Руската ядрена заплаха – много шум за нищо

Заканите на Путин ще доведат до по-модерна американска армия
22 юни 2015 20:26,
524
Руската ядрена заплаха – много шум за нищо
Снимка: Reuters, архив

Щом напрежението скочи, президентът Владимир Путин всеки път размахва ядрената заплаха - добре обмислена стратегия за сплашване на Запада, която прикрива военното изоставане на Русия и всеки момент може да влоши нещата, ако истерията надвие разума, пише Франс прес.

Когато анексира Крим, господарят на Кремъл заяви, че е готов да посегне към ядреното оръжие. До края на годината той ще снабди руските стратегически сили с 40 нови междуконтинентални ракети. Редовно обещава и да разположи ракети с малък обсег "Искандер" в Калининград до самите врати на Европейския съюз.

"Всеки тълкува превратно намеренията на другия и по-специално Москва. Има реална опасност Русия да отвърне на атака, съществуваща само в нейното въображение", смята Кадри Киик, експерт от Европейския съвет за външни отношения във Вашингтон.

Едва-що разбулени в понеделник от "Ню Йорк таймс", американските планове за базиране на танкове в Източна Европа предизвикаха на другия ден изявлението за 40-те ракети, което тутакси разтревожи Запада. "Неоправдано и опасно" нарече в отговор това решение ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Никой не иска да се върнем към Студената война", добави шефът на американската дипломация Джон Кери. Пазете се от "ескалация на думи, а после и с действия", предупреди Берлин.

Путин обаче не казва нищо ново с войнствената си поза - Русия вече 15 години модернизира своите ядрени сили, без изобщо да наруши договора СТАРТ за съкращаване на стратегическите въоръжения. Федерацията се сдоби през 2014 г. с още 38 балистични междуконтинентални ракети, предвижда тази година да купи 40, но и да свали от въоръжение 72 твърде остарели. В крайна сметка това ще намали сухопътния й арсенал (близо 300 ракети), заявява Игор Сутягин, военен експерт по руските проблеми от Кралския институт на обединените въоръжени сили (RUSI) в Лондон.

Както сочат данни, разменени в рамките на новото споразумение СТАРТ от 2010 г., руската армия е разполагала в края на 2014 г. с 528 носители на ядрени заряди, монтирани в подземни шахти, на подводници или бомбардировачи, срещу 794 в САЩ. Следователно е твърде назад от целите, посочени в СТАРТ, който предвижда през 2018 таваните да се понижат до 700 броя.

Защо Москва размахва червен плащ пред Запада?

Защо тогава Кремъл вдига толкова шум? За да сплаши възможно по-силно хората на Запад, да всее разцепление и да ги предпази от съблазънта да използват сила в момент, когато се трупа напрежение между двата лагера, смята експертът.

"Единствените властови инструменти, с които разполага Русия, са военни - това са "спецназът" (специалните части) и ядрените сили. Но няма как да заплаши света със "спецназ". Значи остават ядрените оръжия", обяснява Сутягин. Русия използва и положението си на единствена ядрена свръхдържава наред със САЩ, за да прикрие по-добре слабостта на своите обикновени въоръжени сили. Посланието е предимно политическо - "имаме атомни оръжия, не го забравяйте", но самата заплаха да бъдат употребени вече носи рискове, признава Сутягин.

Руски стратегически бомбардировачи и ядрени подводници изникват пак и пак до самите брегове на натовски държави и в Черно море, влизайки в допир с "противникови" сили. Опасността от злополуки съответно нараства.

"В крайна сметка никой не го желае. И двата лагера са наясно, че ако стигнат до военна конфронтация и всеки притежава ядрена мощ, последиците ще са драматични за всички", посочва Джефри Манкоф, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Размахвайки червения плащ, Владимир Путин доказва правотата на всички вашингтонски босове, нежелаещи да загърбят старите си рефлекси от времето на Студената война, с риск да засили оръжейната надпревара. "Той осигурява доводи на онези в САЩ, които пледират за по-бърза и по-амбициозна модернизация на американския арсенал", коментира Камий Гран, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тревога сред експертите буди не толкова междуконтиненталната заплаха, доста слабо вероятна, колкото ракетите със среден и малък обсег (под 5500 км). Подозира се, че Москва е изпробвала крилата ракета в нарушение на договора от 1987 г., който забранява ядрените оръжия със среден обсег в Европа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре атомна война,от колкото под Руско иго.
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA TRIABVA DA SE ZASHTITI I NEPREMENNO SHTE IZPOLZVA YADRENITE SI RAKETI.VAV VSEKI SLUCAI 100 YADRENI RAKETI SHTE PREDIZVIKAT POVECE RAZRUSHENIA,OTKOLKOTO 1000 TANKA.
205
0
 
5
 
! Отговори
! преди 8 години
До ХА - ХА -ХАИзлез пред белия дом и кажи че обама е *** или ***..... Не мисля че ще чуем за теб и семейството ти повече.....Това е свободата която искахте, пионки .....
204
2
 
3
 
! Отговори
men преди 8 години
хахаха, голем майтап е тази статия. Абе (dnes.bg ли сте, utre.bg ли сте) чудя се защо ли ви чета простотиите. Ще сърбаме хамериканската попара ами дано поне не е скоро ! ! ! И тогава статиките ще са "Ми ко дЪ прайм, тУгавЪ тъЙ ни каАха да пишИм"
203
3
 
15
 
! Отговори
неп преди 8 години
Ако ще говорим за Косово, първо си задайте въпроса къде е най голямата американска база на Балканите, и къв го дирят там.
202
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А що се отнася до това по кой член са се отцепили Косово - разбира се, че не мога да го цитирам. Но предполагам, че е същият, по който се отцепиха Словения, Македония, Черна гора...А Крим по кой член на украинската конституция се отцепиха?
201
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю атакист, опорни точки ви се спускат само на вас, празноглавите ***, защото на вас акълът ви да измислите собствена позиция не стига. А и е доста трудно, предвид това, че целият цивилизован и разумен свят е срещу кремълските изпълнения. Аз, както и повечето наши сънародници, за щастие, сме про-европейски ориентирани по убеждение, каквото показва и всяко едно изследване на общественото мнение, независимо на коя агенция. А вие тук си бройте тролските плюсове и минуси на коментарите.
200
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 324Та ти можеш ли да виждаш нещо различно освен опорните точки които ти е спуснала Америка за България ? Та мажеш ли да цитираш по кой член на конституцията на Сърбия стана това ?
199
8
 
4
 
! Отговори
боби преди 8 години
ЖУЖИ, защо гледаш така тъжно , сякаш са сменили РУСКИЯТ ИМПЕРАТОР !
198
12
 
6
 
! Отговори
ХА - ХА -ХА преди 8 години
Другари БОЛШЕВИКИ говорите за демокрация и права в Русия ! Ако ви държи излезте и публично се противопоставете на политиката на ДРУГАРЯ ВИ Путин .Смеете ли ? Ще бъдете арестуван моментално от другарите милиционери като враг на страната ! Направете същото в САЩ и ще разберете що е ДЕМОКРАЦИЯ и ЧОВЕШКИ ПРАВА.РАЗЛИКАТА е ОГРОМНА и ЗА ТОВА пъпчивите ви наследници гледат все на Запад ,а не към любимата ви Русия.ЗАЩО ?
197
17
 
7
 
! Отговори
комунизъм ли преди 8 години
русия е най -милитаризираната страна . Милиционерите подтискат народа и се правят на велика демокрация.Да ама не . Българите изпитаха на гърба си руско -съветската демокрация-пълен терор над населението .Сега само АКТИВНИТЕ БОРЦИ ,които обикаляха в кръг мандри и кошари и техните чеда борци за ПАРИ , И ПРИВИЛЕГИИ,леят крокодилски сълзи за изгубените си привилегии.ВИЕ сте срам и позор -интересчии и *** на Кремъл .Защо децата ви обръщат поглед все на Запад ,не към Матушка Рус
196
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен това, страните, извършващи нападението не са присъединили Косово към територията си, нали? Косово не се присъедини дори и към Албания, въпреки че всички там се самоопределят като албанци. Самата конституция на федерацията Югославия допуска подобно отцепване, като някои успяха да се отцепят с мир, други с кръв. Не виждам нито един аналог с Крим. Ако има - готов съм да чуя.
195
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боби, звучиш сравнително интелигентно спрямо останалите про-кремълски коментатори. И, ако наистина си такъв, точно Косово ще знаеш, че като пример няма нищо общо с Кримската ситуация. Разликите са толкова много спрямо приликите, че чак не си струва да се изборяват. Като например, че Милошевич извършваше там етническо прочистване, масови гробове на косовски албанци бяха открити и заснети, изобщо повтаряше се босненския сценарий - нещо което западна Европа и САЩ отказаха да допуснат отново.
194
0
 
12
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Ами кой крив и кой прав... Аз незнам. Кой на кого размахва пръст и на кого му е по- голям (пръста разбира се).... Но от това нищо добро няма да произлезе за хората. Милиарди ще се налеят в оръжейната промишленост за да спечелят от това няколко човека, а няма да бъдат инвестирани например във влакове на магнитни възглавници. Нито ще бъдат инвестирани в научни проекти или за космически изследвания. Пълна безсмислица - Милиарди само заради един пръст!
193
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 319Коега а кой ще размаха пръст на Хамериканците за техните действия из целия свят? От прецедента Косово до сега света плаща заради Хамериканците. Призивите за референдуми из цяла Европа, Войната в Грузия и т.н. са последващи действия на Косовската епопея...
192
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наблюдаващия, и защо се наложи американците да размахват пръст? Сигурно щото Путин си седя кротко на дивана и си гледаше телевизия, а изобщо не влезе с войската си в чужда суверенна държава ПРОТИВ нейната воля? Нещо много удобно забравяте откъде тръгна ескалацията.
191
7
 
16
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Както винаги темата Русия в днес.бг е обърната наопаки. Лошите са добри, а добрите - лоши. Като в Холивудска боза.Тези които заплашваха са именно от Запада. САЩ "размахаха пръст", че ще разположат ракети в Европа са "сдържане" (на т.нар. "агресия") на Русия. В ОТГОВОР Москва заяви, че ще бъде принудена да усили военното си присъствие, и освен това ще разположи 40 ракети. Така, че всичко е един плосък американски сценарий да се предизвика ситуация, която налага мнимата им "отбрана" от Русия.
190
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 316Колега всички локации които изброи има голямо количество рускоезично население и руски граждани които по един или друг начин са най-малкото репресирани да не кажа по-сериозна дума.Според теб кое е по-лошо Рашките да се грижат малко или много успешно за хората си или САЩ да създаде ИДИЛ който вече разказва играта на не една държава в близкия изток и дори и на нас постредством бежанци и имами да бунят нашите мюсолмани? И САЩ реално да прави НИЩО да оправи ситуацията
189
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Учуден 315За Абрамса трябва да уточним Едно попадение от страни или от зад във фронталната проекция е непробиваем за почти всички оръжия.
188
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Учуден.... наистина ли не виждаш как Русия заплашва света???Ами прочети ..Грузия.Молдова ,Украйна .....Крим...И си помисли коя държава е присвоила НАТО.....