"Без будилник": С рокля и кецове на бала – пак ще сте модерни

Съвети за облеклото, прическата, грима и аксесоарите на абитуриентите
Обновена: 14 май 2015 15:30 | 14 май 2015 15:30, Анисия Иванова
30

Снимка: Булфото

Тази седмица "Без будилник" е за младите хора, които завършват училище и с трепет очакват абитуриентския си бал. Тази година баловете ще са едни от най-изисканите откъм модни тенденции. Дизайнерите са сътворили елегантни, ефирни и дори романтични тоалети, с които младите дами да подчертаят красотата си. Наред с това тюл, дантела, меки цветове, камъни и перли – ще са част от избора на абитуриентките. Интересни идеи има и за младежите. Пред Dnes.bg моделиерът и гримьор Десислава Рогачева обобщи идеите в пролетната мода и даде практични съвети към завършващите за това как да изглеждат елегантни в нощта на бала си.

За младите момичета най-елегантни ще са дългите рокли с цепка. Тя може да е на едното бедро или отпред, роклята може да е тясна, подчертаваща красотата на момичето или разкроена и падаща свободно надолу.

Роклите могат да бъдат и от две части. Пола и късо бюстие са едни от най-носените тоалети от известните личности в последните месеци и независимо от типа пола, права и подчертаваща извивките на тялото, или със слоеве тюл, този тоалет е небрежно елегантен, каза моделиерът.

За момичетата, които все още мислят в "розово", дизайнерите предоставят роклята тип принцеса, но тази година тя е лека, ефирна и леко обемна. При късите рокли също ще има слоеве тюл и ще са за принцесите, които искат да танцуват до зори. Елегантността в късите рокли ще е за момичетата, избрали дантелените. Те са по тялото и чудесно подчертават дълги крака, каза Рогачева.

Деколтетата са важна част при избора на рокля. Актуални са няколко вида - сърцевидното, дълбокото, затвореното, деколте тип огърлица, както и роклите с една презрамка, разказа моделиерът. По-голямата част от роклите са обсипани с елегантни камъчета и перли, така декорирани роклите се превръщат като допълнение към аксесоарите. За аксесоарите е важно да се спазва мотото на Коко Шанел: "Преди да изляза махам едно бижу".

Тенденцията тази година е по-малко да се набляга на бижутата, препоръча експертът. Обеци и гривна, или колие и пръстен са напълно достатъчни да предадат нужния блясък на визията.

Бляскавата визия обаче е нищо без подходящата прическа, която трябва да се подбере според вида на деколтето, съветва Рогачева.

Роклята със сърцевидно деколте и тази без презрамки ще подхождат с пусната свободно коса. Тя може да е с леки, модерни за сезона къдрици. За избралите роклите с едно рамо косите могат да са вързани на странична долна опашка, падаща върху голото рамо. Една елегантна плитка също ще е добър избор.

При дълбокото деколте косата може да се прибере в горната част, а надолу да е свободна в дължината си, така се отваря лицето и прави една изискана линия към деколтето надолу, допълва моделиерът.

Високото деколте изисква прибрана коса, но не е нужно тя да е стегната или прекалено строга. Хубава опашка или небрежен кок, оттук-оттам може да се остави някой падащ кичур. Всичко това ще е идеалното решение за този вид рокли. Аксесоари в косите винаги могат да се добавят. Тази пролет абитуриентките могат да сложат венец с нежни цветя или брошка с камъни, но отново трябва да се съобразят с роклята, категорична е тя.

Роклята и косата заедно с грима трябва да са взаимно свързани, да се допълват, за да създадат цялостната визия, казва Рогачева. Пролетните тенденции в грима ще са валидни изцяло и за абитуриентската нощ.

Когато косата е вързана, спокойно можем да наблегнем на очите, а устните леко да се подчертаят. При спусната коса е достатъчно очите да са с леки кафяви сенки и елегантни изкуствени мигли, тогава може да наблегнем на устните с по-дръзко червило. Розовото и лилавото ще са най-предпочитани от гримьорите, а очната линия в нейните вариации отиват на всяко око и на всяка една прическа. За веждите Рогачева съветва те да се оставят по-плътни, тогава лицата изглеждат по-млади, това което целим да подчертаем на бала.

В нощта на бала не трябва да се подминават и аксесоарите.

Телефонът ще е важна част от облеклото на абитуриентките и може да се остави на показ през цялото време. Като идея за него моделиерът предлага той да е поставен в малко калъфче, с лека украса. Малката чантичка, в която трябва да влезе най-важното, също ще е сред важните аксесоари. Парти-чантичка или парти-портмоне, което е пригодено за документи и пари, от едната страна, а телефонът от другата ще е много удобно дори в празничната нощ.

И още един съвет от моделиера - в миналото останаха времената, когато чантичката трябваше да е в тон с обувките. Момичетата днес трябва да съчетаят чантата с роклята и маникюра. При маникюра новото е, че той вече не е като цвета на устните. Той е изискан, елегантен, набляга се на късите нокти в естествени нюанси или на разновидностите на френския маникюр, допълва Рогачева.

Обувките тази година ще допълват роклята и ще са един красив завършек.

Бежовите обувки, издължаващи визуално краката, са сигурен избор тази година за младите момичета. Друга идея за бала са цветните обувки, съветва моделиерът. Те акцентират върху себе си, допълват визията и ще се радват на голямо внимание. Най-смели ще са момичетата с къси рокли, които са се спрели на елегантни летни боти с висок ток.

За съжаление младежите много често биват забравяни в модните съвети и тенденции, казва моделиерът.

Тази година за бала към костюмите на момчетата вече има по-голямо внимание - вталени са и подчертават мъжката физика, ръкавите на саката са стеснени в края, както и крачолите на панталоните, за да не се получава нагъване, когато се опират в обувките, разяснява моделиерът.

Обувките са повече заоблени и са небрежно елегантни, мокасините с пълна сила се съчетават с елегантния костюм, а тези които искат да сложат кецове или маратонки няма да са гледани с лошо око, смята експертът.
И още един интересен детайл откриваме в повечето дизайнерски колекции тази година - забелязва се липсата на чорапи и глезенът е гол. Или пък чорапите са шарени и цветни. За нашите абитуриенти се надяваме да имат чорап, тип терлик, все пак, кой би сложил затворена обувка на бос крак, пита Рогачева? Ризата е вталена и къса, точно толкова, колкото да бъде подпъхната в панталона.

Пред момчетата винаги стои въпросът вратовръзка или папийонка. Ако е по-ексцентричен младежът, папийонката ще допълни визията, ако досега не е носил вратовръзка, може и изцяло да се откаже от този вид аксесоар. При добър избор на костюм и добре закопчана риза, вратовръзката е по желание. Желаещите все пак да сложат вратовръзка, нека да изберат тънкия и едноцветен вариант, е съветът на експерта.

Аксесоарите при мъжете се свеждат до часовник и евентуално обеци (който е с продупчени уши), но един хубав часовник е напълно достатъчен. Рогачева съветва момчетата да не ползват аксесоари като гривни, пръстени и верижки.

"Оставете ги за дамите да подчертават женската си красота", каза тя. Аксесоар към костюма и то с много добър акцент е кърпичката във външния джоб на сакото.

А за прическите при младежите - те са небрежно стилизирани.

Много къса отзад коса, преливаща във все по-дълга нагоре към скалпа и така оформена, че все едно вятър я е развял и оставил в тази форма, предлага ексепертът. Напоследък все по-често се заговори за брадата и много мъже захвърлиха самобръсначките, леко набола брада е приемлива за младите хора, обемна и дълга брада - не, категорична е гримьорката.

И най-важното за абитуриентския бал е младите хора да се облекат така, че да бъдат себе си, да се чувстват свободно в дрехите си и да се харесват, убедена е Рогачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 25Нищо не си разбрал от коментар 22.
22
1
 
3
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Krasivi sa!Da vyrtiat na volia i da pochvat s lubov!Uspex v zivota!!!
21
6
 
3
 
! Отговори
Не ви ли омръзна преди 8 години
да злобеете на тема"абитуриенти"?Тази линия беше подета още през соца. Комунистите се умираха от яд, че големи групи хора, макар и най-младите, масово и заедно, заявяваха своята индивидуалност, а също и че на такъв бал, на новобранска вечер и на сватба нямаше как да забранят на българите да демонстрират, че желаят да живеят охолно, да имат светски живот и да се веселят.Съвсем друг е въпросът, че, в зависимост от културата на отделните лица,подобни поводи ставаха демонстрация на кич и щуротии
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В *** баловете и сватбите са се превърнали в панаир на избиване на комплекси, селяния и простотия.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СарказъмНе оправдавай селяндурщината си с имагинерни за теб пониятия ! Чалга-абитюрентите са ориенталци, американчи , руснаци, но не и европейци.
18
6
 
3
 
! Отговори
Сарказъм преди 8 години
Аз съм безкрайно горд с европейските и западни ценности, които обществото ни усвоява!
17
0
 
0
 
! Отговори
Кики преди 8 години
За номер 11
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... а броенето до 12 ?????????
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете децата си сами да си ловят рибата, не им я давайте наготово ;)
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изглежда сме бая тъпо племе, след като след завършване на "средното" се избичва некъв мега селски купон, в името на това, че мъката с ученето е приключила! А това с изхвърлянето като на мокър песък е друга тема.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"абитюрент"..." више"...
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са важни роклята и кецовете, важен е кючека от кас'тофона!
11
0
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До 11 АнонименДа разбираме ли, че дрехите и/с парите на родителите /твойте пари/ ще красят детето ти, а не детето ти ще краси дрехата, м?
10
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е то - който няма парички му идват някакви философски мисли да оправдава неспособността си да осигури най-доброто на детето.Аз още февруари съм запазил най-добрата лимузина, която може да се намери Хамър H4. Пратих щерката миналия месец с двете и най-добри приятелки в Лондон да си поръчат рокли и всичко необходимо. Като завърши съм и подготвил изненада: ауди q8, а вие купете на децата си кецове от Илиенци и им казвайте, че са стилни и секси.
9
1
 
8
 
! Отговори
До Ив: преди 8 години
Мисля, че богатия татко е напълно наясно с това.Що се отнася до работата на 16 - ти знаеш ли за каква работа могат да ги вземат 16 годишните моимчета?? Аз ще ти кажа - сервитьорки и продавачки. И искаш ли да ти кажа колко лесно се злоупотребява в нашата страна с такива деца и от работодатели и от клиенти.Така че не ми ги сравнявай със щатите, защото там малко от малко си възпитават и пазят децата
8
0
 
3
 
! Отговори
до Ив: преди 8 години
Къде сравняваш условията навън със условията тук? Законите също не ти дават повече от 4 часа дневно до 18, а заплащането да не говорим. Повярвай ми има доста младежи, които искат и да учат и работят, като ценят парите, но просто условията не го позволяват. Със 400-500 лева заплата АКО живееш сам как ще си позволиш нещо повече от оцеляване?
7
4
 
7
 
! Отговори
Ив преди 8 години
До богат таткоДобре правиш, но щеше да е още по-добре ако от по=малка се е учила да пази и цени парите. В чужбина повечето младежи на по 16 години вече бачкат и на училище ходят, често и по квартири се бутат, обаче узряват по-бързо. Нашите деца в Бг ги глезим безкрайно много, което обаче ги осакатява.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аре ве колеги, поне се научете как се пише и произнася тази дума: абитУриент. Стига с тая селщина абитюрент. Тотална грешка/ерър/ошибка е!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали ви е правило впечатление, но по сайтовете с обяви е пълно с такива на бални рокли втора употреба. Даже това звучи смешно, защото повечето момичета носят роклята за няколко часа в нощта на бала, но вече не се води нова. А идващите нови поколения момичета може да са бедни, но са закърмени с изкривена гордост и предпочитат да си купят нова рокля (нищо, че са подобни модели, а разликата е цената). На кого е нужно всичко това? И какво толкова празнуваме?!
4
4
 
21
 
! Отговори
богат татко преди 8 години
Дъщеря ми, иначе пълна отличничка догодина ще е абитюрентка. Заявил съм и, че всички разходи по нея след навършване на 18 години да ги приема като безлихвен кредит. Да си прави сметките ! Разточителен бал струва колкото разходите за добро више образование и т.н.т. Така ще проверя дали съм успял или съм се провалил като родител. Надявам се да съм успял.