Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?

Или защо Столичната община огради "Западен парк" с каменен зид
Обновена: 29 май 2015 09:02 | 28 май 2015 18:00, Камелия Цветанова
194
Може ли петима полицаи да пазят 50 хиляди роми?
Снимка: Dnes.bg

1700 метра каменни късове ограждат част от един от най-старите паркове в София - Западен парк, защото беше станал основно място за добив на дърва за огрев на обитателите на ромската махала "Факултето".

Проблемът с ромските нашествия в парка е от 20 години. От тогава до сега незаконно отсечените дървета вероятно са хиляди.

Така че преди няколко години общината се принуди и взе крайната мярка да натрупа големи морени около парка. Преградите започват от края на бул. "Стамболийски" и продължават до "Суходолска", за да спрат сечта.

Оказа се, че каменният зид върши някаква работа и вече доста по-малко роми вилнеят с брадви в парка, където огромни участъци са опустели, защото дървата са отишли в печките във "Факултето" през отминалите зими.

Преди да бъде вдигнат зидът - мургавите столичани си влизаха спокойно, с празни каруци в парка, които после излизаха пълни догоре с дърва. На месец поне десетина отнасяха глоби, които естествено така и не плащаха.

Сега набезите са по-редки, но пък общинските служители са принудени да ходят всеки месец и да слагат нови морени.

"Все някой камък е преместен, за да се направи път за каруца", оплака се пред Dnes.bg районният кмет на "Красна поляна", в чиято територия попада част от парка, Иван Чакъров.

Ромите си бяха направили и локални сметища там, но вече са изчистени, добави той.

Сега общината следи изкъсо да не решат да си хвърлят купущата боклуци отново някъде в района, защото пак трябва да харчи пари от бюджета си, за да разчиства.

Хората около парка са пропищели и от шума, денонощната музика, изпражненията от конете на мургавите си съседи.

Според Чакъров като няма полиция, няма да има и ред. Той самият също знае за проблемите на хората, мнократно е говорил и със СДВР, и с Трето РПУ, което се грижи за сигурността там, с молби за засилено присъствие на органите на реда.

"Това обаче така и не се случва. В Трето районно нямат хора, а в момента нямат дори и началник. Това е районното, от където напускат най-много служители, защото трябва да работят с роми. Не може обаче 4-5 полицаи да се грижат за охраната на 40 000 – 50 000 роми", обясни още Чакъров.

Така че, както си призна самият районен кмет, общината може да предприема много мерки, да полага какви ли не усилия, но докато няма постоянно присъствие на полицаи, резултатите ще бъдат малки.

Иначе и той е наясно, че повечето от постройките във "Факултето" са незаконни, но пък в същото време ромите там са собственици на земята.

"Повечето си имат нотариални актове. Това са били еврейски земи и когато са се изселвали през 50-те години на миналия век, ромите са я купили от тях. Сега там живеят 7-8- мо поколения наследници", разясни Чакъров.

Традицията в махалата пък е, когато някой се ожени, да се вдигне една пристройка до старата къща за младите.

"Срещу това се борим, обясняваме им поне това да не правят. Освен това не допускаме да има новозаселили се", каза районният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
29.05 преди 8 години
Здрави мерки, а не празни приказки и измислени глоби трябват.Никне незаконна постройка - бутане; Влиза каруцата в парка: конфискация и дялкане на трески, които се връщат да се грее рома с тях, кончето се конфискува и се дава на някой българин по селата с откраднато конче; шумна музика - изземване на касетофона или цигулката и акордиона :) ... Сметищата и ***: няколко камиона и ромите да ги изриват с ръце и товарят.
88
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
е какво като са собственици на земята?Една съседка имаше незаконен курник от 2 кв.м., до иначе законната и къща.... от общината дойдоха и дадоха предписание да се бутне....Общината е напълно в правото си да срути всичките бараки, като незаконни и опасни.... да не се правят на луди
87
0
 
6
 
! Отговори
Мей-мей преди 8 години
...в пълно бойно снаряжение и автомат.Полицая не каза нищо,даже не се приближи-глобата беше платена моментално и човека отпраши с колата.Значи може ,като има желание и организация.
86
1
 
8
 
! Отговори
Мей-мей преди 8 години
Защото умниците от властта ни докараха до там да се молим на престъпниците,да не извършват"поне това"престъпление.не съм почитател на съседа Ердоган,нито на политиката му,но бях свидетел в кушадасъ,как един турчин паркира "за малко"на неразрешено място.След 10 секунди до него стоеше полицайка с машинка за издаване на фиш и касова бележка за глоба в ръка.може би защото беше жена турчина си позволи да и говори нещо на висок глас.След още 10 секунди от ъгъла се появи полицай св пълно бойно
85
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
...Може, ако всеки има по една картечница и 10 000 патрона !
84
0
 
6
 
! Отговори
набюдател преди 8 години
може да ги пазят ако са в затвора
83
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
И кой е казал,че битовата престъпност е изцяло ромска?Или това е начинът да се защитават престъпниците като проблемът се етнизира и политизира.Престъпникът си има име -значи трябва да се залови и съди.
82
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
В доклад пред НС министърът на вътрешните работи каза,че у нас имаме 70 000 човека работещи в системата на МВР.От тях петдесет и няколко хиляди са действащи полицаи.Така,че полицаи има.Няма нужда да се крият в храстите и да чакат за почерпка,ами да се хванат и да си вършат работата.Ако има политическа воля за това ще стане,ако ли не на изборите ще гласуваме за ПФ защото ПФ предлага точно това -полицията да се заеме сериозно с битовата престъпност.На мвн тази идея ми харесва и затова подкрепям ПФ
81
0
 
9
 
! Отговори
Една преди 8 години
Заглавието звучи готино "Може ли петима полицаи да ПАЗЯТ 50 хиляди роми?".След като държавата се грижи за тях като за вид застрашен от изчезване, ще пазят и ще бдят, и за още ще питат.Това останалата *** наоколо сама да се оправя (спазвайки законите разбира се).
80
0
 
24
 
! Отговори
Може! преди 8 години
Дори един полицай е достатъчен! Ако чувства държавата зад гърба си, и ако тези 50 хиляди знаят, че ха са нарушили закона, ха са ги прибрали в затвора!Вълшебната дума е РЕСПЕКТ!Депутатите ни знаете ли какво означава това?!
79
0
 
40
 
! Отговори
Ужас! преди 8 години
Чета и не вярвам на очите си, че това е изказване на човек от властта!? Глобявали ги, ама те не си плащали глобите, имали традиция да си строят където им падне, обяснявали им поне това да не правят...?! Ужас, абе вие нормални ли сте бе! Ами защо не вземете да им се помолите! НЕКАДЪРНИЦИ!Вършете си работата, защото ни ПИСНА! Всички ли да започнем да действаме така!?? Това ли искате???Най-малкото, хващаш го с каруцата да краде: КОНФИСКАЦИЯ И УНИЩОЖАВАНЕ + ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД(или ЗАТВОР)!!!
78
0
 
12
 
! Отговори
ф преди 8 години
може с АК 47
77
0
 
26
 
! Отговори
Продължение преди 8 години
Ще кажете"Да ги храним в затвора ли?"Ние и сега ги храним, но в затвора поне няма да се множат.
76
1
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 8 години
Може, но само на куково лято!
75
0
 
27
 
! Отговори
USA преди 8 години
Ако римляните са в САЩ!!!Там стрелят на месо!!!
74
0
 
30
 
! Отговори
Лесно е! преди 8 години
Да се стреля на месо при защита на частна или държавна собственост! Колко е просто, м? Бързо и лисно ще се разрешат проблемите с престъпността у БГ! Ама да го упоменат в закона!
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обясняваме им , поне това да не правят , но не обясни , дали ги слуша някой
72
0
 
36
 
! Отговори
Американ преди 8 години
"Срещу това се борим, обясняваме им поне това да не правят" - демек не прилагате закона, а сте го ударили на молба!? Браво бе!
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГошуГошко ами сестра ти знае ли български ? Щом децата й незнаят вероятно и тя е забравила бългаски.Най мразя когато българи излезнат в чужбина и след 3 години вече се правят че не знаят български.Аз живея 28 години в чужбина, чета на български, старая се да пиша без грешки и това че все още не отвикнах да броя на бъгарски ми подсказва че аз съм българка преди всичко друго.Не харесвам че народа си избра Борисов но това е друг въпос. Грешки превърнати в система
70
1
 
27
 
! Отговори
кроманьон преди 8 години
Ахаха, решаваме си проблемите с натрупване на камъни, в средновековието ли живеем, какви са тия простотии...