Русия не забравя героите си: Трябва да помним!

Спомените за войната още са най-живи в Западна Русия
5 май 2015 19:44, Елка Василева
351
Русия не забравя героите си: Трябва да помним!
Снимка: архив, Reuters

В Псков първи май беше прекрасен пролетен ден. Младежи се пързаляха с ролери или се излежаваха на брега на река Великая.

Но 14-годишният Владимир беше предпочел да прекара деня на почетен пост пред военен мемориал. На всеки 10 минути той и още осем членове на местен патриотичен клуб, облечени в камуфлажни униформи, се сменяха, марширувайки церемониално пред Вечния огън и зенитно оръдие, използвано през 1941 г., когато този град в Северозападна Русия се е отбранявал от нацистите.

"Трябва да помним", заяви Мария Семьонова, учителка, която ръководеше смяната на почетния караул. Една страна трябва да знае героите си."

Седемдесет години след капитулацията на нацистка Германия Москва се готви за най-големите тържества от десетилетия по повод Великата отечествена война, както тя я нарича, с грандиозен парад на Червения площад на 9 май, пише Катрин Хил във в. "Файненшъл таймс".

Извън Русия мнозина гледат на пищните празненства със смесени чувства и опасения, че правителството на Владимир Путин ще използва събитието, за да "докаже" твърденията си, че Русия е подложена на нападки от страна на враждебния Запад.

Но за Москва Денят на победата повече от всяка друга годишнина помага да се обедини руската нация, която полага големи усилия да определи своята идентичност след рухването на Съветския съюз. Повече от 25 милиона съветски граждани са загинали във Втората световна война и почти няма семейство, което да не е засегнато пряко от конфликта.

"Тази победа е единственото нещо, което се приема положително и по което има съгласие", казва Елена Черненко, международен коментатор във вестник "Комерсант".

Спомените за войната са най-живи в Западна Русия, където е бил Източният фронт на Германия. Обширни части от района, простиращ се на няколкостотин километра източно от границата, са били под германска окупация между 1941 и 1944 г. и там са се разиграли едни от най-кървавите сражения.

В Литово, малко селце на около 100 км югоизточно от Псков, група мъже и жени на средна възраст миналата седмица почистиха военния паметник, разказвайки си истории, които са чули от своите родители и деди.

"Това е било страшно място, защото германците са били точно тук", каза жена на име Анастасия, докато освежаваше с бяла боя паметна плоча с имената на загинали съветски войници.

Тя разказва, че в Алтун - имение, изоставено от помешчиците след революцията през 1917 г., е бил местният щаб на германската военна полиция. "Те непрекъснато са преследвали партизаните в гората и съвсем произволно са арестували селяни, обвинявайки ги, че помагат на хората от съпротивата", каза тя.

Днес районът бавно се обезлюдява. Изоставените дървени селски колиби се рушат, а необработваната земя се превръща отново в тресавище. Но неизброимите военни паметници, които са навсякъде, са в безукорно състояние.

Един от тях, в отдалечено мочурище, пази спомена за разстрела на повече от 300 цивилни от германците - само един знак, напомнящ за многото убийства и депортации, извършени в района, както става ясно от отчети на Вермахта и съдебни документи от процеса в Нюрнберг.

На петдесетина километра по-далеч група мъже работеше по разширяването на стар паметник на 2500 съветски войници, загинали на близкия хребет в ожесточено сражение след нахлуването на германците през 1941 г. и отново при отстъплението им. Мъжете издигнаха миниатюрна кремълска стена около няколкото гроба и простичкия бял обелиск.

"Преди това само латвийските войници бяха почитани, но сега добавихме и останалите", каза Камзин Зумабек Зекенули, казахстански служител, който обикаляше мемориалите в района с ван, украсен с официалния символ на Деня на победата - орден и георгиевска лента. "Миналата седмица направихме тук седем нови паметника", заяви той.

Липсата на международно признание за високата цена, платена от Червената армия за ролята й на освободител на Европа, продължава да измъчва руснаците. В допитване на британската компания Ай Си Ем Рисърч за руската държавна медия "Спутник" от миналия месец едва 13 процента от британците, французите и германците вярват, че Червената армия е освободила Европа от фашизма, а 43 процента смятат, че това е направила армията на САЩ.

Макар че този резултат отчасти отразява факта, че освобождението от нацистите е било последвано веднага от налагането на съветски контрол над Централна и Източна Европа, той предизвиква гняв у мнозина в Москва.

Сергей Иванов, шеф на администрацията на президента Путин, изрази миналата седмица опасение, че западните политици "умишлено се опитват да пренапишат историята".

Тази позиция се споделя от редовите руснаци. Г-жа Семьонова разказа на учениците си как дядо й е видял с очите си германски офицер да разстрелва руско момиче, за да сложи край на спора между двама от войниците му кой да получи момичето.

"Дядо ми казваше, че за да е сигурен, че подобни неща ще спрат, е бил готов да се бие до смърт", казва тя. "Това, че ние сега живеем свободно и мирно, е огромна заслуга на неговото поколение и то заслужава нашата почит."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
0
 
! Отговори
Sunny Bee преди 8 години
Добре че поне e имало поне няколко праведни българи, които са се застъпили за евреите и така са спасили поне част от евреите от физическо унищожение,въпреки че и те са ограбени и пратени в трудови лагери,и никой не е бил обезщетен после от семействата им за отнетата им собственост,а като са дошли комунистите на власт дори са осъдили и измъчвали и убили всички които са помагали за спасението на евреи,а сега и комунистите имат наглостта да се хвалят че и те имат заслуга за спасението на евреите.
143
0
 
1
 
! Отговори
Sunny Bee преди 8 години
Трябва да се помни и почита паметта на загиналите в борбата за свободата и живота, но България пак се изложи като не почете паметта на загиналите и за нея руски войници и дори е била на страната на враговете на освободителите си и в двете световни войни-както винаги българите търсят материалната изгода,както от ЕС сега, вместо да изберат морално правилното и доброто, т.е. винаги избират дявола, който ги купува с пари, пред истината, правдата и Бог.
142
7
 
0
 
! Отговори
до 261 преди 8 години
Поклони ли се и пред Лукойл за цените на най скъпите в Европа горива?Поклони ли се и пред Газпром и пред другите руски фирми дето всеки ден ни убиват бавно и безпощадно!Не знам колко са ти платили но хайде стига толкоз вече е 10-ти.За коментар на 10-ти май не се плаща.И по руско време е 10-ти да знаеш не се престаравай!
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон на руснаците, на които дължим свободата си!
140
0
 
8
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Моят баща Георги Божилов е бил доброволец в състава на Първа Българска Армия 29 ямболски пехотен полк.Разказвал ми е за боя на дружина от доброволци срещу германците при Сотин Грабово.Битката е била толкова жестока,че след манлихери,карабини,ножове и лопатки в употреба влизат и собствените зъби.Той така оцелява захапвайки за китката германец,който се опитвал да го прониже с нож.Когато малцина превземат селото германците объркани мислят че,срещу тях се бие голяма част и започват да се предават под строй на полощада.Десетина останали български бойци озверени от срашната загуба на своите другари
139
0
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
До изнервенХайде пък ти ми кажи кога САЩ са воювали директно с/у СССР ? Досега няма някой да е извадил такива исторически данни, така че недей да представяш желаното за истина.
138
1
 
25
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ПОКЛОН ДО ЗЕМЯТА ЗА ВСИЧКИ РУСНАЦИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ДА ИМА ДНЕС МИРНО НЕБЕ !СВАЛЯМ ИМ ШАПКА ЧЕ ЦЕНЯТ ИСТОРИЯТА СИ !ЖАЛКО ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕНАПИСАХА НАШАТА ИСТОРИЯ ЗА ДА Е УДОБНА НА КОЙ ЛИ НЕ И ЗАТОВА НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА.
137
1
 
17
 
! Отговори
s преди 8 години
Ходил съм в изредените, без Япония. Мисълта ми беше, че във военно отношение не са прокопсали... Конкретно и Наполеон и Хитлер са подценили руската зима, безконечния човешки ресурс на страната и не на последно място духа и волята на руснаците. Да се сломи Русия е безсмислено начинание. Загубата в руско-японската война и последващото измъкване от Голямата война са закономерни, но не са водили до капиталуция или пълно военно поражение.
136
12
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
До 257. Пич, ти ходил си в тези държави, които са тръгвали срещу дядо ти Иван - напр. Германия, Франция, САЩ, Япония и др.? Ами те май доста са прокопсали, за разлика от жалката Иванова страна. Нещо ти куца логиката.
135
1
 
12
 
! Отговори
s преди 8 години
Съюзници доколкото поделят Полша. Докато СССР се занимава с Финландия, Хитлер си прави другите планове. Без СССР един бог знае колко още е щяла да се проточи войната. Общо взето Хитлер не е научил един от най-важните уроци на историята - този, който Наполеон е научил на свой гръб. Който е тръгнал срещу дядо Иван, не е прокопсал.
134
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СССР е съюзник на Хитлерова Германия, учете историята русофили
133
3
 
19
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Рус 245Умнико научи си историята. Когато СССР на 2 май приключва с Берлин. Западните съюзници са на стотици километри от немската столица. 4/5 от всички германски войски са се били на източния фронт. Реално 4/5 от войната в Европа е изстрадана от НАРОДИТЕ на СССР.
132
22
 
4
 
! Отговори
Рус преди 8 години
Нищо не помня, а и русите са ми крайно неприятни. ***. добре че е запада, иначе да са ги премазали за месеци. Това го помня!
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен250 А ТИ СИ ШИПТЪР ДУПЕДАВЕЦ
130
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съюзници на Хитлер в окупирането на Полша!
129
38
 
13
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Трябва да помним и руското робство, наред с ромейското и турското. Това трябва да помним!
128
8
 
9
 
! Отговори
Sir Pichuk преди 8 години
А бе а Рибентроп-*** а?
127
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той Наполеон влезе в Москва и какво? Отидоха 600 000, върнаха се в окаян вид 25 000!
126
0
 
24
 
! Отговори
Ролан дьо ла Пуап преди 8 години
Аллоуууу, защо САЩ не подпомогнаха с лендлиз демокрацията Франция и тя да срази Хитлер, а не да бъде прегазена за 20 дни. И то доказано, че френският танк ,,Б'', както и авиацията и артилерията технически не отстъпват на немските.Значи, има нещо което при русите го има, а там някъде е липсвало. Дьо ла Пуап е от Нормандия - Неман.
125
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисей =ДПС по време на гласуването на арменския геноцид в българското НС! Не почита невинните жертви, както и двадесет годишният Альоша, който падна по пътя към Берлин! За да могат днес подобни одисеовци да *** на воля.