Централна Азия ще бъде поставена на изпитание в идните години. Войнстващият ислямизъм е само една от многото грижи за Москва и централноазиатските правителства.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: русияЦентрална Азия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отбележете с каква скорост ще растат коментарите в тази статия, докато има други международни новини, които не са мръднали по коментираност от 24 часа. Това се дължи на платениет от Кремъл ***, не им отговаряйте - така ще изкарат нормата по-трудно.
24
5
 
0
 
! Отговори
? преди 8 години
ей вие... вониш на простотия. колко рубли ти плащат на месец да дрънкаш тъпотии ???
23
2
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Русия се завръща на световната сцена с гръм и трясък!Ще не ще,Западът ще трябва да приеме тоя факт!Иначе ....
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен.СЕГА ОБУЧАВАТ АМЕРИК. ВОИСКА УКРАИНЦИТЕ.АМЕРИКА НЕМИСЛИ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА И КАК ЧЕ РЕАГИРА РУСНАЦИТЕ.РУСКИЯТ НАРОД ПОСЛЕ 2 МАЙ 2014 Г.ОДЕСАКАТО ЗАПАЛИХА ХОРАТА ЖИВИ НА КУЛИКОВСКО ПОЛЕПУТИН ЗАДЪРЖА РУСКИЯТ НАРОД АКО ПРОДЪЛЖИ ВОИНАТА В ЮГОИСТОЧНА УКРАЙНА АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОИА Е ГОТОВА
21
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май, май, копейкаджиите са заминали да копат на село. Сега ще ги наколадя на партийния секретар
20
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да убиваш жени и деца в Украйне, нека сега непобедимата армия да повоюва
19
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали ви казах, че войната между китай и русия е неизбежна
18
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИДИЛ отдавна предупреди режима в москва, че скоро ще се заеме сериозно с приобщаване на мюсюлбаните в русия и бившите съветски републики
17
0
 
9
 
! Отговори
Rado преди 8 години
Бан Янука ... Много им пука на братушките за икономическите санкции !!! Също колкото им пука или ще ги изплаши, че щял да дой "някой друг" на власт :D... мен също ме притесняват талибаните там, тъй като взимат пари от ЦРУ, за да живеят и най-вероятно ще се наложи да си поразменят по някоя и друга бомба ... накрая руснаците ще изметат земята с тях и готово ... само дано развратните американци не ги нападнат през това време, че тогава ще видите защо политиците ни купуват земя и къщи в Америка ...
16
0
 
5
 
! Отговори
до 17 бан януко преди 8 години
Случайно да не те е поканила в овалния кабинет?
15
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ пускат Афганистан и талибаните за половин година ще ометат Средна Азия от руснаци. Всичко там се крепи на силата на Щатите. База с 5-6 хиляди руснака, това е смешно.
14
32
 
6
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Пак кухи коментари и пак изпускате основното - на Русия ще и се наложи да обгрижва огромен регион с войски, с присъствие, с влияние. Това е още един пирон в ковчега на руската икономика. Войната вече е започнала тя е икономическа и колкото и да се пъне матушка Россия няма да издържи срещу запада (за справка ВСВ). А идва и Хилари...Скоро.
13
1
 
30
 
! Отговори
Архангел преди 8 години
Ако ти си наистина ИВО ИНДЖЕВ, в което дълбоко се съмнявам (защото това LaйО никога не би излязло под своето окакано име), знай, че си жалък! Също като онова с промитата, сякаш топната в белина муцуна, истинкото. Престани да ни тормозиш, ако задачата ти е да дразниш, донякъде успяваш. Но...до време! Когато дойде времето да плащаш!
12
0
 
36
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Голяма статия, голям труд е паднало по създаването й!И какво?Дали някой си помени мнението, че този регион е свързан с вековните интереси на Русия в конкуренцията й с Британия?Сега се появи нов играч - САЩ.Какво мислят, че чрез пропагандна война ще успеят там, където Русия е успяла?На стената пред мен виси великолепна картина, рисувана от съветски полковник - езерото Исик-кул, подарък от един руснак, безумно влюбен в България.Руснаците са ирационално-сантиментални хора, обичат и неблагодарниците
11
1
 
34
 
! Отговори
Rado преди 8 години
До ИВО ИНДЖЕВ ... застреляй се бе *** !!! На кой му пука там за тъпите американци там и за тяхното "СПАСЕНИЕ", хората си живеят добре "под" руското влияние !!!
10
1
 
23
 
! Отговори
Rado преди 8 години
Много ми е забавно като чета такива статии ... това е същото като американците да вземат да идат в Канада, с цел увеличаване на влиянието си там :D
9
18
 
10
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 8 години
колко от тази територия е обитаема?? нещо пак си се размечтал,но забравяш,че пияния Елцин отдавна не е на власт.
8
34
 
3
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 8 години
КАЗАХСТАН Е ПО ГОЛЯМ ОТ АРЖЕНТИНА !!! 2 780 000 Кв.км > 2 754 000 Кв.км..АКО, САЩ, ИСЛЯМСКОТО ВЛИЯНИЕ, КИТАИ ИЛИ ТУРЦИЯ ЗАЕДНО ХВАНАТ КАЗАХИТЕ, КОИТО СА САМО 12 МИЛИОНА, ЩЕ ИЗГОНЯТ РУСИЯ ОТ ТАЗИ МНОГО ВАЖНА ЗЕМЯ ЗАВИНАГИ...ДРУГИТЕ 5 МЛН. ГРАЖДАНИ НА КАЗАХСТАН СА РУСНАЦИ.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще цьфнат василев/а,шоп,странджата,одисей с пенелопа и сльнцето ще се скрие от черните им мисли
6
4
 
35
 
! Отговори
елка прим преди 8 години
глупости статията е пълен буламач. това е руска зона на влияние и се стремят да си я запазят. нормално е. По тия краища цивилизацията е донесена от руснаците и нормално е да си поддържат връзките и влиянието. нормално е да ограничават притока на херинга от Афганистан, защото подкопава демографията на русия и пълни джобовете на ЦРУ. нормално е да създадат отбрана против армията /ИД/ която се финансира от Щатите, саудитите и исраел за нахлуване в Средна Азия. какво чудно има в това?