Албанците превземат Македония не със сила, а с пари

Сръбски печат: Те масово купуват къщи и апартаменти
13 май 2015 21:10, Елка Василева
267
Албанците превземат Македония не със сила, а с пари
Снимка: архив, Булфото

В Куманово, където в събота и неделя се водеха сражения, животът се нормализира. Македонците, сърбите и албанците са се върнали към ежедневните си занимания. Магазините работят, ресторантите и кафенетата са пълни, пише сръбският вестник "Вечерне новости".

За случилото се преди дни се говори навсякъде. Макар че всеки има своя теория за причините, довели до сраженията между полицията и терористите, никой не желае публично да говори за това. Страхуват се от евентуални проблеми, тъй като не е "моментът да се изказват мнения" в тази мултиетническа среда, пише изданието.

"Македонците и сърбите са едно и също, има смесени бракове и ние православните се държим заедно", разказва жена от Куманово, омъжена за сърбин.

"От другата страна са албанците. Те имат много пари, по-силни са икономически и купувайки недвижими имоти, полека идват в части на града, в които преди живееха македонци и сърби", казва жената.

Запознати със ситуацията разказват, че през последните петнайсетина години, купувайки къщи, апартаменти и други недвижими имоти, албанците "завоюват" Западна Македония, където вече са мнозинство. Мишена първо са били Тетово, Гостивар, Кичево и Струга, а постепенно през последните години тази тенденция се е разпростряла и в северната част на страната и по-специално в Куманово.

Принципът е известен, той беше приложен в Косово и частично в Южна Сърбия – в Буяновац и Прешево. Сила не се използва, но примамливите, почти "неприлични" предложения накараха сърбите и македонците да продават къщите си, пише изданието.

Преди петнайсетина години се даваха нереални суми за стари къщички в Куманово, които новите собственици разрушаваха и на мястото строяха внушителни къщи. Икономическата криза повлия и цените на къщите на неалбанското население в западната част на Куманово падат. Според мнозина обаче последните събития ще дадат нов тласък на покупко-продажбите.

„Преди къща от 300 квадрата се продаваше за половин милион евро, особено в частта на града, която е от пазара към „Дива населба“, разказва Верица Дивчевска /56 г./. Сега е различно, защото предлагат много по-малко пари, но всички, които продадоха старите си къщи, си купиха апартаменти или къщи в районите, в които живеят православни“.

Първото впечатление след една разходка в Куманово е, че това е град, който расте и в който се строи. Има много големи и скъпи строежи. Строят се жилищни сгради и заведения, като собствениците са албанци. Икономически те са доминиращи, макар че са само 20% от населението.

Сърбинът Никола Милкович /22 г./ е дошъл преди шест години с майка си Добрила и сестра си Йована от Прешево, Южна Сърбия. Не може да повярва, че сега всичко се повтаря.

„Престрелките ни припомниха за всичко, което преживяхме на двайсетина километра оттук – казва Никола. - Ние сме от петте хиляди жители на Куманово, които се самоопределят като сърби. Като цяло имаме някакви права, но се чувства някакво напрежение, което води към етническо разделение на града“.

„Никой не ни гони оттук, но отиваме там, където всички са „наши“. Всеки отива при своите и това е нормално“, казва Анджа Стояновска. Тя не иска да повярва, че някой от нейните съседи има връзка с терористите, но все пак е решила да продаде къщата си, защото е заобиколена от албанци.

Любиша Илиевски, служител в местната власт, казва, че никой не забранява на македонците или сърбите да купят къща, но проблемът е, че нямат пари.

„С две деца и майка ми живеем от от моята заплата от 300 евро. Деля къщата с брат си и не планираме да продаваме засега, защото няма да можем да осигурим покрив над главата в кварталите Зелени рид, Райкова къща /Карпош/, Търговски център“, казва Илиевски.

За ръста на цените на недвижимите имоти влияе и фактът, че много хора от Куманово, от всички националности, са работили или още работят в американските военни бази в Афганистан и Ирак. Средната заплата в икономиката и публичния сектор в града е между 200 и 400 евро, а с такива доходи рядко някой може да си позволи недвижим имот. Средната цена на квадратен метър е от 500 до 700 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Николай Колев преди 8 години
Вижте само какъв е бизнеса на Хашим Тачи и ще разберете какво и защо се случва.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До LyuboТака описания сценарий се прилага на семейството ми в момента. Тук, в България!Един ром в чужбина презрително ми каза - "за теб, само психо тормоз" - оказа се, че съм проучена до 9-то коляно. Приятелите на този ром се движеха с английски говорящи чичковци, видимо с военно минало.Понеже психотормоза им не се оказа ефективен там, като си дойдох, го продължиха и тук.Човечетата в Бг идея си нямат как ги работи Големия брат. Поединично и групово. Обединява около "красиви" каузи.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12345ТАКА Е!Спонсорират ги арабски държави с едничката цел, да се настанят трайно в Европа и да са им задължени!Вече ясно се вижда края на Европа, такава, каквато я знаем.Духовния упадък може да се преодолее единствено с лично осъзнаване и ЛИЧНА работа на духовно ниво. Пропуснато е времето за създаване на мощни организации, които да бранят нашата идентичност.В затворена общност като нашата Всичко различно се подлага на осмиване (не съмнение) и е невъзможно развитие.
97
5
 
3
 
! Отговори
Крум преди 8 години
От времето когато Фома предаде скиптъра на Патриарха Евтимий на Иван Грозни изтече много вода. Там се настани Зоя Палеолог и Руската царска фамилия се нарече Романови. Оттогава насам вярата в Дядо Иван само ни е предавала. Няма го Иван и вярата ни погубва. Затова дедите ни се бориха за църковна самостоятелност и затова има Български Великден!
96
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма не прощава. Хване ли те веднъж, умиране има, отърване няма! Докараха я Албанците да имат повече пари от тях. Да слугуват на рашките и техните маши Сърбите.
95
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 8 години
Ami nie ste si vzemem vsi hko sus sila stom nozbe sus pari
94
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме, че кранчето умишлено е в София, а се затриват прекрасни български градове. А самата София е бунище - сигурно най-мръсния град на континента. Цените космически по нашите стандарти. Хората са принудени да търсят работа в столицата, че другаде няма и да продавят имоти каквито има за да си купят панелния клозет за живуркане. Дедите ни с кръв са бранили земята си, сега шепа *** я продадоха. Трябва да се осъзнаем. Вярата винаги ни е спасявала. Дано и този път поВярваме!
93
10
 
25
 
! Отговори
бг преди 8 години
Подготвя се ислямизация на Европа режисирана от САЩ.
92
1
 
1
 
! Отговори
Браво на 130 преди 8 години
а не на 131, сгреших по-долу.
91
11
 
17
 
! Отговори
Браво на 131 преди 8 години
Прав е, само с ОБЕДИНЕИЕ на ПРАВОСЛАВИЕТО може да се справим с ислямизацията.По отделно балканските православни държави сме постепенно превзети, както е било през 14 век, спомнете си историята с враждата между отделните български и балкански царства. Българи, Сърби, Македонци - да се обединим ! Общо сме много християни. Разделението ни е в полза на исляма. Мислете напред, а не в стари исторически категории.
90
4
 
18
 
! Отговори
до 134 преди 8 години
Много си ограничен с мисленето си, че сме голяма нация. Сами ни чака същото бъдеще като на македонците. Само ЗАЕДНО обединени всички ПРАВОСЛАВНИ може да избегнем поражението. Затова трябва да се подкрепяме българим сърби, македонци, руснаци...
89
4
 
28
 
! Отговори
V.Sunday Michael преди 8 години
Това се случва и в България. Големи родолюбци, дето стоят прави на 2 юни, продават земите си на турците, за да могат отрочетата да отидат в София или още по-зле в чужбина. Как се развиват в Хасково, Кърджали и т.н.? Градинки, паркове, игрища... Инвестират се турски пари. Обаче няма нищо безплатно. Очаквам след време да се чудим какво ни дойде до главата проста... Колко е хубаво да целуваш нечий гнусен ***, но да имаш това което искаш!!!
88
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление, това е обща тенденция за Балканите. Македонците хитруваха, слушаха сърбите, сега са в безизходица, никой няма да ги защити. Албанците ще превземат земите им дори само с високата си раждаемост. След това ще дойде ред на принудителното изгонване на християните и т.н. Изпитана практика, която западните политици подкрепяха. Сега се изплашиха след атентатите във Франция и в Англия, но няма накъде! Каквото сам си направиш...
87
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи някои вече смятат че със Сърбите сме едно. Толкова години промивка на мозъка. Византийците си знаят работата. Някои в България даже обичат Руснаците. Не напразно България е със затихващи функции. Горкият Паисий. Труда му е заминал напразно.
86
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в България е така.Особено в смесените региони.Масово се строят кооперации и чакат обитателите си.Кои---сещайте се.
85
3
 
27
 
! Отговори
Lyubo преди 8 години
Това е само етап в превземането. Следващият етап /за който не иска да си продаде имота/ е постоянен терор над него и семейството му. Накрая човека продава всичко на безценица само и само да си спаси семейството. Това се случи вече в Косово - ще се случи и в Македония. Това племе може и трябва да се спре само със сила. Дано нашите управляващи да мислят стратегически иначе ние сме следващата цел на шиптърите!
84
4
 
28
 
! Отговори
читател преди 8 години
Над 35000 македонци са получили българско гражданство. Груевски, също.Десетки хиляди чакат.Няма такава страна Македония, няма такъв език, няма такава култура. Всичко е фалш създаден от Тито.Нещастниците, дето се самоопределиха като наследници на Александър Велики и Филип Мак. скоро ще изчезнат. Остават шиптари и албанци.
83
7
 
27
 
! Отговори
nekanen gost преди 8 години
Abe bratja B'lgari?????Abe manete se vece ednas od Srbite,abe neli gledate deka muslimanite ne okupiraa i vo Makedonija i vo Bugarija a vie Srbija pa Srbite...Abe manete se od istorijata-nema lek,tuku ajde da se splotime zaedno so Srbite i da udrime po islamot...pa neli sooedenieto pravi silata?
82
6
 
22
 
! Отговори
BG преди 8 години
Нима у нас не тече същия процес , исляма бавно и сигурно ни поглъща...
81
5
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
П.п. все пак Сърбия постигна частично целите си. До себе си няма обединена България в реални граници. В Македония ги научиха че ако искат да си запазят местенцата трЕбва да слушкат и да ритат срещу нас. Найгубещи са България и българите най-напред в Македония, а после и в свободна "България".За съжаление сърбите (и най-вече Тито беше подценил) албанците. Те се развиват. Освен това не си мислете, че всички албанци са мюсюлмани и фанатизирани като тези в Косово и Македония. Тито ги направи такива.