Експериментът в Dnes.bg - Къде успяхме и къде ни финтираха?

Заедно извоювахме малки, но важни победи
Обновена: 4 май 2016 15:37 | 26 юни 2015 08:24, Александър Попов
20
Експериментът в Dnes.bg - Къде успяхме и къде ни финтираха?
Снимка: Dnes.bg

Само за няколко месеца рубриката ни "Експериментът в Dnes.bg", която правим в тандем с телевизия Bulgaria On Air, предизвика сериозен интерес сред вас, читателите ни.

Подадохте ни десетки сигнали за нередности, които заобикалят ежедневието ни. Заснехме една част от тях, в които ви показахме различни недъзи, а някои от сигналите показаха и добри практики.

Всичко започна с 21-минутния ни преход с кола по четирикилометровия бул. "Александър Малинов". Искахме да видим дали метрото е улеснило движението, но булевардът е в непрекъснати ремонти и в час пик сега е още по-зле.

По някои от сигналите институциите се задействаха, по други обещаха, но явно забравиха. Заедно с вас постигнахме малки, но според нас - много важни победи. Успяхме да увеличим времетраенето на няколко светофара, като най-зле беше положението с този на кръстовището на булевардите "Никола Вапцаров" и "Черни връх". Възстановихме изтритата пешеходна пътека на "Продан Таракчиев", която е доста оживена улица поради факта, че води до Терминал 2 на Летище София. Тя бе изцяло изтрита, за няколко месеца само ние знаем за три инцидента на бутнати от коли хора. За радост - без жертви. Сега пешеходната пътека се вижда отдалеч и шофьорите нямат никакво извинение.

На ул. "Кюстендил" в столичния квартал "Хиподрума" засега няма как да бъде направен тротоар, тъй като има много юридически пречки. Но поне бяха поставени капаци на шахтите.

Снимахме и велоалея на столичния булевард "Братя Бъкстон", която приличаше на лунен пейзаж, а движението с колело по нея е невъзможно или истинско предизвикателство. Пред камерата на Bulgaria On Air експертът от Столичната община Кристиян Димитров обеща, че "велоалеята ще бъде ремонтирана до две седмици, а участъкът бил в гаранция". Двете седмици отдавна изтекоха, станаха шест. А сега положението е дори по-лошо. Да се чуди човек защо след като тази порутена велоалея е в гаранционен срок не се прави нищо? Да не чакат тази гаранция да изтече? Ще следим и тази тема.

Видеото със затрудненото придвижване за инвалиди и майки с колички на метростанция "Сердика" предизвика голям интерес и още сигнали. Ето какво писмо получихме от наш читател:

"Приветствам инициативата Ви да информирате общественоста за абсурди в нашата градска среда, за която се харчат толкова много данъчни постъпления. Моля за съдействие за онагледяване на поредна недомислица в софийското метро. Станция "Г.М. Димитров" в посока център е недостъпна за хода с увреждания и детски колички. Асансьорът слиза в подлеза, а входът към метростанцията откъм подлеза е заключен и извън експлоатация. Като родител на малко дете, повдигнах въпроса на ниво директор на Метрополитен и Комисия за дискриминация, като от последната институция действително последва реакция даваща предписание за осигуряване на достъп. Това се случи преди около 18 месеца, до днес обаче входът предвиден за граждани със затруднено предвиждане е все още затворен с ролетна врата. След всички платени български и европейски данъчни средства и въпреки факта, че инфраструктурата съществува, Метрополитен пести от една месечна заплата на касиер и не въвежда входа в експолатация. Моля да направите това скандално поведение обществено достояние". Правим го и наистина това е факт. И ще продължаваме да питаме институциите.

През следващите два месеца ще направим пауза, а рубриката ще се завърне в началото на септември. Това обаче не означава, че и през този период няма да се отзоваваме на вашите сигнали. Пишете ни на info@dnes.bg за всеки проблем или хубав момент от нашия ежедневен живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера гледам подзаглавие: "Пърламентът ..... четени......"Преписват и допускат маса грешки.
14
0
 
3
 
! Отговори
16 преди 8 години
+1Много са зле !
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнам какво сте помогнали, ама по некомпетентни хора от вас, още повече наричащи себе си журналисти трудно може да се намерят. Или преписвате статии от други сайтове или правите изключително некомпетентни изказвания,заключение и т.н. без дори да знаете за какво говорите.
12
1
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Там се пресича на два пъти и се чака на острова, не се спринтира. Мислете малко преди да мрънкате, баси стадото.
11
2
 
3
 
! Отговори
мда преди 8 години
Щом Кристиян Димитров го е обещал значи ще се случи. Казвам го без грам ирония. Човека е един от най-големите специалисти там и с негова помощ са се осъществили много от големите строителни обекти в столицата. Истински съжалявам, че няма повече като него за да стават нещата още по-бързо.
10
2
 
0
 
! Отговори
Аз там преди 8 години
И за Красно село, ул.Княгиня Клементина където минанге, пак ги попитайте мръсните търгей в общината.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте кръстовището на бул. Братя Бъкстон и околовръстният път... там трябва да си спринтьор!
8
2
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
търтей си ти бе златко
7
1
 
3
 
! Отговори
qwe преди 8 години
Добре е на светофар с пешеходна пътека, да се пресича, не по пътеката а не До нея!
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво за инициативата, а всички вие които я оплювате сте едни жалки търтеи, които нищо не правят за да подобрят живота си.
5
3
 
16
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
За светофара на Никола Вапцаров" и "Черни връх", ми спестихе поне 10-на минути!Браво още веднъж, дано институциите се задействат и по другите казуси!
4
2
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
златко(ястребче) НЯМА СМИСЪЛ
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво днес бг
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1И това е меко казано!Такава гадинА, според мен, е трудно да се измисли.
1
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес."бг" е един ЖАЛЪК експеримент