Многоженството в Чечения: Традиция или произвол

В кавказката република съществува институцията "временни жени"
18 май 2015 22:10, Елка Василева
158
Многоженството в Чечения: Традиция или произвол
Луиза (Хеде) Гойлабиева и Нажуд Гучигов. Снимка: БТА

В Чечения няма традиция за многоженство, но през последните години това явление започва да се разпространява в чиновническите среди. Разрешението според исляма мюсюлманинът да има няколко жени в Чечения се подменя от институцията "временни жени".

Една от най-обсъжданите в последно време новини в руската кавказка република е скандалът, свързан с намерението на началника на Районното управление на вътрешните работи на Ножай-Юрткия район на републиката Нажуд Гучигов (според едни 46-годишен, според други - на 57 години) да се ожени за 17-годишната Луиза (Хеде) Гойлабиева, пише Хасан Мусаев за Руската служба на Би Би Си и електронното издание "Кавказкий узел".

Оказан ли е натиск върху момичето и неговото семейство? Чеченски жители, с които разговаряха кореспонденти на интернет-медията "Кавказкий узел", казват, че оказването на натиск в подобни случаи не е рядкост.

Факт е обаче, че през последните години много чиновници са възприели модата да си вземат за жени млади момичета. За наличието на втора или повече жени на високопоставени лица в Чечения знаят мнозина. Ако се вярва на хорските мълви, практически всички известни в републиката млади певици са били такива "допълнителни" жени.

Самият президент Рамзан Кадиров се е изказвал в подкрепа на многоженството в Чечения.

По неписано правило повечето "втори жени" след неколкомесечен "брак" се връщат в своите семейства. За поредната женитба, както се шегуват в републиката, може да се разбере по това, че към едно или друго село, където живее семейството на новоизлюпената високопоставена съпруга, започват да прокарват асфалтиран път.

В исляма съществува традиция за многоженство, която допуска един мюсюлманин едновременно да има четири жени. У нас тази традиция е напълно извратена и се използва за оправдание на временното съжителство. Подобно мнение изрази молла от една от джамиите.

"В исляма действително съществува традиция за многоженство, но при нея мъжът е длъжен да спазва цяла поредица от условия. Сред тях е и изискването да се отнася еднакво добре към своите жени, да ги осигурява еднакво материално, еднакво да се отнася към всички свои деца и т.н. Всеки истински вярващ мюсюлманин разбира, че ще бъде практически невъзможно да спазва всички тези изисквания, което би означавало да нарушава постулатите на религията", убеден е моллата.

Според него в Чечения традиция за многоженството практически не е имало, но сега всички повече или по-малко обезпечени са се юрнали да "изпълняват нормите на шариата" и да се женят за втори и трети път. Но това е само временно съжителство, уж на законно основание, под предлог, че шериатът допуска подобни действия.

В миналото, при съветската власт, наличието на втора жена се наказваше с отнемане на партийното членство. Ако се съди по разкази на местни жители, въпросите, отнасящи се до многоженството именно в Чечения, бяха под много строг контрол.

Никой от ръководните работници не си позволяваше да се сдобие с втора жена. Това би могло да стане тайно и първата жена даже и не би могла да подозира за наличието на друго семейство на мъжа си. За редовите чеченци това бе по-лесно. И още по-лесно бе, колкото и да е странно, извън пределите на Чечения.

Ето какво ми разказа Асхаб, и живял дълго време в Казахстан и върнал се в Чечения със семейството си едва в края на 90-те години: "Имахме за съсед един наш земляк, на име Ахмад, който цял живот бе тракторист. Същият той имаше две семейства. Първата му жена и децата носеха фамилията на мъжа и бащата, а второто семейство - на майката. Регистриран граждански брак имаше само с една жена. Не си спомням да е имал някакви проблеми заради това. Така бе живял още в Казахстан, и той бе най-обикновен бачкатор, а не партиен работник или чиновник. Казват, че тук това е много по-сложен въпрос, макар че който е искал, е можел да си създаде и второ семейство, но като го държи в тайна от всички."

В наши дни трудно ще се намери младо момиче, което да се ожени за макар и заможен, но престарял мъж по своя воля. Нерядко за тази цел се използват различни средства за натиск върху момичето и нейното семейство. За тази цел може да бъдат привлечени авторитетни и уважавани старци, като бъдат изпратени при роднините на невястата с предупреждение, че може да си имат сериозни неприятности, ако си позволят да откажат на "уважавания човек", предлагайки неуточнена шестцифрена сума като калим (откуп) и т.н.

През това време лукави "сватовници" нагледно биха обяснили на несъобразителната жена, че да се омъжи за богат и добре осигурен старец е много по-добре, отколкото цял живот да тегли с любим, но "материално слаб" младеж от обикновено семейство.

В краен случай в работата може да се намеси и самият Рамзан Кадиров, както е станало в случая с попрехвърлилия първа младост полицейски началник. Да откажеш услуга на самия "падишах", както в обкръжението на Кадиров наричат президента на Чечения, не е шега работа, както и съвсем не са шега проблемите, които може да възникнат за онези, на които им хрумне да се възпротивят на всесилния Рамзан.

Обстоятелството, че "парясниците" рискуват да останат в самота до края на живота си, също не вълнува особено роднините на девойката, когато й избират жених. Нерядко нейното мнение по този въпрос просто се игнорира и повече права има майката като непосредствена изразителка на волята на мъжката половина от семейството.

Разказват се обаче случаи, когато роднини на девойка, харесала се на някой от големите началници, са я спасявали, извеждайки я извън пределите на републиката, или "на пожар" са я омъжвали за влюбен в нея момък.

В повечето случаи обаче, след дълги разговори и увещания момичето се съгласява с решението на по-възрастните, а те от своя страна - с изискванията и молбите на уважаваните "аксакали" (старейшини), изпратени им за посредници при сватовството.

Един мой добър познат, с когото имахме своеобразен спор на тема - многоженството и принудителното омъжване, се изрази много просто: момичетата и близките им се съгласяват на неравни бракове на първо място поради финансови причини.

"Ситуацията е проста: за едно момиче се сватосват двама кандидати - беден и богат. Първият няма нищо, дори постоянна работа, но е млад и изпитва чувства, а вторият е богат, заможен, приближен на "главния", макар и възстаричък. Кого от тях ще предпочете ако не самата девойка, то семейството й? Времената, когато момичетата си избираха годеник или съпруг, оценявайки личните му качества - мъжество, справедливост, отношение към хората и отношение на хората към него, отдавна са отминали. Сега на първо място са портфейлът и "красивият живот", макар и само временно. Не трябва да се бъркат традициите и обичаите с обикновената жажда за богатство", обобщи моят познат.

Убедителни аргументи против тези доводи не успях да намеря.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Чечениямногоженство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
0
 
! Отговори
Кабаева преди 8 години
Онлайн видео чат с лучшими девушками Рунет
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е новината тук? Православното богатирче на токчета изгони жена си и си взе млада гимнастичка преди доста време. Сега тоя само следва "големия" началник. Единствената разлика е, че не е изгонил първата жена.А законите в Русия се прилагат само при крайна необходимост. "Православните ценности" също станаха доста еластични - не било педофилия, било "традиция" ...
79
4
 
10
 
! Отговори
majorski преди 8 години
До Lili Marleneруски разбирам .....и то доста добре...ще проверя за какво ми говориш ..но не забравяй че руснаците в Чеченя са дошли там преди 150 години ..до тогава там не са знаели какво е Руснак ! Така че да не търсим по вола теле ...напрежението в кавказ между руснаци и местно население го има откакто руснак е стъпилв кавказ ..и си има основание за това ...донякъде...но на русия и трябва мирен "руски" каквказ ..и с кадиров чечня се превърна в такава...че е главорез ...това е безспорно
78
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми той и Асен Балтечки има две жени, две деца, две семейства1, обикаля ги по график, нищо, че не е мюслим.
77
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В западна Европа многоженството сред арабелите е повсеместно, но се мълчи за това ,понеже не е политкоректно.Там е по-просто- жени се арабинът, прави няколко деца, развежда се официално, пак се жени , пак се развеждаИ всички жени и деца са социално слаби, живеят в общински жилища със социални помощи.Един мъж има 4 жени и над 20 деца, и 4 общински жилища - никой не работи, всичко на цоциал.Имам братовчедка, омъжена в Париж, от нея го знам.Арабинът обикаля булките по график и им поприбира помощите.
76
3
 
11
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Lili Marleneможе и да е рязал глави ...и руски и чеченски ....ама вкара в ред чечня....преди там беше АД!!!!!Само за това си заслужава уважението този човек....Ако познаваш манталитета на чеченците щеше да разбереш за какво ти говоря ....
75
3
 
14
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Ние не сме много по далеч от Чеченците...При нас всички фолк певици си имат по 4-5 мъже ...В българия многомъжието е полуофициялно разрешено
74
4
 
14
 
! Отговори
варната преди 8 години
На времето до съюза постоянно ходеха кораби на бмф в черноморските пристанища та наще моряци и те бяха с по две семейства особено в одеса много ходеха пасажерските ни корабчета коларов благоев димитров готино време беше тогава карахме с по две булки вие, сега за чеченците сте се загрижили.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, че аз мога да ви дам пример за българин в България с две семейства и деца в двете семейства. Какво дрънкате врели некипели...
72
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това е произвол по икономически причини никакви традиции и религияруснаците защо търпят такива простотии в 21 век вместо да учат момичетатаще ги изолират от света
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младото си иска младо. Това девойче винаги ще се гнуси от тоя дедо, ама ще трае заради парите и властта.Спомнете си "Кавказка пленница", нали и там щеше да се случи същото и то в съветско време и то в Грузия .
70
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евразийски ценности...
69
9
 
11
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
Стига с тоя ислям бе, само мюсюлманите ли харесват младото?Вие какво по лели над 50г. ли си падате?+ Това когато 13-14 годишни пикли сами си търсят чичковци с дебели джобове, явно вече не са толкова деца колко им се иска на родителите им. Д не говорим пък за начина им на обличане тип лелка от околоврътното.Но да се върнем на темата - всеки си пада по младо, аз поне не вярвам нормален човек да си пада по лели или баби.
68
5
 
16
 
! Отговори
Aman преди 8 години
Ислямът се *** и това се вижда във всички ислямски държави от тук на Изток... Уважавах тази религия, но в последните години всички извращения се оправдават с исляма, вихрят се някакви психичноболни и мисля че скоро християнският свят ще хлопне кепенците за мюсюлманския
67
9
 
25
 
! Отговори
еми да.............. преди 8 години
Абе то и кмета на Денвър се ожени/омъжи за приятелят си,който е 42 години по-млад от него,,,,,ама за него няма опорни точки от НПОтата.Важното е руснаците да плюем.....
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в българия им викаме мутреси, а в бургас им казват ***. на мъжете там адидас бадки.
65
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България масово новобогаташите и висшите чиновници си взеха по-млади жени. А масата от младите българи живеят без брак. Нещо ,което е в абсолютно противоречие с вековните ни традиции.
64
5
 
13
 
! Отговори
Новината в БЛИЦ преди 8 години
В сравнение с новината от С.Арабия че търсят с обяви палачи--тия в Чечня са дечица спрямо тях.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО--Mr.STARBUCKS......за нея незнам-ама вие редовно си го мажете--нали сте с новите евроатлантически ценности....
62
10
 
34
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Еййййй тая анти-руска пропаганда бе...многоженство има и в С.Арабия--ама те са съюзници със САЩ и за тях няма да пишем-нали...Та в С.Арабия още убиват със камъни жените си...НО-не...ние трябва да оплюваме Чечня.А преди години,когато чеченците бяха спонсорирани от ЦРУ и правеха терористични атаки-тогава те бяха "добрите борци за свобода" според САЩ и слугите им....Лицемеритето на САЩ и пуделите му е уникално--няма маярка за сравнение.....