"Без будилник": Каякингът – най-веселата отборна работа

Да яхваме каяците и да плаваме в сините води на Гърция
8 май 2015 19:05,
4

Снимка: Extreme Adventure

Днес в "Без будилник" ще ви заведем в чистите и морски води на Гърция около остров Диапорос. Как ще стигнем? Яхнали каяк, с приятен партньор и добро настроение.

Пляс отляво, пляс отдясно. Само още малко и ще стигнем да онзи красив пясъчен залив, където водата е светлосиня, а по дъното се виждат непознати морски обитатели. Ще акостираме на сушата, ще опънем кърпите и ще влезем във водата... а все още е само май.

Ако искате да опитате нещо различно и да се откъснете за малко от цивилизацията, организираният каякинг в морето е много добро решение. Необходим ви е само верен другар или любяща половинка, за да заплавате с двуместната лодка в открито море. Преди да се впуснете в това изживяване не ви трябва никаква предварителна физическа подготовка. Организаторите осигуряват екипировката и лодките, а от вас се иска само желание за гребане и работа в екип.

Най-доброто място да се пробвате за първи път в плаването с каяк е в морето. Там водата е спокойна, няма почти никакви препятствия и ще можете да свикнете с двуместната лодка. Това е добър старт, който ще ви подготви за по-екстремния каякинг в реки и бързи води.

Остров Диапорос се намира на Халкидики между втория и третия ръкав (Ситония и Атон) на полуострова. Диапорос е близо и до гръцкото село Вурвуру. Там можете да опънете палатки в къмпинг "Реа", за да се откъснете от градската среда.

Макар да спите под открито небе, в къмпинга са осигурени всички нормални условия за пребиваване срещу 7-9 евро - има тоалетни, бани с топла вода, течаща вода в близост до почти всяка палатка. Различното от вкъщи са песните край лагерния огън вечер и нощувката под звездите.

На сутринта след закуска започва и същинското приключение - чака ви обиколка на острова с каяците и почивки на красиви лагуни, скрити в морето. След кратък инструктаж се намествате в лодките, грабвате двулопатковите гребла и се оттласквате от сушата. Нека плаването започне сега!

"Без будилник": Каякингът – най-веселата отборна работа

Каякът се управлява най-вече от този, който седи отзад. На тази позиция обикновено е по-тежкият от двамата в лодката. Отзад има и педали, които контролират руля и задават посоката на лодката. Тези педали обаче само подпомагат маневрите, които се контролират най-вече с греблата. Едно от най-трудните неща за усвояване са завоите надясно и наляво. Човек трябва да свикне, че като загребе от лявата страна на лодката, тя тръгва надясно и обратното.

Важно е и лодката да се движи в права линия, защото плаването на зиг-заг е изморително за гребците. За да се постигне това обаче е необходим синхрон между двамата и ритмично едновременно гребане.

Заблуда е, че каякингът е тежко и изморително занимание. Не е нужно да гребете силно, за да се движи лодката. Равномерното и синхронно гребане хем не изморява толкова много, хем кара лодката да се движи в темпо.

В организираните групи за каякинг има много двойки, които искат да опитат нещо ново. Каякингът обаче често се превръща в предизвикателство за връзката и е много добър тест дали двамата могат да бъдат един отбор. Често възникват спорове кой е виновен, когато някоя маневра не се получи. Обикновено мъжете обвиняват жените, защото ги смятат за "слабото звено". В общия случай обаче те са отговорни, защото те седят отзад, а от тази позиция се управлява лодката.

Веднъж когато се преодолеят тези спречквания и лодката влезе в правилния курс, настъпва момент на удовлетворение и идва чувството за добре свършена отборна работа. А това е най-важното в плаването с каяк в открито море!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако на някой хобито му е,каквото е моето, с каяк да обикаля язовирите в бг ,особено ако е от пловдивския край-да ми се обади-0899 93 10 07
1
0
 
3
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Миналото лято бях с тази компания на каякинг около остров Амулиани. Много приятно преживяване. Организаторите са точни и коректни. Пак ще отида, струва си.