Експериментът в Dnes.bg: Пътен покер с "Оная с косата"

Или как се пресича пешеходна пътека всеки ден със страх...
Обновена: 4 май 2016 15:40 | 22 май 2015 08:31, Александър Попов
55
Експериментът в Dnes.bg: Пътен покер с "Оная с косата"
Снимка: Dnes.bg

През последните седмици получихме няколко сигнала за опасна пешеходна пътека на ул. "Продан Таракчиев". Улицата е доста натоварена, тъй като по нея минава трафикът към Терминал 2 на Летище София, върви и градски транспорт.

В района има много бизнес сгради, в близост е Терминал 1, а хората, на които им се налага да пресекат, са хиляди всеки ден.

Както си му е редът - има знаци за пешеходна пътека, но когато стигнеш до нея, лъсва истината - тя е съвсем изтрита и има някакъв зачатък единствено около тротоара.

Знакът в посока бул. "Брюксел" пък е скрит зад клони и шофьорите, които рядко пътуват по маршрута, няма как да знаят, че трябва да се даде предимство на пешеходците. Често не го и дават.

За пресичащите остава надеждата да стъпят на асфалта и да разчитат, че шофьорите ще им дадат път. Но както ще видите и от репортажа ни - дори и тези на автобусите не го правят.

Докато пресичахме пък, джип спря на сантиметри от нас, тъй като "нарушихме" спокойствието му за ляв завой.

Задаваме си въпроса - Не е ли по-добре въобще да няма пешеходна пътека, след като няма 20 лева за една боя? Така или иначе в момента пешеходците рискуват всекидневно, разменените псувни с шофьорите не са рядкост. Една игра на нерви, която може да има и фатален край...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
то преди 8 години
До АнонименПешеходеца е длъжен да се огледа да изчака преминаващите ппс и да премине по безопасен начин даващ сигнал с високо вдигната ръка !!!А там където минават повече хора или на главен път със интензивно движение трябва да има подлез!!!
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При всяко спиране и тръгване се отделят изгорели газове колкото за три километра нормално каране, но нали малоумния пешеход тряа си начеше крастата, че е с предимство. *** и паплачта пешоходна, ***. Че не моеш да застанеш за 5-10 секунди да минат колите, а трябва да спреш 10 автомобила да тровят въздуха... *** блатски.
40
0
 
1
 
! Отговори
Teo преди 8 години
"Задаваме си въпроса - Не е ли по-добре въобще да няма пешеходна пътека, след като няма 20 лева за една боя?" . Ето, в това изречение се крие разковничето на много от нещата, които се случват в България!За 20 лева не може да си боядисате и оцапаните ***, даже. Такава боя при натоварен трафик ще трае...да речем...максимум месец. Не разбрахме, че икономията е майка на мизерията. И сега нека се замислим, кое е по-добре да дадем 500 лева и да стане като хората или 50 лева и до следващата поръчка?
39
0
 
4
 
! Отговори
ЧУК преди 8 години
До скоро пресичах това кръстовище няколко пъти на ден.Никой не еб.ва да ти спре.Един път пресичах с куфар с инструменти в едната ръка и чук в другата. Прдимство ми беше дадено веднага щом видяха ***.При заплаха да не им се случи нещо на скъпоценната им кола започват да мислат адекватно
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според ППЗДП пешеходна пътека е мястото отбелязано със знак А18 "Пешеходна пътека" като маркировката освен, че не е задължителна има второстепенна функция. Това е следствие от статута на пътната маркировка, която може да не се вижда поради сняг, вода или някакво друго замърсяване, докато знака се вижда дори и в тъмното на фарове. Това, че не се спазват знаците обаче е въпрос на възпитание и обучение, дори и при напълно липсваща маркировка знака си се вижда доста ясно.
37
1
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
Експериментите НЕ свършват , явно сме бели мишки за всичко.
36
0
 
8
 
! Отговори
Култура преди 8 години
Нямаме култура *** пресичане...нямаме култура на каране...изчезнаха със по старите поколения !!! Като гледам колко са глупави и големи нинджи младите не знам как ще си възпитат поколението ... Изгубена кауза !!!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешеходецът, който се намира на тротоара, НЯМЯ ПРАВО да стъпва на пешеходната пътека-------Да бе! хахаПешеходецът няма книжка, той може и да не спази правилата, защото не ги знае, докато шофьора минава курс, изпит и ако сбърка е много по-виновен.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това е Т-образно кръстовище, а на кръстовища всяко продължение на тротоара е пешеходна пътека и пешеходците са с предимство, освен ако няма светофар или регулировчик. Ако не дадете предимство там на пешеходец, когато управлявате учебен автомобил - изпита ви приключва моментално."Точно така е, най-накрая един човек, който да знае това правило за движение по пътищата. Очевидно някой си е научил добре теорията за шофьорския изпит :-)
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пешеходецът, който се намира на тротоара, НЯМЯ ПРАВО да стъпва на пешеходната пътека, ако идва автомобил, който не може своевременно да спре."Дрън-дрън, какви са тези глупости. ШОФЬОРЪТ ТРЯБВА ДА КАРА СЪС СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ - така пише в правилника, колкото и разтегливо понятие да е това. Освен това 30 метра преди пешеходка пътека има поставен знак, който напомня за присъствието на тази пешеходка пътека. А като видиш такъв знак трябва да се съобразиш и да намалиш скоростта до към 30км/ч.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес бг може да си направи експеримент как се спазва закона по отношение на паркирането в близост да кръстовища, пешеходни пътеки и спирки. Примерно дали от Министерството на транспорта паркират на разсточне поне 5 метра от кростовището перд министерството и дали колите паркирали на другия ъгъл на това кръстовище - пред хотела дето срути софийската библиотека, са паркирала според закона, както и тези прде Централна поща /третия ъгъл на кръстовището/. Да проверят дали колите на МВР спазват закона
31
0
 
8
 
! Отговори
До 28 Кольо преди 8 години
Май не си чел закона. В закона няма никаква разлика между различните видове пешеходни пътеки по отношение на предимства. Разликата е само в това дали е очертана или не и дали е сигнализирана или не. Като на определени места се очертават определен вид пешеходни пътеки. По-просто казано като за много коментиращи, няма разлика между пешеходна пътека тип Зебра и неочертана пешеходна пътека като продължение на тротоара. И на двете пешеходеца има еднакви предимства и отговорности.
30
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Същото е и по пешеходните пътеки на Площада на авиацията в София. По кръговото са се засвяткали коли с по 60-70 и по локалните карат с над 80(слизайки от цариградско или засилвайки се на горе към цариградско). Не е веднъж или два пъти да си видя живота на лента там. Кръговото е доста натоварено и от към пешеходци но никой не го еня за тях там. Трябват да се сложи поне по една гърбица в всяко локално и на всяка пешеходна по кръговото. Просто трябва да измрат 10тина души там за да се досетят.
29
1
 
8
 
! Отговори
Матю преди 8 години
До 25Не се притеснявайте, Дядо Ви няма нарушение повече от 10 години.Ей за този текст, става дума деца:Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: 1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; И още: На пешеходна пътека нямате право да карате велосипед
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kaкто винаги експериментите на днес.бг са ***!!!
27
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
"очертана или не". Има ли знак, значи има пешеходна пътека. Отделно има една част от ЗЗП в която е указан и приоритетът на различните маркировки и сигнали. Светлинен сигнал>пътен знак>пътна маркировка. Това обезмисля целия този репортаж. И да, както каза някой по-долу, ужасявам се като виждам колко са некадърни шофьорите. *** е, че си мислят, че спират "заради тъпия пешеходец", а всъщност е точно обраното. Заради себе си го правете бе хора, нали искате да се приберете при семейството си?!
26
0
 
7
 
! Отговори
До № 25 преди 8 години
В добавка:54. Пешеходна пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.
25
0
 
10
 
! Отговори
До № 25 преди 8 години
До МатюУжасявам се, че са ти дали книжка... ЗДвПЧл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.Значи стъпи ли пешеходецът - вече е с предимство пред шофьора. Дори и да е виновен пешеходецът по друг член - ти също го отнасяш за отнемане на предимството му. Затова и е указано да се намаля с готовност за спиране.
24
2
 
17
 
! Отговори
Ази преди 8 години
До МатюТъпчи, шофьорът трябва да е готов да спре преди всяка пешеходна пътека, дори и да няма човек. По правилник е "намаля с готовност да спре".Накладките ли ще ви се изхабят или сте толкова важни че някой да ви отнема 30 секунди от супер важния живот. Селския манталитет се бичи яко.
23
1
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
До МатюN: 8 "Пешеходна пътека тип "Зебра". Означава се с широки непрекъснати линии успоредно на оста на пътя. Пешеходците имат предимство и пред пътните превозни средства с изключение на трамваите.