Режимът на Асад може да склони на подялба на Сирия

Северната, източната и южната част на страната са в ръцете на джихадистите
25 май 2015 19:25,
43
Режимът на Асад може да склони на подялба на Сирия
Снимка: Reuters, архив

Сирийският режим, отслабен от четири години война, е напът да се съгласи на фактическо разделяне на страната, ограничавайки своите амбиции до една "необходима Сирия", смятат хора, близки до властта, дипломати и анализатори.

Тази стратегия бе показана нагледно от изтеглянето в четвъртък на армията от централния град Палмира след офанзивата, започната от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), пише Франс прес.

"Напълно разбираемо е, че сирийската армия се изтегля, за да защитава големите агломерации, където се намира голяма част от населението, част от което избяга от джихадистите от ИД и Фронта ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда, обяснява пред АФП Уада Абед Рабо, директор на близкия до режима ежедневник "Ал Уатан".

За него "не бива повече сирийската армия да се бори само срещу тероризма. Светът трябва да се позамисли дали създаването на една или две терористични държави е от полза или не", допълва той, намеквайки за обявяването от ИД на халифат в превзетите от нея съседни райони в Сирия и Ирак и за желанието на Фронта ан Нусра да провъзгласи "ислямско емирство" в Северна Сирия.

От началото на бунта срещу президента Башар ал Асад през 2011 г. земите в ръцете на режима прогресивно намаляват. Правителството не контролира повече от 22 процента от територията на Сирия, но там живее по-голямата част от населението, според Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Френският географ Фабрис Баланш изчислява, че между 10 до 15 процента от населението живее в районите, които са в ръцете на ИД, 20-25 на сто - в зоните, контролирани от Фронта ан Нусра и неговите съюзници, от 5 до 10 процента са под властта на кюрдските милиции, а между 50 и 60 на сто са в областите, управлявани от режима.

Неизбежно разделяне

"Разделянето на Сирия е неизбежно. Режимът иска да контролира крайбрежието, двата града в централната част на страната, Хама и Хомс, и столицата Дамаск", твърди сирийски политик, близък до правителството, пожелал да запази анонимност. "Червените линии, начертани от властите, са пътищата Дамаск-Бейрут и Дамаск-Хомс, както и крайбрежието с градове като Латакия и Тартус", допълва той.

Северната, източната и южната част на страната вече са в ръцете на бунтовниците и джихадистите. И, след неуспеха на последната офанзива през февруари за прекъсване на снабдяването на бунтовниците в Алепо, армията е заела предимно отбранителни позиции, с изключение на Каламун, на границата с Ливан, но там на предна линия са бойците на ливанското шиитско движение Хизбула.

За въпросния сирийски политик "армията е принудена да се бие на прекалено много фронтове и бунтовниците и джихадистите сега се опитват да я изтощят, като я атакуват на няколко места едновременно". "Сирийската армия се е превърнала днес в преторианска гвардия, натоварена със задачата да защитава режима", смята чуждестранен дипломат, който посещава редовно Дамаск.

"Що се отнася до представителите на сирийските власти, те естествено са обезпокоени, но не и отчаяни, защото са убедени, че Иран и Русия няма да ги изоставят", казва той.

Иранско вдъхновение

Няколко експерти считат, че промяната на стратегията е била инициирана от Техеран, който смята, че е по-добре да бъдат държани по-малко територии, но по-здраво.

"Иран настойчиво посъветва сирийските власти да приемат реалността и да променят стратегията си, като защитават само стратегическите райони", коментира Хайтам Манна, опозиционер ветеран.

Според Арам Нергизян, експерт по военните въпроси в Центъра за стратегически и международни изследвания в Съединените щати, "режимът изглежда е възприел идеята да обезопаси и защитава най-важното със 175-те хиляди души, които разполага, включвайки в сметката армията, милициите, Хизбула и афганистанските шиитски бойци".

"Във всеки случай няма никакви индикации за скорошно рухване на режима, а става въпрос най вече за промяна на стратегията. Въпреки че може да изглежда деморализираща за някои, една по-малко нападателна стратегия ще затвърди снабдителните линии (на режима) и ще осигури по голямо пространство за маневриране на неговото командване", коментира Нергизян.

"За да оцелее, режимът ще трябва да намали своите претенции и да се съсредоточи върху оста Дамаск-Хомс-крайбрежие", подчертава също Тома Пиере, експерт по Сирия.

"Във военен план режимът вероятно запазва възможностите си да държи дълго време югозападната част на страната, но едно продължаване на пораженията би могло да го отслаби отвътре", уверява този учен от Единбургския университет.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека 68 000 войници и (бойци на подкрепящи Асад милиции) са били убити от началото на конфликта, в който загинаха общо 220 000 души.

За Фабрис Баланш "правителството в Дамаск все още има армия и поддръжката на част от населението. Отиваме към неформално разделяне (на Сирия) с фронтови линии, които още може се изместят."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли е последната идея на червеновратия кравар чичо Сам?! Аман от малаумна пропаганда, такива статии са за предназначени за америка, тук трябва малко повече старание, че знаем малко повече и страдаме непосредствено от конфликта.....
28
0
 
7
 
! Отговори
Влад преди 8 години
Във момента в който Саудитска Арабия бъде унищожена или войната се прехвърли на нейна територия терористите увисват като прани ***!! Саудитска Арабия е един от преките подстрекатели и подръжници на тероризма!!
27
2
 
0
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Мерси за поканата, засега ще се огранича с тукашните сайтове. И без това мисля да се заема с четене на книги. Че имам над 50 книги за четене. Купувам и си седят само.
26
0
 
7
 
! Отговори
до 32-ри преди 8 години
Тази статистика кой ти я даде ?! Можеби източника ти е главния спонсор на мирната опозиция изродила се в ИДИЛ
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnogo ti e skup jivota ve ASAD 68 hilqdi voynici izbiti zaradi iranskite i ruskite interesi ,no oshte shte te natiskat dokato te otkriyat kat Kdafi izmenniko
24
2
 
0
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Във '' Zello ''съм генерале. Ако проявиш интерес. :)) . Доста '' горещо '' е там ... но в българските канали много мухаббет няма.
23
6
 
40
 
! Отговори
Suisse преди 8 години
60% от населението живее или бяга при "режима". Вече и да искаме, не можем да скрием, че сирийците стоят зад своя президент и негласно си признаваме, че имаме спонсориран отвьн опит за преврат. Толкова гнусна история, че няма накьде повече.
22
21
 
6
 
! Отговори
до 27 ще ми се преди 8 години
Асад изби 200 хиляди свои сънародници но великите сили го задържат умишлено понеже помнят лошите последствия след ликвидирането на Саддам и Каддафи. Иначе отдавна щеше да бъде история.
21
1
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
До каймакамРадвам се че си ок. Ами няма лошо из форумите е забавно. Е има и *** но човек трябва да има избирателна пропускливост: )
20
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос на гледна точ преди 8 години
До Според USA aгенцииАве то да натискаш спусъка не ти трябва особено мъжество...Плюс това, най великите воини които са съществували ''Спартанците", са обичали да нарушават табу-тата:)
19
1
 
1
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
А бе добре съм. И по нашите форуми се движа . Затуй вавно отговарям.
18
0
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
До каймакамЗдрасти ами бивам мерси. А ти как я караш?
17
2
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Докато света ги подценяваше , вече си създадоха валута, централно ууправление .... национален футболен отбор си имат даже.
16
1
 
0
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Ооо генерале как си ?
15
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е Русия да защити съюзниците си ?
14
3
 
8
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Сисито да отива в Сирия и Либия и да им нарита задниците. Египетската армия е бая сила. Просто без мощна сухопътна офанзива нищо няма да се оправи.
13
4
 
33
 
! Отговори
Йово преди 8 години
Мечтата на САЩ и Турция да си имат ислямски халифат васална на новата Османска империя а тя да е под контрола на САЩ! М надали Асад ще се съгласи да си даде северна Сири на проамериканските и турски джихадисти.
12
0
 
0
 
! Отговори
пардон преди 8 години
8 вече е 7
11
5
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Ааааа не така ! Той и Мурси беше избран от народа изцяло честно и демократично но ...сега го съдят на смърт чрез Сисито. Но ако им стиска нека да го сторят.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атака 3% подкрепа - лоша новина за долните писали *** на Волен хахаха айде бедняци.