Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага

Сталин лично е благодарил, разказва синът на един от героите
Обновена: 6 май 2015 08:35 | 5 май 2015 22:00, Елка Василева
394
Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага
Снимка: архив, Reuters

Преди 70 години – на 1 май 1945 г. над Райхстага е издигнато Знамето на победата. Как се е случило това разказва Александър Сянов – син на героя на Съветския съюз Иля Сянов, чиято рота е прочиствала пътя на знаменосците в Райхстага, цитиран от РИА Новости.

„Баща ми често си спомняше как са превзели Райхстага: когато идваше някой негов приятел или той отиваше на среща. Спомняше си основните кулминационни моменти“, разказва Александър Сянов.

По думите му непосредствено преди превземането на Райхстага – на 29 април 1945 г., е бил превзет домът на Химлер, където е било разположено министерството на вътрешните работи. Вечерта в мазето на сградата при Иля Сянов отишъл командирът на тяхната 150-а дивизия Василий Шатилов и го назначил за командир на щурмова рота №1. Тя е наброявала само 83 бойци, допълнили са я до 122 души, сред които са били разузнавачите на Сянов Михаил Егоров и Мелитон Кантария. Също там на Сянов командирът на дивизията връчил знаме №5. Москва е била утвърдила само девет такива знамена, но само това, което бъде издигнато на Райхстага, ще бъде Знамето на победата.

„На 30-и сутринта те тръгнали да щурмуват Райхстага от мазето на сградата, в която е бил домът на Химлер. От дома на Химлер до Райхстага е имало точно 360 метра. Но този площад е бил отчаяно защитаван: бил е бомбардиран от самолети, обстрелван, и картечници, и автомати, и гранати е имало. Баща ми казваше, че тези 360 метра са били танцът на смъртта“, спомня си синът Сянов.

Преди ротата на Сянов четири други роти са били разбити на този площад. Щурмът е започнал в 8 часа, но едва следобед бойците успели да стигнат до Райхстага.

„Тук има една неистина. Баща ми е доложил: „Нахлухме в Райхстага, часът е 14.25. Знамето е с нас“. Някой обаче доложил нагоре, че знамето е над Райхстага. И така е и останало в историята, че знамето е било издигнато в 14.25 ч. Но всъщност не е така“, уточнява Сянов.

Знамето на победата е било закрепено с колани

Ожесточените боеве продължили и вътре в Райхстага, който се защитавал от отлично подготвени германски части. Съветските бойци са имали за задача да стигнат до покрива. Сянов буквално е трябвало да прочиства стълбището до покрива.

„В крайна сметка те стигнали до покрива някъде около 21.30 ч. Били са четирима: Егоров, Кантария, лейтенант Берест и баща ми. В 10 часа Егоров и Кантария се качили на купола, който е бил напълно изпочупен, стъклен, дебел, стъкла вече не е имало, стърчали само останки. Което представлявало голяма сложност“, разказва Сянов младши.

Той си спомня, че лично е виждал раните на Кантария, които той получил при щурма на купола на Райхстага. Аз съм свидетел как в Москва на 40-годишнината от победата Кантария си свали ризата и показа как ръцете му от раменете до дланите са били изпорязани от купола, казва Сянов.

Знамето е било закрепено от лейтенант Берест и Сянов. Те свалили коланите си от панталоните и с тях здраво завързали знамето.

Цената на този последен бой за ротата на Сянов бил животът на 84 души.

Още на 2 май Сянов трябва да отиде като парламентьор на преговори за капитулацията на берлинския гарнизон. След това се е чудил как е успял да се върне жив оттам.

Сталин лично е благодарил

На 20 юни 1945 г. Сянов е получил заповед да изпрати Знамето на победата на Парада на победата. Самолетът със знамето излетял от берлинското летище, съпроводен от четири изтребителя. Но над Полща самолетите били подложени на обстрел.

В Москва знамето е било предадено на комендантската рота още на летището. А на групата на Сянов заповядали „да се приведат в ред за важна среща“. Помолили ги да изчакат в красива голяма зала.

„Те не помнят колко точно са седели там. Двойната врата се отворила и влязъл Сталин. Той се приближил до всеки от тях, както си седели. Те скочили, застанали „Мирно“. Той стиснал ръката на всекиго, всекиго прегърнал, след това направил три стъпки назад, сложил ръка на сърцето си, поклонил се ниско и казал: „Благодаря ви, синове“. Естествено, това не може да се забрави, те си го спомняха“, разказва синът на Сянов.

По думите му на Парада на победата неговият баща се е намирал на трибуната за гости на мавзолея, а след парада бил поканен на знаменития сталински банкет в Кремъл в Георгиевската зала.

„Там имало две дълги маси. На първата на челното място седял Сталин. Седми отляво седял баща ми, а по-нататък седели генерали и дори маршали“, с гордост си спомня Сянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
1
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Те свалили коланите си от панталоните и с тях здраво завързали знамето.
222
8
 
11
 
! Отговори
:) преди 8 години
СеСеСеРе е на "бунището на историята",както казваше Рейгън,а Русия следва своя път колкото и да лаят кучетата.
221
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много *** статия
220
2
 
18
 
! Отговори
do Боби преди 8 години
Пардон, исках да кажа: стига с този ДИАБОЛИЗЪМ.Т.е. за едните (запада) може, за другите (славяните) не!Ръчкат ги руснаците, нападат ги, после... били агресивни задето се отбраняват и погонват агресорите - там откъдето са дошли! Ами какво очакват? Накрая им нахлузиха и революцията; точно когато са били най-бързорастящата икономика в света и бвп-то им е било 22% от световното - пак да ги "спрат" много да не растат и напредват.
219
4
 
25
 
! Отговори
do Боби преди 8 години
Разширяването на Русия винаги, повтарям ВИНАГИ е предшествано от агресия отвън!Например руско-турските войни започват когато Сюлейман 1 решава да завзема Астрахан. През 1787 Отоманците отново обявяват война. Войните им продължават 241 години. Не е за учудване че, победителят става по-голям и се разширява!Ами каква работа са имали Британската и Френска Империи да се бият в Крим заедно с турците? Какво общо имат с този регион и каква им е работата да "спират" Русия която се отбранява, при положение че те самите са се разпрострели на няколко континента? Хайде стига с този дуализъм!
218
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 318 продКримската война е опит да се спре руското напредване на Юг от великите сили. Руснаците губят войната но не и Крим. Тогава стават 2 много важни неща - 1. стандартизация на ВПК на Русия което я прави много по-силна и Парния двигател.огава Мурманск става основния порт за търговия с Европа и след това е Румъния с нейните нови ЖП линии. По времето на освободителната война Русия губи интерес към завземането на Босфора. Това е пагубно за Българската национална идея.
217
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 318АБЕ ХОРА ЩО НЕ СИ НАУЧИТЕ ИСТОРИЯТА А???Гогат свършват завоевателните походи на изток Руската империя се изправя пред следния проблем. КАК ДА ТЪРГУВА С ЕВРОПА?През Балтика не може Дания и Холандия я спират. Ако има там Война терена е ужасен а и са християни.През Босфора не може заради Турция. Но Турция е слаба страна а и терена е подходящ и плодороден. За това се водят десетки войни с превес на Русия.На запад не може Архи врага Полша е там и Блатата на Умерената Румъния.
216
7
 
17
 
! Отговори
Do Шоп преди 8 години
Историята на Русия е изтъкана от войни в които е била нападана отвън! Не ми казвай че, тя е дала на Наполеон идеята да завзема пирамидите и света; че, е искала Турция и запада да я превземат. Защото поне една от рускотурските войни си е Световна: Англия Германия Италия Франция и Турция заедно, срещу Русия!И освобождението на Б-я ли е агресия?Да, Русия не започва войни, тя само ги завършва!Любовта и войната не са еднакви, освен ако не си садомазохист.
215
23
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До До РУСИЯ Е АГРЕСОР!Русия не започва войни но винаги ги завършва-------------- Това са глупости, за война, както и за любов трябват двама души. Русия винаги е била инициатор и основен подпалвач - това е, защото по принцип са догонващи и винаги се опитват да подменят международният ред, установен преди това от другите велики сили. Това е било така и по времето на Наполеон, и през ПСВ, и и с Хитлер. Останалите по-малки войни са си чисто грабителски, поради разликата в категориите.
214
9
 
15
 
! Отговори
ПОП преди 8 години
ДО РУСИЯ Е АГРЕСОРКогато българите водят борба срещо са агресори?Крим ,също води борба за освобождение от Украина.
213
31
 
12
 
! Отговори
от СВ преди 8 години
жалки рубладжии
212
11
 
58
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Вечна слава на героите!
211
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истински герои !
210
22
 
69
 
! Отговори
Истината преди 8 години
До АнонименРУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!!!
209
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влеченията му към силния пол и найвече предпочитанията му към русокоси момчета са широко коментирани в двора. Дворецът е силно скандализиран от влечението му към неговия шофьор Вайх. Той го среща при посещението на една немска делегация от депутати в Чамкория. Именно там той хвърля око на красивия синеок вестовой на немския военен аташе ген. фон Масов. Младежът често посещавал княза, а не след дълго е взет на служба в двореца като четец на немските вестници. През 1909 година той вече е шофьор на монарха, но освен това изпълнява и ролята на куриер, секретар, докато накрая започва да вл
208
2
 
4
 
! Отговори
Демокрация ЦБ преди 8 години
И вечно труд тежък и пот непрестанни,и пак оскудия и дни окаянни.И чупи се воля и дух под хомотана нужди в дълбока нощ гасне живота:ни луч от съзнанье под покрива нищи!Човекът словесни паднал е до скота.
207
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно в Полша са били толкова радостни, че се намират под сталинския ботуш...Така е, сравни полският герой генерал Рокосовски - произход шляхтич и демокрадичните *** лех Валенса и папата Войтила. Джуджета и великани. Рокосовски действително е репресиран - в ЧК му избиват зъбите и трошат ребрата. Не издава никой. Сталин оценява това.
206
8
 
59
 
! Отговори
До РУСИЯ Е АГРЕСОР! преди 8 години
Агресор са нарича страна която започва война! От многото войни които е водила, само две са които Русия първа е започнала: Афганистан (след американския преврат) и една от Руско-Финландските войни, когато превантивно първа е въвела армията си. "Русия не започва войни но винаги ги завършва" - така гласи поговорката. Когато обаче ги завършва, преследва агресора до леговището му! затова е станала толкова голяма;)
205
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми е бил доброволец, на 23 години. Партизанин, от малък стрелял с флоберка по пчелояди. Убива с ловджийска пушка два глигана - с два патрона. Германски снайпер , качен на дърво, стреля в гърба на нашите. Баща ми го сваля с първия изстрел, после ми казва - младо момче, русо, сини очи. Убитият не си затваря очите. Баща ми му бе тъжно и 50 години по-късно.
204
38
 
10
 
! Отговори
До 299 преди 8 години
Очевидно и ти, и баща ти сте изгладени червени мозъци. А как точно твоя баща е заставал мирно пред Сталин, след като той през цялото време се е криел в дупката си, си остава мистерия. Поклон пред всички унищожили човекоунищожителните червени режими!