Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Супичка, салатка, основно ястие. Кой за колко пари яде?
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 12 юни 2015 08:17, Александър Попов
123
Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ви предлагаме нещо по-различно. Решихме да проверим колко струва депутатският обяд и колко нашият. Разбира се, няма да правим сравнение със заплатите, за да не влизаме в сферата на популизма. Представяме ви факти - директно от стола в парламента. За сравнение завършваме с едно меню на заведение, което е на свободния пазар. И бихме казали, че не е от скъпите.

Депутатското кюфте може вече да е мит, но евтиният обяд на избраника със сигурност не е. Това показва видео от прословутия депутатски стол, с което Dnes.bg се сдоби. Иначе мястото е забранена земя за обективи – в светая светих на депутатската кухня камери и фотоапарати не се допускат.

И сигурно има защо. От заснетото видео се вижда дневното меню на депутата. От него става ясно, че човекът в парламента може да обядва добре за не повече от два-три лева.

Така например салата от зеле и моркови е 0,32 лв., "Снежанка"-та пък е 0,86 лв. Свинското месо с ориз е лев и нещо, а ястия с пиле и риба – малко над 2 лева.

Пилето на грил е стотинки. Срещу кюфтето и кебапчето в менюто цена няма. Те със сигурност не са безплатни, но явно вече не са по вкуса на депутатското войнство. Иначе, говори се, цената им била 70 стотинки.

Супа топчета в стола на парламента струва 0,89 лв., показва още менюто. Хрупкави топени сиренца излизат  1,22 лв., а филийката е 7 стотинки.

На този фон пилешкото вретено с пюре и сос излиза скъпо – 3,06 лв. Вегетарианската кухня очевидно е застъпена силно в менюто на депутатите. В нея пържените тиквички струват 1,29 лв., Славянски гювеч – 0,81 лв., прясно зеле на фурна – 1,22 лв.

Всъщност от Народното събрание и друг път са обяснявали, че храната на депутатите не се приготвя в стола на парламента, а в "Хранителен комплекс", който се помещава в сградата на президентството. Комплексът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а ниските цени се обясняват със субсидии от бюджета на самия парламент. 

За сравнение, в другото - обикновеното заведение, в който се хранят простосмъртните, цените са малко по-различни. Пилешката супа е 2 лв. или малко повече от депутатското основно ястие. За сравнение тук основните са в рамките на 3,50 - 5,50 лева. И това е без гарнитура. За салатка добавете още около 2,50 лева, освен ако не искате да намалите крайната сума със салата зеле и моркови, която е с лев по-евтина. Но не е и 0,32 лв. За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност, това беше целта! Социалистическите привилегии на управляващите със частната собственост на капитализма. Пълно извращение е тук! Болен здрав носи!
92
0
 
4
 
! Отговори
Наивник преди 8 години
До Анонимен 107:Съвършенно си прав човече.На времето,докато такива като нас-наивни *** строяха реалният социализъм,партийните другарки и другари си построиха домашният комунизъм!И не само за тях си и децата си,ами и за внуци,че и правнуци!
91
0
 
10
 
! Отговори
който му я дава преди 8 години
Не е луд тоя дето яде баницата. Нали знаете
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парламент (мой превод) - парларе (говоря) ментаре (лъжа) - Мясти, където се говорят лъжи!
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В парла.менте трябва да влизат хора със здрава семейна среда.Не,както е сега.Плевналиев то дава ни ерген,ни вдовец не знае на кой свят е.Борисов същия мушмурок,Кунева и др.Когато в парламента влязат депутати и министри със здрави семейни ценности тогава България ще се оправи,защото в семейството се учат много важни уроци за живота , икономиката и възпитанието на подрастващите.Не може да не знаеш елементарни неща а да искаш ковеш закони.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Там (в парла-менте) трябва да има две кухни и две цени - За тези, които ядат свинско и за тези, които не ядат свинско ;)
87
0
 
29
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Преди 1-2г.Миглена Кунева беше попитана каква сума плаща за тока у дома.Тя отговори със гордост 100лв. на месец понеже съм сама.Колко се смях на лъжливата Кунева,защото тя не знаеше,колко в действително се плаща ток,ако човек по цял ден не е у дома и най-вече самотен.От там си направих изводите,че тези хора не плащат ток,не ядат ястия на пазарни цени и нямат отношение към едно обикновено семейно потребление,но същите имат самочуствието да определят стандарта на българина и потребностите му.
86
0
 
17
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Раната! Раната праи борътъ! пп. цените в стола им са като за социално слаби каквито са и те, де! :)))Социално слаби у мозъка си разбира се!:))) Иначе ги карат с лимузини! :)))
85
1
 
1
 
! Отговори
Kolega преди 8 години
Тия две пр....та дето са писали това по цял ден плюскат в на същото място и не придирят. Сигурно някоя манджа е свършила и са се вкиснали.
84
1
 
9
 
! Отговори
Azz преди 8 години
Да им пресяда на дълбоките гърла всяка минута...
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** *** наречена депутатати
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутатите и министрите и олигарсите живеят в комунизма И без това са бивши *** или от партизански родове . Капитализма е за народа!
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е наглост селска. Комунизма свърши само за народа, бившите комунисти, днес евроатлантици ползват държавата като частна собственост. В НРБ държавата работеше за всички.
80
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 години
До 103ми то може, ако не плащаш наем, режийни, траспорт, дрешки.... и се изхранваш по тия цени.... даже ще ти остават :D
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargАааааааа мноу гадну кат та глеам' си дефствен мноу кофти.
78
0
 
32
 
! Отговори
народ преди 8 години
*** депутатски! Дано им заклекне евтината кльопачка на тези търтеи и крадци!
77
0
 
41
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Цените били ниски, защото се дотирали от бюджета на самия Парламент?! А да не би този бюджет парламента да си го вади от свинефермата на гърба на парламента, и в която всеки депутат да дава дежурства?
76
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам нищо против и безплатен обяд за тях ама да им национализират фотоволтаичните паркове!
75
0
 
17
 
! Отговори
кочина вурст преди 8 години
филийката е 7 стотинки , ама филийката със свинска мас колко е , иначе елементарна пропаганда за отклоняване на ...... журналиста ходи в околните заведения около парламента да видиш депутат яде ли в ресторант и пука ли му за цената и така : моля другарки и другарки ако видите добре облечен депутат в ресторант да се изнесете от там по най бързия и тих начин .... тъй каза шефа от дюнерджийницата .
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До собствениците на сайта:- КАК след няколко добри коментара магически "изчезна" обсъждането за цените на тока за "плебеите" в БГ???