Назарбаев - от работник в металургията до 5 пъти президент

Съветският апаратчик, който прие капитализма
Обновена: 27 апр 2015 19:42 | 27 апр 2015 19:38,
40
Назарбаев - от работник в металургията до 5 пъти президент
Снимка: БТА

Нурсултан Назарбаев, който за пети пореден път спечели президентските избори в Казахстан, управлява тази бивша съветска република от близо 24 години, налагайки се като цивилизован автократ, чийто основен коз е фактът, че ръководи най-благоденстващата страна в Централна Азия, пише Франс прес в редакционен материал.

"Сигурен съм, че казахстанците ще изберат политика на стабилност, развитие (. . . ) и хармония в нашата страна", заяви 74-годишният лидер в обръщението си към нацията в навечерието на предсрочните избори. Те бяха свикани през февруари заради икономическите "трудности", които преживява Казахстан.

След като свика президентските избори, човекът, когото руският президент Владимир Путин нарече "най-предпазливият" лидер в постсъветското пространство, изчака две седмици, преди да приеме официалното предложение на партията си "Нур отан" да се кандидатира за още един мандат.

Назарбаев, когото подкрепят 91 процента от казахстанците, както показва неотдавнашно социологическо проучване, бе преизбран с 97,7 на сто от гласовете. Този пестелив на усмивки мъж, с кръгло лице и жизнен поглед, започва кариерата си като металургичен работник, преди да се издигне в йерархията на съветски Казахстан и да стане през 1989 г. номер едно - първи секретар на местната комунистическа партия.

Откакто бе избран за пръв път за президент през 1991 г. на избори, в които беше единствен кандидат, Назарбаев държи здраво юздите на властта. През 2011 г. той отхвърли предложение на парламента да организира референдум за това дали да остане президент до 2020 година. Но веднага след това заяви, че е готов да остане безкрайно на власт.

"Готов съм да работя, колкото мога, ако здравословното ми състояние позволява", заяви Назарбаев в обръщение към нацията.

Типичен съветски апаратчик, Назарбаев ръководеше, подобно на много други местни лидери, политическата промяна след разпадането на СССР през 1991 г., когато Казахстан стана независима държава. Той прие капитализма и малко по малко наложи на международната сцена обширната си пустинна република, богата на въглеводороди и руда, обградена от двама гиганти - Русия и Китай.

Въпреки че е критикуван, че не е достатъчно демократичен, Казахстан получи през 2010 г. председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тъй като води "многовекторна" външна политика, както е официалната терминология, Назарбаев успява да поддържа приятелски отношения както с Москва и Пекин, така и с Вашингтон. За тази цел той прагматично използва огромните въглеводородни ресурси на страната, както и петролопроводите й, давайки и на едните, и на другите концесии върху петрола и тръбопроводите, а в същото време заплашвайки с глоби или експроприиране, за да защити интересите на Казахстан.

Резултатът е зрелищен: до 2008 г., когато започна световната криза, замразила икономическите резултати, Казахстан в продължение на десетилетие отчиташе растеж, колебаещ се около 10 процента на годишна база.

В последно време икономическите отношения между Казахстан и Русия, традиционно най-близкия съюзник на Астана, се обтегнаха заради негативните ефекти на западните санкции срещу Москва заради предполагаемата й роля в украинската криза. От Астана, новата столица от 1997 г., Назарбаев направи град с екстравагантна архитектура за милиарди долари, дошли от петрола, и небостъргачи с чудновати форми, пирамида, музей в своя прослава и други архитектурни "странности" - замислени като олицетворение на казахстанския успех.

Носител от 2010 г. на титлата "Водач на нацията" - статут, който му дава пожизнено право да определя основната политическа ориентация на Казахстан, Назарбаев фигурира и в конституцията като съавтор на националния химн.

От 2012 г. Казахстан чества и Деня на първия президент - национален празник, на който се чества първото избиране (на 1 декември 1991 г.) на Назарбаев за президент.

Международни неправителствени организации обаче често критикуват страна заради липсата на демокрация. Някои политически опоненти на Назарбаев умряха при неизяснени обстоятелства, други бяха вкарани в затвора или принудени да заминат в изгнание, а няколко опозиционни медии бяха забранени през последните години, защото бяха обвинени в "екстремизъм". След кървавото потушаване на размириците, избухнали през 2011 г. сред работниците от нефтената промишленост, стачкуващи в град Жанаозен, при което загинаха 14 души, преследванията срещу опозицията само се увеличават.

Въпреки безспорната си популярност Назарбаев никога не е организирал свободни избори, казва ОССЕ. Репутацията му бе опетнена през първото десетилетие на века от корупционен скандал за отдаване на петролни концесии. Заради съдебна процедура, свързана с този "казахгейт", той шест години не можеше да пътува в САЩ.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее.... 97,7 %. Скромен човека. Джуджето на следващите избори в Русия ще вземе 97,8 %.Вилики са и ги обича народа.
19
4
 
3
 
! Отговори
Банкенецо преди 8 години
аналогичен случаи у наше село! един беше тиква па стана началнико на началниците
18
5
 
5
 
! Отговори
Референдум преди 8 години
От ченге - президент +От металург - презедент -
17
4
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
МЪРИ ДАЛИ Е ГЛАСУВАЛ?
16
2
 
2
 
! Отговори
До смешника !!! преди 8 години
Малък си да се сравняваш с мен!!!
15
2
 
2
 
! Отговори
Зовът на дивото!!! преди 8 години
До циникаДо некакъв ***!Не е нощно време бре! На всеки 10 ноември и на рождения му ден-07 09 бре!!!Вече 9 години го правя!!! А ти си *** колкото аз съм лъжец!!!
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана топло, и амебите-коментатори се загърчиха от кеф, че могат да плюят човек, на когото не могат да достигнат сянката дори. Племе мизерно, гнусно и безмозъчно родиха последните 25 години.
13
3
 
5
 
! Отговори
Футуролог преди 8 години
България още се ръководи от комунистите!Няма никаква държавна сигурност и тем подобни глупости!Бойко Борисов цели три години се ебаваше с "милиционерския" фк "Левски"сф,то не беше Лев инс,не беше чудо!И най-много да го освиркат!Левскарите са импотентни като седесарите!Накрая Путин обяви че ГАЗПРОМ ще спонсорира "Левски" вместо ЦСКА и само за месец-два завистливите и алчни червени помиярчета спретнаха февруарския пуч на ГЕРБ като си направиха и ЦСКА-рската БАСТА!ЦСКА ще пада още!Мутрата е злопаме
12
13
 
8
 
! Отговори
Откровение !!! преди 8 години
Назърбаев е същия като тошо от с ПРАВЕЦ!!!Предполагам,че никой от прочелите няма да повярва,но имам възможноста и удоволствието да уринирам върху каменния гроб на тошо от с ПРАВЕЦ !И да ме изтрият от Днес бг-ще си го принтирам и ще го пусна отново!Погребан е в централни софийски гробища-парцел 10-правителствения!!!Не ми пука,че някои от Вас ще ме псуват и проклинат!!! Кеф ми е,че си изпълних една от своите детски закани!Имам клип на смартфон 5 много снимки!Поне 300 души в София са го гледали!!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Борисов от ... преди 8 години
... мутра, премиер. Така е в Евразийския Съюз.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че каква е разликата между нашите "апаратчици", приели капитализЪма. Само дето казахите харесват да имат султан, а българите - "спасител".
9
13
 
4
 
! Отговори
Унищожител преди 8 години
Русия трябва да бъде унищожена!
8
7
 
9
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Това нищо не е . В България бай Тошо с никакво образование и първи овчар в с. Правец беше 35 години Президент или каквото си поискаш , защото Съветския комунизъм го искаше . На това той отговори с предложение България да стане 16 република на СССР . Това е дивашка диктатура , която Европа не знае .
7
5
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Тоя ааа за малко да загуби изборите.И в Казахстан опозицията силна, като в КНДР, Куба,Венецуела и разбира се в .... Русия.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Назарбаев и той като Путин сигурно е милярдер
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че е той. Направи казахстанците богати хора - имат пари да инвестират дори в американската и европейските икономики.
4
1
 
8
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ХА-ХА-ХА... Евразийския съюз е именно идея на Назарбаев, а не на Путин. Това самият Назарбаев го е казвал. (колко е истина вече не знам :)
3
9
 
12
 
! Отговори
Йпсиф преди 8 години
От обикновен кагебист *** стана император!
2
20
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Така е. В Евразийския съюз на Путин по-малките държави благоденстват. В Еврогейския съюз на Обонго - малките държави страдат. Факт !
1
3
 
12
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
"В последно време икономическите отношения между Казахстан и Русия, традиционно най-близкия съюзник на Астана..." - добре де, вчера писахте за филма Президент. Да го бяхте изгледали поне. Там имаше и доста свежо изказване на Назарбаев. Малко от малко поне се интересувайте от това което пишете, а не само да преписвате без да мислите...